warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:242/434)

KARKÓWKA W PIWIE Z PIECZONYMI JABŁKAMI I CEBULĄ 241

Soczysta karkóweczka, którą nie pogardzi żaden jej wielbiciel. Upieczona w towarzystwie pysznej cebuli i jabłek. Aromatyczna, pełna ziół. Musicie taką przygotować. Składniki: 1 kg karkówki 

Z Majeczką w kuchni
Pieczarki faszerowane białym i żółtym serem 220

Składniki 90 dag średniej wielkości pieczarek 6 łyżek masła 25 dag białego sera twarogowego 10 dag startego żółtego sera 2 łyżki drobno posiekanej cebuli sól Sposób

Kuchenne aromaty
JAJKA ZAPIEKANE W POMIDOROWYCH KOKILKACH 237

Szybki pomysł na smaczny ciepły posiłek, tym bardziej ze pomału ranki i wieczory robią się chlodne i fajnie rozgrzać się czymś ciepłymSkładniki:4 jajka4 pomidory dość

Z Majeczką w kuchni
Tarta czekoladowa z kremem kokosowo-czekoladowym i borówkami 223

dłuższej przerwie spowodowanej nie tylko wakacyjnymi planami, ale również pracą, powracam ze słodkościami. Z pewnością jesteśmy w samym środku najbardziej obfitego, dojrzałego i słodkiego sezonu na warzywa i owoce. Na straganach dominują słodkie pomidory, dorodne papryki, wybujałe cukinie, choć rabarbar, truskawki i czereśnie odeszły to ich miejsce zastępują cudowne jagody, maliny, jeżyny, borówki, morele, a za chwilę niezastąpione(...)jajko kilka łyżek zimnej wody Krem 1 szklanka mleka kokosowego 1 szklanka cukru 250 g gorzkiej czekolady ok 300 g borówek amerykańskich ok 2 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, formę do tarty, najlepiej taką z ruchomym dnem, smarujemy masłem 2. Mąkę, kakao, cukier i sól wymieszać, masło pokroić w kostkę, za pomocą miksera stacjonarnego

Słodki Kompromis
KURCZAK PO WŁOSKU FASZEROWANY BROKUŁEM I SEREM 219

obiad, na święta lub urodziny. Jest to danie pełne elegancji. Każdy przygotowuje  go na swoje sposoby. Smaczny jest faszerowany np. warzywami, ryżem, kaszą lub podawany z pieczonymi ziemniakami, warzywami i surówkami.  Najlepsza w kurczaku jest jednak chrupiąca, przypieczona skórka. Jej to nikt się nie oprze. Znika jako pierwsza.  SKŁADNIKI: kurczak do 1.5 kg.  domowa włoska przyprawa(...)brokuł i pokrojone na mniejsze części pomidory na przemian. Zaszyć nitką, aby ser nie wypłynął podczas pieczenia. Kurczaka skroplić oliwą z oliwek. Włożyć do naczynia żaroodpornego oraz do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 1 godzinę. Po tym czasie kurczaka przekręcamy i ponownie pieczemy jeszcze 15- 20  min., aż skórka zarumieni się.  Z okazji 3 urodzin Akademii

Kuchnia Paulettes
Zapiekanka wiejska - cottage pie. 223

szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej sól i pieprz Wykonanie: Podsmażyć wołowinę na oliwie do zbrązowienia. Zdjąć z patelni i odłożyć. Na patelnię dolać oliwy i wrzucić na nią pokrojone warzywa. Dusić do miękkości około 20 minut. Dodać posiekany drobno czosnek, mąkę i przecier. Mocno zamieszać i zwiększyć ogień na 2 minuty. Wrzucić mięso z powrotem na patelnię. Wlać wino(...)ostygną (inaczej mogą się wymieszać!). Na spodzie naczynia do zapiekania ułożyć masę mięsną, a na niej puree dokładnie przykrywając wołowinę. Wygładzić masę ziemniaczaną i posypać pozostałym cheddarem. Piec w piekarniku  bez przykrycia do delikatnego zbrązowienia. Około 20 - 30 minut, 200 stopni z termoobiegiem

zadanie-gotowanie
Grzanki z gruszką, camembertem i miodem 207

Dzisiejszy przepis był dla mnie pretekstem do wypróbowania mojego nowego gadżetu kuchennego - japońskiej mandoliny , dzięki której pokroiłam gruszkę na takie oto cieniutkie plasterki: Wielkość mandoliny pozwala na krojenie całych warzyw i owoców, nawet razem z szypułką i pestkami! Powstałe plasterki wyglądają bajecznie! Taka mandolina to niezbędny pomocnik każdego stylisty jedzenia. Ja marzyłam o niej od dawna. Dziękuję Kindze za polecenie(...)camembert (mój miał wagę 120 g) garstka orzechów, np. włoskich, laskowych lub mieszanki 2 łyżki miodu Przygotowanie: Bułki przekrój wzdłuż na pół i posmaruj masłem. Wstaw do piekarnika nastawionego na górną grzałkę nagrzanego do temperatury 180 C i opiekaj, aż się zezłocą.  Gruszkę pokrój na plasterki. Ja użyłam mandoliny, dzięki czemu uzyskałam równe, cienkie plasterki. Ale spokojnie możecie zrobić

