warzywa - 14856 przepisów (strona:504/991)

Schab w sosie pieczarkowym (danie z szybkowaru) 384

pieczarkowym. Danie idealne na niedzielny obiad. Jeżeli macie schab, a znudziły się Wam tradycyjne schabowe to wypróbujcie poniższy przepis. Jeżeli nie macie pieczarek to możecie spróbować przygotować schab z warzywami  lub w sosie własnym.  Składniki: co najmniej 0,5 kg schabu 100 g pieczarek, np. brunatnych 1/2 czerwonej cebuli (lub 1 mała) sól, pieprz papryka słodka mąka pszenna

Ugotować
Makaron z sosem warzywnym 222

piórka, czosnek w plasterki i smażymy na oliwię do zeszklenia. Następnie dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę oraz pokrojony w kostkę seler naciowy. Podlewamy lekko wodą i dusimy aż warzywa zmiękną. Dodajemy pomidorki pelati, koncentrat pomidorowy, dusimy ok 5 minut. Hartujemy śmietankę i dodajemy do sosu. Przyprawiamy do smaku bazylią, oregano, słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem. function load

CoolinarniePL
Bezalkoholowe shoty z gazpacho. 201

szklanka mocno schłodzonego oleju Wykonanie: Sparzone  wrzątkiem pomidory obieramy ze skórki i wyjmujemy z nich gniazda nasienne. Kroimy je w mniejsze kawałki, dodajemy do nich lekko rozmrożoną mieszankę warzyw leczo Hortex, kawałek papryczki chili. Blenderem miksujemy na gładką konsystencję. Kiedy jest gotowe doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Całość chłodzimy w lodówce. Kawior z octu balsamicznego. Olej chłodzimy kilka

Malinowe Pocałunki
Marchew z groszkiem i miętą do obiadu 145

przygotowaną miksturę wlewamy z powrotem do rondla i całość mieszamy. Dodajemy sól, pieprz, cukier, szczyptę ziół prowansalskich i łyżeczkę mięty. Mieszamy i gotujemy przez parę minut.  Tak przygotowane warzywa sprawdzą się idealnie jako ciepły dodatek do mięs

W poszukiwaniu inspiracji
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim 190

końcu zrobiłam, mianowicie polędwiczkę w cieście francuskim. Danie eleganckie, pięknie się prezentuje, dobrze smakuje i nie jest trudne. Dodatki można użyć takie jakie się lubi. Ja dodałam tylko warzywa ale można tez grzyby. Polecam bo na wielkanocnym stole będzie się pięknie prezentować. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wieczorem coś na ciepło, czyli szybki makaron. 234

marketach. Następnie kroimy w kostkę cebulę i selera naciowego. Na koniec pieczarki, które kroimy w półplasterki. Rozgrzewamy na patelni 2-3 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy na nią warzywa. Przesmażamy aż się zeszklą. Doprawiamy przyprawami i dodajemy dwie duże łyżki jogurtu i pokrojone jajko, chwilę dusimy wszystko razem, po czym przekładamy do makaronu, który odcedziliśmy wcześniej i przelaliśmy oliwą

vegetanie
Zdrowie na wyciągnięcie ręki. 216

zielonej kawie), któremu przypisuje się m.in. działanie odchudzające. Nie bez powodu nazywane są więc przyjacielem szczupłej sylwetki.  3. Kiszonki   Szczególnie przydają się zimą, kiedy brak nam świeżych warzyw. Podobnie jak jogurt wykazują działanie probiotyczne. Dotyczy to jednak głównie tych zrobionych przez nas samych, kupione w supermarkecie niewiele mają wspólnego z prawdziwymi kiszonkami. Są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów

Powiedz dietom nie
Karp pieczony, faszerowany 589

oraz od spodu rybę ponacinać skrzyżnie. Od wierzchniej strony w otworki włożyć plasterki masła i koperek. Przygotowujemy farsz Na patelnie udusić por i cebulę oraz seler z przyprawami. Gdy warzywa zmiękną, faszerujemy nimi rybę ( nakładamy je na płatki owsiane nasączone mlekiem). Rybę następnie polewamy odrobiną mleka i zostawiamy na kolejne 20 minut, po czym skraplamy sokiem z cytryny. Piec około

KreatywnePiny
Domowy rosół na chłodne dni 162

smaku szczypta ziela angielskiego 2 liście laurowe Przygotowanie: Włoszczyznę umyć, obrać i pokroić w dużą kostkę, natkę poszatkować. Zalać wodą i gotować, dodać liście laurowe i przyprawy. Gdy warzywa będą w pół miękkie, dodać udka. Gotować aż mięso będzie gotowe: miękkie i białe. Nalewać rosół do małych kokilek napełnionych makaronem, obrać paseczki mięsa z udek i włożyć do rosołu, dekorować

KreatywnePiny
Kuchnia japońska: Okonomiyaki 143

rozgrzać około łyżki oliwy. Położyć najpierw składniki farszu ( jeśli będzie to boczek, czekamy aż zrobi się z niego bekon, smażąc najpierw po obu stronach, jeśli wybierzemy owoce morza i warzywa nakładamy tylko na chwilę przed wyłożeniem ciasta). Po czym nakładamy ciasto, smażymy na małym ogniu. Przykrywamy patelnię pokrywką by ciasto równomiernie się usmażyło i by w środku nie było surowe

KreatywnePiny
Kurczak w sosie rozmarynowo-cytrynowym z zapiekanymi warzywami 146

wpływem temperatury i ciśnienia wewnątrz łuski wybucha na ścianki piekarnika). Pozostawiamy same ziemniaki do momentu aż się zarumienią i zmiękną. Uwaga :  W zależności od piekarnika, grubości pokrojonych warzyw- ziemniaczki mogą piec się od 30 minut do 1,5 godziny. Jeśli chcemy trochę przyspieszyć zawsze możemy użyć patelni grillowej bądź pokroić ziemniaczki na cieńsze plasterki. Masło rozpuścić na patelni dołożyć

KreatywnePiny
Makaron marchewkowy 152

pieprz do smaku oliwa z oliwek kilka kropli soku z cytryny świeży rozmaryn do dekoracji Przygotowanie: Marchewkę umyć, pokroić w cienkie paseczki ( najlepiej użyć do tej czynności obieraczki do warzyw, paseczki wyjdą wtedy cieniutkie i równe, jest to ważne ze względów estetycznych- ale także podczas gotowania wszystkie będą gotowe w tym samym czasie). W garnuszku nastawiamy wodę. I gotujemy marchewkę

KreatywnePiny
Buraczkowy makaron 143

kropli soku z cytryny do dekoracji- liść laurowy i plaster cytryny Przygotowanie: Buraki umyć, obrać  i pokroić w cienkie paseczki  (najlepiej użyć do tej czynności obieraczki do warzyw, paseczki wyjdą wtedy cieniutkie i równe, jest to ważne ze względów estetycznych- ale także podczas gotowania wszystkie będą gotowe w tym samym czasie). W garnuszku nastawiamy wodę dodajemy pieprz, sól

KreatywnePiny
Babeczki z chleba razowego 196

kostkę, przekładamy do sporej miseczki i dodajemy utarty ser. 3. W innej miseczce łączymy  mleko z jajkami i natką pietruszki. 4. Chleb zalewamy masą jajeczną 5.Dodajemy przestudzone warzywa i mieszamy wszystko razem. 6. Do foremek na babeczki włożyć papilotki i napełnić je masą chlebową. Piec: 15-20 min w temperaturze 200 stopni. Smacznego

KreatywnePiny