wegańskie - 10389 przepisów (strona:160/693)

Łaciata babka z karobem (wegańska) 178

Ostatnio u mnie dość sporo prób z wegańskimi wypiekami, chociaż przeplatam je tymi bardziej tradycyjnymi :) Ta babka przypomina mi bardzo taką, którą dawniej piekła mama, ale w normalnej wersji, z kakao i oczywiście jajkami. Do tego nowego przepisu podeszłam na początku sceptycznie. Ciasto na wodzie? Bez jajek, masła? Do czasu rozkrojenia byłam pewna, że będzie chociaż minimalny zakalec :D Piekłam(...)Wracając do przekroju - wszystko się udało, zakalca brak, a ciasto jest bardzo dobre i może konkurować z tradycyjnymi wypiekami. Drodzy weganie (i nie tylko ;)) - polecam! :) Łaciata babka z karobem (wegańska) 250 g mąki (u mnie 160 g orkiszowej razowej i 90 g jaglanej) 100 g cukru brązowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka karobu miąższ

FitKot
Ciasto / tarta bananowo-kokosowa na spodzie daktylowym z płatkami gryczanymi 191

Zdrowy i pożywny deser na bazie daktyli, banana, mleka kokosowego i gorzkiej czekolady. Bez pieczenia, jajek, mleka, dodatkowego cukru i glutenu. Ciekawe również jako

Pora na pora i pomidora
Ciasteczka orzechowo-czekoladowe z ciecierzycy. Wegańskie, bezglutenowe 180

przede wszystkim bardzo zdrowe. Składniki na ok 10 ciasteczek : 7 łyżek ugotowanej i zblenderowanej ciecierzycy 2 spore łyżki masła orzechowego 1 łyżeczka olejku waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia wegańskiego, bezglutenowego 1/3 szkl. wody 3 łyżki wegańskich draży czekoladowych/pokrojonej czekolady Przygotowanie: Wszystko oprócz draży zblenderować. Dorzucić czekoladowe kropelki i wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać małe placuszki ręką. Piec

Czarnawisienka
Chrupiące ciasteczka jaglano-orzechowe 156

Dzisiaj przepis na błyskawiczne i pyszne ciasteczka (do tego wegańskie i bezglutenowe!), które długo zachowują świeżość i są chrupiące dzięki wykorzystaniu płatków jaglanych. O ile owsianych już trochę w swoim życiu upiekłam, to takie z wykorzystaniem płatków jaglanych wcześniej nie były przeze mnie wypróbowane. Trochę się obawiałam, że płatki zaczną się rozpadać już podczas mieszania składników, ale się(...)aromatu, a dodatkowo stały się super-ciasteczkami, bo zawierają w sobie zdrowe superfoods ;) Chrupiące ciasteczka jaglano-orzechowe 65 g oleju kokosowego 80 ml mleka zwykłego lub roślinnego w wersji wegańskiej 3-4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 150 g płatków jaglanych 100 g zmielonej na mąkę kaszy jaglanej 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka domowego masła orzechowego 1 łyżeczka proszku

FitKot
KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ W KILKU ODSŁONACH 154

wytrawne ciacha. Polecam, może zauroczą również i was. Ja przygotowywałam od razu z podwójnej porcji, dlatego piekłam je na dwóch poziomach piekarnika, stąd termoobieg. W wersji oryginalnej były daniem wegańskim, ja dodałam do nich jajko, więc są już tylko wegetariańskie, ale dla mnie to bez różnicy. Składniki: - 2 szklanki*  ugotowanej kaszy jaglanej - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku(...)ziaren dyni - 1/6 szklanki złocistego siemienia lnianego - 1/4 szklanki sezamu - sól i pieprz do smaku (u mnie kolorowy) - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki wędzonej papryki - 1 jajko (w wersji wegańskiej zamienić na zmiksowane jabłko) - 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej - olej kokosowy do podsmażenia cebuli i czosnku - kumin (można pominąć) - kozieradka (pominęłam) +dodatkowo: - ziarna do obtoczenia kotletów: słonecznik, siemię lniane, sezam

