warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:239/434)

Golonka pieczona w piwie 877

sojowego 250 ml jasnego piwa kminek mielony papryka słodka rozmaryn tymianek Warzywa obieramy. Cebulę kroimy na pół. Czosnek kroimy na plasterki. Marchewkę oraz pietruszkę kroimy wzdłuż na ćwiartki. Wszystkie warzywa zalewamy w dużym garnku bulionem. Dodajemy listki laurowe, ziela angielskie, solimy. Wkładamy umyte golonki (jeśli jest taka potrzeba, należy je wpierw opalić). Wlewamy piwo. Jeśli golonki nie są całe przykryte(...)piwo oraz tyle wywaru, w którym gotowały się golonki, by przykrył je on w połowie wysokości. Wierzch golonek oprószamy słodką papryką, kminkiem, tymiankiem i rozmarynem. Naczynie wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy grzanie na 200 stopni (góra-dół). Pieczemy około 15 minut, od momentu osiągnięcia przez piec wskazanej temperatury, następnie temperaturę obniżamy do 180 stopni i pieczemy dalej przez około

Smaki Na Talerzu
Naleśniki z pieczarkami i fetą zapiekane w sosie beszamel 201

oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w kostkę. Por umyć i pokroić w talarki. Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć z cebulką oraz czosnkiem. Gdy warzywa lekko się zeszklą to dodać pieczarki i pora. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Na sam koniec dodać pokrojony koperek, pietruszkę, pokruszony ser feta i przyprawy. Farsz dokładnie(...)solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Każdy naleśnik nafaszerować farszem. Boki zwinąć do środka, a następnie całość zrolować. Przygotowane naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać sosem beszamelowym. Naczynie wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem około 30-35 minut w 180ºC (sos powinien lekko się zarumienić). Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.  Przygotowywanie farszu pieczarkowego Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
Zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej 233

Sezon na szparagi pomału dobiega końca, jednak jeszcze będziemy w stanie kupić świeże szparagi. Z tych na pierwszy rzut oka niepozornych warzyw możemy przygotować wyśmienite dania. Warto korzystać póki jeszcze można je kupić… Tym razem pokażę Wam jak przygotować szparagi w szynce parmeńskiej… danie to będzie idealnie się nadawało zarówno na obiad, jak i na romantyczną kolację. Przepis(...)zdrewniałe końcówki, a następnie wkładamy na ok. 2-3 minuty do gorącej wody. Po wyjęciu- osuszamy i szparagi owijamy szynką parmeńską. Układamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na ok. 12 minut. Smacznego! Post Zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Schabowe pod pierzynką 170

Schabowe w innej wersji niż tradycyjne. Pod pierzynką z warzywami są fajną alternatywą dla kotletów w panierce. 3 kotlety schabowe 1 papryka 8 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych 1 cebula czerwona 1/2 kulki mozzarella 1/3 bakłażana 1 łyżka sosu pomidorowego sól, pieprz bazylia, oregano suszone oliwa natka pietruszki Kotlety rozbijam, solę, pieprzę, doprawiam bazylią i oregano odstawiam na 30 minut(...)kotlecie układam plaster bakłażana który smaruje sosem pomidorowym, układam pokrojoną paprykę, cząstki pomidorków, cebulkę którą obrałam i pokroiłam w piórka. Kotlety układam na blaszce  wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni i zapiekam 20 minut. Pod koniec dodaję pokrojony ser mozzarella.Przed podaniem posypuję natką pietruszki

wesoła kuchnia
Makaron z brokulami, ziolami i orzechami 247

jest to szczególnie gdy słoneczko świeci i jest tak ciepło ;) Wreszcie zmobilizowałam się do pokazania Wam ostatnich pyszności. Dawno nie zaglądałam do tej książki a tu takie smakowitości! "Ulubione warzywa Pana Wilkinsona" nadal inspirują. Lekkie, pełne smaku, w gruncie rzeczy wiosenne, danie dla mięsożerców. Makaron z brokułami, ziołami i orzechami posypka: 30 g orzechów laskowych (bez skórki(...)łyżki wody z gotowania makaronu 3 łyżki białego wina 8 dużych listków bazylii, posiekanych 1/4 pęczka natki pietruszki sok z 1 cytryny pieprz i starty parmezan do posypania Nagrzewamy piekarnik do 200 st.C. Bułkę układamy na blasze i podpiekamy aż stanie się rumiana czyli ok 5 minut. Wrzucamy do blendera i trochę rozdrabniamy. Mieszamy z tymiankiem i orzechami. Makaron gotujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasztet mięsny 193

czarnego pieprzu 4 jajka 2 bułki kajzerki 1 łyżeczka gałki 2 łyżeczki pieprzu 3 łyżeczki soli himalajskiej 2 łyżeczki imbiru Wykonanie: Mięso kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka. Warzywa obieramy i wraz z grzybami, goździkami, listkami, zielem i pieprzem wkładamy do mięsa. Wszystko zalewamy zimną wodą, ale tylko tyle, żeby mięso było przykryte. Gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości(...)dlatego ja zawsze mieszam mięso w malakserze. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i bardzo delikatnie mieszamy z mięsem. Pasztet przekładamy do foremek, wyrównujemy wierzch i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni bez termoobiegu przez 80 minut. Pamiętajmy, aby na dole piekarnika ustawić naczynie żaroodporne z wodą, wtedy powietrze w piekarniku nie będzie suche

