warzywa - 14856 przepisów (strona:498/991)

Mizeria z kiełkami 158

obiadu zawsze muszę mieć jakiś dodatek. Gotowane warzywa, surówki, sałatki lub właśnie ona - mizeria. ;-) Tradycyjna, choć bardzo ją lubię zawsze wydawała mi się nudna. :-) Dlatego urozmaicam ją jak tylko się da. Dodatek ostrych kiełków rzodkiewki nadał jej charakteru i świeżości. Jak znalazł na wiosenny obiad. 1 ogórek garść kiełków rzodkiewki około 300ml gęstego jogurtu naturalnego  sól, pieprz do smaku

Szefowa kuchni
WEGAŃSKI MAJONEZ Z FASOLI 256

osób niemogących spożywać jajek bądź uczulonych na jakikolwiek produkt wchodzący w skład tradycyjnego majonezu. Mnie osobiście bardzo przypadł do gustu.     Nadaje się na kanapki, do sałatek, do warzywa jako dip lub do jajek, jeśli ktoś pomimo ich jedzenia zdecyduje się na ten majonez. Co ważne, ma na pewno mniej kalorii niż ten jajeczny. WEGAŃSKI MAJONEZ Z BIAŁEJ FASOLI

W kuchni Karmel-itki
Jak uniknąć przejedzenia w święta? 159

małych porcjach  desery i ciasta najlepiej zjeść ok. 2 godzin po zjedzeniu obfitego posiłku zamiast ciast i ciasteczek lepiej sięgnąć po bakalie lub orzechy jeść dużo zielonych warzyw w święta najlepiej nie spożywać chleba, dwa dni można wytrzymać od węglowodanów złożonych jeść bardzo wolno i starannie przeżuwać należy pić dużo wody, herbat ziołowych, mięty i pozostałych ziół po obfitym

Truskawkowa Fiesta
Żurek wielkanocny (kujawski) 161

pietruszki Por Pół dużego selera Biała cebula 100g wędzonego boczku 500g białej kiełbasy 150ml śmietany sól, czarny pieprz w kulkach, listki laurowe, ziele angielskie, majeranek, 2 ząbki czosnku Wykonanie: Warzywa umyć, obrać i gotować w osolonej wodzie około 30 minut i odcedzić. Powinniśmy otrzymać około 2l wywaru warzywnego. Do wywaru dodać kiełbasy i boczek oraz liście laurowe, ziele angielskie, ziarna

Pyry na Gaz
Kiermasz Wielkanocny w Skansenie 191

mijał. Sprzedawali m.in.: zupę cebulową z suchej miotły, ciasto z marchwi i lnu, konfiturę z jarzębiny, flaczki z boczniakiem i kaszą jaglaną oraz podawane prosto z patelni racuchy z warzywami. Nawet nalewki mieli (1,5 zł) za kieliszek, ale tu niestety było mniej smaku. Było całkiem przyjemnie, a Was zostawiam z fotogalerią! najsmaczniejsze stoisko parowanki z sosem

Pasja Smaku
Na tropie dobrego smaku - sałatka jajeczna 202

Jacob   Holmstr ö m i Anton  Bjuhr . Jak grzyby po deszczu wyrastają restauracyjne ogródki, gdzie każdy dostępny kawałek ziemi (w doniczkach również)   obsiewa się ziołami i warzywami, żeby móc się cieszyć naturą i  maksymalnie skrócić czas podróży jedzenia na talerz. Już n ikogo ni e dziwi szef  kuchni zbierający w lesie pastorały ( jadalne  pędy

SzczyptaSmaQ
Przepis na ciasto z mango i truskawkami 219

Może nie jest to jeszcze czas na przygotowanie lodowego tortu z owoców leśnych , ale dzień robi się dłuższy, pogoda ładniejsza, a na targowiskach pojawią się świeże sezonowe owoce i warzywa. Chyba właśnie ich najbardziej mi brakowało zimą. Ostatnio kupiłam na straganie greckie truskawki, które bez żadnego przetworzenia, nie są jeszcze najlepsze i  miękkie mango, z którego chciałam wyczarować coś

