warzywa - 14856 przepisów (strona:501/991)

Szparagowa Zupa krem ze smażonymi krewetkami 167

szparagów 1 ziemniak 200ml śmietany 18% bulion warzywny 12 krewetek patyczki do szaszłyków sól, pieprz, gałka muszkatołowa, suszony koperek, pieprz cayenne Odciąć końcówki szparagów, obrać i umyć. Obrać ziemniaka. Warzywa gotować w 1,5l bulionie warzywnym ok 15 minut. Odstawić na chwilę by przestygły, dodać śmietanę i dokładnie zblenderować. Doprawić gałką muszkatołową, koperkiem i pieprzem. Podawać z szaszłykami z smażonych

MarciochaKucharzy
Wakacyjna zupa jarzynowa 144

ziela angielskiego, liść laurowy, ząbek czosnku Oczyszczonego kurczaka gotować w 2 litrach wody przez ok 30 minut,ściągnąć " pianę" i dorzucić ziele angielskie i liść laurowy, ząbek czosnku. Umyte warzywa, obrać pokroić na kawałki lub w kostkę.  Wrzucić do gotującego się mięsa i gotować przez 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodać sól, pieprz. Spróbować i w razie czego

MarciochaKucharzy
Placki cukiniowo- ziemniaczane z dwoma sosami 147

/pieprz jogurtowy sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku gesty jogurt naturalny sól, pieprz Cukinie myjemy, ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce (duże oczka). Solimy i czekamy aż wycieknie z warzyw woda, odcedzamy. Cebulę drobno siekamy i mieszamy z cukinią. Dodajemy jajka, sól, pieprz i mąkę, dokładnie mieszamy.  Rozgrzewamy olej na patelni i łyżką nakładamy masę cukiniowo- ziemniaczaną. Smażymy

MarciochaKucharzy
Leczo z kalafiorem 156

minutach duszenia wsypać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię, dusić pod przykryciem kolejne 10 minut. Dodać puszkę krojonych pomidorów, przyprawić do smaku solą i innymi przyprawami. Dusić do miękkości warzyw.    Dodać róże kalafiora, wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Podawać z bułeczką. Smacznego

MarciochaKucharzy
Zupa krem brokułowa z jajkiem i migdałami 122

brokuł 2 małe ziemniaki mała śmietana 18% serek topiony 2 jajka migdały sól, pieprz, łyżeczka octu, pietruszka, suszona włoszczyzna, masło Różyczki brokuła wraz z obranymi ziemniakami gotujemy na parze. Warzywa dodać do przygotowanego bulion z suszonej włoszczyzny, dodać serek i śmietanę. Zupę zmiksować na delikatny krem. Migdały uprażyć na maśle. W czasie gdy gotuje się zupa możemy przygotować jajka

MarciochaKucharzy
Kapuśniak 148

wrzenia, oczyścić z piany.Zmniejszyć gaz i gotować ok 1 godziny. Po pół godziny dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz ziarna pieprzu. Gdy mięso będzie już miękkie dorzucić posiekane warzywa: marchew, seler, pietruszkę. Gotować około 10 minut. Na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie złocista dorzucić kiełbasę i boczek pokrojoną w kostkę. Podsmażyć kilka minut i dodać

MarciochaKucharzy
Indonezyjki smak Mee Goreng 136

cebula sól, pieprz, papryczka chilli, olej, czarny sezam Oczyszczony kurczak kroimy na plasterki, podobnie obie papryki i cebulę. Na początku podsmażamy na oleju kurczaka, solimy,  na koniec dodając warzywa. Dusimy do miękkości al dente. Próbujemy przyprawę indonezyjską i decydujemy czy dodać papryczkę chilli. My dodaliśmy. Dodajemy przyprawę i trochę wody by stworzył się delikatny sos. dusimy jeszcze