Chilli Czosnek i Oliwa
Weekend z grillem #3 230

sobie nie poradzić. Po wyrobieniu przekładamy do keksówki (lub innej formy, w której chcemy piec chleb). Takiej o pojemności 1 litra. Mokrymi dłońmi wygładzamy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Piekarnik nastawiamy na 40-45 stopni i zostawiamy chleb na około 2 godziny. Musi wyrosnąć mniej więcej do krawędzi formy. Jak wyrośnie to ustawiamy czas na 45 minut, temperaturę(...)sosie własnym 12 filetów anchois kilkanaście czarnych oliwek liście bazylii na sos vinegrette: łyżeczka musztardy 2 łyżki octu winnego 6 łyżek oliwy z oliwek sól i pieprz Wszystkie warzywa myjemy i kroimy: pomidory na ćwiartki, paprykę w kostkę, cebulę w piórka. Jajka kroimy na ćwiartki. Jajka, pomidory oraz anchois układamy w koło - zaczynając od środka - na liściach rukolo i sałaty

Marder&Marder Manufacture
Klasyczne szaszłyki. 176

theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}  Szaszłyki to takie danie, które przybiera różne kolory i smaki, a ograniczeniem jest jedynie nasza fantazja. Można użyć samych warzyw, z dodatkiem mięsa, a także owoców, wszystko to czym w danej chwili dysponujemy w lodówce. Jednak ja akurat najbardziej lubię te klasyczne, ewentualnie z kawałkami pieczarek lub/i boczku oraz podane(...)patyczki nabijamy naprzemiennie kawałki papryki, cebuli i kurczaka. Układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Skrapiamy lub smarujemy szaszłyki olejem i posypujemy papryką, oregano oraz tymiankiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem około 20-30 minut, aż mięso się zarumieni. Smacznego

Symfonia smakowa
Ciasto z masą cytrynową 247

Dziś do niedzielnej kawki proponuję ciasto z masą cytrynową. Robi się je naprawdę szybko, a smakuje rewelacyjnie.  Gwarantuję, że jak spróbujecie, to na pewno na

kuchnia doski
Faszerowane bakłażany 169

letnie upalne dni najlepiej sprawdzają się lekkie, proste przepisy. Lato daje nam wiele możliwości wybór świeżych warzyw i owoców kusi swoim pięknem na każdym kroku. Dlatego korzystajmy z tego jak najczęściej. Dzisiaj mam dla Was przepis na faszerowane bakłażany. Przyznam szczerze, że jest to mój ulubiony przepis na letnie obiady. Bakłażan faszerowany kaszą kuskus, a do tego czerwona papryka, oliwki(...)ostra 0,5 łyżeczki sezam 2 łyżeczki natka pietruszki Bakłażany przekroić wzdłuż na połówki, posmarować oliwą, posolić, dodać pieprz i posypać sezamem.Skropić jeszcze raz oliwą i wstawić do piekarnika i piec pół godziny w 180 stopniach C (termoobieg). Bakłażany układamy skórą do dołu. W tym czasie przygotowujemy kuskus zgodnie z przepisem na opakowaniu. Paprykę, oliwki pokroić w drobną kostkę

noteskulinarnyfiga
buraczkowo-machewkowo pyszne ciasto z dżemem z ciemnych winogron i bitą śmietaną... 206

Składniki: jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, kakao 2 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, warzywa - w opisie, dżem 300 ml, śmietana 30 % 300 ml, śmietan fix 1 opakowanie, cukier puder 2 łyżki, kolorowa posypka - ile potrzeba warto takie ciasto z resztek po wyciskanym soku przygotować(...)wsypać do ciasta, można też użyć z sokowirówki lub utrzeć na drobnej tarce tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec w nagrzanym na 200 C piekarniku, grzanie góra/dół, czas pieczenia do suchego patyczka około 50-60 minut, ciasto dobrze wystudzić w formie ciasto wyjąć z formy, przekroić je ostrym nożem na dwa blaty, jeden

W Mojej Kuchni Lubię
KOTLETY MIELONE Z BURACZKAMI 171

Kotlety mielone tym razem przygotowałam z dodatkiem tartego buraczka, sera fety i czosnku. Obtoczone w sezamie i upieczone. Pyszne, niecodzienne kotlety polecam jako danie główne z warzywami, ale  idealne również do pieczywa na zimno lub ciepło(...)kotleciki, które obtaczamy w sezamie.  Na patelni rozgrzewamy 5-6 łyżek oleju, obsmażamy kotlety ze wszystkich stron i przekładamy do naczynia do zapiekania. Pieczemy 20 minut w nagrzanym piekarniku do 190 *C.  Kotlety podajemy ciepłe, posypane serem feta i tymiankiem. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Pita 205

następuje rozdzielenie górnej warstwy od dolnej i powstaje charakterystyczna chlebowa kieszonka. Tradycyjnie pita zastępuje biesiadnikom sztućce i naczynia. Placki służą do nabierania sosów, dipów, past (np hummusu), świeżych ziół, warzyw, mięs i ryb. W chlebki,  niczym w placki tortilli, zawija się różne składniki lub wkłada do wnętrza kieszonek.W krajach arabskich prawie każde wytrawne danie można zjeść(...)oliwy i wyrabiamy ciasto. Podsypujemy delikatnie mąką w trakcie wyrabiania, jeśli ciasto jest zbyt klejące. Gotowe ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej robimy kulkę, którą następnie cienko rozwałkowujemy. Placki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez

Smakowity Blog Kulinarny
słodka papryka konserwowa 164

słodka papryka konserwowa Papryka to jedno z mich ulubionych warzyw, a przetwory z nią na ostro, czy tez w wersji łagodnej, zawsze gromadzę na zimę. Składniki  2 kg papryki słodkiej 4 niewielkie cebulki zalewa  4 szklanki wody 3/4 szklanki octu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżeczka gorczycy 4 liście laurowe 8 ziaren pieprzu 3 ząbki czosnku(...)jednej niewielkiej obranej cebulce.  Z alewamy  marynatą, uważając aby  papryki  były w niej całkowicie zanurzone  i zamykamy słój. Papryki pasteryzujemy  (w garnku lub piekarniku), w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania