śmietany 18% sól pieprz Wykonanie: Do gotującego się bulionu dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler i drobno pokrojony szczaw. Gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą i pieprzem. Kiedy zupa będzie gotowa wlać śmietanę i posypać koperkiem. Jajka ugotować na twardo i podawać wraz z zupą. zupa szczawiowa
O kuchni z uczuciemmięsa, który smakuje wielu osobom. Ja osobiście mięso, tym bardziej czerwone jadam bardzo rzadko. Ale tylko i wyłącznie ze względów zdrowotnych. Najbardziej odpowiada mi dieta gdzie jest dużo ryb, warzyw i ewentualnie białe mięso. Jednak od czasu do czadu robię takie "sztuki" mięsa ;-). Karkówkę przyrządziłam w marynacie musztardowo-miodowej, nadziałam żurawiną i śliwką. Wyszło pysznie. Chrześniak oblizywał palce i mówi
SMYKWKUCHNIwersja podania ze śmietaną, serem żółtym i czosnkiem, jednak można również go jeść z innymi dodatkami. Na słodko: z miodem, konfiturą czy owocami, lub na słono: z wędliną, ketchupem, warzywami, itp. Placki są pyszne, jednak tłuste, dlatego nie polecam spożywać ich zbyt często. Składniki (na ok 6 średnich placków): 3 średnie ziemniaki 50 g drożdży łyżka cukru 1,5 szklanki
e-PrzepisyKulinarneChłodnik o tej porze roku, przygotowany z młodych warzyw smakuje wybornie. Zachwyca orzeźwiającym smakiem oraz kusi cudownymi kolorami, nie można przejść obok niego obojętnie :) SKŁADNIKI 400 ml jogurtu naturalnego 1 pęczek botwinki 1 duży ogórek 1 pęczek rzodkiewek szczypior koperek sól pieprz 1 łyżka soku z cytryny jajka ugotowane na twardo SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Umyte buraczki z botwinki obieram, a następnie
RAROSSAroszponki 1/4 żółtej papryki pokrojonej w paseczki 1/4 małej czerwonej cebulki pokrojonej w piórka 4 pomidorki koktajlowe przekrojonej na pół Umytą rukolę i roszponkę układamy na talerzu, dodajemy pozostałe warzywa i kurczaka. Sos do sałatki: 2 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego sól 1/4 ząbka czosnku 1/2 łyżeczki miodu zioła prowansalskie Mieszamy wszystkie składniki. Sałatę
Miksturownikfraîche oliwa z oliwek 1 l 100 ml zimnej wody Przygotowanie rozgrzej w szybkowarze oliwę dodaj cebulę, szczyptę soli i podsmażaj ok. 10 min dodaj buraczki i seler, warzywa chwilkę podsmażaj dodaj sól, pieprz, estragon, sok z cytryny dolej wodę zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem po ugotowaniu całość zmiksuj w blenderze z dodatkiem śmietany Crème fraîche
Szybko Szybkowarłyżeczka koncentratu pomidorowego 50g suchego białego ryżu jarzynka bez soli pieprz ziele angielskie liść laurowy 500ml wody Sposób przygotowania: Ryż płuczemy pod zimną wodą. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w talarki. Cebulę i pomidora kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy włoszczyznę i ryż. Na patelni z masłem podsmażamy cebulę
Truskawkowa Fiestabyło przepyszne! Coraz bardziej smakują mi dania bez dodatku mięsa! I co istotne, nie tylko mi! Rodzina też bardzo zachwalała to zwykłe, proste danie z kaszy, soczewicy i warzyw! Potrawkę miałam mieć na kilka dni a zniknęła w jeden! Na prawdę bardzo bardzo smaczna! Nie spodziewałam się aż takiego efektu smakowego. Niby nic, a jednak takie pyszne! :) Polecam! Składniki
Zdrowie na języku :Pcałym świecie. Oczywiście występuję w rożnych wersjach z różnorodnymi dodatkami: z kuminem, zatarem czy kuminem. Dziś zapraszam Was na tradycyjny hummus. Idealny do pity, do smarowania grzanek, do grillowanych warzyw. Tak na prawdę idealny do prawie wszystkiego. Hummus Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 słoik ciecierzycy w zalewie (520 g) 3 ząbki czosnku sok z 1/2 dużej cytryny
Kulinarne przygody Gatityzrezygnować z dań na bazie makaronu. Być może mamy w sobie jakiś włoski pierwiastek. Tak czy inaczej, idealnie ugotowany makaron al dente (nie rozgotowane kluchy) z dodatkiem kolorowej różnorodności warzyw zawsze będzie dla mnie stanowił interesującą propozycję na obiad. Duże makaronowe muszelki nadziewane farszem to propozycja nie tylko pyszna, ale jakże efektownie się prezentująca. Tofu z dodatkiem ziół samo
Roślinna - blog wegańskizmiażdżonych płatkach kukurydzianych) . Sałatę opłukać porwać na małe kawałki ( nie kroić,bo będzie gorzka) i wrzucić do miski. Pomidory i ogórki pokroić w małą kostkę, dodać do sałaty. Warzywa polać jogurtem, posypać przyprawami i wymieszać. Kawałki mięsa kłaść na rozłożonych liściach sałaty. Jeżeli będziecie podawać sałatkę dla gości proponuję użyć sałaty karbowanej, wygląda bardziej efektownie
pieprzny smaczekProsta sałatka idealnie pasująca do mięska czy kiełbaski z grilla. Wystarczy pokroić warzywa i wymieszać, skropić olejem i gotowe. składniki: 2 duże pomidory 2 średnie czerwone cebule 4 średnie kiszone ogórki 5 duzych podłużnych rzodkiewek 100 g sera sałatkowego a`la feta olej słonecznikowy Cebule obrać i pokroić w pół plastry lub piórka. Pomidory pokroić w średnią kostkę. Ogórki kiszone
Monia miesza i gotujecebule 2 łyżki mąki 1 łyża masła sól, pieprz olej natka pieruszki wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę przekrawamy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paski. Pokrojone warzywa podsmażamy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Na osobnej patelni podsmażamy na rumiano pod przykryciem z dodatkiem masła oprószoną pieprzem i obtoczoną w mące wątróbkę. Gotową przekładamy na talerz
Domowy Smak JedzeniaCzas młodych warzyw w pełni, już można dostać świeżą kapustę, więc czas szaleństw z kapustą uważam za otwarty. Na pierwszy rzut idą pierogi z kapustą. Nie raz jadłam z kiszoną, ale tym razem postawiłam na świeżutką młodą kapustę. Nie zawiodłam się połączeniem są przepyszne. Można w bardzo tani sposób zrobić pyszny obiad dla całej rodziny. Połączenie słodkiej zeszklonej cebulki, świeży
Basia w kuchnikroi się w cieniutkie plasterki lub rozbija na cieniuteńkie “kotleciki” i serwuje jako przystawkę. Obecnie pod nazwą carpaccio rozumiemy dania przygotowane z cienko pokrojonego mięsa, ryb (łososia czy tuńczyka), warzyw i owoców. Buraki są bogatym źródłem kwasu foliowego i manganu. Kwas foliowy jest niezbędny w procesie syntezy i naprawy naszego DNA, a także bierze udział w produkowaniu czerwonych ciałek krwi
W kuchni Katie