MarciochaKucharzy
Pasztet z zielonej soczewicy 127

cebule  3 ząbki czosnku  2 jajka  łyżka masła Sól, pieprz, papryka ostra, suszona pietruszka i koperek (lub dowolne przyprawy)  bulion z suszonych warzyw z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego pestki słonecznika Soczewicę moczyć przez 1-1,5 g,  ugotować do miękkości w przygotowanym wcześniej bulionie warzywnym, ostudzić. Cebulę posiekać, na patelni rozgrzać masło

MarciochaKucharzy
Zupa Gulaszowa 140

minut wraz z papryczką chili. Następnie dodać kiełbasę i pokrojone papryki, doprawić. W dużym garnku przygotować 2 litry bulionu warzywnego z włoszczyzny, liścia laurowego i ziela angielskiego. Wyciągnąć ugotowane warzywa włoszczyzny. Dodać do bulionu mięso z patelni oraz ziemniaki. Ugotowaną marchewkę pokroić w kostkę i dodać do zupy. Por, pietruszkę i seler utrzeć i następnie dodać do zupy

MarciochaKucharzy
Por nadziewany łososiem (cannelloni ) 118

Budowa tego warzywa zainspirowała mnie to zrobienia tego dania :) Por nadziewany łososiem (cannelloni ) SKŁADNIKI: 2 pory łosoś świeży ser typu greckiego groszek zielony ( mogą być kapary) czerwona papryka sól, pieprz białe wino bulion warzywny Umytego łososia podgotować na parze. Rozdrobnić w misce dodać ser, paprykę pokrojoną w kosteczkę oraz zielony groszek. Doprawić i dobrze wymieszać. Białą część pora podzielić

MarciochaKucharzy
Koktajl buraczany z pomarańcza i jabłkiem 156

zdrowy początek weekendu  Koktajl buraczany Składniki:   3 buraki 2 jabłka 2 pomarańcze woda Wszystkie owoce i warzywa obrać i zmiksować w mikserze z odrobiną wody. I jak? znów wyszło zaskakująco zdrowo i smacznie

MarciochaKucharzy
Tagliatelle z cukinii 118

mielonego wieprzowo- wołowego kilka pieczarek 1 cebula przecier z pomidorów sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka ostra, ząbek czosnku do dekoracji parmezan i oliwki Umytą cukinie korzystając z obieraczki do warzyw tniemy wzdłuż w długie paski. Następnie kroimy je nożem wzdłuż na cienkie, długie nitki przypominające tagliatelle. Następnie trzeba wrzucić cukiniowe tagliatelle do osolonego wrzątku i po minucie

MarciochaKucharzy
Ryba na pomidorach i czerwonej cebuli 121

ręcznikiem papierowym. Pokroić w paski ok 2 cm posolić, popieprzyć. Na oliwie udusić pióra cebuli i połówki pomidorków i oliwki, doprawić. Dodać rybę i pozwolić jej powolutku dochodzić na warzywach. Wyszło pysznie, ale Gianiego dorsz był wyśmienity.  Składniki

MarciochaKucharzy
Ekspresowa zupa fasolowa (fasola z puszki) 164

ogniu, przez minimum 30 minut. W tym czasie pokroić oczyszczone: ziemniaki i cała włoszczyznę. Wsypać do wody. Dodać przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, słodką paprykę. Gotować aż warzywa będą miękkie. Do zupy dodać fasolę białą z puszki razem z zalewą. Na malej patelni rozpuścić kawałek masła, zeszklić kiełbaskę,wsypać do zupy, dołożyć przecier pomidorowy i wymieszać. Zupę

MarciochaKucharzy
Pikantny Gulasz Węgierski 179

gotującego się mięsa. Dusić pod przykryciem ok 1 godziny. Marchewkę, pietruszkę obieramy i kroimy w niewielka kosteczkę. Paprykę i cukinię myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę.   Warzywa dodać do gulaszu, dodać pomidory z puszki i całość gotować pod przykryciem ok 1 godziny.     Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, majerankiem Całość gotować jeszcze następne

MarciochaKucharzy