Podczas listopadowego odwiedzania stolicy mieliśmy okazję odwiedzić, poza lokalem W gruncie rzeczy , również wegańską burgerownię Krowarzywa . Ten mały i oblegany przez ludzi lokal mieści się w centrum Warszawy. KROWARZYWA Adres: ul. Hoża 42, Warszawa Odwiedzona: 16 listopada 2014 My byliśmy w lokalu na Hożej, ale za kilka dni Krowarzywa otworzy swój drugi lokal w Warszawie na ulicy Marszałkowskiej(...)działać szybko i zdecydowanie! A wylegiwanie się po obżarstwie jest tam raczej niemożliwe, czego doświadczyliśmy i zostaliśmy niemal zjedzeni wzrokiem przez innych roślinożerców :) Lokal zdecydowanie specjalizuje się w 100% wegańskich burgerach, jednak w swojej ofercie ma również "smufis", czyli owocowo-warzywne koktajle. Dokładne szczegóły znajdziecie na stronie knajpki. Paszko: Ja tylko zaznaczę, że był to mój pierwszy w życiu warzywny
Bananowe Polekanapek dodaję: superżywność , tj. gotowane jajko, awokado, kiszoną kapustę (raczej tylko do użytku domowego:) oraz kiszone ogórki, suszone pomidory, oliwki, dużo świeżej zieleniny (szczypiorek, pietruszkę, bazylię, rzeżuchę), majonez wegański , plaster wędzonego tofu lub wędzonego twarogu Pilos (pyszny, do kupienia w Lidlu, bez żadnych E). Poniżej lista past, które najczęściej przygotowuję: Wegańskie: 1. Pasztet soczewicowy 2. Pasta z pieczonego(...)Pesto, np. pietruszkowe , bazyliowe , jarmużowe 9. Pasta słonecznikowo-oliwkowa 10. Pasta z białej fasoli 11. Smarowidło z czerwonej fasoli 12. Pasztet sojowy (pieczony) Wegańskie pasty na słodko (dodaję do nich miód, plasterki banana, jabłka, domowy dżem): 13. Domowe masło orzechowe 14. Domowa tahina - pasta sezamowa Wegetariańskie: 1. Twarożek ryżowy
Qlinarnie i QlinarnieDzisiaj bardzo szybki i prosty przepis na następne smarowidło wegańskie, czyli pastę do chlebka. Pół szklanki migdałów 1/3 szklanki słonecznika Zalać wodą i namoczyć na noc. Oczywiście można namoczyć rano, a pastę przygotować wieczorem , ja tak często robię Ząbek czosnku 40 ml oliwy z oliwek 3/4 średniej cukinii 1... Przepyszna wegańska pasta z migdałów, słonecznika i cukinii na ostro
Nie Bo PiekłoOstatnie truskawki, do tego niezbyt już ładne. Za to bardzo słodkie. Pomyślałam, że zmiksuję je i przygotuję wegańskie muffiny. Wegańskie, bo wiem, że w przypadku zmiksowanych truskawek nie będę już potrzebować ani mleka czy jogurtu, ani jajka. Za to dodałam groszki czekoladowe, więc wegańskie jednak nie są. Tak dla przekory. Składniki: (na 12 sztuk) 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
Sto kolorów kuchniPrażona kasza gryczana z wędzonym tofu, ciecierzycą i pomidorami to danie wegańskie , na które zapraszam Was dzisiaj. Danie to jest lekkie, niezapychające prze co świetnie sprawdza się podane w trakcie dnia na przykład jako lunch . Kaszę gryczaną z tofu podaję z dodatkiem jogurtu jako danie główne , można ją jednak podać także jako dodatek chociażby do mięs. Przygotowanie kaszy gryczanej(...)centymetra. W tym daniu najlepsze będzie wędzone tofu. Jeśli nie uda Wam się zakupić wędzonego tofu, to możecie użyć tofu naturalnego jednak smak dania będzie mniej wyrazisty. W wersji wegańskiej polecam podać to danie z jogurtem sojowym. Dla nie wegan, jogurt naturalny oraz jogurt grecki będą dobrym dodatkiem uzupełniającym całość. Lubisz tofu? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Zupę
MeCooksjestem weganką, ale tofu uwielbiam – więc nawet, jeżeli jesz jajka to warto spróbować! Taka tofucznicca ma dużo wartości odżywczych, białka i syci na bardzo długo. Najprostsza tofucznica – wegańska … Artykuł Najprostsza tofucznica – wegańska jajecznica pochodzi z serwisu
