suchej patelni (np. włoskie, nerkowce, migdały, pistacje) 1 pomarańcza 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Piekarnik nastawić na 160°C ( termoobieg ) lub 180°C ( grzałka góra-dół ). Dynię Hokkaido umyć. Przekroić w poprzek na pół. Wydrążyć pestki. Pokroić na 1 cm plastry. Każdy plaster przeciąć na pół(...)dynię wymieszać w misce z oliwą, szczyptą soli i pieprzu. Wyłożyć na blachę do pieczenia. Wstawić do nagrzanego pieca i piec przez ok. 50 minut lub do miękkości warzyw . 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego sól morska, świeżo mielony czarny pieprz W międzyczasie ugotować komosę ryżową (kaszę quinoa): Komosę ryżową wypłukać w zimnej wodzie (jeśli się nie pieni
Moja Delicjamyjemy, obieramy. Cebulę drobno siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Boczek kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy przygotowane warzywa i boczek, po chwili dodajemy mięso i dokładnie mieszamy. Całość smażymy przez 10 minut. Wlewamy wino, gotujemy 3 minuty, po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, wlewamy(...)minut, ciągle mieszając. Stopniowo wlewamy mleko i gotujemy kilka minut do momentu aż sos będzie gładki. Odstawiamy z ognia i przyprawiamy do smaku. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wlewamy około 4 łyżki beszamelu, układamy pierwszą warstwę makaronu. Następnie rozprowadzamy sos boloński, polewamy beszamelem, posypujemy parmezanem, układamy kolejną, identyczną warstwę płatów
Menmagazinebrokułu garść zielonego mrożonego groszku opcjonalnie garść prażonych orzeszków fistaszkowych Groszek wrzucić do gotującej się posolonej wody. Po 2 minutach dodać różyczki brokułu i gotować go aż lekko zmięknie. Warzywa odcedzić i ostudzić. Jajka roztrzepać rózgą w dużej misce. Dodać do nich oliwę, kefir, pieprz, sól i zioła prowansalskie i jeszcze raz dobrze roztrzepać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia(...)małą łyżkę ciasta. Do ciasta wcisnąć niewielką różyczkę brokułu i groszek. Resztę ciasta wyłożyć po dużej łyżce na brokuł. Wierzch posypać odrobiną pozostałego sera i ewentualnie orzeszkami. Piec w piekarniku nastawionym na 170 stopni C (grzałka góra-dół) około 20 minut. Po wystudzeniu papilotki ładnie odejdą od ciasta, ale po upieczeniu raczej trudno wytrzymać do tego momentu ;) Zapraszam również
Trzeci talerzjest dla dzieci nie zawsze kryją w sobie skład który bezpiecznie można podać najmłodszym ... A teraz zapraszam na kolację z parówkami w roli głównej ;) Parówki faszerowane warzywami SKŁADNIKI: 3 grube parówki z szynki 1/3 cukinii 1 mała papryka czerwona 2 łyżeczki pikantnego ketchupu oliwa sól i pieprz woda papryka słodka i ostra do smaku sałata masłowa(...)kilka minut do odparowania wody i wyłączamy grzanie. Parówki rozcinamy – uwaga by nie przekroić na pół, w środek wkładamy warzywny farsz, układamy parówki w naczyniu i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Sałatę płuczemy osuszamy i układamy na talerzyku na niej układamy gorące parówki z farszem warzywnym i podajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizalałam marynatą z płaskiej łyżeczki soli, cukru, ziół prowansalskich i 2-ch łyżek oliwy. Wymieszałam i odstawiłam. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w ćwiartki. W czasie, kiedy warzywa się marynowały, zrobiłam klopsiki. Mięso, szczypiorek, jajko, pieprz ziołowy, mieloną paprykę, płatki chili, pieprz, płaską łyżeczkę soli, majeranek ( suszonego ok. 1 i 1/2 łyżeczki, świeżego posiekanego ok. 2 łyżki) dokładnie(...)drugą warstwą połówki ziemniaków na przemian z klopsikami. Na wierzch poukładałam ćwiartki pomidorów, posypałam grubo pokrojonymi piórkami cebuli. Posypałam suszoną bazylią, posmarowałam pozostałą oliwą za pomocą pędzelka. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200°C (bez termoobiegu), zapiekałam ok. 15-20 minut, aż podpiekły się cząstki cebuli, a pomidory lekko się pomarszczyły. Wtedy wyjęłam, posypałam serem i zapiekałam kolejne
Kuchnia PrezydentowejKeks kojarzy się z ciastem biszkoptowym z bakaliami, ale warto spróbować keksa z innymi składnikami. Mąkę z mlekiem, jakami i olejem wymieszałam, mazzarelli, słonecznika, warzyw dodałam. Groszek niczym rodzynki w keksie się poukładał, piękny kolor i smak słodyczy nadał. Składniki: 120 g groszku zielonego, już przygotowane "na parze" Bonduelle, 150 g małych kulek mozzarelli(...)łyżki całych oliwek bez pestek, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, łyżka posiekanego świeżego tymianku, ponadto: masło i mąka do wysmarowania formy. Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Brytfankę na keks (ok. 25 cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką, wstawiamy do lodówki. Mozzarellą odsączamy z zalewy, groszek zalewamy wrzątkiem na 2 min i odcedzamy
Moniki SmakołykiCzasami tak bardzo tęsknię za latem , że sięgam po mrożone warzywa sezonowe , które mi go przypominają w potrawach .Tym razem wybrałam bób , który uwielbiam , za którym przepadają moje dzieci i tak powstały chrupiące, smaczne grzanki z wędliną . składniki na 4 porcje 8 plastrów wędliny 200 g mrożonego bobu 2 ząbki czosnku 8 kromek bagietki 1 łyżka oliwy(...)osolonym wrzątku około 3 minut , odcedzamy, obieramy z łupin, rozgniatamy widelcem, dodajemy oliwę . Ząbek czosnku siekamy dodajemy do bobu , doprawiamy solą i pieprzem. Kromki bagietki układamy na blasze w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C , gdy grzanki się zarumienią ,wyjmujemy je z piekarnika i nacieramy drugim ząbkiem czosnku , nakładamy porcję bobu a na wierzch kładziemy zwinięty plasterek wędliny
Smakowite Daniaprzyprawy: oregano, zioła prowansalskie, bazylia, majeranek, pieprz ziołowy i prawdziwy PRZYGOTOWANIE: Cebulę oczyszczamy i kroimy w talarki. Podsmażamy na łyżce oleju, na rozgrzanej patelni. Chwilkę dusimy. Następnie przygotowujemy pozostałe warzywa. Czyli, pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki, paprykę w kostkę, a pomidorki pozostają bez naruszenia :D Gdy cebulka lekko zmięknie wrzucamy pozostałe składniki. Farsz dusimy do miękkości warzywek, pod koniec(...)drożdżami. Ciasto odstawiamy na ok. 20 minut do delikatnego wyrośnięcia. Następnie wyrabiamy i formujemy okrągły placek :) Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i układamy na nim ciasto. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni na ok. 20-25 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy i smarujemy koncentratem pomidorowym, następnie wykładamy na to farsz. Posypujemy startym serem (jeżeli ktoś preferuje
Zdrowie na języku :Ppuściła sok. Pora poszatkować w półkrążki, sparzyć na sitku gorącą woda i odstawić do ostygnięcia.Do wyrośniętego ciasta chlebowego dodać mocno odciśnięte cukinię i pora. Krótko zagnieść, wgniatając warzywa do środka ciasta. Okrągłą tortownicę - średnica 22cm - wysmarować oliwą i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka(...)pieczeniem chleb naciąć kilka razy z wierzchu ostrym nożem - u mnie akurat w krzyż - i posmarować oliwą - w trakcie pieczenia powstanie wtedy błyszcząca skórka. Wstawić do nagrzanego do 220C piekarnika i piec ok. 25-30min. Piec na dolnym poziomie w opcji góra-dół (bez termoobiegu) - jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową
Grunt to przepis!długo nic im nie dorówna... Bardzo gorąco polecam, bo są tego warte . No i baaardzo zdrowe. Takie rogaliki to idealny sposób na to , by przemycić dzieciom choć trochę warzyw, tak by nie miały o tym pojęcia. :-))Składniki:- 200g surowej marchewki, startej na drobnej tarce- 200g zimnego masła- 300g mąki orkiszowej białej- 2-3 łyżki ksylitolu ( dałam 1,5)+ dodatkowo(...)konfiturę ( u mnie powidła z nutą piernika- bez cukru) i zwinąć rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku(termoobieg) ok.30 minut do zarumienienia. Smacznego
Smaczne ZdroweSzaszłyki z wołowiny z papryką i suszoną węgierką znalazłam w starej kuchni serbskiej. Są one tam opisane jako jedno z tradycyjnych dań serbskich podawanych na specjalne
sierotka maRysia w kuchniPokrój marchewkę oraz seler naciowy na drobną kostkę i dodaj do cebuli. Duś pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dodawaj niewielkie ilości wody. Gdy warzywa będą gotowe, dodaj do nich paprykę wędzoną, oregano, bazylie, dokładnie wymieszaj i podduś jeszcze minute. Następnie dodaj przecier pomidorowy i gotuj do momentu, aż sos się zredukuje (sos powinien być(...)naczyniu żaroodpornym ułóż pierwszą warstwę pokrojonej cukinii, następnie warstwę sosu. Tę czynność powtórz po każdej warstwie cukinii, do momentu wyczerpania sosu. Następnie włóż do nagrzanego do 200 st piekarnika i piecz ok. 30 minut. Smacznego
wegujemygrzyby wkładamy do pojemnika. Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki Ramy - dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, boczek i paprykę, dopraw czosnkiem i bazylią - całość smaż ok. 5 minut. Warzywa dodajemy do grzybów i całość mieszamy - odstawiamy. Mięso mielone wrzuć do dużej miski, dodaj 2 jajka, sól, pieprz, przyprawę do mięsa, zioła i 1/2 szklanki bułki tartej - całość wymieszaj (rękoma(...)się do 1/3) i smaż z obu stron. Duże naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem - włóż usmażone kotlety i przykryj je farszem. Całość zapiekaj (pod przykryciem) w nagrzanym do 180 stopni piekarniku - ok. 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp startym serem. Kotleciki podajemy z frytkami, ziemniakami lub z grzankami. Bardzo dobrze smakują z dodatkiem sosu czosnkowego ( przepis). PS: Danie możesz przygotować
Alutka-Gotujeoraz cudowny sernik dyniowy, teraz nadeszła pora na ekstremalnie pyszne ciasto buraczane z jesiennymi gruszkami, totalny "must do it" tego sezonu. W tajemnicy powiem, Wam, że to ziemiste warzywo sprawi, że będziecie mieli mniejszą ochotę na słodycze - zatem jedzmy buraki....nawet w cieście ;) Składniki Czas przygotowania: 60 min 85 g gorzkiej czekolady 3 jajka 300 g brązowego(...)łyżeczki soli 2 mniejsze gruszki Przygotowanie: 1. Buraki w łupinach zlewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości, następnie wrzucamy do zimnej wody i obieramy po chwili 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 3. Obrane buraki blendujemy na gładkie pure 4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali 5. W misce miksera mieszamy jajka, cukier i olej
Słodki Kompromisstudzenia i warzywa NASZ bulion zostawiamy będziemy go potrzebować Gdy bulion ostygnie namoczyć musimy kajzerki wycisnąć i zmielić dwa razy lub trzy przez maszynkę tak jak i mięso i warzywa plus świeża cebula i z trzy ząbki czosnku drobno posiekana natkę ale nie cala Konsystencja musi być delikatniutka mieszamy wszystko do smaku dodajemy jeszcze sol pieprz przyprawę nie żałujcie ponieważ(...)drugi ale używałam również zwykłego Powierzchnia musi być wygładzona i uważajcie na nie pozostawienie na brzegach ponieważ podczas pieczenia spala nam się polać wierzch bulionem i piec w piekarniku najlepiej program fun 180 stopni około godziny Smacznego Do ozdoby użyłam kiełków rzodkiewki szczypiorku czosnkowego i owoców granatu
Viola cooks with passionzalej jogurtem. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki i miksuj na najwyższych obrotach przez minutę. 1 min/ obr. 10. Przełóż do blaszki (keksówka) i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Na wierzch dodałam pomarańczową konfiturę z firmy ETERNO. GUMA KSANTANOWA: STOSOWANIE: Jako zagęstnik i substancja żelująca Poniżej 0,25 g/kg: Napoje mleczne(...)g/kg: Sosy pomidorowe. Napoje mleczne fermentowane aromatyzowane z dodatkami smakowymi, poddane obróbce termicznej. Desery twarogowe termizowane. Zemulgowane sosy, majonezy. Poniżej 6 g/kg: Sosy i kremy owocowe i warzywne. Warzywa puszkowane w zalewie. Desery mleczne. Poniżej 10 g/kg: Dżemy, galaretki i marmolady. Polewy owocowe do ciast, lodów i deserów. Lody i ich koncentraty, Sery topione Poniżej 12,5 g/kg: Serki twarogowe
ClauditteMissCookingCzęsto gnębi mnie to samo pytanie. Czo podać do obiadu? Jaką surówkę czy sałatkę zrobić? A smacznie nie musi być wcale wyszukanie, zobaczcie jak w parę chwil wyczarować świetne warzywo do drugiego dania. Ps: A ja tak podane brokuły mogę tez jeść jako samodzielne danie. Składniki: 500 g brokuła 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 1,5 szkl(...)powstały grudki. Kiedy mamy jednolita masę, pomału dolewamy mleko, mieszamy, aż sos zacznie gęstnieć. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Gotowym sosem polewamy brokuły. Wstawiamy do piekarnika do zapieczenia. Możemy też dodatkowo posypać startym żółtym serem. Tak samo możemy przygotować również kalafiora
Z Majeczką w kuchni