warzywa - 14856 przepisów (strona:508/991)

Pomidor – kolejna porcja dietetycznych przepisów. 181

tydzień będzie u mnie na pomidorowo i w miarę dietetycznie. No może gdzieś po drodze wyskoczy mi trochę więcej kalorii. Pomidor to wspaniałe warzywo, a raczej owoc, które można przerabiać na 1001 sposobów i zawsze uzyskać coś przysznego. Z pomidora można przygotować wiele bardzo estetycznych przystawek do udekorowania stołu (w tzw verrines czyli w przezroczystych szklaneczkach) i stworzyc wiele sympatycznych

MODA NA BIO
Wyśmienite pierożki w góralskim stylu. 165

reguły tłusta z dużą ilością mięsa, ale to twardzi ludzie ciężko pracujący, więc też i kuchnię musieli mieć treściwą. W dawnych czasach mieli też utrudniony dostęp do bogactwa warzyw. W górach gdzie klimat trudny i ciężki pomidorów nie sadzili :) Stąd też i taka kuchnia. Nie oznacza to jednak, że nie można wyciągnąć z ich menu ciekawych dań i pomysłów

vegetanie
Pyszna surówka do obiadu 1258

pietruszka 1 marchewka 3 średnie kiszone ogórki  10 cm jasnej części pora 2 soczyste jabłka sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki cukru 3-4 łyżki oleju Wszystkie warzywa i jabłka obrać i zterzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać starte odciśnięte z soku ogórki i drobno pokrojonego pora. Wszystko połączyć, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Na końcu dodać

Gosia gotuje
Udka z kurczaka z sosem z gorgonzoli z puree cytrynowym. 186

Czego użyłem? -udka z kurczaka, pozbawione nadmiaru skóry i tłuszczu -5 nieobranych ząbków czosnku -cebula w łupinie na pół przekrojona -tymianek -sól, pieprz -wino białe półwytrawne, lub wywar z warzyw -śmietanka 30% -gorgonzola -ziemniaki -masło -olej rzepakowy -mleko -skórka z cytryny Udka nacieramy tymiankiem, solą i pieprzem. Patelnię z możliwością wstawienia do piekarnika rozgrzewamy, dodajemy masło i olej rzepakowy. Wrzucamy

BaRepas
Drożdżówki z konfiturą 217

utrzymywanie najwyższej możliwej jakości produktu, nie zaś bezkrytyczna pogoń za pieniędzmi. Mamy swoje zasady. Nie kupujemy najtańszych, byle jakich surowców. Znamy każdego plantatora. Dokładnie wiemy skąd pochodzą owoce i warzywa i jak dobrej są jakości. Uczciwe podejście do dostawców i klientów procentuje tym, że są z nami od lat. Produkty są  takie jakie być powinny - syropy powstają na bazie

Moje domowe kucharzenie
Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich 188

niezwykłe połączenie, pasta jest tak pyszna, że nie można przestać jej jeść, co jest dziwne zwłaszcza dla kogoś kto jeszcze do niedawna uważał, że papryka to najgorsze w smaku warzywo. Dlatego polecam wszystkim, żeby wypróbowali tą przepyszną pastę:) Papryka poddana obróbce termicznej podobnie jak pomidory i marchewka uwalnia największe ilości przeciwutleniaczy, które w połączeniu z kwasami tłuszczowymi z orzechów

zdrowa vege kuchnia
Calzone 299

cukinię w ćwierćplasterki. Plasterki salami pokroiłem w paski. Na rozgrzaną oliwę wrzuciłem pokrojone plasterki salami, cebulę i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Po dwóch minutach smażenia dodałem również pozostałe warzywa i przyprawiłem całość solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i dwoma łyżeczkami suszonego oregano. Smażyłem przez około 3 minuty.  Kiedy ciasto wyrosło podzieliłem je na dwie części. Z każdej części

Wyprawy kulinarne
Mocno czekoladowe ciasteczka z soczewicy | dietetyczne 291

Ciasteczka są MEGA czekoladowe. Kruche na zewnątrz i puszyste w środku. Z warzyw strączowych można wyczarować niezłe cuda. Jedno ogromniaste ciacho ma ok. 44 kcal! Idealne do porannej kawusi lub na wieczorne podjadanie. Na moim blogu umieściłam przepisy np. na  babeczki z czerwonej fasoli  i  bezglutenowe ciasto z ciecierzycy . Składniki na 15 dużych ciastek: Puszka soczewicy gotowanej

Czarnawisienka
Pieczone cukinie 225

propozycja, która nadaję się zarówno na kolację (solo) jak i na obiad, np. w towarzystwie brązowego ryżu. Szczególnie kieruję ją dla osób zabieganych, wstępne przygotowanie zajmuje kilka minut, później warzywa mogą się piec bez naszego udziału. Cukinia odkwasza organizm, jest lekkostrawna a w 100 gramach ma jedynie... 15 kcal.  Składniki (2 porcje): 2 cukinie 10 sztuk pomidorków koktajlowych

Powiedz dietom nie
Tuńczyk w sosie teriyaki 162

średnio-dużym ogniu grillujemy ok 3-4 minuty z każdej strony. Zdejmujemy i polewamy niewielką ilością sosu (tak aby powstała glazura). Tak przygotowanego tuńczyka podałam z ryżem i pieczonymi warzywami. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Tortilla z kurczakiem i warzywami 200

lepsze niż te gotowe kupione w sklepie. Tak samo dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno.  Przepis na placki zaczerpnięty ze strony internetowej. Tortilla z kurczakiem i warzywami Składniki Placki tortilli na 4 szt olej - 1 łyżka mąka - 7,5 łyżek szczubych sól - szczypta woda wrząca - 0,5 szkl Dodatek mięsny: filet z kurczaka - 1 szt 3 łyżeczki

Kuchnia Danusi
Takie wiosenne malowanie-sok 220

Indiach i Chinach stosowano go jako przyprawę i lek. Kłącze imbiru jest jasnobrązowe, a wewnątrz ma żółtawy, lekko włóknisty miąższ o ostro-korzennym smaku. Młode kłącza są spożywane jak warzywo, starsze zaś suszy się i używa jako przyprawy, która najlepiej pasuje do zup, biszkoptów i piwa. Jest też składnikiem curry. Imbir jest pomocny w leczeniu zaburzeń trawienia oraz w chorobie

w mojej kuchni
Nowy smak piwa #Somersby #ElderflowerLime oraz przepis na Galaretkę z piwa 195

lodówki. Kłaść na mocno rozgrzany olej, obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Dusić pod przykryciem około godziny, w między czasie podlewać pozostałą marynatą i odrobiną wody. Podawać z warzywami i polać powstałym sosem. Na deser zaś przygotowałam: Galaretkę z piwa   Składniki: 500 ml piwa Somersby o smaku kwiatu bzu i limonki, 1/2 szklanki wody, laska wanilii, szczypta imbiru

Z miłości do słodkości
Wielkanocna zupa chrzanowa 328

ogniu przez kilka minut. Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać, por oczyścić i opłukać - włożyć do gotującego się wywaru. Wszystko razem gotować cały czas na niewielkim ogniu do miękkości warzyw. Na końcu włożyć kiełbasę i parzyć ją przez około 10 minut - wywar powinien bardzo delikatnie wrzeć, podobnie jak gotujący się rosół. Biała kiełbasa nie powinna gotować się, lecz parzyć. Wtedy

Codzienna kuchnia niecodzienna