warzywa - 14856 przepisów (strona:511/991)

Ratatouille wg. Magdy Gessler 340

towarzystwie świeżej chrupiącej bagietki. Od siebie dodałam łyżeczkę słodkiej papryki, aby danie nabrało koloru oraz udekorowałam świeżym koperkiem. Polecam i Wam, szczególnie teraz gdy mamy łatwy dostęp do świeżych warzyw. Składniki: (4 porcje) 2 średnie cebule (około 250 g) 2 młode cukinie (około 720 g) 2 bakłażany (około 720 g) 3 średnie pomidory lub 5 mniejszych (około

Moja Delicja
Piracka ryba, czyli łosoś pod pierzynką 2146

był Krem z groszku podanym z jabłkiem , i dlatego nie wymagał żadnego towarzystwa. Jeśli jednak nie planujecie pierwszego dania, to polecam podać Piracką rybę w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw z delikatnym dressingiem i chrupiącą bagietką. Składniki: (6 porcji) 1.5 kg filetu łososia ze skórą 750 ml śmietany 18% 2 łyżki miodu 4 łyżki musztardy rosyjskiej 4 łyżki chrzanu tartego

Moja Delicja
Oczyszczający i usuwający zmęczenie sok z buraka, marchewki i jabłka 195

Soki ze świeżych warzyw i owoców to bogactwo witamin i minerałów. Mają działanie alkalizujące, co jest dość ważne przy naszych zakwaszonych organizmach (a to właśnie z zakwaszenia organizmu biorą swój początek prawie wszystkie choroby). Sok z surowego buraka ma działanie oczyszczające oraz usuwające zmęczenie. Ale świeżo wyciśnięty może być drażniący dla żołądka, dlatego przed jego wypiciem należy odczekać minimum

Moja Delicja
Chili con carne 145

minut, aż zacznie zmieniać kolor na jaśniejszy, mieszając od czasu do czasu. Następnie wlać wodę oraz dodać pomidory. Gotować na średnim ogniu około 10 minut (w tym czasie warzywa puszczą sok i przybędzie wody w garnku. Smażenie na średnim ogniu bez przykrywki umożliwi nam odparowanie nadmiaru wody) . Zmniejszyć ogień do minimum, garnek przykryć i dusić kolejne 15-20 minut

Moja Delicja
Kładzione kluseczki serowo-dyniowe 237

Uwielbiam zdrowe jedzenie, pełne warzyw. Ale czasem przychodzi ochota na coś innego. I tak właśnie było w przypadku tych kluseczków. Naszła mnie bowiem ochota na kluski leniwe. Tak, tak. Leniwe z serem. Całe wieki nie jadłam :) Poszłam zatem na zakupy, kupiłam biały ser, wróciłam do domu i zaczęłam przygotowywać kluski. Nagle okazało się, że zamiast 500 g sera, kupiłam tylko

Moja Delicja
Dyniowa tarta z migdałową posypką 157

Krucha, słodka, cynamonowo-migdałowa Tarta dyniowa. Pozytywnie zaskoczyła każdego, kto spróbował. Szczególnie męskich osobników, którzy na wieść o cieście z warzywem kręcili nosem :) Dyniowa tarta z migdałową posypką absolutnie nie jest mdła. Jest bogata w pyszne smaki i wbrew pozorom nie jest trudna do zrobienia. Polecam! Składniki ciasta: 180 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 120 g zimnego masła

Moja Delicja
Frango na púcara – Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku 386

wypróbowania jednego z nich i NIE ŻAŁUJĘ! Frango na púcara to po portugalsku „ Kurczak w glinianym garnku „, czyli cały kurczak podzielony na kawałki pieczony w garnku z warzywami (z braku glinianego-użyłam żeliwnego). Przepis zmodyfikowałam i wyszło danie tak pyszne, iż nie mogłam uciszyć mlaskających gości, których uraczyłam tym obiadkiem. Danie jest banalnie PROSTE i szybkie do przygotowania

Moja Delicja
Zupa marchewkowa 185

kostkę. Cebulę podsmażyć w dużym garnku na maśle aż się zezłoci. Dodać pokrojone składniki. Smażyć ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Skórkę i sok z pomarańczy dodać do warzyw. Dusić ok. 5 minut. Zalać bulionem i gotować 20 minut. Zupę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować ok. 10-15 minut. Całość zmiksować do uzyskania konsystencji kremu. Życzę smacznego

Świat Smaku
SAŁATKA BROKUŁOWA Z DIETETYCZNYM INDYKIEM, ANANASOWĄ CEBULĄ I DIPEM CZOSNKOWYM. 218

tego jeszcze sprzyja urodzie, więc grzech nie dodać. Kupicie je tu: KLIK . Reasumując: Jest szybka, bo wiele rzeczy można robić na raz, Jest pożywna bo i mięsiwo i warzywa łączą się w niej w smaczną całość, Jest sycąca, kolejna porcja wynika z łakomstwa, nie z głodu, Jest pyszna - dla nas cholernie dobra, ale wiadomo, o gustach się nie dyskutuje

Wypisz Wymaluj
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką 228

posiekać w wąskie paseczki. Papryki oczyścić i pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. W wysokiej szklance wymieszać sos z wodą i majonezem, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Pokrojone warzywa umieścić w misce i wymieszać. Sałatkę polać sosem 15 minut przed podaniem. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Wołowina w sosie ostrygowym 201

makaron, choć równie dobrze można go zastąpić ryżem. Lubię wszelkiego rodzaju makarony jajeczne, więc użyłam noodli soba. Mają ładny brązowy kolor. Podoba mi się w kuchni chińskiej to, że warzywa jedynie szybko i lekko się podsmaża przez co nie tracą swojej świeżości i ładnej barwy. Dania są więc kolorowe i apetyczne. W przepisie użyłam zielonej papryki, która jest gorzkawa, więc

W kuchni wieczorem
Obiad za 10zł - Dwa dania: Ryżówka i mortadela panierowana na ryżu z warzywami podana. 278

oraz wyciągnięte z bulionu marchewki i pietruszki. Redukujemy płyn. Doprawiamy pieprzem i solą wg uznania. Umyte mięso zalewamy zimną wodą (2 litry), doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy obrane i umyte warzywa do bulionu oraz 3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego.Gotujemy 20 minut i wsypujemy 100 gram ryżu. Gotujemy do miękkości ryżu, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Prosto, domowo

BaRepas
Placki z kurczaka 383

innym razem robię je z dodatkiem cukinii albo z większą ilością ziół. Wszystko zależy od tego co jest w lodówce, jest to doskonała okazja aby pozbyć się resztek niektórych warzyw… Zapraszam na pyszne placki z kurczaka. Placki z kurczaka Składniki: (9-10 sztuk) 2 piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula (u mnie czerwona) około 6 pieczarek

UgotujmyTo.pl
Surówka z kapusty pekińskiej z rodzynkami 220

majonezu Sposób wykonania: 1. Liście kapusty opłukać i osuszyć, drobno poszatkować. 2. Obrane marchewki i jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 3. Cebulkę drobno posiekać. 4. Wszystkie warzywa połączyć z rodzynkami, doprawić solą, pieprzem i majonezem. Smacznego!!! Źródło: Wypieki z pasją

Kuchnia domowa Ani