W domu zaroiło się od śliwek - tegoroczne zdobycze z ogrodu są naprawdę spore, piękne, zielone śliwki, niepryskane i w dodatku zero robaków! Lwia część została zjedzona
Bananowe PoleW lecie mamy dobrobyt różnorodnych warzyw i owoców, warto więc z tego skorzystać. U nas trochę zdobyczy ogródkowych i trochę kupionych, z których powstało letnie leczo
Bananowe PoleSkładniki na 4 porcje: 200 g białej kapusty 50 g czerwonej kapusty 1 nieduża czerwona papryka 1 średnia marchewka 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem 4 łyżki jogurtu naturalnego (użyłam wegańskiego) 1 łyżka majonezu (użyłam wegańskiego) 1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy (lub innej, według uznania), najlepiej bez cukru kilka plasterków papryczki chilli (opcjonalnie) sól i czarny pieprz do smaku
Even Better Foodmoże ujrzeć światło dzienne. W związku z tym proszę o jeszcze chwilę cierpliwości- dajcie mi trochę czasu, by wrócić na dobre z nowymi przepisami. Na dzisiaj przygotowałam dla Was wegańskie i bezglutenowe ciasteczka czekoladowe z białej fasoli. Z białej fasoli? Pewnie! Może na pierwszy rzut oka (eee ucha :P ) brzmi to dziwnie, ale są pyszniutkie, zdrowe, takie(...)minut, aż na powierzchni wyraźnie popękają. Wyjąć i ostrożnie przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego! Rady: - możecie zrobić większe ciasteczka. Wtedy będzie ich jednak trochę mniej. - w wersji niewegańskiej mleko roślinne możecie zastąpić zwykłym krowim. Podobnie bezglutenową mąkę ryżową możecie zamienić na pszenną (oczywiście, jeśli nie zależy Wam na tym, by ciasteczka były bezglutenowe). - zamiast płatków migdałowym na górze dobrze
Nastoletnie Wypiekaniekońcu zrobiłam "prawdziwy", wegański sernik, czyli inaczej zwany nernik . Nazwa wzięła się z orzechów nerkowca , które bez wątpienia odgrywają w tym przypadku najważniejszą rolę. Ciasto przygotowuje się nawet szybko, jest proste, aczkolwiek potrzeba nieco czasu na moczenie orzechów czy tężenie ciasta w lodówce. Jednakże wszystko rekompensuje smak, który jest cudownie pyszny. Spód to zlepek daktyli, masła orzechowego i wiórków(...)kokosowych. Natomiast kremowa masa serowa to w głównej mierze nerkowce połączone z kilkoma innymi składniki, dzięki którym całość nabiera niebywałego smaku. Oczywiście nernik jest wegański, bezglutenowy, bez dodatku cukru i pszenicy , a także w pewnym sensie surowy, bo bez pieczenia . Wiem, że na pewno nie poprzestanę na jednej recepturze i w przyszłości będę kombinować, aby uzyskać jak najlepszy efekt
Zdrowie na języku :PNajprostsze wegańskie placuszki, które stworzysz z łatwo dostępnych składników, takich które zapewne posiadasz w swoim domu. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a efekt smakowy jest w pełni satysfakcjonujący. Dwa główne składniki to płatki owsiane , jako mój ulubiony zastępnik mąki oraz banan odgrywający rolę słodzika, ale także roślinnego substytutu jajka. Placuszki są bardzo delikatne, puszyste, po prostu pycha . Smakują cudownie(...)połączeniu z czekoladowym kremem wegańskim, którego przepis znajdziesz TUTAJ . Składniki (1 porcja - 6 placków): 60 g płatków owsianych 1 mały banan (ok. 90 g) 100 ml napoju roślinnego (użyłam kokosowo-ryżowy) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki oleju kokosowego (opcjonalnie) Przygotowanie: Placki zmiel na mąkę, a banana z mlekiem zmiksuj na koktajl. Wszystkie składniki
Zdrowie na języku :PKiedy w sklepie bezglutenowym All 4 Celiac zobaczyłam dostępne bezglutenowe i wegańskie rożki do lodów o bardzo dobrym składzie, wiedziałam, że czas zrobić lody! Oczywiście lody truskawkowe. Nie jest to zwykły sorbet z mrożonych owoców. Aby lody były bardziej kremowe i pyszniejsze, do ich przygotowania użyłam ugotowanego budyniu. Efekt na pewno Was zaskoczy Wracając do rożków, sprawdziły się w zupełności
