warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:215/434)

Pizza wegetariańska na spodzie z batata :) 199

minut.  Kiedy gotujesz batata, w międzyczasie przygotuj farsz (jeżeli masz gotowego batata zacznij od farszu). Wszystkie składniki pokrój na drobne kawałki. Na patelni rozgrzej olej, wsyp warzywa i podsmażaj, często mieszając przez ok. 10 minut. Następnie dodaj przyprawy, wymieszaj. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez ok. 25 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. Kiedy farsz się gotuje(...)wyłóż papierem do pieczeniem i dłońmi uformuj okrągły placek średniej wielkości, tak aby ciasto było cienkie, ale nie aż tak bardzo.  Spód piecz w nagranym na 200*C piekarniku, w termoobiegu przez 15 minut. Wówczas będzie lekko zrumienione.  Następnie wyciągnij z piekarnika, posmaruj ok. 1 łyżką koncentratu pomidorowego, rozłóż ugotowany farsz i połóż plasterki mozzarelli. Zapiekaj

Zdrowie na języku :P
Placek cukalugobi 188

Kolejna wersja zapiekanych warzyw zainspirowanych babką ziemniaczaną, tyle, że dla leniwych :) Czyli danie na szybko, którego efekt jest większy niż włożone siły :) Nazwa pochodzi z hindu ;) Składniki: - ziemniaki - kalafior - burak - zagęszczacz (ja użyłem kaszy manny) Przy okazji chciałbym poinformować, że wizart i jej drobne cwaniaczki i ich drobne ciasteczka wygrała nagrodę w konkursie Kinowe inspiracje Nagroda dziś została wysłana(...)zwyciężczyni :) Wykonanie: Kalafior dzielimy na różyczki. Buraki kroimy w kostkę. Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko wymieszać, zagęścić kaszą i zapiec w piekarniku

Kryzysowa Książka Kucharska
WEGETARIAŃSKIE KOTLETY Z CZERWONEJ SOCZEWICY I KASZY JAGLANEJ 282

drugiej marchewkę. Na oleju zeszkliłam pokrojoną cebulę. Dodałam startego buraka i chwilę podsmażyłam aż zmiękł. Tak samo zrobiłam z marchewką. W dwóch miskach wymieszałam kaszę z każdym z warzyw. Dodałam soczewicę i przyprawy. Wbiłam po jednym jajku. Jeśli go nie używacie to można je zastąpić papką z mielonego siemienia lnianego. 2 łyżki mielonego siemienia należy zalać gorącą wodą (około(...)rzadka to można dosypać zmielonych płatków owsianych. Z powstałej masy formowałam kotleciki i obtaczałam w bułce tartej. Zamiast niej można użyć zmielonych płatków owsianych. Można je upiec w piekarniku w 170 stopniach przez około 25-35 minut  ( będą zdrowsze ;-)) lub usmażyć na oleju.   Smażąc trzeba się delikatnie z nimi obchodzić. Można je podawać z sosem pomidorowym. Smacznego! Zapraszam

potrawyregionalne
Pizza bezglutenowa (bez drożdży) 241

się zdrowym, pełnowartościowym posiłkiem. Taka właśnie jest dzisiejsza pizza - na cienkim, chrupiącym cieście, z umiarkowaną ilością wysokogatunkowego sera, z dobrej jakości mąki, z domowym keczupem i w towarzystwie zielonych warzyw - nie dość, że zdrowo to jeszcze pysznie, czyli to, co lubię najbardziej :) Składniki: 110 g mąki gryczanej 70 g mąki kukurydzianej 25 g siemienia lnianego około 130 ml ciepłej wody(...)lniane, dodaj 3 łyżki oliwy i stopniowo dolewaj wodę, ciasto jest twardsze niż pszenne, ale elastyczne, może się lekko kleić Z ciasta uformuj kulę i odstaw na 5 minut Piekarnik nagrzej do 200 st. Ciasto skrop łyżką oliwy i rozwałkuj na grubość kilku mm i przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia Posmaruj sosem pomidorowym.keczupem, połóż ulubione dodatki Piecz

