warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:224/434)

KRAKERSY Z BURAKÓW zdrowa przekąska 371

Buraki znajdują się w czołówce moich ulubionych warzyw, więc musiałam je przemycić równiez do krakersów. Oprócz tego, że są zdrowe i smaczne, to nadają potrawom ładny kolor. Składniki: ♥ 2 buraki ♥ 200g mąki gryczanej (może być inna) ♥ 2 łyżki oleju ♥ 1-2 ząbki czosnku ♥ 2 łyżki rozmarynu, łyżeczka soli Wykonanie: Ugotowałam buraki i pokroiłam w kostkę. Tłuczkiem do ziemniaków ubiłam(...)ząbki czosnku oraz olej. Ugniotłam ciasto. Ciasto przełożyłam na papier do pieczenia, przykryłam drugą warstwą papieru i rozwałkowałam. Zdjęłam górną warstwę papieru i pokroiłam ciasto w kostkę. Wsadziłam do piekarnika nagrzanego do 180c na 15min. Ostudziłam. Podałam z pastą z awokado

Kasia Sarna
Obiad z woreczka 8342

Prościej już być nie może. :-) Potrawa, z którą da sobie radę nawet największy kulinarny antytalent. Obrać, pokroić, wymieszać, zamknąć w worku i piekarniku. Po filozofii. :) Mięso jest miękkie i aromatyczne, podobnie jak ziemniaki. Smacznego! 1kg ziemniaków 500g polędwiczek wieprzowych 500g pieczarek 3 duże cebule 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa (lub w innych proporcjach według uznania) 4 łyżki oleju 1. Ziemniaki(...)połączenia składników. 4. Całość przekładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy przez 1h w temperaturze 180 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia nacinamy rękaw wzdłuż by woda odparowała a warzywa i mięso się przypiekły

Szefowa kuchni
Lasagne 167

pieprz gałka muszkatałowa Wykonanie: Sos boloński: W garnku, zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekany w kosteczkę seler  oraz marchewkę i paprykę . Podsmażyć osobno mięso i dodać je do warzyw. Wlać wino i poddusić przez ok 3 minuty, dolać bulion. Dodać koncentrat pomidorowy, zagotować, dodać pomidory. Doprawić solą i pieprzem oraz dowolnymi przyprawami (papryka ostra, bazylia, majeranek, zioła prowansalskie, oregano(...)mieszając gęstniejący w rondlu sos. Bardzo istotne jest, aby przygotowywać go na małym ogniu do momentu kiedy sos będzie jednolitą gladką masą. Doprawić szczyptą gałki muszkatałowej, solą oraz pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Nałożyć sos beszamelowy, płaty surowego makaronu, sos boloński i ponownie beszamelowy. Można przekładać również serem. Górna część to makaron posmarowany sosem beszamelowym i startym serem. Piec

ChilliJemy
Muffiny marchewkowe - pyszne! 224

Zdrowe i słodkie. Te dwa wyrazy wcale nie muszą być antonimami. Pod warunkiem, że cukru nie będzie zbyt dużo, a towarzyszyć mu będzie jakieś warzywo, w tym akurat przypadku, marchewka. Ręka w górę kto lubi marchewkę? My lubimy! Muffiny marchewkowe                (12 sztuk) 1,5szklanki mąki(...)drugiej misce wymieszać mokre składniki mleko, olej, ekstrakt waniliowy, jajo i starte na małych oczkach marchewki. Następnie wymieszać ze sobą zawartość obu misek. Przełożyć do foremek. Piec 20minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Nieśmiało przypominam, że trwa głosowaniu w konkursie BlogRoku2014! Będzie mi bardzo miło, jeśli zagłosujecie na mojego bloga

Zapiski Młodej Żony
Pieczone pomidorki z czarnuszką :) 108

Czarnuszka kiedyś i dziś wykorzystywana jest głównie do wypieków pieczywa, świetnie współgra z warzywami, a także można stosować ją do potraw mięsnych jako odpowiednik pieprzu - używany zazwyczaj przez osoby z problemami żołądkowymi. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona działaniem leczniczym tej rośliny, między innymi pomaga w leczeniu trądziku i zapalenia skóry, korzystnie wpływa na układ odpornościowy, wskazana dla alergików i asmatyków(...)pieczone pomidorki, które smakują, dzięki czarnuszce - wyśmienicie! Składniki: pomidorki koktajlowe, dokładnie daktylowe sól himalajska Piątnica czarnuszka Piątnica Pomidorki przekroić na pół, oprószyć solą i obsypać czarnuszką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200*C na 10 minut

