małe kalarepy 1 pęczek rzodkiewek ½ łyżeczki świeżo mielonych nasion kolendry ½ łyżeczki cząbru sól według smaku 2 łyżki mąki masło klarowane do smażenia garść mieszanki kiełków np. brokułu i rzodkiewki Piekarnik rozgrzać do 180°C. Rybę opłukać, osuszyć, podzielić na porcje. Oprószyć solą i skropić sokiem z limonki, odstawić na bok. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na patelni roztopić łyżkę masła(...)opłukać, przekroić na połówki. Na drugiej patelni rozgrzać trochę masła. Wrzucić kalarepę i rzodkiewki. Dusić na średnim ogniu ok. 4 minuty. Następnie wymieszać z jarmużem. Doprawić kolendrą, cząbrem, solą. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego. Filety panierować w mące, nadmiar strzepnąć. Krótko obsmażyć z dwóch stron na lekko złoty kolor. Ułożyć na warzywach. Piec 15-18 minut w zależności od grubości
Pełny talerzsurówka i mamy super danie. Spróbujcie zrobić u siebie takie ziemniaki, bo są naprawdę super :). Będziemy co jakiś czas proponować kolejne propozycje ziemniaków na rożne sposoby, bo to wdzięczne warzywo i można dużo ciekawych potraw z nich zrobić. Zapraszamy do zapoznania się z dzisiejszą propozycją. Ziemniaki z kieszonkami z żółtym serem i masłem czosnkowym (4 osoby) 12 średniej wielkości(...)cayenne i 2 ząbkami czosnku. Kiedy ziemniaki przestygną wycinamy w nich po dwa wgłębienia w kształcie klinów. Nakładamy tam masło i plasterek sera żółtego. Posypujemy tymiankiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 40 min. Kiedy ziemniaki pieką się mamy czas na przygotowanie tzatzików i surówki. Podajemy zaraz po upieczeniu. Życzymy smacznego
vegetaniekrupnioki-1 cebula-kawałek pora-10 dkg pieczarek-2 jajka-1,5 szklanki mąki-szklanka ciepłego mleka-1 dkg drożdży-przyprawa warzywna-pieprz-olej Przed krojeniem warzyw sporządzamy rozczyn z 1/5 szklanki mleka, szczypty cukru,drożdży i łyżeczki mąki.Rozczyn rośnie a my kroimy:-pora w półplasterkicebulę w kosteczkępieczarki w plasterki. Na niewielkiej ilości(...)przyprawą warzywną. Naczynie żaroodporne natłuszczamy, wlewamy połowę ciasta, układamy krupnioki obrane z osłonek, zalewamy pozostałym ciastem i odstawiamy na 10 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i ustawiamy temperaturę180 st. C.Pieczemy ok. 35 minut.Ciasto kaszankowe gotowe.Smacznego
Maminek kulinarnysię nam nawinie pod rękę jak otworzymy lodówkę ! Ja otworzyłam i ujrzałam resztę szpinaku, który został mi po tarcie i 2 samotne cukinie :-). Szybka tarta z warzywami Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego2 małe okrągłe cukinie2 ząbki czosnku300 g świeżego szpinaku2 jajka200 ml śmietany 18 %sólświeżo zmielony pieprz1/2 łyżeczki gałki muszkatołowaWykonanie: Szpinak płuczemy, usuwamy łodyżki, kroimy w paski(...)Szklaną formę o wymiarach 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim ciasto. Na ciasto wylewamy masę śmietanowo-szpinakową i dokładnie ją rozprowadzamy. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25- 30 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia na wierzchu układamy pokrojoną w cienkie plastry cukinię i delikatnie skrapiamy ją oliwą
Kulinarne przygody GatityPizze uwielbia każdy. Nie ma co do tego wątpliwości. A gdyby tak zrobić spód do pizzy z kalafiora? Da się i wychodzi z tego coś pysznego
wiecejwarzyw.plsurówki, ta z porem nadała się idealnie. Taką pierś można faszerować dowolnie – rozmaitymi rodzajami serów, np. mozzarellą, fetą, pleśniowymi, dodać pieczarki, paprykę, ogórki kiszone, świeże liście szpinaku, inne warzywa, nawet marynowane. Będzie czas, poeksperymentuję na pewno. Rolada okazała się strzałem w dziesiątkę na obiad w tygodniu, powtórzę drobiowy wypiek w innej konfiguracji smakowej. Można podać ją (pokrojoną w plastry(...)kawałki zwykłej kilka suszonych pomidorów + trochę oleju z zalewy 4 plastry żółtego sera, np. tylżycki 4 łyżki wody sól, pieprz potrzebne będą także wykałaczki, u mnie 6 sztuk PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Mięso myję, lekko suszę, odkrawam polędwiczkę jeśli jest (wykorzystuję ją na kotlety lub nuggetsy), układam mięso
Zasmakuj Kuchniponieważ najsmaczniejsza jest ta samodzielnie wyhodowana w ogrodzie. Właśnie dopiero teraz dorodne cukiniowe krzaczki obdarowują nas swoimi pysznymi owocami. Latem też zajadamy się najchętniej daniami z tym bardzo uniwersalnym warzywem. Do przygotowania naleśników "Bolognese" zrobiłam większą ilość sosu bolońskiego, by wykorzystać go teraz do zapiekanej cukinii. Nadziane łódeczki cukinii zalałam dodatkowo ziołowym sosem beszamelowym. Nie duś cukinii za długo, powinna(...)miąższ z pestkami. Delikatnie posolić środek cukinii łódeczki cukiniowe wypełnić przygotowanym mięsem mielonym "bolognese". Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać przygotowanym sosem beszamelowym, posypać startym parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200`C 20-25 minut podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z kaszą gryczaną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Budowa tego warzywa zainspirowała mnie to zrobienia tego dania :) Por nadziewany łososiem (cannelloni ) SKŁADNIKI: 2 pory łosoś świeży ser typu greckiego groszek zielony ( mogą być kapary) czerwona papryka sól, pieprz białe wino bulion warzywny Umytego łososia podgotować na parze. Rozdrobnić w misce dodać ser, paprykę pokrojoną w kosteczkę oraz zielony groszek. Doprawić i dobrze wymieszać. Białą część pora podzielić(...)była możliwość ich faszerowania, o minimalnej podwójnej warstwie ścianek. Nafaszerować dość szczelnie. Wypełnione pory umieścić w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem warzywnym z białego wina. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 20 minut. Na ostatnie 5 minut można zmienić na grill by przyrumienić potrawę. Wyszło przepysznie i zdrowo !! Taka podpowiedź już po wykonaniu: było mi ciężko
MarciochaKucharzychińskiej glazurze miodowej przekonały mnie, że muszę ją przyrządzać znacznie częściej. To pyszne, soczyste i delikatne mięso. Wystarczy je upiec przez 20-25 minut, do brytfanny można dodać jakieś warzywa lub owoce i wspaniały obiad gotowy. Naprawdę bardzo gorąco polecam Wam kaczkę! Składniki 4 kacze piersi marynata 2 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka octu ryżowego 2 zmiażdżone(...)marynaty, przykryć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Następnego dnia ułożyć kaczkę na blasze do pieczenia skórą do góry. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 215 stopni na środkowej półce. Po tym czasie polać wierzch kaczki tłuszczem z brytfanki, który wyciekł w trakcie pieczenia. Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne
W kuchni wieczoremłyżki otrębów 2 łyżki siemienia lnianego szczypta soli przecier pomidorowy - może być dobrej jakości keczup, kwestia gustu przyprawa do pizzy (ewentualnie osobno bazylia, oregano, sól, pieprz, czosnek, suszone warzywa) Dodatki. U mnie: pieczarki ok.300 g - podduszamy do całkowitego odparowania wody mozzarella kula 125g - można też użyć odtłuszczonej, pizza będzie jeszcze lżejsza 1 cebula papryka, garść rukoli Cukinie ścieramy na grubych(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można ją wcześniej podgrzać, wtedy ciasto będzie bardziej chrupiące). Pieczemy... no właśnie ciężko mi dokładnie określić, ile i w jakiej temperaturze, ponieważ niestety mam piekarnik starej daty, w którym wszystko muszę robić na wyczucie. Powinna się piec mniej więcej 20 minut w 180 stopniach, ale najlepiej kontrolować czas i temperaturę. Ciasto powinno mieć chrupiące brzegi
Powiedz dietom nietrochę do podania świeżą bazylię 2 kromki chleba na grzanki (u mnie razowy, wieloziarnisty) olej do smażenia Paprykę smarujemy olejem/oliwą i opalamy nad kuchenką gazową lub pieczemy w piekarniku, aż skórka zrobi się lekko zwęglona, a następnie na chwilę wrzucamy ją do zimnej wody. Skórka powinna wtedy łatwo dać się obrać. Tak przygotowaną paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Ewentualnie(...)drobniutko lub przeciskamy przez praskę. Pomidory wlewamy do garnka, do którego wkładamy również paprykę, cebulę i czosnek. Doprawiamy pieprzem oraz cukrem i pozwalamy, by całość chwilę się gotowała. Do warzyw wkruszamy ok. 200 g fety i wszystko mieszamy. Wcale się nie przejmujemy grudkami, które zostaną z fety. Później i tak wszystko zmiksujemy na gładko. Dolewamy trochę bulionu. Najpierw ok. szklankę
Ratunku obiadGrillowane bakłażany zwinięte w ruloniki przypominające cannelloni, zapiekane z farszem z ricotty i parmezanu z dodatkiem pomidorków koktajlowych, to moja propozycja wegetariańskiego dania na dziś
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapierwszeństwo, gdy jest niebezpieczeństwo" ;);) Nic z tego! Temat leśny minął bezpowrotnie, przed nami nowe wyzwanie. Pomidorowe hasło tygodnia bardzo mnie ucieszyło. Jakie jest moje ulubione danie z tym warzywem (owocem)? Kanapki z masłem, pomidorem i cebulką. To jest zdecydowanie smak mojego dzieciństwa. Jednak pierwszą moją propozycją będą cukinie faszerowane pomidorami, mozzarellą i bazylią. Lekkie, aromatyczne danie. Klasyczny, sprawdzony zestaw składników(...)praskę. Cukinie umyć, przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Natrzeć czosnkiem, posypać solą, suszonym oregano, pieprzem i skropić oliwą. Przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Cukinie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 25 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Bazylię posiekać. Pomidory wymieszać z bazylią i dodatkiem oliwy
zadanie-gotowaniepostanowiłam przygotować takie ciastka sama w domu. Po robieniu kotletów zostało mi sporo ugotowanej ciecierzycy, którą miałam zamiar wykorzystać do zrobienia sałatki. Gdy już miałam kroić warzywa, naszła mnie ochota na coś słodkiego i stwierdziłam, że zrobię b ezglutenowe ciastka czekoladowe z ciecierzycy. Po zrobieniu tych ciastek i kilku innych wypieków mogę stwierdzić(...)można też rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodać olej, kakao i cukier. Zamieszać i dodać mąkę jaglaną. Zmoczyć ręce i uformować ciastka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Aby ciastka były jeszcze lepsze można dodać czekoladę. Smacznego
wegujemyselera (pokrojone na nieduże kawałki) 1,5 l wody 0,25 kostki masła 1 łyżka soli Warzywa dusić pod przykryciem w garnku na maśle przez ok. 15 minut. Zalać warzywa wrzątkiem, dodać sól i gotować na średnim ogniu przez ok 25 minut, do miękkości z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Boczek i kiełbasę podsmażamy delikatnie na suchej patelni(...)jeszcze kilka minut, na sam koniec przyprawić majerankiem . U gotowane jajka na twardo obrać i podzielić na połówki. W tym czasie należy wydrążyć ośródkę chleba i wstawić bochenki do piekarnika by były chrupkie:P Żurek podać z połówkami jajka i szczyptą chrzanu. Wesołego Alleluja
MarciochaKucharzy