warzywa - 14856 przepisów (strona:482/991)

Sałatka dla nielubiących selera naciowego 406

Seler... warzywo, którego nienawidziłam od zawsze praktycznie. Kiedyś istniał w mojej świadomości tylko zwykły seler i usłyszawszy o selerze naciowym od razu myślałam, że seler to seler - ten naciowy na pewno też jest paskudny. Chyba nie muszę mówić jak bardzo się myliłam? :) Pierwszy raz spróbowałam selera naciowego właśnie w tej sałatce i (ku mojemu zdziwieniu) nie czułam ani grama typowego

Jedzeniomania
GULASZ sojowy 205

było całkiem smaczne. Jest to fajna opcja gdy czasu mało albo lodówka pusta . Kalorie: W 100 g suchego produktu tylko 329 kalorii! Skład: kostka sojowa 55%, mąka żytnia,warzywa suszone, sól ekstrakt drożdżowy, przyprawy.  Może zawierać śladowe ilości glutenu. Cena:  najtaniej w Netto 3,99 zł, Piotr i Paweł 4,99 zł Lubicie

Pora na pora i pomidora
Pasta jajeczna 166

Puszysta, kremowa i super łatwa w wykonaniu. Idealna na chleb do śniadania. Z większą ilością majonezu lub jogurtu  można zastosować jako dip do surowych warzyw pokrojonych w wąskie paseczki. Świetnie smakuje z dodatkiem kiełków. Składniki (2-3 osoby): 5 jajek 1/2 cebuli 1 łyżka czubata majonezu 1 łyżka świeżych ziół ( np. koper, pietruszka, tymianek) sól i pieprz do smaku

Pora na pora i pomidora
Pieczone udka z kurczaka  364

kostke , ogorka, rzodkiewke i cebule kroimy w poltalarki, kukurydze odcedzamy z zalewy , oliwki odcedzamy i kroimy w polowki, jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Do miski wrzucamy wszyskie warzywa. Do miseczki wlewamy wode. Dodajemy majonez, jogurt i okolo 4-5 zabkow czosnku przecisnietych przez praske. Energicznie mieszamy do uzyskania jednolitego sosu . Doprawiamy sola, pieprzem, czosnkiem granulowanym i koperkiem

PychaDania
Witam robaczki moje drogie . 331

przyzadzonej piersi pasuja nie tylko ziemniaki ale i rozne kasze, czy tez ryz . Ja dzisiaj zjadlam  taka bez ziemniakow czy kaszy, ale jako dodatek  zrobilam duszone warzywa

PychaDania
Zapiekanka jaglana z brokułami i wędzonym twarogiem, Vegus 217

najlepsze jest to, że na obiad czekamy kilka do kilkunastu minut. Smaczna zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym Osssstra zupka z burakami, bardzo podobna do barszczu ukraińskiego Ryż brązowy z warzywami w mleku kokosowym i curry Pierogi orkiszowe z sosem słonecznikowym - genialne! Można wziąć pół porcji (na zdjęciu), co też zrobiłam, żeby zrobić miejsce na deser. Pyszne ciasto biszkoptowe z kawowym

Qlinarnie i Qlinarnie
lekka i pyszna sałatka grecka – idealna na przyjęcia 583

rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki. Ogórek obieramy, kroimy w półplasterki albo w większą kostkę . Oliwki odsączamy z zalewy. Cebulę kroimy w piórka. Wszystkie warzywa przekładamy do miski i delikatnie mieszamy. Ser kroimy w kostkę i dodajemy do sałaty. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem. składniki na sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki soku

Domowy Smak Jedzenia
Twarożek śniadaniowy 146

Śniadania nie muszą być nudne i kończyć się na kanapce z szynką i serem. Przygotowanie ciekawej pasty kanapkowej czy serka z warzywami nie zajmuje wiele czasu, a można sobie od samego początku uczynić dzień miłym i szczęśliwym :) Do przygotowania twarożka z rzodkiewkami potrzebujemy: 10 rzodkiewek  200 g sera twarogowego półtłustego 2 łyżki śmietany przyprawa w mini kostkach pietruszka Knorr

MamaOskarka
Słoneczne kokardki z sosem 225

kosteczkę i gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody. Następnie odlewamy połowę wody i blendujemy marchewkę z ziemniakiem, jeśli konsystencja jest zbyt gęsta można dodać trochę wody z gotowania warzyw. Na koniec dodajemy łyżkę serka naturalnego i mieszamy sos razem z makaronem. Smacznego! Skomentuj

MamaOskarka
Jajeczne babeczki 186

Cebulę i czosnek siekamy bardzo drobno. Listki tymianku i bazylii siekamy. Żółtka mieszamy razem z reszta składników, a białka ubijamy na sztywną pianę.  Do masy z żółtek i warzyw dodajemy 2 łyżki ubitych białek, aby nieco rozrzedzić całość. Następnie delikatnie łączymy z resztą ubitych białek.  Wypełniamy silikonowe foremki do babeczek praktycznie po same brzegi, włączamy parowar

MamaOskarka
Pulpety z migdałami i pesto bazyliowym w sosie, podawane z pieczonymi ziemniaczkami faszerowanymi burakiem z kapustą 186

buraka kroimy w drobną kostkę, smażymy na masełku, dodając posiekany drobno koper z czosnkiem. Dodajemy miód i doprawiamy smażymy jeszcze ok 3-4 minut, aż lekko skarmelizują nam się warzywa. Gotowym farszem napełniamy ziemniaczki i układamy do formy do pieczenia.  Ziemniaki skrapiamy oliwą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 1 - 1,15 h. Nie podgotowujemy wcześniej

Niezły Młynek
Zupa z porów, selera naciowego z pastą curry 217

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. seler obrać pokroić w plastry.W garnku z grubym dnem roztopić masło, włożyć pory, ziemniaki i seler i dusić mieszając na małym ogniu aby warzywa zmiękły,nie rumienić. Dodać czosnek, kurkumę i pastę curry, wymieszać, podsmażać jeszcze przez minutę.  Wlać wywar, gotować na niewielkim ogniu ok 30 minut. Ugotowaną zupę przetrzeć przez sito

Stare Gary
Mizeria według mirabelek 137

również kroimy w plasterki. Do śmietany dodajemy sok z połowy limonki (uwaga pestki) i doprawiamy solą pieprzem i niewielką ilością cukru, do otrzymania sosu, który nam smakuje. Mieszamy warzywa, pokrzywę i tulipany z sosem, zostawiając kilka płatków i listków do dekoracji. Podajemy jako dodatek do obiadu- u nas to był kurczak z sosem Tikka (tym razem bardzo satysfakcjonujący, choć

les mirabelles
Chłodnik 273

ogórek -szczypiorek -koperek -sól, pieprz Rzodkiewkę, szczypiorek i koperek drobno kroimy. Wszystko mieszamy w misce. Maślankę doprawiamy do smaku solą i pieprzem  i przelewamy do miski z warzywami. Mieszamy i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny