Pieczona pierś z kurczaka w oliwie z oliwek i pieprzu ziołowym, to danie, które możemy wykorzystać na wiele sposobów. Dobre na śniadanie do kanapki, na obiad do warzyw, czy na kolacje do sałatki. Szybkie w wykonaniu i smaczne. Czas przygotowania i ilość porcji 30 minut, 4 porcje. Produkty pierś z kurczaka, oliwa z oliwek, pieprz ziołowy, sól. Reklama (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)wytnij dwa kawałki i na każdym ułóż po dwa kawałki piersi. Z foli stwórz saszetki i do każdej przelej pozostałą w misce marynatę. Saszetki szczelnie zamknij i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz 30 minut. Wkrótce pojawią się przepisy z tak właśnie przyrządzonym kurczakiem. Spróbuj także: Pierś z indyka zapiekana w pesto pierś z indyka pomidory pesto Pierś
Fit&Fast KitchenZapraszam bardzo na pyszne, domowe pieczywo. Tym razem z puree z dyni. Zaczęła się jesień więc będą się pojawiać przepisy z jesiennymi owocami i warzywami, ale nie tylko. Składniki: 1/2 szkl puree z dyni 1/2 szkl mąki żytniej 720 1,5 szkl mąki pszennej szczypta cukru 1 płaska łyżeczki soli 7 g suchych drożdży 1/4 szkl ciepłej wody czarnuszka(...)minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy wyrośnięte ciasto na chleb do keksówki, posypujemy czarnuszką i odstawiamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie wstawiamy chleb dyniowy do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni
słodkie i nie tylko historie kulinarnemakarony to nasza miłość, wie każdy, kto zna nas choć trochę. Możemy jeść je codziennie, pod każdą postacią. W sosach, z warzywami, owocami, twarogiem (i skwareczkami!), zupełnie bez niczego, w sałatkach, zapiekankach… Prosty, szybki i smaczny sposób na jedzenie. Ten makaron jednak, to nasz hit tego lata. Przygotowanie trwa zaledwie tyle, ile piecze się kalafior, a smak czuć jeszcze długo(...)pęczek natki pietruszki 3 garście (lub więcej) świeżo startego parmezanu mały kawałek startego imbiru (opcjonalnie) 2 łyżki masła kilka łyżek dobrego oleju/oliwy dobra sól, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie Piekarnik nagrzejcie do 210 st.( z termoobiegiem). Kalafior umyjcie, podzielcie na drobne różyczki. Przygotujcie formę do pieczenia, wlejcie do niej trochę oleju. Połóżcie na nim różyczki kalafiora, polejcie resztą oleju, przemieszajcie całość
OliveandThymeśrednim ogniu. Następnie odstaw garnek i ostudź mięso, odstaw na noc do lodówki. 2. Następnego dnia wyjmij z wywaru liście laurowe i zmiel mięso wraz z warzywami 2 razy na drobniejszych oczkach w maszynce. Dodaj 6 łyżek wywaru, w którym gotowało się mięso. W tym także wywarze namocz kajzerkę, porwij ją i zmiel. 3. Dodaj do masy(...)tartą. Pamiętaj, aby dokładnie wysmarować blaszki tak by pasztet później łatwo było wyjąć. 5. Zrób widelcem ozdobny wzorek, piecz pasztet przykryty folią aluminiową w temp. 180C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu przez 90 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze 20 minut do zrumienienia. Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika, jak poczujecie piękny mięsny
Zasmakuj KuchniZawsze chętnie korzystam z sezonowych produktów. Jednym z warzyw po które najczęściej sięgam jesienią jest dynia. Wykorzystuje ją do zup, gulaszy, kaszotto i oczywiście deserów :) Zanim piękna pomarańczowa dynia trafi do deseru robie z niej puree. Można oczywiście kupić gotowe puree w słoiku, ale przygotowanie domowe nie zawiera zbyt wiele czasu, a przynajmniej dokładnie znamy jego skład :) Czas przygotowania(...)piękny, intensywny kolor) Nieco wody Dynie myjemy z zewnątrz i kroimy na kawałki. Odcinamy środek, a same plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 30 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy dynia jest miękka. Jeśli tak to wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Odcinamy skórkę i umieszczamy w misce
Kolizje Smakówkostki rosołowe bazylia świeża i suszona curry pieprz woda jogurt naturalny oliwa SKŁADNIKI GRZANKI bułka grahamka zioła prowansalskie oliwa PRZYGOTOWANIE Krok 1: Obieram cebulę i czosnek, drobno koję. Wrzucam warzywa do dużego garnka, w którym rozgrzałam wcześniej oliwę. Podsmażam składniki. Krok 2: Paprykę myję, kroję w drobną kostkę, wrzucam do garnka. Duszę z cebulą i czosnkiem. Krok 3: Pomidory(...)Jeśli zupa jest za gęsta dodaje jeszcze trochę wody. Grzanki Bułę kroję w kostkę wrzucam do miski, polewam odrobiną oliwy, posypuję ziołami prowansalskimi, dokładnie mieszam. Wkładam do piekarnika i rumienię. Propozycja podania Z GRZANKAMI I JOGURTEM NATURALNYM Z JOGURTEM NATURALNYM I GRUBO MIELONYM PIEPRZEM SMACZNEGO
Zdrowo i kolorowoBierzmy się do pracy , bo juz dziś mamy kalendarzową jesień ,czas na zadumę i wytężoną pracę w domu przy słoikach ,w polu i w lesie , a owoce i warzywa czekają na to , by je zapakować do sloików i delektować się nimi w zimowy czas. 6 - 8 szt . jabłek 4 łyżki miodu 4 łyżki cukru trzcinowego(...)żeby zostało 1 cm.skórki przy ogonku i ogonek.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ,ułożyć jabłka , polać odrobiną syropu ,resztę zostawić do podlewania pod czas pieczenia.Wstawić do piekarnika o temperaturze 210 stopni.i piec podlegając syropem co 10 minut.pilnując by jabłka się nie przypalily ani nie rozpadły ( Moje niestety się troszkę " zjarały " bo zajęła się czym innym
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkioddzielnej patelni rozgrzałem 1 łyżkę oleju i usmażyłem mięso . Mięsną masę należy podczas smażenia rozdrabniałem za pomocą widelca , aby nie tworzyły się zbyt duże grudki. Usmażone mięso połączyłem z warzywami , doprawiłem solą i pieprzem oraz sosem Worcester , stopniowo dolewałem bulion. Z mąki , mleka , reszty oleju i odrobiny soli zagniotłem ciasto. Rozwałkowałem na oprószonej mąką stolnicy na kształt okręgu ( nieco większego(...)pozostałych skrawków ciasta wykroiłem dekoracje i „nakleiłem” na ciasto roztrzepanym widelcem żółtkiem. Pozostałym żółtkiem posmarowałem całą powierzchnię ciasta , łącznie z „naklejonymi” dekoracjami. Zapiekankę wstawiłem na ok. 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni
R'n'G Kitchenpodsmażamy cebulę z czosnkiem na złoty kolor. Całość (wraz z masłem) odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli chodzi o włoszczyznę - do pasztetu daję 1 średnią pietruszkę, 2 marchwie, pół selera. Pozostałe warzywa odkładam. Wszystkie w/w składniki należy zmielić następnie w maszynce. Po zmieleniu zaczynamy doprawianie. Pamiętajcie proszę, że zimne mięso smakuje znacznie łagodniej. Podane ilości przypraw można dowolnie zwiększyć(...)doprawieniu dodajemy do całości 2 jaja oraz bułkę tartą. Aby pasztet był delikatny jak chmurka - radzę wyrabiać mięso rękami. Formę wykładamy pergaminem, wzdłuż i w poprzek. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni, program góra/dół. Mięso przekładamy do formy. Każda Mama i Babcia poradzą, aby stukać formą kilkukrotnie w stół, aby pozbyć się z mięsa powietrza. Pieczemy