pyszne zdrowości
Wiejski kisz z karkówką 141

wystygnąć do czasu schłodzenia ciasta . Warzywa siekamy , karkówkę kroimy w kawałki , pieczarki podobnie – wielkość zależy od upodobań , najlepsze są średniej wielkości . Wszystko podsmażamy na patelni , do czasu , aż warzywa zmiękną i przejdą aromatem mięsa – około 10 minut . Posiekane liście musztardowca , bądź ich substytut dodajemy na końcu , mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia – po ich dodaniu już nie smażymy(...)wykładamy nim formy ( w mim przypadku kilka małych jedno-porcjowych ) do pieczenia . Na ciasto wkładamy folię aluminiową i wysypujemy groch . Wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika – podpiekamy 20 minut . Wyjmujemy , odstawiamy do przestygnięcia , zsypujemy groch ( przyda się nam następnym razem ) . Wkładamy farsz, wciskamy ser camember , zalewamy masą jajeczną i wkładamy ponownie do piekarnika na około 30 minut

Ogrodnik w podróży
Musaka - grecka zapiekanka. 121

jajko starty parmezan Wykonanie: Cukinię i bakłażana umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć kolejno warzywa. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na drugiej patelni podsmażyć mięso mielone, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Dusić przez chwilę, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. W rondlu przygotować(...)koniec dodać jajko, energicznie mieszając. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ziemniaki, cukinia, bakłażan, mięso, ziemniaki, cukinia, bakłażan, mięso. Całość zalać sosem beszamelowym i posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 30 minut

zadanie-gotowanie
Szaszłyki z kurczaka w sosie miodowo-sojowym 233

Pyszne, mięciutkie i soczyste szaszłyki w miodowo-sojowym sosie z sezamem. Fantastyczne, słodko-pikantne mięso proponuję podać w towarzystwie żółtego ryżu basmati (gotowanego z łyżeczką kurkumy) i grillowanymi warzywami (u nas cukinia, pomidorki cherry i czerwona papryka). Z podanych składników wychodzi 8 małych szaszłyków - dla 4 osób po 2 szaszłyki. Koniecznie wypróbujecie :)   SKŁADNIKI 650 g mięsa z udek kurczaka(...)miód, sezam i chili. Mięso z udek kroimy w paski i macerujemy w sosie przez pół godziny w lodówce. Nabijamy na 8 namoczonych wcześniej w wodzie patyczków. Grillujemy w piekarniku lub na grillu przez około 12 minut (przekręcając w połowie pieczenia). Podajemy z ulubionymi dodatkami na ciepło lub na zimno. Doskonałe do obgryzania prosto z patyków :) Smacznego!   Kolejny przepis

Moje Kuchenne Rewelacje
Schab w cieście naleśnikowym 121

problemu możemy usmażyć kotlety wcześniej, a przed podaniem odgrzać je w piekarniku. Panierka nie zmienia swojego wyglądu. Kotlet na zdjęciach był usmażony kilka godzin wcześniej i czekał właśnie w piekarniku. Składniki: 6 kotletów schabowych 2 jajka 100ml mleka 50ml wody gazowanej 6-7 łyżek mąki papryka słodka sól i pieprz Kotlety rozbijamy, doprawiamy z obu stron papryką, solą i pieprzem(...)Olej rozgrzewamy, kotlet wkładamy do ciasta naleśnikowego i od razu wrzucamy go na gorący olej. Smażymy z obu stron na złoto.  Na zdjęciach schab podany w towarzystwie warzyw zasmażanych

Gotowanie i blogowanie
Pieczona flądra. Nadziewane pieczone papryki. 191

dodatkiem oliwy z oliwek i soli. Dzięki temu udało mi się wydobyć świeży i aromatyczny smak morskiej flądry. Podałam je z placuszkami z cukinii i marchwi, pieczonymi w piekarniku. Całość potrawy dopełniły nadziewane risottem papryki czerwone. Myślę, że całość super się skomponowała i wyszło na prawdę smacznie i chyba zdecydowanie zdrowiej gdybym po prostu usmażyła ryby ;-))) Polecam! SKŁADNIKI: - flądry - oliwa(...)Dzięki temu ryba zachowa wilgoć. Będzie soczysta a nie sucha! temp. 220 stopni czas 13 minut Na placuszki: - 2 małe cukinie - 2 marchewki młode - łyżka mąki pszennej - 1 białko Warzywa ścieramy na tarce. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem. Na pergaminie wykładamy łyżką okrągłe placuszki. Skrop oliwą. Pieczemy całość 15 minut w temp. 220 stopni C. Pieczone papryki nadziewane

