warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:206/434)

Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów- Zero Waste 89

soli, pieprzem i gorczycą. Warzywa zalać octem i odstawić na 30-40 minut do zamarynowania. Sałatę rzymską podzielić na liście. Warzywa odsączyć. Do środka każdego liścia nałożyć warzywa. Wierzch warzyw obficie posypać tartą suszoną wołowiną. Kanapki z odświeżanej bagietki ze stekiem z antrykotu i sosem zero-westowym Składniki: 2 steki z antrykotu Sokołów Uczta Qulinarna 1 czerstwa bagietka olej(...)łyżki majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 pęczek zwiędłego szczypiorku 4-5 zwiędłych rzodkiewek sałata rzymska do podania Sposób przygotowania: Bagietkę zawinąć w zwilżony papier do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i podpiec przez 10 minut. Wyjąć, odwinąć z papieru i odstawić, by odparowała. Na patelni rozgrzać olej, steki przyprawić solą i usmażyć z każdej strony

Smaki Armine
Przepis Karoliny na kotlety z czerwonej soczewicy z kaszą jaglaną 112

tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i smażę posiekaną cebulę aż zacznie się złocić, dodaję czosnek i marchewki. Chwilę smażę i podlewam kilkoma łyżkami wody, by warzywa się lekko dusiły do miękkości. Kiedy marchewka zmięknie, odstawiam patelnię z ognia. Do miski przesypuję ugotowaną kaszę i soczewicę oraz marchewkę z cebulą, dodaję sok z cytryny, oliwę i przyprawy(...)kotleciki lekko wilgotnymi rękoma. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w 180stC przez ok 20-25 minut aż zaczną się rumienić. Po upieczeniu blaszkę wyjmuję z piekarnika i daję kotlecikom kilka minut na przestygnięcie. Gorące mogłyby się rozpadać :) Kotleciki możemy również obtoczyć w bułce tartej i usmażyć. Przygotowuję sos: Tahini, sok z cytryny, ocet, wodę i pognieciony

Kurnikowo
Nowy wygląd na piąte urodziny bloga i tort cebulowy 95

jeszcze bardziej, że ponad 1000 osób ma sporo dystansu do siebie i lubi mój blog :) Ale do rzeczy. Jak są urodziny to i musi być tort. Ostatnio bardzo modne warzywo cebula doskonale nadaje się do klimatu tego bloga. Okazuje się jednak, że z produkcji tortów cebulowych znani są, nie jak uważa większość internetowego półświatka, Polacy, a Walijczycy. Oto przed państwem(...)kroimy na plasterki. Układamy w tortownicy warstwę ziemniaków tak, aby przykryła dobrze dno. Następnie kilka warstw cebuli i na górę znów ziemniaki. Można trochę polać olejem. Całość do piekarnika na jakieś 170 stopni Celsjusza i pieczemy, aż w środku będzie miękkie, a z wierzchu przypieczone

Kryzysowa Książka Kucharska
Cycuszki z kurczaka z ziemniakami 153

łyżki mąki  Wykonanie  Pierś myję i osuszam , następnie kroję w cienką kostkę , marchewkę , czosnek , ziemniaki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach , kiedy mamy przygotowane nasze warzywa , przekładam do naszego wcześniej pokrojonego mięsa , następnie cebulę obieram , kroję w kostkę i przesmażam na złoty kolor i dodaję do mięsa , następnie dodaję jajka , wszystkie nasze przyprawy oraz mąkę , wszystko(...)placki , na małym ogniu , aby nam się mięso usmażyło , i tak postępujemy do wykończenia masy mięsnej , jak mamy usmażone wszystkie placki,a są lekko zimnie , możemy wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 minut , i gotowe do podania

Mój Smak
Polędwiczki z sosem jagodowym. 168

natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub blaszce i piec 25 minut w temperaturze 210 stopni obracając w połowie czasu. 3 minuty przed końcem pieczenia oprószyć cukrem pudrem. Wyjąć mięso z piekarnika, przykryć folią i odstawić na 10 minut. Jagody umieścić w małym rondelku i rozgnieść. Dodać miód, czosnek roztarty z 1/2 łyżeczki soli i zmiażdżone w moździerzu 2 jagody jałowca. Opcjonalnie - kieliszek(...)minut. Powinien mieć gęstość miodu. Polędwiczkę pokroić na medaliony grubości 1,5 do 2 cm. Ułożyć na talerzach i polać sosem jagodowym. Podawać z sałatą, ulubionymi warzywami, pieczonymi ziemniakami lub ryżem

zadanie-gotowanie
Drobiowe szaszłyki. 179

Chcąc sobie przypomnieć lato i grillowanie na ogrodzie, robię na obiad szaszłyki ( w piekarniku ).                                          Składniki: 2 x cukinia, czerwona i żółta papryka, 500g piersi z kurczaka, kilka średnich cebul, 400g pieczarek, gotowa przyprawa do szaszłyków, patyczki do szaszłyków, oliwa(...)cebula pokrojona jest w krążki doprawić ją osobno aby się nie rozwalała podczas mieszania z innymi składnikami). Nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Ja piekę pod folią w 200stopniach. Gdy warzywa zmiękną, ściągam folię i jeszcze chwilkę piekę. Robiąc szaszłyki na obiad lubię upiec do nich ziemniaki. Ziemniaki posypuję lekko wegetą i zawijam pojedynczo w folię aluminiową. Piekę ok.1h - sprawdzam wykałaczką

W kuchni u Moniki
Roladki wieprzowe z kluskami śląskimi 182

Sposób przygotowania: 1. Schab bardzo cienko rozbijamy. Ogórki oraz boczek kroimy w kosteczkę. Dodajemy odpowiednią ilość warzyw na patelnię, zwracając uwagę, by nie dodać plastrów ziemniaka, które w tych warzywach się znajdują. Całość mieszamy z dwoma łyżeczkami musztardy sarepskiej. Schab posypujemy sola i pieprzem, a następnie wykładamy połowę farszu. Zwijamy najpierw dłuższe krawędzie odrobinę do środka, a następnie rolujemy(...)strony na rozgrzanej patelni z dodatkiem 2 łyżek oleju. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia wraz z tłuszczem i podlewamy wodą tak, by roladki były w połowie zanurzone. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st C. Po ok. 40 minutach roladki obracamy na drugą stronę i jeśli trzeba ponownie dolewamy odrobinę wody. Pieczemy nadal pod przykryciem jeszcze ok 30 minut. Wytworzony

Kuchnia w czekoladzie
Wigilijny karp smażony. 166

ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebule również obieramy, kroimy w piórka. Sprawionego karpia nacieramy przyprawą do ryb i ewentualnie solą i pieprzem, układamy w dużej misce i dokładamy warzywa. Dobrze mieszamy, zamykamy przykrywką lub zawijamy folią spożywczą i wkładamy na co najmniej 12 godzin do lodówki.  Wyciągamy rybę na około dwie godziny przed podaniem, czyścimy z cebuli(...)talerz wysypujemy bułkę tartą. Panierujemy karpia w jajku i bułce, i smażymy w rozgrzanym tłuszczu na złoto, przekładamy do metalowej lub szklanej, zamykanej miski i trzymamy w cieple np.w piekarniku nagrzanym do temperatury 100 stopni C. Przed podaniem przekładamy na półmiski ozdobione np, liśćmi sałaty, rzodkiewkami, papryką, czy pomidorkami koktajlowymi. Polecam

Rozpustne gotowanie
Grillowana sałatka warzywna z kurczakiem i halloumi 186

tutaj Przygotowanie: Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w talarki skrop odrobiną oliwy i zawiń w folię aluminiową przekłutą widelcem, grilluj ok 30 minut ( to samo możesz zrobić w piekarniku np. na blasze czas pieczenia to 30-40 minut 200 C).  Kurczaka przypraw bazylią, słodką papryką i przyprawą do kurczaka grilluj po 2 minuty z każdej strony następnie pokrój(...)patelni). Następnie bakłażana potnij w talarki o grubości 1 cm i grilluj z obu stron, to samo wykonaj z serem.  W misce połącz cieciorkę, i grillowane warzywa z kurczakiem zalej sosem i dobrze wymieszaj. Gotową sałatkę udekoruj grillowanym serem halloumi. Sałatka świetna jest na ciepło jak i na zimno :) Samczego

Niezły Młynek
Zapiekanka z kurczakiem wędzonym i warzywami na cieście francuskim 207

wtedy, kiedy nie mam weny twórczej :) Dziś, właśnie z braku weny, powstało to ekspresowe w przygotowaniu danie obiadowe, gdyż składa się praktycznie z samych gotowych produktów- kurczaka wędzonego, mrożonych warzyw oraz- wspomnianego już- ciasta francuskiego więc samo jego przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut! A smak... no właśnie, mimo tak niewielkiego wkładu pracy smak jest fantastyczny! * ciasto francuskie- 1 płat * wędzony(...)wykorzystałam ugotowaną na parze Bonduelle) * jajka- 3 sztuki * ser żółty- 80 g * oliwki- 10 szt. * przyprawy- sól, pieprz, papryczka chili, świeża bazylia i szczypta gałki muszkatołowej * szczypiorek- do posypania Piekarnik nastawić na 200 stopni. Marchewkę oraz fasolkę wcześniej odmrozić. Ciastem francuskim wyłożyć żaroodporne naczynie, obciążyć i piec przez 15 minut. W międzyczasie pokroić kurczaka wędzonego i przygotować masę jajeczno serową