Garniec Magaliechwilę jeszcze więcej się nagimnastkować próbując to w miarę kulturalnie zjeść. Prościej były by od razu wkroić wszystko w jedną sałatkę. Ale faszerowane pomidory (i w ogóle faszerowane warzywa) fajnie prezentują się na stole. Można rozłożyć je na talerzykach, udekorować i już mamy całkiem efektowną i wcale nie taką pracochłonną przystawkę. Jak zrobić w kilka minut faszerowane pomidory? Na szybko(...)czosnek, natka pietruszki, szczypiorek i sól. Przygotowanie: Wymieszać miąższ chlebowy z mlekiem sojowym, jajkiem, doprawić do smaku. Całość delikatnie razem ugniatać. Wypełnić tak przygotowanym farszem połówki pomidora. Włożyć do piekarnika i podpiekać w piekarniku w średniej temperaturze (150 °C) przez 20 minut lub podsmażać na patelni. Pomidory faszerowane mozzarellą. Porcja dla 6-ciu osób Przygotowanie 10 minut Gotowanie
MODA NA BIOpomyśleć, że można by nazwać ten pyszny deser sałatką - w końcu to połączenie szpinaku i granatu... W ten oto sposób każdy niejadek pochłonie z wielką przyjemnością swoją dzienną porcję warzyw. Potrzebne nam: - 2 szklanki mąki krupczatki - 3 jajka - 1 1/3 szklanki cukru - 1 1/3 szklanki oleju - 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 330 ml śmietanki(...)pieczenia. Do przygotowanego ciasta dodać szpinak i wymieszać całość drewnianą łyżką. Przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy (średnica 26 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na około 1 godzinę. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe, ewentualnie piec jeszcze przez 5 kolejnych minut. Gotowe ciasto ostudzić. Odciąć wierzch i pokruszyć do miski. Mocno
W poszukiwaniu inspiracjipodsmażamy posiekany czosnek i cebulkę. Dodajemy na minutę jeszcze pokrojoną w kostkę cukinię, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zalewamy całość bulionem i gotujemy przez około 20 minut aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie całość blenderujemy aż uzyskamy gładki krem. Wstawiamy ponownie zupę na ogień. Mieszamy ze sobą śmietanki i dodajemy do śmietanek dwie łyżki kremu(...)czosnek łyżka oliwy około 8 cienkich plasterków cukinii pieprz sól Kroimy bagietki, posypujemy czosnkiem, serem. Polewamy oliwą , układamy po dwa krążki cukinii i przyprawiamy. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Gotowe! Mogę jedynie życzyć smacznego bo to z pewnością wspaniałe, przepyszne i proste danie
Mango PapajaSuflet lekki jak piorko, niczym puch. Jest jak delikatny powiew wiatru. I choc jesienny wiatr do delikatnych nie nalezy, ja dzis gotuje na przekor pogodzie. Zamknelam
Przysmaki Karolkimuffinki, które zawsze wychodzą. Podaję przepis podstawowy, z którego można wyczarować wersję zarówno słodką, jak i słoną nie dodając cukru. Dodatki są dowolne – bakalie, czekolada, owoce, warzywa, ziarna, zioła… u mnie skórka z cytryny i truskawki. Truskawki mają dużo wody, najlepiej więc położyć pokrojone na wierzchu babeczek. Składniki: • kilkanaście truskawek Suche składniki(...)pieczenia muffinek włożyć papierowe papilotki i nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. • Ułożyć na wierzchu po truskawce pokrojonej w ćwiartki. • Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 15 – 20 minut
To co kochamGorąco polecam na upalne dni ten oto chłodnik. Można go przygotować na wiele sposobów- u mnie z dodatkiem pieczonych w piekarniku buraków. Danie jest niesamowicie lekkie, a dodatek groszku ptysiowego , który kochają moje dzieci , dodatkowo urozmaica tę ciekawą zupkę. Składniki 4 ogórki małosolne przepis tutaj pęczek koperku, pęczek botwiny 2 pieczone burki pęczek rzodkiewek litr maślanki lub śmietany(...)babcinego warzywnika. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a łodygi i liście pokrój drobniutko. Używam tylko delikatnych małych liści. Zalej świeżą filtrowaną wodą w ilości takiej,aby przykryła tylko warzywa. Nie gotuj długo, 5 minut od zawrzenia wystarczy. Dodaj poszatkowanych na dużych oczkach pieczonych buraków. Odstaw do wychłodzenia. Obierz ogórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach . Dodaj do ugotowanych
