warzywa - 14856 przepisów (strona:500/991)

Kremowa zupa dyniowa z kokosową nutą 176

ziemniaka pokroić w kostkę. Na rozgrzanej na patelni oliwie zeszklić cebulę. Dodać imbir i kurkumę, smażyć 2 minuty. Następnie dodać dynię, marchewkę i ziemniaka - smażyć razem przez 5 minut. Warzywa zalać bulionem i gotować pod przykryciem ok. 15 minut (do miękkości). Zupę zdjąć z płyty,zmiksować. Dodać mleko kokosowe, dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku. Garnek z zupą ponownie postawić

Pełny talerz
Kremowa zupa marchewkowa z egzotycznym akcentem 180

podsmażyć. Do czosnku i cebuli dorzucić marchewkę, ziemniaka, imbir, pastę curry i paprykę. Dusić razem ok. 5 minut często mieszając. W drugim garnku mocno podgrzać bulion. Gorącym zalać podsmażone warzywa. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć moc/ gaz i gotować 15-20 minut, aż marchewka będzie miękka. Odstawić do lekkiego przestudzenia, zmiksować. Zupę ponownie podgrzać. Doprawić do smaku solą

Pełny talerz
Pasztet tradycyjny 192

kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę. Gdy się zeszkli dołożyć wątróbkę. Podsmażyć razem. Odstawić do ostudzenia. Wystudzone mięso zmielić 3 razy przez maszynkę razem z ugotowanymi warzywami, tymiankiem i majerankiem. Wywar z gotowania zachować. Otrzymaną masę doprawić gałką muszkatołową, mielonym zielem angielskim, mielonym pieprzem i solą.* Dodać trochę wywaru z gotowania, żeby masa miała mazistą konsystencję. Białka ubić

Pełny talerz
Paella z krewetkami i kurczakiem (Paella de camarones y pollo) 254

ryż, który jest zabarwiony szafranem lub atramentem z kałamarnic, bulion (może być również wino albo woda), w którym ryż będzie się gotować oraz cytryna do podania. Do tego dorzucamy warzywa, owoce morza, mięso. Potrzebna jest także patelnia. Najlepiej taka, od której potrawa wzięła nazwę, czyli paella lub paellera. Dwa uchwyty ułatwiają potrząsanie patelnią, ponieważ po dodaniu ryżu niczego nie wolno

Pełny talerz
Bakłażan zapiekany z pomidorem i mozzarellą 160

oliwy, obsmażyć z obu stron bakłażany. Układać na przemian w dwóch stosach na przemian bakłażan, pomidor, mozzarella. Warstwę mozzarelli za każdym razem posmarować pastą ziołową. Czynności powtarzać do wyczerpania warzyw. Ostatnia powinna być mozzarella z pastą ziołową. Wieżyczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 20 minut. Wyjąć przykryć odłożoną górą bakłażana. Od razu podawać z pozostałą pastą. Smacznego

Pełny talerz
Keczup łagodny z cynamonową nutą 160

łyżek octu Pomidory i paprykę umyć, osuszyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne z ogonkiem, pokroić w kostkę. Pomidory przekroić na połówki, wyciąć zdrewniałe części, pokroić na kawałki. Warzywa przełożyć do garnka lub na głęboką patelnię. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Powinny zmięknąć. Przetrzeć przez sito. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Chili umyć, usunąć nasiona, posiekać. Przyprawy (pieprz, ziele

Pełny talerz
Sajgonki z wędzoną newellą 164

Sajgonki z wędzoną newellą Moja trzecia propozycja do akcji "Gotuję z newellą". Sajgonki. Są absolutnie pyszne. Same sajgonki z warzywami nie są nowością, ale dzięki wędzonej newelli zyskały nowy smak i nabrały charakteru. I, chociaż to danie bezmięsne, zdobyły nie tylko moje uznanie, ale również mojego Męża. Polecam ze 100% rekomendacją mojego głównego mięsożercy ;)     Składniki