Zdrowie na języku :P
Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej 232

Bardzo szybkie, smaczne i nisko kaloryczne danie, idealnie smakuje z ryżem i warzywami. Składniki:2-3 osoby podwójny filet z piersi kurczaka                               1-1,5 łyżki miodu 1,5 łyżki musztardy  1,5 łyżki keczupu 1 duży ząbek czosku (posiekany) 2 łyżki oliwy(...)dajemy mięso i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso smażymy na patelni grillowej z obu stron do uzyskania złotego koloru. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na 10-15 minut

Gorący kąsek
Golonka po Bawarsku... 264

pieprzem. Robimy w golonkach dziurki nożem i wciskamy w nie czosnek cały lub przecięty na pół bądź na ćwiartki. W garnku 5 litrowym układamy nasze golonki n warzywach, seler naciowy, cebula, czosnek i obsypujemy przyprawami( tyle ile nam się sypnie :)  ) takimi jak: jałowiec, ziele angielskie, pieprz, gorczyca, liść laurowy, majeranek, lubczyk(...)ziołami prowansalskimi.  Robimy glazurę. Wlewamy do rondelka chochle wywaru dodajemy 3 łyżki musztardy oraz miód. wszystko rozpuszczamy na ogniu i polewamy nimi golonki. Na koniec wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200-250 °C i pieczemy 1,5 godziny i co 30 min polewamy glazurą, żeby się nie przypiekły za bardzo. :) Upieczone golonki podawać ze świeżym

Zainspiruj się kuchnią
Szparagi z szynką i parmezanem w cieście francuskim 233

parmeńskiej, ok 150 g gotowe ciasto francuskie( u mnie prostokątne, ale możne być tez okrągłe) 1 jajko Ziarna sezamu  Zaczynamy od opłukania szparagów, odłamujemy zdrewniały koniec, nożykiem do warzyw lekko ściągamy grubą skórkę, białym kuchennym sznureczkiem wiążemy szparagi w pęczek( nie używamy kolorowego sznureczka, bo tak jak Bridget Jones, może nas spotkać przykra niespodzianka)) Szparagi gotujemy pod przykryciem(...)całą długość ciasta. Szparagi zawijamy w plasterki z parmezanem, a potem całość ciasno zawijamy w paski ciasta francuskiego. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem.  Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w  200 °C przez 15 minut, w połowie czasu wyłączamy termoobieg i obniżamy temp. do 180°C, uważając aby się zbytnio nie przypiekły. Dla równomiernego upieczenia można odwrócić

Mia Cucina Sofieta
Muffinki czekoladowe 187

Zrobienie muffinek jest bardzo proste i szybkie, więc bardzo częto goszczą w moim domu. Zresztą wszyscy bardzo je lubimy :) Te są mocno czekoladowe, więc idealne dla

kuchnia doski
Kurczak pieczony w panierce 157

Od dłuższego czasu staram się unikać smażenia mięsa w panierce, dlatego dzisiaj chciałam zaproponować kurczaka pieczonego w panierce. Danie bardzo proste, smaczne, a co najważniejsze, nie

kuchnia doski
Pieczona pierś z kurczaka w oliwie z oliwek i pieprzu ziołowym 203

Pieczona pierś z kurczaka w oliwie z oliwek i pieprzu ziołowym, to danie, które możemy wykorzystać na wiele sposobów. Dobre na śniadanie do kanapki, na obiad do warzyw, czy na kolacje do sałatki. Szybkie w wykonaniu i smaczne. Czas przygotowania i ilość porcji 30 minut, 4 porcje. Produkty pierś z kurczaka, oliwa z oliwek, pieprz ziołowy, sól. Reklama (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)wytnij dwa kawałki i na każdym ułóż po dwa kawałki piersi. Z foli stwórz saszetki i do każdej przelej pozostałą w misce marynatę. Saszetki szczelnie zamknij i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz 30 minut. Wkrótce pojawią się przepisy z tak właśnie przyrządzonym kurczakiem. Spróbuj także: Pierś z indyka zapiekana w pesto pierś z indyka pomidory pesto Pierś