Via Gustojeśli należysz do grona peanut butter lovers , to koniecznie musisz go wypróbować! Oprócz słynnego sataya z Indonezji wywodzi się jeszcze jedna cudowna rzecz — tempeh, który dodaję nagminnie do wielu wegańskich potraw. W przeciwieństwie do tofu tempeh ma bogatszy smak, fajniejszą, bardziej mięsistą strukturę i dzięki procesowi fermentacji jest znacznie zdrowszy — zawiera mniej kwasu fitowego. Między innymi dlatego postanowiłem wykorzystać(...)mojej wersji wegańskich szaszłyków satay. Tydzień temu zaserwowałem je na stoisku Burda Food Cente r podczas wrocławskiego festiwalu Europa na Widelcu i tak Wam one posmakowały, że po Waszych prośbach postanowiłem podzielić się dzisiaj z Wami przepisem. Smacznego! ;) * SKŁADNIKI na 12 szaszłyków satay (dla 4 osób) Satay z tempehu: 500 g tempehu wędzonego (2 kostki) 50 ml sosu sojowego
Food Squaredzisiaj - gofry ! Chwaliłam się ostatnio na moim Instagramie (na którego serdecznie zapraszam TUTAJ ) nowym dobytkiem w postaci gofrownicy. I właśnie dzięki niej mogłam przygotować proteinowe gofry, które są wegańskie i mogą być także bezglutenowe (jeżeli użyjesz certyfikowane jako bezglutenowe płatki owsiane). Jestem w 100% zadowolona z mojej gofrownicy, bo pomimo braku jajek, tłuszczu, zwykłej mąki pszennej upiekła mi fantastyczne gofry(...)gładką konsystencję. Gofrownicę bardzo dobrze nagrzej. Wlej masę i piecz 10 minut (u mnie na najsilniejszej mocy). Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie owoce, wiórki kokosowe i najlepszy wegański krem czekoladowy (przepis znajdziesz TUTAJ
Zdrowie na języku :PDziś mam dla Was prawdziwą petardę. Wegańskie fit lody bez mleka i dodatku cukru, za to bogate w zdrowe tłuszcze, białko i węglowodany. Z wegańskim karmelem, polewą czekoladową i kruszonymi orzeszkami. Są ulepszoną wersją domowych lodów bananowych . Pyszne i zdrowe, jednak dosyć kaloryczne (ze względu na dodatek masła orzechowego i śmietanki kokosowej), więc uwaga na ilość ;) Idealne na upalne
Zawsze głodna!czyli około 1,5 kg 100-200 g szpinaku pęczek świeżej mięty puszka 400 ml mleka kokosowego *tylko gęsta część, czyli około 300 g tabliczka gorzkiej czekolady 50 ml wegańskiego „miodu”, czylu syropu ryżowego, z tapioki, agawy Przygotowanie: bardzo dokładnie wszystko (z wyjątkiem czekolady) zblenduj Blender ręczny może sobie nie poradzić z ujednoliceniem koloru, ja ogarnęłam temat(...)dodaj w całości. Wstac całość do zamrażalnika na minimum 3 godziny. Smacznego! Moje Miśki nie mogły się doczekać i jedli lody zamrożne w połowie Artykuł Miętowo-szpinakowe wegańskie lody z czekoladą pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfKokosanki to ciastka, które jak sama nazwa wskazuje składają się głównie z kokosa. Stworzyłam ich wegańską wersję, która jest bardzo prosta w przygotowaniu – wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki! Ciastka przełożyłam dżemem, co dodało lekkiego orzeźwienia, ale możesz też wykorzystać na przykład ulubiony krem, czy masło orzechowe. // Składniki: 150 g wiórków kokosowych 100 g cukru 50 g mąki
Via Gustobędę mieć pod ręką. Do sypkiej mieszanki z tego przepisu wystarczy dodać mleko sojowe, poczekać 10 minut i można cieszyć się pysznymi pankejkami. WEGAŃSKIE PANKEJKI - GOTOWY MIX Z PŁATKÓW OWSIANYCH Składniki: 500g bardzo dobrze zmielonych płatków owsianych (można też użyć gotowej mąki owsianej lub zwykłej maki pszennej) 2,5 łyżki proszku do pieczenia
wegujemyAhoj! Wracamy do Was po ponad rocznej przerwie. Mieliśmy trochę problemów z wolnym czasem oraz sprzętem fotograficznym. Nie chcieliśmy nic robić na siłę, więc podczas nieobecności
Bananowe PoleCiasto kakaowo – kokosowe z pestkami bez cukru, bez glutenu, wegańskie – Na „ Zdrową Środę ” przygotowałam dzisiaj smaczne, proste do zrobienia ciasto z bananów, daktyli i pestek słonecznika, dyni. Powstała zdrowa, sycąca przekąska, bez pieczenia. Chodź jest kaloryczna to nie mam wyrzutów sumienia kiedy ją podjadam :), nie ma białego cukru. Deser ładnie się kroi, więc bez problemu możemy go zabrać na wycieczką(...)piknik. Polecam… Ciasto kakaowo – kokosowe z pestkami bez cukru, bez glutenu, wegańskie Składniki: Warstwa kakaowa: 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/2 szklanki pestek dyni 100g suszonych daktyli 1/2 szklanki kakao bez cukru 1 szklanka mąki kokosowej 3 nieduże, dojrzałe banany Warstwa kokosowa: 100g wiórków kokosowych 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego 3 łyżki syropu klonowego Warstwa kakaowa: 1. Daktyle zalać ciepłą wodą
Mała Cukierenka