Flymetothespoonponieważ zawiera ono bogate w witaminy warzywa: marchewkę, seler naciowy, bakłażan, pomidory, a także cieciorkę, będącą źródłem pełnowartościowego białka, jest to idealne danie dla zwolenników kuchni wegetariańskiej, a także wegańskiej, w tym przypadku, wystarczy tylko zastąpić mleko mlekiem roślinnym lub wodą, masło- masłem roślinnym, a parmezan- parmezanem wegańskim. Czas przygotowania: 30 min. Gotowanie: 1 godz 20 Porcja dla 4 osób
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaZdarza się, że coraz więcej naszych znajomych czy bliskich przechodzi na kuchnię wegetariańską czy wegańską. Podczas planowania spotkania z rodziną czy znajomymi należy tak obmyślić menu, by uwzględnić kulinarne preferencje wszystkich uczestników. Dobrze jest podać coś wspólnego dla wszystkich gości – np hummus z warzywami, a ciepłe danie przygotować w dwóch wariantach. A co jeszcze dla wielu osób jest punktem(...)nowy Majonez Kielecki Roślinny. Majonez jest bez dodatku jajek, więc nawet osoby, które nie jedzą produktów pochodzenia odzwierzęcego, mogą takiej sałatki z dodatkiem majonezu spróbować. U mnie tym razem wegańska sałatka warstwowa, troszkę na wzór sałatki Gyros. Zamiast kurczaka, jest wędzone, obsmażone tofu, a zamiast zwykłego majonezu, wspomniany Majonez Kielecki Roślinny. A tak na marginesie, wiecie, że WSP Społem obchodzi
Smaki Na TalerzuCzas czytania: 2 min Pasztet do smarowania Dziś pasztet do smarowania, który do złudzenia przypomina Foie Gras z maleńką różnicą. Ten przepis jest w 100% wegetariański, a właściwie wegański. Przygotowany na bazie produktów roślinnych takich jak pieczarki, soczewica i biała fasola. Pasztet do smarowania jest błyskawiczny do przygotowania, ponieważ nie wymaga pieczenia tak jak poprzednie przepisy na pasztety roślinne(...)cebuli, to sprawia, że smarowidło smakuje jeszcze lepiej 🙂 Koniecznie spróbujcie, zakochacie się w nim. Print Pasztet do smarowania .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszny wegański pasztet do smarowania. Course Dodatki Cuisine Polska Keyword fasola, soczewica Prep Time 20 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 50 minutes Author Anna Ingredients 2 średnie cebule może być
SprawdzonaKuchnia.plprawda daleko mi do diety wegańskiej, ale szczerze przyznam, że bardzo lubię niektóre dania, które nie zawierają produktów pochodzenia zwierzęcego. Tak też jest z tofucznicą, czyli "jajecznicą" bez jajek. Mimo, że lubię klasyczną jajecznicę to tofucznica także często gości w moim menu. Fakt, nie smakuje dokładnie tak samo jak smażone jajka, ale bardzo podobnie, dzięki czemu doskonale sprawdzi się jako(...)witaminy H (biotyna) i D, chrom, kobalt, mangan, cynk, miedź, żelazo, wapń, magnez, fosfor, sód, selen. Często dodaje się je do dań wegańskich, bo oprócz walorów zdrowotnych świetnie podkreślają smak potrawy. Smakują jakby odrobinę serowo i bardzo delikatnie. Jeśli nie dodacie ich do tofucznicy to nie będzie wielkiej tragedii, ale polecam jej wzbogacenie płatkami, bo tak naprawdę płatki wpływają
Di gotujeIdealna propozycja jako coś zielonego do obiadu. Czas przygotowanie to jedynie ugotowanie fasolki. W między czasie przygotujesz prosty dressing. Fasolkę warto wymieszać z dressingiem kiedy jest
wiecejwarzyw.plnowych pomysłów na dania, a także ciekawych alternatyw dla nabiału. Okazuje się, że możliwości jest wiele i naprawdę można zastąpić nabiał. W planach mam udział w warsztatach pt. “Wegański Nabiał”. Na początek postanowiłam zmierzyć się sama z tematem roślinnego mleka. Tym bardziej, że takie gotowe, które można kupić w sklepach, jest drogie i w większości przypadków ma bardzo
Figa S-makiem