Słodkie Przyjemności
Krem z pieczonego czosnku, porów z groszkiem i camembert 198

cebulę z porami. Dodajemy tymianek i całość zalewamy winem. Podgrzewamy ok. 4 min., alkohol nam wyparuje. Cebulę z porami przekładamy do bulionu z czosnkiem i gotujemy, aż warzywa będą bardzo miękkie. Wszystko miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.  Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Groszek wystarczy zalać gorącą wodą i odstawić na 4 min. Odcedzamy. Zupę

Moniki Smakołyki
Zupa gulaszowa na ostro z lanymi kluseczkami i świeżą kolendrą 313

mięsa wieprzowego z łopatki  - 2 l bulionu warzywnego  - 6 dużych, świeżych marchewek  - 1 świeża papryka - pęczek świeżej kolendry - pieprz, sól, kurkuma, majeranek 1. Bulion Obieramy warzywa, po czym kroimy je na mniejsze części (ok. 3cm). Marchewkę, selera, pietruszkę oraz przekrojoną na pół (w szerz) główkę czosnku podsmażamy na łyżce masła klarowanego w dużym garnku. Dorzucamy opaloną

Sajkofanka smaku
MARYNOWANE JAJKA 171

Marynujemy grzyby...marynujemy też ryby, które wspaniale wychodzą z octu...marynujemy warzywa...dlaczego by nie zamarynować jajek? Ja marynuję i polecam każdemu, pyszne, aromatyczne dzięki przyprawom, polecam wypróbować przy okazji Wielkanocy Składniki: jajka- ilośc wg potrzeby 2   szkl wody 1/2 szkl octu 1 łyżka soli 8 ziaren pieprzu ang 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela ang 2 ostre papryczki

Z Majeczką w kuchni
Makaron z kurczakiem, warzywami w sosie pomidorowym oraz z fasolką / Pasta with chicken, vegetables in tomato sauce and string-b 147

dusimy około 20 minut. Boczek kroimy i smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni, później odsączamy go z nadmiaru tłuszczu. Blaszkę żaroodporną smarujemy masłem. Najpierw układamy makaron, potem kurczaka i warzywa (groszek i soczewicę). Potem znowu układamy warstwę z makaronu. Całość polewamy sosem pomidorowym, posypujemy startym serem i boczkiem. Potrawę wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 20 minut. Jako

Projekty ze smakiem
Pasztet z perliczki 208

wywaru. Część wywaru odlać i   namoczyć w nim bułkę, kiedy zmięknie, lekko odcisnąć. Przestudzone mięsa zmielić trzy razy przez sitko z małymi oczkami ( 3,5) razem z bułką, warzywami z rosołu, cebulą. Zmieloną masę doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i  mielonym imbirem. Dodać jajka *, dobrze wymieszać, rozrzedzić jeśli trzeba dodając wywar z boczku. Foremki posmarować tłuszczem, posypać bułką

Stare Gary
KREM SEROWO-CEBULOWY Z KURCZAKIEM + ZUPOWAR SOUP&BLEND RUSSEL HOBBS 262

koniec smakołyków z Zupowaru! Zaglądajcie na bloga , bo już wkrótce poznacie przepis na fantastyczne koktajle – takie dla zdrowia i dla urody! Dzięki firmie Świeże zioła ( http://swiezeziola.pl/ ) smacznych warzyw i owoców mam pod dostatkiem i z przyjemnością wykorzystam je do przygotowania smakołyków

Ostra na Słodko
Barszcz biały wielkanocny 207

ostatni już dzwonek,  by go nastawić. Po przepis zapraszam  tutaj . Możesz zrobić go na wędzonce lub na wywarze z gotowania białej kiełbasy lub na esencjonalnym wywarze z warzyw. Mój przygotowany jest na warzywnym wywarze, a podany z podsmażona kiełbasą i ugotowanym jajkiem na twardo. Składniki: kilka ziemniaków 1- 2 marchewki pietruszka kawałek selera majeranek sól, pieprz 2 szklanki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Obiad za 10zł - krem z orzechów smażonych z pieczarkami z kurczakiem i grzankami. 233

37zł Robię zawsze bulion w ogromnym garze, a potem na jego bazie jeszcze ze dwie zupy zawsze wyjdą. Do przygotowania 8l bulionu zużyłem różnego mięsa za ok 15zł, z warzywami w sumie około 20zł, dlatego przyjmuję, że mój dziś wykorzystany to około 3,75zł. -pieczarki 350 gram; koszt 6,49zł/kg; koszt wykorzystany 2,27zł -por część biała 0,27gr -garść

BaRepas