Smaczne Zdrowe
Przypomnienie lata czyli cytrusowo-miętowa lemoniada z porcją witamin 203

Zimno, wietrznie i nieprzyjemnie. Przydało by się trochę witamin i słońca. Witaminę A, C, E, B1, B, B6  oraz słoneczny smak lata możemy

Pora na pora i pomidora
Owsiane ciasteczka karobowo - jaglane z daktylami 151

domu miałam akurat ekspandowane proso, czyli nic innego jak kaszę jaglaną w formie lekkiego poppingu. Wykorzystałam też mąkę jaglaną, więc z ciasteczek amarantusowych wyszły... jaglane ;) Do tego całość jest wegańska i naprawdę słodka (ja dodałam trochę ksylitolu i kawałki daktyli, bo zależało mi na tym, żeby ciasteczka smakowały wszystkim ;)) Owsiane ciasteczka karobowo - jaglane z daktylami (bez cukru, wegańskie

FitKot
Fantastyczne wegańskie wytrawne muffiny orkiszowe z warzywami o serowym smaku 178

demona w kuchni. Niby miał to być dzień odpoczynku, a skończyło się na całodziennych eksperymentach kulinarnych. Jedne były bardziej udane, inne zakończyły się kompletną klapą, jak np. próba wykonania wegańskiego sera żółtego. No cóż nauczyłam się tylko tego, że w ten sposób sera nie... Fantastyczne wegańskie wytrawne muffiny orkiszowe z warzywami o serowym smaku is a post from

Nie Bo Piekło
Wegański i bezglutenowy, jaglany sernik chałwowy (jagielnik!) na ciasteczkowym spodzie. 169

Tęskniłam za sernikiem! Od ostatniego wegańskiego sernika na blogu minęło trochę czasu… A w tym czasie zdążyłam z diety wyeliminować soję. Ciężki był to czas, bo zdążyłam pokochać tofucznicę, tofurnik i wędzone tofu. Niestety, soja mi nie służy, a że jest genetycznie modyfikowana, to obawiam się że nie tylko mi. Sernik robiłam już z nerkowców, nie zdążył doczekać sesji(...)głosowania na mój blog w konkursie na Blog Roku! Wyślij sms o treści A11283 na numer 7124. Koszt sms-a to 1,23 zł. Dziękuje za wsparcie! Artykuł Wegański i bezglutenowy, jaglany sernik chałwowy (jagielnik!) na ciasteczkowym spodzie. pochodzi z serwisu

Fill The Bowl
Wegański placek pasterski by Becky 119

gorące wodzie 1 cebula kilka ząbków czosnku sól łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka kurkumy łyżeczka zielonego pieprzu łyżeczka słodkiej papryki gałązka świeżego rozmarynu lub łyżeczka suszonego opcjonalnie 50 g wegańskiego parmezanu 2-3 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Ugotuj soczewicę. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na 2 łyżkach oleju prze 3 minuty, po czym dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmaż wszystko(...)razem przez kolejna minutę, dodał łyżeczkę soli i wymieszaj razem z soczewicą. Możesz dodać do soczewicy kawałek startego wegańskiego parmezanu, co uczyni całą warstwę bardziej spójną i podkręci bardziej smak. Przygotuj kremy, a każdy z nich przełóż do foliowego woreczka, który po odcięciu jednego z rogów posłuży Ci za „rękaw cukierniczy” Krem brokułowy : zblenduj brokuła na gładka masę

greenscarf
Wegański parmezan z migdałów 124

Wegański „parmezan” nadaje się do wszystkiego. Nie tylko zamiast zwykłego, ale również jednocześnie. Można posypać nim makaron, można dodać do sałatki lub zupy. Można użyć go do pesto. Ja sama dodawałam do pasztetu warzywnego i do past (hummus, pieczarkowe pate). Wykonanie jest niezwykle proste. Jedyny problem to płatki drożdżowe. Możemy zrobić je sami (choć ... [Read more

