Moje drugie podejście do tortów w ogóle. Jest wegański i tak samo jak pierwszy dyniowy. Tym razem pomagała mi Miśka. Część 1 filmu/przygotowanie ciasta: https://www.youtube.com/watch?v=q77e0cO7htg Składniki: 450 g mąki pszennej 200 g brązowego cukru pół łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli i pieprzu po poł łyżeczki: cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru lub kardamonu(...)banany 240 g puree z dyni 200 g brązowego cukru Krem: https://www.youtube.com/watch?v=q77e0cO7htg około 600 g wegańskiego serka 50 g ksylitolu 50 g płatków ryżowych 200 g masy marcepanowej 50 g masła kokosowego Polewa: 150 g gorzkiej czekolady 50 g brązowego cukru 50 g masła kokosowego Przygotowanie ciasta: Utrzeć na gładką masę olej z cukrem i bananami. Mąkę wymieszać
greenscarfciasta otworzyłam słoik puree z pieczonej dyni i została mi połowa, upiekłam więc kolejny tort (tak, przyznaję się spodobało mi się pieczenie tortów, będzie tego więcej). Przestawiam Wam 100% wegański tort: czekoladowo-pomarańczowo-dyniowy Ps. Jeżeli Misiek nie zje całego toru w nocy to jutro zrobię lepsze zdjęcia Składniki: Ciasto: 200 g puree z dyni 120 ml oleju roślinnego (można(...)zostanie po odsączeniu serka dodatkowo zakwaszonego sokiem z cytryny) 50 g kakao po jednej łyżeczce: cynamony, mielonych goździków, imbiru lub duża łyżka przyprawy do pierników Krem: około 300 g wegańskiego sera (przepis znajdziecie tu ) lub 300 g tofu naturalnego (będzie ciut inny smak) 2-3 pomarańcze 3 łyżki cukru pudru Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki masła kokosowego (lub innego
greenscarfjest pierwszy w życiu tort jaki upiekłam i do tego wegański. Dotychczas nie przepadałam za tym rodzajem wypieków, ze względu na kremy, których po prostu w ciastach nie lubiłam, a od dłuższego już czasu z oczywistych powodów nie jem gotowych ciast ani ciastek. Okazja była wyjątkowa, mianowicie 6 urodziny Miśki, a jak urodziny to tort musi być, pal licho tort(...)puszki zimnego mleka kokosowego (co najmniej 12 h w lodówce) 100 g cukru pudru (może być ksylitol) słoik dżemu malinowego lub 400 g świeżych malin (zblendowanych) łyżka agaru (wegańskiej „żelatyny”) Przygotowanie: Utrzeć masło kokosowe z bananami i cukrem. Ubić na sztywną pianę wodę po ciecierzycy. Mąkę gryczaną połączyć mąką pszenną, migdałową i proszkiem do pieczenia. Połączyć mikserem masę
greenscarfnaprawdę wielu nieudanych próbach nareszcie udało mi się zrobić prawdziwy sernik, nie z jakiś dziwnych kasz, orzechów tofu i innych wegańskich wynalazków tylko z sera uzyskanego z mleka sojowego! Jest obłędny w smaku, na tyle że do zdjęć nie doczekał się całkowitego wystudzenia Składniki na 600 g wegańskiego serka twarogowego: * 200 ml soku z cytryny (użyłam gotowego, ale oczywiście można
greenscarfpodatków przez rodziców). Składniki : pajdy chleba grube plastry (3-4 mm) sera wędzonego pomidor pomidorki koktajlowe szczypiorek lub dymka pasta tahini plastry wędliny ząbek czosnku dobra oliwa Propozycja 1 (wegańska) Kromkę chleba położyć na blasze. Kończyć będziemy ją potem. Propozycja 2 (wegańska) Kromkę chleba posmarować pastą tahini. Na niej rozłożyć połówki pomidorków koktajlowych i rozdrobniony szczypiorek. Ułożyć całość na blasze
Weekendy w domu i ogrodzieteraz z kolei muszę ogarniać pomidory to wyszło coś na kształt chlebka, który w smaku lekko pod pizzę podchodzi tyle, że bez sera. Składniki (to mój sprawdzony przepis na wegańskie ciasto drożdżowe z mniejsza ilością cukru i olejem roślinnym zamiast masła koksowego): 900 g mąki pszennej 120 ml oleju roślinnego 50 g świeżych drożdży 500 ml niesłodzonego mleka sojowego(...)pomidora i oliwek, znowu fałdka.., tak ja na zdjęciu Całość pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Piec w temp. 190 C 30-40 minut. Smacznego! ps. Posypałam wegańską wersją „parmezanu” tj. zblendowane migdały z płatkami drożdżowym z solą
greenscarfJest tak gorąco, że gotować się nie chce, ale jeść coś trzeba. Z pomocą przychodzi prostota włoskiej kuchni czyli najprostsze wegańskie spaghetti, jakie można sobie wyobrazić, ale z ostrą papryczką chilli i słodkimi suszonymi pomidorami. Będzie piekielnie, bo z upałem trzeba walczyć jego bronią :) Wegańskie spaghetti z chilli i suszonymi pomidorami Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 1 puszkę pomidorów
Bananowe PoleSok ze składników wspomagających utrzymanie pięknej i zdrowej cery. Pomaga zachować jędrność i otrzymać zdrowy koloryt skóry bez niebezpiecznego opalania . Sok jest bogaty
Pora na pora i pomidoraZapraszam na porcję lodów! Tym razem zrobiłam lody wegańskie, a więc lody na kokosowej śmietance zamiast tradycyjnej śmietanki. Banany upiekłam w piekarniku . Posypałam je kokosowym cukrem, który pięknie się skarmelizował. Czyżby to już wszystkie składniki? Niezupełnie! Czekolada, odrobina soku z limonki i lody gotowe, oczywiście musiały swoje odstać w zamrażalce. Lody bananowe kokosowe Składniki: około 0,75 l lodów(...)kokosowej śmietanki lub kokosowego mleka 3 duże banany 3 czubate łyżki kokosowego cukru 100 g wegańskiej czekolady, drobno pokrojonej 1 łyżka soku z limonki utarta czekolada i kokosowe chipsy do posypania Pokrój banany w grube plasterki. Posyp kokosowym cukrem i piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nastawionym na 200ºC przez 20 minut. Wyjmij i ostudź. Zgnieć banany
codojedzeniajagodowo. Sezon powoli zbliża się ku końcowi więc trzeba korzystać... Ja dodatkowo jak zwykle zamroziłam nieco jagód na ciężkie zimowe czasy ;) Przejdę jednak do sedna wpisu - zapraszam dziś na wegański sernik z tofu czyli tofurnik ;) Uwielbiam tę nazwę ;) Do zrobienia wegańskiego sernika przybierałam się długooo. W końcu jednak się zdecydowałam i nie żałuję, bo jest tak samo pyszny jak "zwykły
chili & sugarOstatnio przeżywałam dramat, dwa ciasta z rzędu mi nie wyszły, pierwsze to było ciasto fasolowo-czekoladowe, sławny wegański przepis, wyszedł mi glut nad gluty, drugie podejście to była próba zrobienia wegańskiej karpatki- znowu smark wyszedł. Załamałam się, bo mój talent cukierniczy objawił się gdy była w ciąży, czyli jakieś 7 lat temu, i od tego czasu naprawdę cuda wianki piekłam
greenscarfPyszny sok dla sportowców i osób ćwiczących. Czerwona porzeczka regeneruje i wzmacnia organizm, działa krwiotwórczo, przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie. Sok z czerwonej porzeczki tłumi pragnienie i ma działanie
Pora na pora i pomidoraTamaryndowiec indyjski zwany inaczej powidlnikiem jest drzewem pochodzącym ze wschodniej Afryki. Owoce tej rośliny wiszą na drzewach w strąkach i nazywane
Pora na pora i pomidoraLawenda.... Pięknie pachnie, cudownie wygląda i wyśmienicie smakuje! Taki syrop można wykorzystać do zrobienia letniej lemoniady lub do posłodzenia herbaty albo
Pora na pora i pomidoraPrzepis na zdrowy i niskokaloryczny sok wielowarzywny wspomagający odchudzanie. Pijemy zaraz po przygotowaniu. Jedna duża porcja soku ma tylko ok 90 kalorii! MIĘTA PIEPRZOWA
Pora na pora i pomidora