SMYKWKUCHNI
Łosoś w sosie z zielonego pieprzu 139

oliwy, łyżeczkę soku z cytryny i trochę solimy. Łososia wkładamy do piekarnika pieczemy ok. 25 minut aż się lekko zrumieni. Zarówno ziemniaki jak i łososia możemy piec równocześnie w piekarniku. W między czasie przygotowujemy sobie sos z zielonego pieprzu. Do rondelka wlewamy wino i gotujemy aż się zredukuje o połowę. Następnie dodajemy śmietanę, 2 łyżeczki zielonego pieprzu i trochę soli(...)może użyć go troszkę mniej. Jak mamy wszystko gotowe to nakładamy na talerz ziemniaczki, łososia polewamy sosem pieprzowym. Jeżeli chciałby ktoś bogatszą wersję tego dania to polecam dodanie pieczonych warzyw. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Pieczone bataty z rozmarynem 121

Batat, czyli wilec ziemniaczany, nazywany inaczej słodkim ziemniakiem czy też patatem będzie fajnym i smacznym zamiennikiem naszego poczciwego ziemniaka. Warzywo pochodzi z Ameryki Południowej, można go jeść po ugotowaniu lub pieczeniu. Dziś zapraszam na pieczone bataty z rozmarynem, podałam je z   sosem jogurtowo-ziołowym . Pieczone bataty z rozmarynem Czas przygotowania: 45 minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 3 bataty(...)papryka kilka gałązek rozmarynu Wykonanie: Bataty dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki. Każdą ćwiartkę smarujemy dokładnie oliwą z oliwek, układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy ostrą papryką i grubą solą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bataty pieczemy około 40 minut, do momentu kiedy bataty będą miękkie. Na 10 minut przed końcem pieczenia na batatach układamy gałązki rozmarynu

Kulinarne przygody Gatity
Wiosenny tort porowy 251

powiedział, że tort musi być na słodko? :) Dziś pokażę Wam bardzo smaczny przepis na tort na słono. Spektakularne jest również to, że do tortu użyłam pora. Por jest wybornym warzywem, może trochę niedocenianym. U mnie kilka razy jeszcze wystąpi w roli głównej. Do ciasta użyłam: 200 g mąki pszennej 100 g masła  100 g twarogu 50 g kwaśnej śmietany(...)zagnieść ręcznie.Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni. Wyłożyć ciastem tortownicę, przykryć papierem do pieczenia, położyć na wierzch fasolę, groch lub soczewice. Nasiona po upieczeniu oczywiście usuwamy.Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200st C. i pieczemy 15min.Do farszu użyłam: 350 g pora pokrojonego w krążki 200 g sera żółtego 200 g śmietany 12% 4 jajka pieprz sól gałka muszkatołowa Pora

Olikowa kuchnia
Sałatka z komosy ryżowej, pieczonej dyni i fety 143

cytryny 2-3 łyżki oliwy z oliwek olej do pieczenia dyni sól Przygotowanie: Obraną dynię pokroić w niewielką kostkę, skropić olejem. Piec przez  kilka minut (do miękkości) w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Komosę ryżową przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka, dodać wodę w proporcjach (1 miarka komosy : 2,5 miarki wody). Posolić(...)mojej sałatki nie dodaję ich zbyt wiele. Smacznego Zobacz również inne sałatki: Sałatka pomidorowa z tuńczykiem Sałatka z młodych ziemniaków i bobu   Sałatka z komosą ryżową i pieczonymi warzywami    Styryjska sałatka ziemniaczana z olejem dyniowym