Z Kuchni Do Kuchnitylko pięknego, czerwonego kolorku, ale i niepowtarzalnego smaku i zapachu :) Serdecznie polecam! Składniki: 400 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 120 ml soku z warzyw (użyłam pomidorowego) 100 ml wody 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami(...)mąką podłużnej formie (keksówce). Odstawić w cieple na około 1 godzinę do napuszenia. 3. Tak przygotowany chlebek piec w 200 st.C przez około 30 minut. Upieczony wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestudzenia na kratce. Smacznego! Inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka
Nastoletnie Wypiekaniekurczak piecze się równo i pozostaje soczysty, nabierając oszałamiającego zapachu. Upieczone nadzieje podajemy razem z kurczakiem, jako dodatek. Świetnie smakuje z glazurowaną papryką w ziołach , zieloną sałatą lub zielonymi warzywami przygotowanymi na parze. Główne Składniki: – 1 cały kurczak (wielkość według uznania i potrzeb; przepis przewiduje 1,5-2 kg) – 1 cytryna – oliwa z oliwek – papryka czerwona(...)kiebłasy chorizo, obranej i pokrojonej w drobną kostkę* – 2-3 ząbki czosnku – drobno posiekane – świeży majeranek i/lub tymianek – sól i pieprz Należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Na patelni podgrzewamy odrobinę oliwy. Na rozgrzaną wrzucamy chorizo i smażymy przez kilka minut aż się przyrumieni. Dorzucamy cebulę, mieszamy, gdy zmięknie – dorzucamy
Pociąg Do KuchniDelikatne mięso cielęce w towarzystwie warzyw. Składniki 2 gicze cielęce (po 800-900 g) 3 cebule włoszczyzna 1 łyżka koncentratu pomidorowego 250 ml białego wytrawnego wina 3 łyżki oleju 500 ml rosołu cielęcego ( może być z kostki ) 3 łyżki octu z białego wina 2 łyżeczki cukru majeranek sól pieprz natka pietruszki Przygotowanie Włoszczyznę obrałem, pokroiłem na kawałki dość grube. Obrałem(...)brytfanki. Na tym samym tłuszczu podsmażyłem pokrojoną włoszczyznę i ćwiartki cebul, dodałem koncentrat pomidorowy. Wlałem wino i rosół, ocet winny, włożyłem gicze, wstawiłem na 2,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. ( drugi poziom od dołu ). Co jakiś czas polewałem tworzącym się sosem. Pod koniec gotowania doprawiłem cukrem , solą i pieprzem. Dodałem natkę pietruszki, chwilę dusiłem
R'n'G KitchenMoje ulubione wiosenne warzywa w jednej pysznej sałatce. Tuńczyk sprawia, że danie jest bardziej sycące a warzywne chipsy dodają mu wyrazistości. Gorąco polecam :) puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 ugotowane na twardo jaja kilka rzodkiewek zielony ogórek pół pęczka cienkich szparagów łyżka pikantnej oliwy limonka sól, pieprz do smaku mały burak i mała marchew (lub gotowe chipsy(...)cieniutkie plasterki. Dokładnie obtaczamy w oliwie i posypujemy gruboziarnistą solą. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w 200 stopniach (czas zależy od piekarnika). W tym czasie gotujemy do miękkości oczyszczone szparagi. Upieczone chipsy odkładamy do przestudzenia. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą skrapiając je przed podaniem pikantną oliwą oraz sokiem
Mienta blogTortilla to rodzaj cienkiego placka, który może być stosowany jako baza do innych potraw. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne tortille z dodatkiem łososia i warzyw. Połączenie łososia i szpinaku - na pewno Was nie zawiedzie. Przepis dodaje do akcji Czas na szpinak 4! Składniki na 2 porcje: 250-300 g świeżego łososia 2 pomidory 1 ogórek kiszony lub świeży(...)przyprawą do sałatek i na sam koniec skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć łososia. Gdy mięso się zetnie - przygotowanego łososia wstawić na 15 minut do piekarnika (rozgrzanego do 180°C ). W międzyczasie przygotować sos czosnkowy, tzn. jogurt wymieszać z majonezem i posiekanym w bardzo drobną kostkę ząbkiem czosnku. Pomidora umyć, przeciąć na pół i pokroić
Ugotowaćjogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu 200 g dżemu może być jagodowy lub z aronii kiełki brokuła Przygotowanie: Mięso myjemy i oczyszczamy.Kroimy w paski i następnie w kosteczkę. Warzywa myjemy i kroimy w drobna kostkę. Krewetki płuczemy w bardzo gorącej wodzie. Suszone pomidory kroimy w paski i pozostały olej dodajemy do mieszanki. Mieszamy wszystko razem wraz z łyżką zielonej pasty curry(...)pieprzu. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy aż nam wszystko wystygnie. Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty i układamy na nich mieszankę. Dodając do niej ser gorgonzolla. Wkładamy do uprzednio rozgrzanego piekarnika 200 stopni z opcją grzania góra i dół. Sos przygotowujemy dodając do miseczki dżem, jogurt naturalny i majonez oraz wyciśnięte 3 ząbki czosnku. Wszystko razem mieszamy. Danie ozdabiamy
ClauditteMissCookingnajstarszych form roślin kapustnych. Ceniony w starożytności, niedoceniany w XX wieku, dziś coraz bardziej zyskuje na popularności. W smaku przypomina mieszankę brokuła z kapustą. Przez wielu nazywany królem warzyw i to zasłużenie. Doceniono jego niezwykłe walory zdrowotne oraz bogactwo wartościowych składników. Chipsy z jarmużu. Składniki: - ok. 300g jarmużu- kilka łyżek oleju arachidowego- różowa sól himalajska- czosnek granulowany(...)ostatniej chwili zrezygnowałam. Dokładnie mieszamy, aby pokryć olejem i przyprawami wszystkie listki. Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia – układamy warstwę jarmużu (piekłam na dwa razy). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160° C na ok. 10-15 minut, co jakiś czas go obracając. Jarmuż ma być chrupiący, ale należy uważać, aby go nie przypalić.Chipsy z jarmużu są pyszną przekąską
mojewypiekiinietylkoNagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.Pokrój pomidory na ćwiartki i włóż je do dużego naczynia do zapiekania lub do brytfanki (około 25x30 cm).Obierz cebule
Kredowe MenuJuż kiedyś były na blogu muffiny z szynką , ale tym razem w zdrowszej wersji z mąki pełnoziarnistej i otrąb owsianych. Idealna propozycja na ciepłe śniadanie
kuchnia doskiW moim rodzinnym domu kiedy nastawał piątek zawsze jadło się na obiad rybkę lub dania bezmięsne. Tak też dzisiaj chciałam zaprosić Was na dorsza, który idealnie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiczęści i przelać do dwóch form o średnicy 25 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C z termoobiegiem i piec przez około 45 min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Serniki dobrze schłodzić. Krem kokosowy. Żelatynę zalać zimną woda i odstawić, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Czekoladę posiekać i umieścić w miseczce. Szklankę kremówki podgrzać i gorącą zalać czekoladę. Odstawić(...)której piekły się poszczególne krążki lub korzystając ze specjalnej obejmy. Przed podaniem dobrze schłodzić. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta czekoladowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z warzywami , Serniki pieczone , Torty Tagged: budyń , czekolada , dynia , jogurt naturalny , kakao , kremówka , mleczko kokosowe , olej , twaróg , wiórki kokosowe , żelatyna
https:KKuchniaMniam