Fit&Fast Kitchen
MAKARON Z PIECZONYM KALAFIOREM, PARMEZANEM I NATKĄ PIETRUSZKI 198

makarony to nasza miłość, wie każdy, kto zna nas choć trochę. Możemy jeść je codziennie, pod każdą postacią. W sosach, z warzywami, owocami, twarogiem (i skwareczkami!), zupełnie bez niczego, w sałatkach, zapiekankach… Prosty, szybki i smaczny sposób na jedzenie. Ten makaron jednak, to nasz hit tego lata. Przygotowanie trwa zaledwie tyle, ile piecze się kalafior, a smak czuć jeszcze długo(...)pęczek natki pietruszki 3 garście (lub więcej) świeżo startego parmezanu mały kawałek startego imbiru (opcjonalnie) 2 łyżki masła kilka łyżek dobrego oleju/oliwy dobra sól, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie Piekarnik nagrzejcie do 210 st.( z termoobiegiem). Kalafior umyjcie, podzielcie na drobne różyczki. Przygotujcie formę do pieczenia, wlejcie do niej trochę oleju. Połóżcie na nim różyczki kalafiora, polejcie resztą oleju, przemieszajcie całość

OliveandThyme
Puree z dyni - baza do deserów 193

Zawsze chętnie korzystam z sezonowych produktów. Jednym z warzyw po które najczęściej sięgam jesienią jest dynia. Wykorzystuje ją do zup, gulaszy, kaszotto i oczywiście deserów :) Zanim piękna pomarańczowa dynia trafi do deseru robie z niej puree. Można oczywiście kupić gotowe puree w słoiku, ale przygotowanie domowe nie zawiera zbyt wiele czasu, a przynajmniej dokładnie znamy jego skład :) Czas przygotowania(...)piękny, intensywny kolor) Nieco wody Dynie myjemy z zewnątrz i kroimy na kawałki. Odcinamy środek, a same plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 30 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy dynia jest miękka. Jeśli tak to wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Odcinamy skórkę i umieszczamy w misce

Kolizje Smaków
KREMOWA ZUPA POMIDOROWA 211

kostki rosołowe bazylia świeża i suszona curry pieprz woda jogurt naturalny oliwa SKŁADNIKI GRZANKI bułka grahamka zioła prowansalskie oliwa PRZYGOTOWANIE Krok 1: Obieram cebulę i czosnek, drobno koję. Wrzucam warzywa do  dużego garnka, w którym rozgrzałam wcześniej oliwę. Podsmażam składniki. Krok 2: Paprykę myję, kroję w drobną kostkę, wrzucam do garnka. Duszę z cebulą i czosnkiem. Krok 3: Pomidory(...)Jeśli zupa jest za gęsta dodaje jeszcze trochę wody. Grzanki  Bułę kroję w kostkę wrzucam do miski, polewam odrobiną oliwy, posypuję ziołami prowansalskimi, dokładnie mieszam. Wkładam do piekarnika i rumienię. Propozycja podania Z GRZANKAMI I JOGURTEM NATURALNYM Z JOGURTEM NATURALNYM I GRUBO MIELONYM PIEPRZEM SMACZNEGO

Zdrowo i kolorowo
Zapiekanka mięsna 153

oddzielnej patelni rozgrzałem 1 łyżkę oleju i usmażyłem mięso . Mięsną masę należy podczas smażenia rozdrabniałem za pomocą widelca , aby nie tworzyły się zbyt duże grudki. Usmażone mięso połączyłem z warzywami , doprawiłem solą i pieprzem oraz sosem Worcester , stopniowo dolewałem bulion. Z mąki , mleka , reszty oleju i odrobiny soli zagniotłem ciasto. Rozwałkowałem na oprószonej mąką stolnicy na kształt okręgu ( nieco większego(...)pozostałych skrawków ciasta wykroiłem dekoracje i „nakleiłem” na ciasto roztrzepanym widelcem żółtkiem. Pozostałym żółtkiem posmarowałem całą powierzchnię ciasta , łącznie z „naklejonymi” dekoracjami. Zapiekankę wstawiłem na ok. 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania