warzywa - 14856 przepisów (strona:490/991)

Leczo z kalafiorem 178

minutach duszenia wsypać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię, dusić pod przykryciem kolejne 10 minut. Dodać puszkę krojonych pomidorów, przyprawić do smaku solą i innymi przyprawami. Dusić do miękkości warzyw.    Dodać róże kalafiora, wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Podawać z bułeczką. Smacznego

MarciochaKucharzy
Zupa krem brokułowa z jajkiem i migdałami 149

brokuł 2 małe ziemniaki mała śmietana 18% serek topiony 2 jajka migdały sól, pieprz, łyżeczka octu, pietruszka, suszona włoszczyzna, masło Różyczki brokuła wraz z obranymi ziemniakami gotujemy na parze. Warzywa dodać do przygotowanego bulion z suszonej włoszczyzny, dodać serek i śmietanę. Zupę zmiksować na delikatny krem. Migdały uprażyć na maśle. W czasie gdy gotuje się zupa możemy przygotować jajka

MarciochaKucharzy
Kapuśniak 172

wrzenia, oczyścić z piany.Zmniejszyć gaz i gotować ok 1 godziny. Po pół godziny dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz ziarna pieprzu. Gdy mięso będzie już miękkie dorzucić posiekane warzywa: marchew, seler, pietruszkę. Gotować około 10 minut. Na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie złocista dorzucić kiełbasę i boczek pokrojoną w kostkę. Podsmażyć kilka minut i dodać

MarciochaKucharzy
Indonezyjki smak Mee Goreng 158

cebula sól, pieprz, papryczka chilli, olej, czarny sezam Oczyszczony kurczak kroimy na plasterki, podobnie obie papryki i cebulę. Na początku podsmażamy na oleju kurczaka, solimy,  na koniec dodając warzywa. Dusimy do miękkości al dente. Próbujemy przyprawę indonezyjską i decydujemy czy dodać papryczkę chilli. My dodaliśmy. Dodajemy przyprawę i trochę wody by stworzył się delikatny sos. dusimy jeszcze

MarciochaKucharzy
Pasztet z zielonej soczewicy 146

cebule  3 ząbki czosnku  2 jajka  łyżka masła Sól, pieprz, papryka ostra, suszona pietruszka i koperek (lub dowolne przyprawy)  bulion z suszonych warzyw z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego pestki słonecznika Soczewicę moczyć przez 1-1,5 g,  ugotować do miękkości w przygotowanym wcześniej bulionie warzywnym, ostudzić. Cebulę posiekać, na patelni rozgrzać masło

MarciochaKucharzy
Zupa Gulaszowa 163

minut wraz z papryczką chili. Następnie dodać kiełbasę i pokrojone papryki, doprawić. W dużym garnku przygotować 2 litry bulionu warzywnego z włoszczyzny, liścia laurowego i ziela angielskiego. Wyciągnąć ugotowane warzywa włoszczyzny. Dodać do bulionu mięso z patelni oraz ziemniaki. Ugotowaną marchewkę pokroić w kostkę i dodać do zupy. Por, pietruszkę i seler utrzeć i następnie dodać do zupy

MarciochaKucharzy
Por nadziewany łososiem (cannelloni ) 146

Budowa tego warzywa zainspirowała mnie to zrobienia tego dania :) Por nadziewany łososiem (cannelloni ) SKŁADNIKI: 2 pory łosoś świeży ser typu greckiego groszek zielony ( mogą być kapary) czerwona papryka sól, pieprz białe wino bulion warzywny Umytego łososia podgotować na parze. Rozdrobnić w misce dodać ser, paprykę pokrojoną w kosteczkę oraz zielony groszek. Doprawić i dobrze wymieszać. Białą część pora podzielić