Kraina Miodem Płynąca
Klops z ugotowanego mięsa drobiowego, użytego do rosołu 336

mała cebula mała bułka namoczona w mleku ugotowane warzywa 50 g masła nać pietruszki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Oczyścić z kostek mięso pozostałe po ugotowaniu rosołu. Przemielić razem z jajkiem , cebulą , warzywami które były wykorzystane do gotowania rosołu, natką pietruszki i  jeśli mięso wydaje się zbyt suche dodać jeszcze małą bułkę namoczoną w mleku. Dodać do zmielonego mięsa szczyptę gałki muszkatałowej(...)następnie napełnić zmielonym mięsem. Wyrównać przy pomocy widelca , posypać bułką tartą i odrobiną masła. (Schłodzone masło można zetrzeć na tarce o dużych otworach ).Piec w nagrzanym do 200 °C piekarniku przez około 20 minut aż do uzyskania chrupiącej zarumienionej skórki. SMACZNEGO

zielonacukinka
Jaglane muffiny ze szpinakiem i kozim serem 210

papryki czerwonej- kilka pomidorków cherry (u mnie żółta odmiana)- łyżka zielonego pesto- jajko - łyżka masła i odrobina oleju/oliwy - 2 ząbki czosnku-sól, pieprz, ostra papryka- nasiona słonecznikaPrzygotowanie: Piekarnik nastawić na 180 stopni. Kaszę jaglaną najpierw przelać wrzątkiem/podprażyć na suchej patelni w celu pozbycia się charakterystycznej goryczki, a następnie ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie(...)podlewając odrobiną wody. Dusić na średnim ogniu do całkowitego rozmrożenia, doprawić solą i pieprzem. W większej misce wymieszać razem ugotowaną kaszę ze szpinakiem i jajkiem. Dodać drobno pokrojone warzywa, ser kozi, pesto i przyprawy. Gotową masą wykładać formy na muffinki. Piec ok. 20 - 25 minut. Na koniec posypać podprażonymi nasionami słonecznika. Smacznego

Kuchnia Ellie
Tarta z chorizo,fasolką,bobem,botwinką,kalarepą i z resztą ferajny :) 126

zawijamy w folię spożywcza i wkładamy je na 30 minut do lodówki. Następnie wylepiamy nim natłuszczoną  formę i pieczemy ciasto około 15 minut w 180 - 190 stopniach w piekarniku. Kiedy ciasto jest gotowe nakładamy farsz - składniki poniżej:Składniki na farsz:garść zielonej fasolki szparagowejgarść łodyg z botwinkimała czerwona paprykagarść bobukilkanaście plasterków chorizo (można pominąć jeśli chcemy danie bez mięsa(...)zielona częśćkilka pomidorków koktajlowychi mała kalarepkapół młodej cukiniisól, pieprzoliwa do smażeniaskładniki na sos:150 ml śmietany2 jajkaróżne sery np: - camembert- gorgonzola- mozzarella- żółty ser natka pietruszki albo bazylia Warzywa myjemy, jak trzeba to obieramy, kroimy w plasterki albo w kostkę i podsmażamy a potem chwilę dusimy w odrobinie wody. Solimy i dodajemy pieprz. Składniki na sos mieszamy ze sobą

Bon Appetit Małgorzaty
Brokułowa zapiekanka 152

Naprawdę lubię brokuły. Tata mówi, że to niedojrzały kalafior. Według mnie to warzywo o wiele smaczniejsze niż kalafior. W końcu według mojej zasady. W codziennej diecie więcej zielonego!Brokułowa zapiekankaSkładniki:Różyczki brokułaŚwieży ogórekMielony lenAmarantus ekspandowanyOlej rzepakowyPieprzPrzygotowanie:Przygotuj różyczki brokuła. Obok do miski wlej kilka łyżek oleju rzepakowego, mielony len oraz kilka łyżek amarantusa. Maczaj każdą różyczkę w przygotowanej mieszance(...)Układaj różyczki w naczyniu żaroodpornym. Dodaj pokrojonego świeżego ogórka oprószonego pieprzem.Pieczenie:Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 10-15 minut. Jeżeli chcecie się czymś podzielić, piszcie w komentarzu. Smacznego!PrzedPo

Eat Shrimps
Łosoś koperkowo-czosnkowy i kilka słów o gotowaniu na parze 166

więcej.  Tyle na dziś teorii- mam nadzieję, że przydatnej, a teraz pora na ukochanego łososia. Pyszny i aromatyczny bo przygotowany na parze. W mojej wersji- z warzywami(gotowanymi na parze i konserwowymi), które możemy dowolnie zastąpić lub dodatkowo urozmaicić dodając jeszcze kaszę lub inne dodatki. SKŁADNIKI: 140g filetu z łososia ze skórą koperek suszony mały ząbek czosnku natka pietruszki(...)Filet skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy ziołami, posiekanym czosnkiem  Na wierzch kładziemy plasterek cytryny Gotujemy na parze przez 15-20 minut Tak przyprawiony filet możemy również upiec w piekarniku, uprzednio zawijając go w folię aluminiową, jednak naprawdę warto spróbować czegoś innego jeśli tylko mamy możliwość

peanutbuttermonster