Tak,wiem,wiem....szynką tego nazwać nie można. Zdjęcia też nie powalają....za to powala smak.Mówię to bardzo świadomie...rzadko siebie chwalę bo
Niespełnione zdolności kulinarneI jest kolejny przepis wykonany dzięki szynkowarowi. Pyszna mozaika drobiowa. Wykonana z ćwiartek kurczaka, więc nie jest sucha. Jak dla mnie przepyszna. Teoretycznie w
Malinowe PocałunkiZapewniam was, że ta rolada będzie często gościła w waszym domu bo jest przepyszna ! Składniki na blaszkę od piekarnika : 3 jajka 250 gr sera np. gouda
Gotowanie...to proste !wędlinę znalazłam na blogu Czary mary gotuje Cezary . To kolejna propozycja dla tych co nie mają możliwości wędzić, lub tak jak ja, mają zamiar ale zbierają się do wędzenia pomału. Kiełbasa nie jest kłopotliwa w przygotowaniu, wychodzi bardzo smaczna, znika błyskawicznie więc porcja jest w sam raz. Bez problemu daje się kroić w cienkie plasterki. Najsmaczniejsza z domowym chlebem
Stare Gary- Mamo, co robisz? - Pasztet w szynkowarze. - Pasztet? - Tak. - Jak pasztet, to chyba w pasztowarze? I tak to wyglądała rozmowa z moją 5 - letnią córcią, która zakradła
Czary - gary w kuchniPieczony schab w większości polskich domów przygotowywany jest właśnie na święta. U mnie gości także dość często w trakcie roku jako wędlina na kanapki. Najczęściej wtedy piekę jego mniejsze porcje po 0,5 kg mięsa, gdyż wolimy urozmaicone kanapki. Mięso dzięki pieczeniu w rękawie wychodzi soczyste, bez problemu pokroicie je w plasterki. Bardzo ważne jest także jego obsmażenie przed pieczeniem(...)soki", dzięki czemu nie będzie suchy i nie będzie się kruszył. Możesz go podać z czym tylko lubisz - chrzanem, ćwikłą itp. Składniki: 0,5 kg schabu 2 łyżeczki domowej przyprawy do wieprzowiny + 1 łyżka oleju 2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Z oleju i przyprawy przygotować marynatę. Obmyty i osuszony kawałek schabu obtoczyć w marynacie. Wstawić na całą
Fabryka pomysłówPancetta to rodzaj surowego suszonego zwijanego boczku, przepis pochodzi z Włoch. Pancetta dojrzewa w soli i przyprawach, a potem jest suszona zawinięta w gazę lub siatkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSKŁADNIKI: - 1 kg łopatki (im tłustsza tym lepsza) - 20 g pektosoli - łyżeczka czarnego pieprzu - 1,5 łyżeczki żelatyny - 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę - łyżeczka suszonego
Kuchnia bezglutenowa LoliLubicie salceson? A galaretkę z mięsem ? Dzisiaj mam dla Was coś co jest połączeniem ich obu czyli właśnie salcesonu i zimnych nóżek. Mięciutkie podroby zatopione w
Smaczna PyzaSzynkowar to urządzenie kuchenne do parzenia szynki oraz innych podobnych wędlin w domowych warunkach. Na rynku dostępne są bardzo różne szynkowary – wykonane z różnych materiałów (najczęściej metalu, ale zdarzają się też szynkowary zrobione z plastiku ), w różnych kształtach, typach zacisku i zamknięcia. Niektóre wyposażone są we wbudowany termometr. Szynkowary dzielą się na owalne i prostokątne i występują w bardzo różnych(...)komora, w której umieszcza się przygotowane mięso. Może mieć różny kształt i wielkość. Niektóre urządzenie mają na wyposażeniu płytkę dzielącą, dzięki czemu na raz można przygotować dwie różne wędliny. Pokrywka – może być zdejmowana lub montowana na zawiasie, to do niej z reguły doczepiana jest sprężyna zaciskowa. Pokrywka bardzo często ma specjalny otwór na termometr. Sprężyna zaciskowa – umieszczona jest pomiędzy pokrywką
Trochę smakuCzyż nie zapowiada się smacznie? Magia kolorów na zewnątrz, pyszne kruche mięso i słodka niespodzianka w środku. Szynkowar jak dla naszej rodziny jest strzałem w
Malinowe PocałunkiPopularne kotlety mielone, u nas po prostu klopsy. A że w wersji mini to klopsiki. Każdy ma swój własny sposób na to danie, u
Smaczne ZdroweDodatki do kolacji lub dobrego śniadanka w postaci sałatek wszelkiego rodzaju sprawiają, że zwykły domowy posiłek może być przepyszny :)Problem zazwyczaj stanowi osoba krojczego, czyli tego, który umie posługiwać się ostrym narzędziem, żeby sobie krzywdy nie zrobić :) i tego, który ochoczo wszystko do sałatki pokroi...Każdy już ma wybranego takiego krojczego :) A w ostateczności zawsze można to robić samemu :)Sałatka(...)oleju na sitku.Wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski i mieszamy z odrobiną jogurtu i majonezu - zależy jak lubimy - można dać ich mniej lub więcej :) Doprawiamy do smaku.Najlepsza do wędliny i domowego chleba. Smacznego
Lawendowe NieboWitajcie:) ostatnio Monika założyła grupę Intergalaktyczne gotowanie . Jest to bardzo fajne bo w tym samym czasie w naszych domach powstają pyszne te same dania
Sama słodycz i szczypta chili