Kulinarne przygody Gatity
Domowe hamburgery wołowe z bułką sezamową 287

jest już problemem. Burgerowe foodtrucki podbiły wiele serc i nie ma się czemu dziwić: świeże mięso, a nie jakieś mrożonki składowane przez ostatnie dwa lata; naturalne sosy i świeże warzywa. Takiego hamburgera można jednak przygotować także w domu. Od sezamowej bułki do soczystego burgera. DOMOWE HAMBURGERY Składniki na bułki: - 500 gram mąki - 75 mililitrów mleka - 80 mililitrów oliwy - 20 mililitrów(...)Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie formujemy bułeczki, układamy je na blasze i pozwalamy im rosnąć kolejne 10 minut. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Składniki na burgery: - 500 gram wołowiny (ulubionej części) - 1 czerwona cebula - 1 łyżeczka musztardy - kilka łyżek lodowatej wody - pieprz - sól Przygotowanie burgerów: Mięso mielimy lub siekamy

Życie zamknięte w smaku
Tort lodowy czekoladowo kawowy 241

cukru cały czas ubijając, aż piana będzie lśniąca, podobnie jak na bezę. Dodaj zmielone migdały i delikatnie wymieszaj z pianą. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 125ºC i piecz przez 50 – 55 minut. Upieczony spód pozostaw do wystygnięcia. Spód nieco opadnie, ale taka jego natura. Lody kawowo czekoladowe 3 żółtka 90 g cukru(...)godzinę. Zmrożone lody wyłóż na migdałowy spód. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie rozsmaruj cienko na gładkiej powierzchni. Kiedy czekolada zastygnie zeskrobuj czekoladowe wióry za pomocą skrobaczki do warzyw lub bardzo ostrego noża. Ja używam szwedzkiego noża do sera, tak zwanego osthyvel. Posyp torta wiórkami i włóż do zamrażalki. Jeśli tort będzie jedzony tego samego dnia zamroź

codojedzenia
Chlebek pita. 246

pani, która kiedyś pracowała w Grecji. Ciasto jest elastyczne, plastyczne, fajnie się z nim pracuje, ale przede wszystkim jest pyszne, mięciutkie, idealnie komponuje się ze smakiem mięsa i warzyw. Polecam!!! Składniki na chlebek pita: na 6 sztuk 500 g mąki 25 g świeżych drożdży (lub 10 suchych) 1 płaska łyżeczka cukru 250 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka(...)smarujemy oliwą, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 60 minut, żeby ciasto wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość.      Gdy ciasto jest już wyrośnięte nagrzewamy piekarnik razem z blachą do 220-230 stopni C. Ciasto przekładamy na blat lub stolnicę i delikatnie wyrabiamy, następnie dzielimy na 6 równych kawałków. Z każdej porcji formujemy owalny chlebek nieco

Rozpustne gotowanie
Ciasto szpinakowe "Zielony mech" 169

się go wykonać, ale zupełnie niepotrzebnie! Na pewno na stałe zostanie w moim repertuarze. Nie tylko za swój smak, ale także za wygląd! Dla kogo: dla lubiących ciasta z warzywami dla fanów kulinarnych eksperymentów dla szpinakożerców Składniki na ciasto: 400g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego, nie w liściach) szklanka cukru 3 jajka szklanka oleju szklanka mąki pszennej szklanka mąki krupczatki 2 czubate(...)Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie dodać szpinak i mieszać aż wszystkie składniki się połączą.  Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 50 min, do tzw. suchego patyczka.  Po wystudzeniu ściąć wierzch ciasta i rozdrobnić go na okruszki, które posłużą nam później do dekoracji

Mania Wypiekania
Focaccia z cukinią i pomidorem 143

Taką piękną focaccię upiekłam tuż przed świętami. Chrupiąca z zewnątrz, puszysta i ładnie wyrośnięta. Ciasto włożyłam do małej, okrągłej foremki. Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, które

Moja smaczna kuchnia
Pieczony patison z nadzieniem serowym 191

Patisony obecnymi czasy nie są u nas zbyt popularne. Może się mylę, ale chyba tylko niewielka garstka osób wykorzystuje je w kuchni. Pieczony patison z nadzieniem

mecooks
Pieczony patison z nadzieniem serowym 153

Patisony obecnymi czasy nie są u nas zbyt popularne. Może się mylę, ale chyba tylko niewielka garstka osób wykorzystuje je w kuchni. Pieczony patison z nadzieniem

mecooks
Jogurtowe z marchewką 187

Proste i szybkie do zrobienia ciasto z dodatkiem marchewki [ u mnie marchewka starta na małej tareczce z innymi oczkami i jest widoczna ,ale nie wyczuwalna]..Pyszne

Moje domowe kucharzenie
Zapiekanka ziemniaczana pod majonezową chmurką - szybkie danie jednogarnkowe 256

Składniki: ziemniaki majonez przyprawa do potraw z ziemniaków sól pieprz ulubione przyprawy (majeranek tymianek) Wykonanie: Ziemniaki obrać, dokładnie umyć, pokroić w ćwiartki słupki (jak kto woli

Pychotkaaa
NAJLEPSZE MUFFINKI - DYNIOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ 244

   Bez wątpienia to najlepsze muffiny jakie jedliśmy, pyszne, aromatyczne, baaardzo wilgotne, super zdrowe i meeega smakujące. Moje Dzieci są nimi zauroczone i chyba nie

Smaczne Zdrowe