Gotuj z Blue Raven
Sos Worcestershire to klasyk, który podbił cały świat zanim w końcu trafił do Polski 210

tradycyjnego dim sum kuchni Chińskiej i Japońskich kotletów schabowych zwanych tonkatsu. Sos sprzedawany jest w mniej lub bardziej zmodyfikowanych wersjach w praktycznie wszystkich państwach świata. Wraz z rozwojem diety wegańskiej powstały także wersje bez ryby. Z rybą czy bez, sos posiada wyrafinowany smak i jest dzięki temu idealną przyprawą do wielu potraw i innych sosów (jak wyżej wspomniany(...)całości) 1 łyżeczka goździków (w całości) 1/2 łyżeczki curry w proszku 5 strąków kardamonu (rozbitych) 4 świeże chili (posiekane) 2 ząbki czosnku (rozbite) 1 anchois (posiekane, w wersji wegańskiej pominąć) 1 żółta cebula (drobno poszatkowana) 1/2 szklanki cukru 1 laska cynamon (ok. 3 cm) 1 kawałek imbiru (o bokach ok 1.5 cm, obrany i zmiażdżony) Zebrać razem wszystkie składniki. Wszystkie

Jem więc Jestem
Wegański pudding z jabłkami i cynamonem 213

obiecałam, tak zrobiłam, czyli zrobiłam wegańską wersję jednej z potraw znalezionych w Goodfood, o którym pisałam. Okazuje się, że nawet brytole potrafią coś dobrego wymyślić. Mi jakoś dotychczas pudding kojarzył się z budyniem, a w sumie z tą nazwą to jak z jazzem w empiku, jak nie wiadomo co to ca muzyka, to do jazzu ją, i tak samo(...)wyglądał oryginał: Pekany praktycznie poza kosmiczną ceną nie różnią się od orzechów włoskich. Propozycja podania: polać syropem klonowym i posypać orzechami, a wersja śniadaniowa to polać jogurtem, wegańskim- wiadomo! Smacznego

greenscarf
Strucla serowa 156

cukru waniliowego lub jeszcze lepiej łyżka waniliowego cukru domowej roboty, jak to było u mnie 60 g cukru trzcinowego 50 ml mleka sojowego 100 ml oleju roślinnego 200 g wegańskiego serka (ja standardowo używam własnej produkcji, przepis tu ) Masa serowa: 800 g serka wegańskiego (użyłam 550 g domowego i 250 g tofu naturalnego) 1 mały banan opakowanie budyniu waniliowego

greenscarf
Chlebek gruszkowy 111

wyszperał ostatnio w markecie gruszki za 1.99 (stworzyłam potwora, jeżeli chodzi o wyszukiwanie okazji), a ja w najnowszym magazynie „Kuchnia” natknęłam się na ciekawy przepis, zrobiłam jego wegańską wersję. Chlebek wyszedł przepyszny, jest wilgotny, ale nie gliniasty, lekki, aromatyczny dzięki dodaniu kardamonu i gałki muszkatołowej. Jeżeli chcielibyście bardziej zbajerować ten półsłodki chlebek, to sugeruję polanie go karmelem(...)wegańskiego mleka i brązowego cukru (robiłam taki przygotowując między innymi twixa, tu znajdziecie przepis) , bo polanie go zwykłym lukrem czy czekoladą będzie bluźnierstwem. Składniki (użyłam tortownicy o średnicy 18 cm, użyjcie max 20, dla większej radzę podwoić składniki): 300 g mąki pszennej (u mnie 80 g była to pełnoziarnista) 120 g daktyli 2 średnie gruszki 100 ml mleka roślinnego (polecam

greenscarf