MarciochaKucharzy
Koktajl buraczany z pomarańcza i jabłkiem 178

zdrowy początek weekendu  Koktajl buraczany Składniki:   3 buraki 2 jabłka 2 pomarańcze woda Wszystkie owoce i warzywa obrać i zmiksować w mikserze z odrobiną wody. I jak? znów wyszło zaskakująco zdrowo i smacznie

MarciochaKucharzy
Tagliatelle z cukinii 145

mielonego wieprzowo- wołowego kilka pieczarek 1 cebula przecier z pomidorów sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka ostra, ząbek czosnku do dekoracji parmezan i oliwki Umytą cukinie korzystając z obieraczki do warzyw tniemy wzdłuż w długie paski. Następnie kroimy je nożem wzdłuż na cienkie, długie nitki przypominające tagliatelle. Następnie trzeba wrzucić cukiniowe tagliatelle do osolonego wrzątku i po minucie

MarciochaKucharzy
Ryba na pomidorach i czerwonej cebuli 150

ręcznikiem papierowym. Pokroić w paski ok 2 cm posolić, popieprzyć. Na oliwie udusić pióra cebuli i połówki pomidorków i oliwki, doprawić. Dodać rybę i pozwolić jej powolutku dochodzić na warzywach. Wyszło pysznie, ale Gianiego dorsz był wyśmienity.  Składniki

MarciochaKucharzy
Ekspresowa zupa fasolowa (fasola z puszki) 186

ogniu, przez minimum 30 minut. W tym czasie pokroić oczyszczone: ziemniaki i cała włoszczyznę. Wsypać do wody. Dodać przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, słodką paprykę. Gotować aż warzywa będą miękkie. Do zupy dodać fasolę białą z puszki razem z zalewą. Na malej patelni rozpuścić kawałek masła, zeszklić kiełbaskę,wsypać do zupy, dołożyć przecier pomidorowy i wymieszać. Zupę

MarciochaKucharzy
Pikantny Gulasz Węgierski 200

gotującego się mięsa. Dusić pod przykryciem ok 1 godziny. Marchewkę, pietruszkę obieramy i kroimy w niewielka kosteczkę. Paprykę i cukinię myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę.   Warzywa dodać do gulaszu, dodać pomidory z puszki i całość gotować pod przykryciem ok 1 godziny.     Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, majerankiem Całość gotować jeszcze następne

MarciochaKucharzy
Młoda kapusta z mięsem mielonym w pomidorach 144

odstawić na około pół godziny, aby się przeżarła. W rondlu  rozgrzać olej, następnie zeszklić na nim cebulkę a następnie mięso.  Po odpowiednim podsmażeniu mięsa wkładać stopniowo poszatkowane warzywa i dobrze mieszać. Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy, papryczkę chilli i pieprz. Jeśli kapusta nie puściła za dużo wody można od czasu do czasu podlewać niewielką ilością wody

MarciochaKucharzy
Tortilla z kurczakiem i halloumi 211

Zamarynować kurczaka w przyprawach, ziołach  i oliwie. Odłożyć na kilkanaście minut do lodówki. Pokrojone w paseczki piersi z kurczaka grillować na grillu lub patelni z małą ilością tłuszczu. Warzywa pokroić w plastry lub mniejsze kawałki. Gdy kurczak będzie już gotowy, pokrojony w plastry ser haloumi grillować do uzyskania złotego koloru. Następnie podgrzać na rozgrzanym grillu również placki tortilli

MarciochaKucharzy
Zupa pomidorowa z cieciorką 171

cieciorką SKŁADNIKI: 1 puszka ciecierzycy młoda włoszczyzna  2- 3 ząbki czosnku 1 słoiczek przecieru pomidorowego mojej mamy 1 puszka pomidorów sól, ostra papryczka, kolendra, lubczyk, oliwa natka pietruszki Warzywa pokrojone w kostkę podsmażyć delikatnie przez 5 minut na oliwie. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekana ostrą papryczkę. Wlać wodę i pomidory - całość dusić 10 minut. Zblenderować na jednolitą

MarciochaKucharzy