Codziennik Kuchenny
Pieczony udziec z indyka 131

Kochani, przepraszam za kilkudniową nieobecność, ale nie czuję się najlepiej i nie miałam ostatnio siły na pisanie. Za to dziś polecam przepyszny pieczony udziec z indyka

kuchnia doski
Ryż z kurczakiem (a'la paella) 125

rozgrzewamy na patelni (najlepiej dużej i głębokiej) i podsmażamy z obu stron na złoty kolor. Kurczaka następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.  Na patelni rozgrzewamy pozostały olej i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulkę, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek.  Do cebulki dodajemy ryż, słodką(...)kolejne 10-15 minut.  Pod koniec dodajemy drobno posiekany jarmuż, marchewkę pokrojoną w kostkę i mrożony groszek (lub gotową mrożonkę marchewka z groszkiem) i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.   Dodajemy zioła i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Dokładamy udka, zdejmujemy patelnię ryżem z palnika i przykrywamy na 5 minut

bistro mama
Sałatka ziemniaczana do grilla 371

Najlepsza sałatka do grilla! Ta sałatka świetnie pasuje do mięs i ryb z grilla, a także do potraw pieczonych w piekarniku. Smakuje wybornie i pięknie prezentuje się na stole. Polecam!   Składniki: 0,5 kg ziemniaków 3-4 kiszone ogórki pęczek rzodkiewek pół pęczka koperku 1 łyżka majonezu pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól i pieprz(...)również kroimy w kostkę średniej wielkości *** *** Majonez mieszamy z jogurtem i przeciśniętym czosnkiem. Dodajemy drobno posiekany koperek *** *** Mieszamy i delikatnie doprawiamy solą oraz pieprzem *** *** Sos mieszamy z pokrojonymi wcześniej warzywami. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze całość solą oraz pieprzem *** *** Przed podaniem sałatkę wkładamy do lodówki na minimum godzinę aby smaki się połączyły *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: GRILLOWANE POLĘDWICZKI W MUSZTARDOWEJ MARYNACIE

Blog z Apetytem
Zupa z zielonej soczewicy dla zimnych ogrodników. 126

zamiast botwiny  i szparagów - gotuję wyciągniętą z zakamarków szaf soczewicę i planuje jak dopisać ostatni rozdział pracy magisterskiej bez wyjścia z domu.  Nawiązuje typowy kuchenny romans z piekarnikiem,którego owocem są kolejne ciasta i odkrywam,że można ugotować rosół na pieczonym kurczaku. A i  że powoli robi się  coraz cieplej. Zapraszam na soczewicową ;) Składniki(...)marchewki 1 pietruszka 10 cm kawałek pora  5 dużych ziemniaków Przyprawy: Papryka ostra Papryka słodka Sól Pieprz Kmin rzymski Sok z cytryny Wykonanie: 1. Obierz i pokój wszystkie warzywa. Soczewice przepłucz na sitku. 2. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, czosnek i chili i przesmaż przez dwie minuty dodając przyprawy: paprykę ostrą, paprykę słodką, kmin

U Fiolki
Krążki ziemniaczane z boczkiem i mozzarellą, czyli jedzenie nie pyta, jedzenie rozumie 95

krążek do nakładania sałatek Przygotowanie: Ziemniaki obrałam, pokroiłam na kawałki i ugotowałam. Cebulkę posiekałam i zrumieniłam na łyżeczce klarowanego masła. Ziemniaki lekko ugniotłam tak, aby powstało „puree” z kawałkami warzywa. Dodałam podsmażoną cebulkę oraz pokrojoną w niewielką kostkę mozzarellę i wymieszałam. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową Ponieważ nie jestem posiadaczką takiego krążka do ładnego układania np. sałatek(...)uwaga na palce! Za pomocą pierścienia ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 4 krążki z masy ziemniaczano-serowej. Każdy z nich owinęłam plastrem boczku wędzonego i zapiekłam w piekarniku w temperaturze 190 stopni ok. 15-20 minut. Na sam koniec załączyłam funkcję grilla, żeby ładnie przyrumieniło się od góry. Przygotowałam 4 jajka w koszulce i umieściłam po jednym