Pełny talerz
Pierogi z mięsem 236

wywaru/rosołu z gotowania mięsa (jeżeli mięso jest bardzo suche, to może być nawet 3/4 szklanki) sól i pieprz do smaku Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Mięso z warzywami zmielić w maszynce lub zmiksować malakserem. Stopniowo dodawać wywar. Masa mięsna nie może być zbyt zwarta, ale nie powinna też się rozpływać. Doprawić do smaku solą i sporą ilością pieprzu

Pełny talerz
Świateczny pasztet zapiekany. 216

szkl. bułki tartej 3-4 jajka gałka muszkatołowa  majeranek 1 szkl. wywaru(można więcej) WYKONANIE: mięso  pokroić na kawałki( za wyjątkiem wątróbki) gotować  razem z warzywami i czosnkiem, zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem ziarnistym i solą do miękkości, cebulę posiekać zeszklić na maśle, zmielić z mięsem, następnie mięso odstawić do ostygnięcia, odlać 1 szkl. wywaru, w pozostałęj

Kuchnia Beaty
Kuskus 209

Kaszka kuskus - zalewamy osolonym wrzątkiem i gotowe, podajemy z mięsem i warzywami

prawdziwe jedzenie
Sobotnie inspiracje żywieniowe 165

zdrowe jedzenie musi być nudne i nieapetyczne? Jasne, że nie. Wręcz przeciwnie, bogactwo barw owoców i warzyw wręcz powala, warto to wykorzystać w codziennej kuchni. Postanowiłam  wprowadzić nowy cykl postów, który mam nadzieję (jeśli jeszcze nie zrobiły tego moje przepisy:D) zachęci Was do porzucenia tradycyjnego schabowego na rzecz tych kolorowych, pięknie podanych posiłków. Łapcie i inspirujcie się

Powiedz dietom nie
Gulasz z jeleniny 209

tego przepisu robi się bez problemu,  jest bardzo smaczne, a dodatkowo mamy sporą ilość świetnego, wyrazistego sosu. Podawałam jeleninę z kaszą burgul i było na prawdę pysznie. Dodatek warzyw sprawia, że ta nieduża porcja mięsa wystarczy na 3 - 4 porcje. Polecam na niedzielny obiad!  przepis znalazłam  tutaj składniki (4 porcje) 600 g jeleniny na gulasz 1 liść

Stare Gary
surówka z sałaty do obiadu 208

witaminkami. ;] Składniki: - 1 główka sałaty - 3 rzodkiewki - 1 pomidor - mały surowy ogórek - szczypiorek - odrobina kiełek do smaku - sól, pieprz, cukier do smaku - 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie: Myjemy warzywa, porwać liście sałaty palcami, rzodkiewkę i ogórka kroimy w słupki, pomidora w kostkę. Mieszamy dodajemy cukier, kiełki i szczypiorek. Do małego naczynia wlewamy oliwę z oliwek dodajemy sól, pieprz mieszamy

Tanio szybko zdrowo
Kremowa zupa chrzanowa 246

łyżki tartego chrzanu, u mnie chrzan luksusowy ze słoiczka Społem 4 łyżki kwaśnej śmietany 12% Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i przekroić w ćwiartki. Warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać listki laurowe i posiekaną natkę pietruszki. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać chrzan, ilość wedle uznania. Chwilkę jeszcze gotować. Następnie zupę zestawić

Monia miesza i gotuje
Gulasz z karkówki z orzechami i bazylią 196

pasterzy, którzy od wiosny do jesieni wypasali bydło na nizinach. Gęsty, esencjonalny, aromatyczny i bardzo rozgrzewający. Gulasz wieprzowy to wspaniale sycąca potrawa na każdą okazję. Z dodatkiem kaszy i warzyw będzie pełnowartościowym daniem jednogarnkowym. Przepis zostanie opublikowany w e-booku kulinarnym, który dostępny będzie w serwisie ZpierwszegoTłoczenia.pl i Fooder.pl. Lista składników: 1 karkówki wieprzowej 2 posiekane cebule 3 posiekane

Smakowity Blog Kulinarny