tłuszczu, a następnie serwowałam z sosem estragonowym na mleku i wywarze drobiowym. Jajka s makują wyśmienicie natychmiast po przygotowaniu! Sos fantastycznie nadaje się również jako dodatek do gotowanych warzyw, delikatnych ryb i mięs jak np. kurczak, indyk. Smakuje on wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz oczywiście użyć do sosu swoje ulubione zioło lub w ogóle
Szybko Szybkowaroraz do wielu potraw kuchni polskiej i włoskiej. Dobrze sprawdzą się do spaghetti oraz zapiekanek. Wybornie smakują także z dodatkiem różnego rodzaju mięs, ryb oraz duszonych warzyw. * przepis pochodzi z książki Jamie'go Oliver'a 'Każdy może gotować
CookYourselfśmietany kremówki - 1 żółtko - sól, pieprz - makaron tasiemka Czaniecki Do garnka wlać wodę i ugotować makaron wg przepisu. Cukinię umyć i przekroić wzdłuż. Odciąć końcówki i pokroić, obieraczką do warzyw, na cienkie paski. Kurki (świeże) płuczemy pod bieżącą wodą i suszymy na durszlaku, czyścimy. (mrożone-wrzucamy na gorącą patelnię). Na patelni rozpuścić masło z olejem. Dodać kurki (większe kroimy
CookYourselfmiędzyczasie na 1 łyżce oleju podsmażyć imbir, czosnek i cebulę na złoty kolor. Dodać mięso i dokładnie przesmażyć. Przyprawić wg smaku. Dodać mieszankę chińską i smażyć do miękkości warzyw. Z sosu sojowego, octu ryżowego, cukru i ketchupu przygotować sos. Połowę wlać do mięsa a połowę zostawić. Mięso dokładnie wymieszać. Z piekarnika wyjąć nasze ciasto na roladę, posypać startym serem. Wyłożyć
CookYourselfłyżka tartego chrzanu 1/2 szklanki słodkiej śmietany sól i pieprz /do smaku Wykonanie: -Namoczone /kilka godzin wcześniej /grzyby ugotować . -Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. -Warzywa zalać wodą ok. /1,5l /, dodać kiełbasę i gotować ok. 20 minut. -Wyjąć kiełbasę / przed podaniem podsmażyć na patelni lub w piekarniku/. -Bulion przecedzić
Zakamarki mojej kuchnimarchewki 1 cebula kawałek selera 3 cm pora 2 ząbki czosnku (rozgniecione) 1 łyżeczka soli (opcjonalnie) 3 ziela angielskie 2 listki laurowe Królika dzielimy na mniejsze części, dodajemy warzywa i przyprawy, i zalewamy zimą wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok. 100 minut. Mięso musi odchodzić od kości. Następnie mięso wyjąć ostudzić. Wywaru z królika nie wylewajcie
Delicious Titbitsmarchewkę i selera, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Dołożyć do cebuli i smażyć powoli, aż zmiękną, zrumienią się i nabiora słodyczy. Pod koniec smażenia dorzuć przyprawy wymieszaj warzywa z soczewicą, masłem orzechowym i orzechami. Uzupełnij przyprawy, pamiętaj, że po dodaniu jaj smak pasztetu będzie łagodniejszy keksówę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, nadmiar bułki wysyp roztrzep jaja, wymieszaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kilkanaście sekund. Dodać połowę mleka, smażyć ok. minutę. Dodać posiekane bataty i topinambur, zalać bulionem, gotować na małym ogniu do miękkości batatów (ok. 10 minut, im drobniej są posiekane warzywa, tym czas gotowania jest krótszy). Usunąć długą część trawy cytrynowej, dodać pozostałe mleko i zmiksować zupę na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsta dodać więcej bulionu. Ponownie zagotować, dodać krewetki
SzczyptaSmaQbardzo szybką, pieczoną rybę. Dla nas taka potrawa jest też urozmaiceniem postnego menu (idealne przedświąteczne danie w iście wiosennych kolorach). Rybę podałam z pieczonymi ziemniaczkami i pomidorami, oraz blanszowanymi warzywami. Także dzisiaj przygotowałam pisanki. Prosta instrukcja znajduje się poniżej receptury na dorsza. Nie mogę się doczekać wielkanocnego śniadania, stołu suto nakrytego tradycyjnymi potrawami, wiązanki wiosennych kwiatów, stroiku zrobionego przez moją
Przepisy Aleksandrynaszym stole. Tym razem dodałam nieco startego chrzanu. Taka wersja bardziej przypadła mi do gustu i żurek zdecydowanie bardziej mi smakuje. składniki: 2 l bulionu ( u mnie wywar z warzyw i kości wieprzowych) 1/2 l domowego zakwasu na żurek 2 listki laurowe 2 łyżki majeranku 3 ząbki czosnku 2 łyżki chrzanu u mnie ze słoiczka 4-5 łyżek kwaśnej śmietany
Monia miesza i gotujebędą się piekły za długo to mogę się później kruszyć). 2. Przygotować sałatkę: mieszankę warzywną odsączyć z zalewy na sitku. Ogórki i ziemniaka pokroić w bardzo drobną kostkę. Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą, dodać majonez i musztardę i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku. 3. Sałatkę wyłożyć do miseczek. Ozdobić posiekanym szczypiorkiem i przekrojonym na pół pomidorkiem koktajlowym. A to produkty
Kto ugości moich gości?dokładnie wymieszać, najlepiej ugnieść ręką, wówczas kapusta nie będzie bardzo twarda, a jej smak będzie lepszy. Majonez wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny, pieprzem, solą i cukrem. Zalać nim warzywa. Dokładnie wymieszać. PORCJE
zabawa smakiempietruszki 4 ziemniaki garść zielonych oliwek puszka kukurydzy 4 ugotowane na twardo jajka 2 pełne łyżki majonezu świeżo mielony pieprz sól Sposób przyrządzenia: Warzywa dokładnie oczyścić ale nie obierać. Ugotować ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler. Po przestygnięciu pokroić w kostkę, wielkość według uznania. Pokroić również jajka, oliwki i ogórki. Wymieszać dodać majonez, sól, pieprz
pieprzny smaczekchwilę jeszcze więcej się nagimnastkować próbując to w miarę kulturalnie zjeść. Prościej były by od razu wkroić wszystko w jedną sałatkę. Ale faszerowane pomidory (i w ogóle faszerowane warzywa) fajnie prezentują się na stole. Można rozłożyć je na talerzykach, udekorować i już mamy całkiem efektowną i wcale nie taką pracochłonną przystawkę. Jak zrobić w kilka minut faszerowane pomidory? Na szybko
MODA NA BIOjasnego pora kilka listków bazylii 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki cukru 3-4 łyżki oleju sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: Warzywa korzeniowe i jabłka obrać i zterzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać starte odciśnięte z soku ogórki i pokrojoną w paseczki paprykę oraz poara. Wszystko połączyć, doprawić solą, pieprzem, olejem
Gosia gotuje