Kate's Kitchen
tortilla drobiowo-warzywno-ryżowa... 142

mięso z indyka i podsmażać z 10 minut, co jakiś czas mieszać do mięsa wsypać warzywa na patelnię i podsmażać z 3 minuty, następnie pod przykryciem dusić do miękkości warzyw na mniejszym ogniu, można dolać z 1/2 szklanki wody ale nie koniecznie wlać sok pomidorowy (użyłam swój domowy), zagotować dodać ząbki czosnku wyciśnięte w prasce, kucharka i wszystko wymieszać, dusić(...)zmięknie użyłam tortillę pomidorową, na każdy placek nałożyć sporą porcję farszu, posypać pokrojoną cieniutko cebulą, ogórkiem konserwowym i zawinąć w rulon podwijając boki, podgrzać w mikrofali lub w piekarniku, ja podgrzałam w mikrofali, jogurt wymieszać z sosem ziołowo-czosnkowym i podać z tortillą - smaczne i sycące danie.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Domowy pasztet 132

pietruszkę, resztę odrzucamy. Czerstwą bułkę moczymy w odrobinie zimnego wywaru. Mięso oddzielamy od kości. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystkie składniki: wątróbkę, mięso, warzywa, mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa wraz z odciśniętą bułką i podsmażoną cebulką. Do zmielonej masy wbijamy żółtka, dodajemy majeranek i gałkę muszkatołową oraz doprawiamy solą i pieprzem. W osobnej misce(...)rzadka można dodać suchej, tartej bułki. Do wysmarowanych olejem i wysypanych tartą bułką foremek wlewamy masę mięsną i wstawiamy na 30 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Przed pieczeniem można wierzch pasztetów posmarować delikatnie olejem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Kulinarne przemyslenia
Zupa z zielonej soczewicy dla zimnych ogrodników. 164

zamiast botwiny  i szparagów - gotuję wyciągniętą z zakamarków szaf soczewicę i planuje jak dopisać ostatni rozdział pracy magisterskiej bez wyjścia z domu.  Nawiązuje typowy kuchenny romans z piekarnikiem,którego owocem są kolejne ciasta i odkrywam,że można ugotować rosół na pieczonym kurczaku. A i  że powoli robi się  coraz cieplej. Zapraszam na soczewicową ;) Składniki(...)marchewki 1 pietruszka 10 cm kawałek pora  5 dużych ziemniaków Przyprawy: Papryka ostra Papryka słodka Sól Pieprz Kmin rzymski Sok z cytryny Wykonanie: 1. Obierz i pokój wszystkie warzywa. Soczewice przepłucz na sitku. 2. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, czosnek i chili i przesmaż przez dwie minuty dodając przyprawy: paprykę ostrą, paprykę słodką, kmin

Fiolka w kuchni
Zapiekanka makaronowa z brokułami i kurczakiem. 355

paczka mrożonych 1 ugotowana pierś kurczaka 1 opakowanie kulek mozzarelli  1 duże opakowanie serka topionego 400 ml śmietany kremówki 100 g startego żółtego sera 1 bulionetka do duszenia warzyw 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżeczka granulowanej cebuli 1/2 łyżeczki kurkumy Wykonanie: Makaron ugotować al dente i wsypać do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Przygotować sos. W rondelku umieścić wszystkie składniki licząc(...)różyczki i zblanszować. Mrożony - rozmrozić. Kulki mozzarelli przekroić na pół. Mięso, brokuła i mozzarellę połączyć z makaronem. Zalać sosem i delikatnie wymieszać. Posypać resztą startego sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec 25 minut pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę (lub folię) i piec jeszcze 5 - 10 minut dla uzyskania chrupkiego wierzchu

zadanie-gotowanie
Tagine z kurczakiem i gruszkami 197

około 5 minut, mieszając tak, aby kawałki gruszki pokryły się masłem i miodem. Kiedy upłynął czas 40 minut pieczenia dania dodałem do niego skarmelizowane gruszki i ponownie umieściłem w piekarniku na 15 minut. Po tym czasie pozbawiłem naczynie pokrywki z folii aluminiowej i dodałem do dania drobno posiekane pół pęczka natki kolendry. Piekłem bez przykrycia jeszcze przez 5 minut. Przygotowałem(...)Przykryłem i odstawiłem na 5 minut. Po tym czasie dodałem do kaszy łyżkę masła i przemieszałem ją widelcem. Wyłożyłem gotowy kus-kus na talerze. Wyłożyłem mięso wraz owocami i warzywami i obficie polałem sosem, który wytworzył się w naczyniu, w którym piekło się mięso. Całość posypałem czarnym świeżo zmielonym pieprzem i dużą ilością listków świeżej natki kolendry. Zapraszam do spróbowania

Wyprawy kulinarne
Pieczone buraki 128

zdecydowalam sie na upieczenie ich z czosnkiem i cebulka w miodowo-balsamicznej glazurze. Okazaly sie pyszne,  fantastyczne, poprostu nieziemskie - goraco je Wam polecam! W kuchni aromat pieczonych warzyw czuc bylo jeszcze rano, a gdy wyrzucalam papier od pieczenia, pachnial tak wspaniale burakami, przypieczonym miodem i octem balsamocznym, ze mialam ochote go schrupac;) Zobaczcie tez jakie pomysly na pieczenie burakow(...)czosnku 2 lyzki oliwy 2 lyzki octu balsamicznego 2 lyzki miodu szczypta nasion kminku szczypta tymianku sol, pieprz odrobina fety (opcjonalnie, do przybrania) szczypta koperku (opcjonalnie, do przybrania) Przygotowanie: Piekarnik nagrzac do 180 stopni. Buraki i cebule obrac i pokroic w osemki. Czosnek obrac ze skorki. W niewielkiej miseczce wymieszac oliwe, ocet balsamiczny i miod,  dodac kminek, doprawic sola

Codzienne Gotowanie
Jajeczne babeczki 161

wiecie gdzie te babeczki przygotowałam? W parowarze moi drodzy, bez użycia piekarnika ;) Babeczki są przepyszne, najedliśmy się z Oskarem niesamowicie. Potrzebujemy: 3 jajka 1 marchewka 100 g mięsa, może być królik albo indyk 2 łyżki zielonego groszku pół pomidora 1/4 cebuli 1 ząbek czosnku kilka listków tymianku i bazylii Mięso mielimy lub drobno szatkujemy.  Marchew ścieramy na tarce(...)Cebulę i czosnek siekamy bardzo drobno. Listki tymianku i bazylii siekamy. Żółtka mieszamy razem z reszta składników, a białka ubijamy na sztywną pianę.  Do masy z żółtek i warzyw dodajemy 2 łyżki ubitych białek, aby nieco rozrzedzić całość. Następnie delikatnie łączymy z resztą ubitych białek.  Wypełniamy silikonowe foremki do babeczek praktycznie po same brzegi, włączamy parowar

MamaOskarka
Baba ghanosh-bakłażanowe smarowidło do chleba 134

Egipcie.To potrawa w formie pasty lub dipu,ktorej podstawowym skladnikiem sa: baklazany i sezamowe tahini.Paste te najczesciej je sie z pieczywem,nakladana na placki chlebowe pita, dodajac do warzyw lub grilowanych mies.W Egipcie jest podawana jako danie glowne z pestkami granatu. W polskich warunkach moze posluzyc jako baza do kanapek.Podstawowa baba ghanosh sklada sie z miazszu upieczonego baklazana,ktorego charakterystycznym(...)oliwa i sola.Wsrod przypraw spotyka sie czosnek,cebule,pietruszke,miete,kumin albo papryke.Skladniki:2 baklazany1 zabek czosnku2 lyzki tahini2 lyzki soku z cytrynysolwedzona paprykaoliwaWykonanie:Baklazany ponakluwac widelcem i upiec w piekarniku w temperaturze 200°C ,wykorzystujac opcje grilowania tak by skorka baklazanow sczerniala (okolo 20-30 minut).Oznacza to pozniej intensywny smak miazszu.Baklazana schlodzic,przeciac na pol i lyzka wybrac miazsz.Ulozyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta z bakłażana 178

Sezon bakłażanowy w pełni ! Bardzo mnie to cieszy, bo bakłażan to jedno z moich ulubionych warzyw. Niestety, w domu jestem osamotniona w mojej miłości, bo poza Połówkiem, który sporadycznie jada bakłażana, nie ma innych chętnych. Ale ja się nie zrażam i kombinuję :-). Dziś będzie to pasta z pieczonego bakłażana. Pasta z bakłażana Składniki: 1 duży bakłażan (niestety zapomniałam go zważyć(...)octu winnego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżka posiekanej natki Wykonanie: Bakłażana kroimy na pół, smarujemy oliwą, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po około 30 minutach sprawdzamy czy jest miękki, jeśli tak, to go wyjmujemy; jeśli jeszcze, nie to pieczemy odpowiednio dłużej. Gdy bakłażan lekko przestygnie, zdejmujemy

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania