Zbliżają się Święta wielkanocne, więc powoli trzeba kompletować listę potraw, które możemy przygotować na świąteczny stół. Dziś jedna z propozycji mięsnych, czyli pieczona szynka w
Kulinarne przygody GatitySchab wolno pieczony w niskiej temperaturze możemy podawać zarówno na ciepło, tak jak zrobiłam to ja, z dodatkiem pure z ziemniaków lub na zimno, jako wędlinę do kanapek. Myślę, że z dodatkiem domowego chrzanu czy sosu tatarskiego będzie pysznym elementem świątecznego śniadania. Schab wolno pieczony Czas przygotowania: 26 godzin Składniki: 2 kg wieprzowego schabu olej rzepakowy 2 łyżeczki papryki słodkiej
Kulinarne przygody GatitySzynka kozacka, wędlina parzona Po dłuższej przerwie, czas zamieścić kolejny przepis na pyszną wędlinkę , domowego wyrobu . Oczywiście , że międzyczasie robiłam szyneczki i schabiki , ale jakoś nie było weny ,żeby wrzucić na bloga , a ja wyznaję zasadę ” nic na siłę , wszystko ma swój czas i miejsce ” " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ta szynka jest naprawdę
Ogrodnik w podróżyprzepisu. Domowa kiełbaska bez zbędnych dodatków jest najlepsza. Tym razem część postanowiliśmy włożyć do słoików, taka kiełbaska słoikowa (domowa mielonka) to idealny dodatek do kanapek, a w połączeniu z domowym chlebem lub bułką to śniadanie wprost jak marzenie. Przygotowywaliśmy farsz według tego przepisu , większa część poszła do jelit, a 1,5kg gotowego farszu włożyliśmy do 6 słoików (każdy 250g(...)stopniowo dolewając wodę wyrabiać (ok.15 minut). Więcej szczegółów odnośnie przygotowania znajdziecie tutaj . Wody dolewamy min.3/4 szklanki, max.400ml. My dodaliśmy ok.350ml. Było idealnie. Długie wyrabianie gwarantuje dobre "związanie" wędliny. Wyrobione mięso pakujemy w jelita lub nakładamy do przygotowanych wcześniej słoików, dokładnie ubijamy (by nie było wolnych miejsc), można pomóc sobie łyżką (słoiki nie powinny być jednak pełne).Ja odłożyłam
Smaczne Zdroweponownie przekładamy, aby powstały dwie warstwy – zakręcamy, zabezpieczamy sznurkiem i wieszamy w suchym przewiewnym miejscu. Zostawiamy karkówkę na nie mniej niż 11dni (można dłużej). Po tym czasie nasza wędlina dojrzewająca jest gotowa do spożycia. R A D Y : - Mięso na wyroby dojrzewające kupujemy tylko ze sprawdzonego źródła. Musimy mieć gwarancję, że mięso było badane i jest zdrowe. - Najlepiej kupować część(...)gotowy wyrób – 780 g. Karkówka dojrzewająca to kolejny wyrób domowy, o którym mogę powiedzieć, że udał się wyśmienicie. Duży wpływ miał na to idealnie wybrany kawałek mięsa – nie za tłusty, ale i nie za chudy. Dzięki wykorzystaniu krajalnicy karkówkę dojrzewającą mogłam pokroić bardzo cienko, co przy tym gatunku wędliny jest wielkim atutem. Na świątecznym stole… i nie tylko karkówka dojrzewająca
mojewypiekiinietylkomasz dosyć nieświeżych wędlin zakupionych w sklepie? Prezentuję Wam dziś kolejny przepis na szynkę domowej produkcji. Wędlina w tym wydaniu jest pyszna, niezwykle soczysta i pachnąca, a co najważniejsze nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków. Inspiracją do powstania szynki domowej roboty była życzliwość marki Winoszarnia . Składniki: 3 filety z kurczaka 20 dag Salami Pieprz czosnkowy, chilli 2 ząbki czosnku
Podróż w kulinariaNie ma to jak domowa szynka na kanapkę. Tym razem przygotowałam szynkę w zalewie z dużą ilością czosnku. Jeśli lubicie czosnek to polecam z całego serca
Smakołyki AsiZnudziły się Wam sklepowe wędliny? Może szykuje się jakaś rodzinna impreza? Może tak po prostu macie ochotę na jakieś pieczone mięsko,coś innego niż zwykle
Niespełnione zdolności kulinarneDziś postanowiliśmy Wam przypomnieć pewien pasztet, który już wcześniej gościł na naszym blogu. Jest to nasza propozycja dla Was, kolejnego po kiełbasie (link), domowego wyrobu wędliniarskiego
Kulinarne pyszności MolkiEfektowna, własnoręcznie zrobiona wędlina? Ogromna satysfakcja! Mimo, że trzeba sporo poczekać, aby cieszyć się jej smakiem, to przygotowanie nie wymaga dużo wysiłku, robi się sama :) Składniki
Cook&LoveOd bardzo dawna sama robię domowe wyroby, które uwielbia moja rodzina, przyjaciele i znajomi. Nie znajdziecie w niej chemii, konserwantów. Kaszanka zstała zrobiona według dawnej receptury
Kulinarne pyszności MolkiBardzo prosty przepis na pyszną domową wędlinkę. Mięso przygotowane w ten sposób jest delikatne i kruche, a w dodatku bez problemu kroi się na cienkie plasterki
Ewusiowe Smakigrzanki z jajecznicą i chorizo Gdy podczas wspólnego gotowania z San Jacinto, a właściwie w czasie wolnym od gotowania, wpadła mi w ręce książka Susan Mahnke Peery „Domowy wyrób wędlin” to od razu zwróciłam uwagę na przepis na domowe chorizo w stylu hiszpańskim. Postanowiłam, że jak wrócę do domu to zabiorę się za ten przepis. Prawie wszystkie składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZamiast zwykłych kanapek można zrobić roladki. Wystarczy kilka placków tortilli, ulubione smarowidło, plasterki wędliny lub sera żółtego, chrupiące warzywa i gotowe. Poniżej przedstawiam kilka najpopularniejszych wersji, które można dowolnie modyfikować według uznania i zawartości lodówki Roladki z tortilli to idealna przekąska na domową imprezę. Ale nie tylko! Dzieci też je bardzo lubią, bo zgrabnie wyglądają, są kolorowe i przykuwają uwagę(...)ogórek konserwowy według tego przepisu wędlina wegańska w plasterkach papryka słodka Wersja 2: kilka tortilli według tego przepisu lub kupionych w sklepie smalec wegański według tego przepisu lub domowy majonez wędlina wegańska w plasterkach liście świeżego szpinaku pomidor ogórek świeży W ersja 3: kilka tortilli według tego przepisu lub kupionych w sklepie pasta buraczkowa według tego przepisu wegański ser żółty
Lamarida.plsię także na gorąco - wystarczy podgrzać, ukroić grubsze plastry i zrobić jakiś prosty sos a na pewno będzie pysznie.Ze zmielonej wieprzowiny można zrobić też domową mielonkę albo łopatkę prasowaną - są dużo smaczniejsze niż kupne wędliny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza