warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:251/434)

PSTRĄG SMAŻONY W PORACH 151

Pstrąg to jedna z tych ryb, które zjadam najczęściej, i które chyba lubię najbardziej.Przyrządzane w piekarniku … smażone na maśle z czosnkiem i koperkiem … czy też tak jak dziś smażone w porach goszczą u mnie kilka razy w miesiącu.Danie łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne!Syci na długie godziny i każdy z przyjemnością sięga po dokładkę.A jeśli(...)patelnię z rozgrzanym masłem.Dodajemy pokrojone w krążki pory ,posiekaną cebulę i jeszcze raz opruszczamy solą.Wszystko razem smażymy na wolnym ogniu do momentu aż rybka będzie gotowa a warzywa zrumienione.( w międzyczasie oczywiście delikatnie obracamy ).Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami!Smacznego

Ostra na Słodko
Dyniowe grzebyki z serem 224

Dynia - zwana kiedyś u mnie w domu banią . Wspaniałe warzywo , które idealnie się sprawdza w słodkościach . Z dzieciństwa pamiętam dynię krojoną w grubą kostkę i marnowaną w słodko -kwaśnej zalewie . W zimowe wieczory babcia wyciągała taki słoiczek ze swoich zapasów i kazała zajadać . Powiem szczerze ,że średnio mi smakował ten kwaśny smak . Podobnie jak mdława wówczas dla mnie zupa dyniowa(...)tniemy na spore kawałki , wydrążamy środek . Nie musimy obierać skórki , co bywa dość kłopotliwe. Każdy kawałek dyni owijamy folią aluminiową ,układamy na blaszce i wstawiamy na 1 godzinkę do piekarnika , na 180'C. Gdy wystygnie łyżką wyjmujemy miąższ , blendujemy i mamy gotowe pyszne dyniowe puree. Ciasto: 1 kg mąki1 kostka masła3 jajka + jedno do posmarowania grzebyków6 dkg drożdży1,5 łyżeczki

Malinowa Kawiarenka
Lutenica 224

zapiekanek, makaronów, pieczonych mięs czy ryb. Pojawią się przepisy obiadowe, gdzie lutenica będzie grała pierwsze skrzypce. Zobaczycie jak taka niepozorna pasta może podkręcić nudnego kurczaka czy mało atrakcyjne, pieczone warzywa. Lojalnie uprzedzam, że podczas pierwszej fazy gotowania lutenica śmierdzi, znaczy daje octem i to zdrowo. Jeśli nie traficie na bardzo dobrej jakości pomidory lub nie chce wam się bawić(...)szklanki olej – ¾ szklanki 3 główki czosnku 3 pęczki świeżej pietruszki sól, pieprz. Przygotowanie: Papryki czerwone (bez chilli) układamy na blasze do pieczenia i wsadzamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika. Jeśli nie macie dużego piekarnika, musicie palić papryki partiami, lub odpalcie grilla i szybko je zwęglicie. Papryki pieczemy do momentu, aż zrobią się czarne. Przekładamy je do miski i przykrywamy

ladykitchen
Parówki w cieście francuskim 216

proste, szybkie i smakują każdemu, szczególnie dzieciom! Parówki w cieście Rogaliki z parówką i serem Sałatka ziemniaczana z parówką Naleśnik z warzywami i parówką Naleśnik z parówką i warzywami Naleśniki z parówką i serem Fasolka szparagowa a’la gulasz Ja polecam zaopatrzyć się w specjalny wałek do robienia ozdobnej kratki w cieście, gdy go nie macie to wystarczy ciasto pokroić(...)trzy części ok. 4 cm. Końce parówek są nie owinięte dlatego lekko przypieką się podczas pieczenia. Można posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C i pieczemy około 15-20 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Podajemy z keczupem, majonezem lub sosem czosnkowym, albo innym ulubionym. Smacznego 🙂 The post Parówki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Puszyste ciasto dyniowe 156

tego typu mrożonki, było wykonanie właśnie takiego prostego ciasta dyniowego. Jest słodkie, o lekko korzennym smaku. Delikatne tak bardzo, że rozpływa się w ustach.  Warto wprowadzić to warzywo do swojego jadłospisu, ponieważ dynia ma wiele korzystnych właściwości. Między innymi działa dobroczynnie na nasz wzrok, serce, oraz układ pokarmowy. Zawiera dużo witamin czyli: beta-karoten(...)cukru wanilinowego 1-2 łyżeczek cynamonu (ja lubię cynamon to daje 2) Wykonanie: Jajka, puree i masło wyciągnąć z lodówki zdecydowanie szybciej z lodówki, by miały temperaturę pokojową. Nastawić piekarnik na około 200 stopni. Przygotować dwie miski. W jednej wsypujemy prawie wszystkie składniki suche tj. mąkę, sodę, cynamon- mieszamy. W drugiej misce ucieramy mikserem masło z cukrem i cukrem wanilinowym

Justa próbuje gotować
Pasztet "rosołowy" z żurawiną i makaronem spaghetti 191

Pyszny pasztet przygotowany z prostych składników, a dodatkowo szybki i "oszczędny", bo do przygotowania używamy pozostałości z rosołu + kilka nitek długiego makaronu i żurawina :) przy

Kolorowy Przepisownik
Burgery z fasoli i quinoa 181

resztek warzyw i kasz, które pozostają mi z poprzedniego dnia. Burgery z fasoli przyrządziłam z czarnej fasoli , kukurydzy i szpinaku. Jeden warzywny burger w bułce z dodatkiem świeżych warzyw nasyci każdego głodnego. Burgery z fasoli Składniki: 6 – 8 burgerów 200 g ugotowanej czarnej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 2 łyżki cebuli, drobno pokrojonej 100 g świeżego szpinaku 2 jajka(...)rzymskim i pieprzem. Wymieszaj farsz i uformuj 6 – 8 burgerów. Usmaż burgery na oleju na złoty kolor po obu stronach. Przekrój bułki na pół i lekko opiecz w piekarniku lub opiekaczu. Do każdej bułki włóż po plastrze pomidora, cebulę, burgera z fasoli i sałatę lub świeże liście szpinaku. Warzywne burgery to moja specjalność. Poniżej przepisy na burgery z fasoli

codojedzenia
Koper włoski zapiekany 170

Koper włoski to śródziemnomorskie warzywo w Polsce jeszcze mało popularne, ale ma wiele do zaoferowania. Warto wypróbować. Składniki 2 szt kopru włoskiego 3 pomidory 4 plastry ulubionego żółtego sera 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 cebula sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru sól pieprz kilka listków tymianku Przygotowanie   Koper oczyściłem, pokroiłem na części, usunąłem twardy części(...)niewielkim ogniu pod przykryciem. Następnie przełożyłem do naczynia żaroodpornego. Na pomidorową mieszankę wyłożyłem koper włoski i plastry żółtego sera, oprószyłem solą i pieprzem. Zapiekałem tak przygotowany fenku w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C przez 20 minut. Serwować na ciepło

R'n'G Kitchen
Krem z pieczonych pomidorów z pesto i mozarellą 176

zauważyć coraz wcześniej zapadającego zmroku, zimnych nocy i zółkniejących na drzewach liści... W chłodne, jesienne dni nic tak nie poprawia humoru , jak treściwy, sycący, rozgrzewajacy krem, najlepiej z sezonowych warzyw. Przepis na tę zupę krem z pieczonych pomidorów dostalam od Przyjaciółki i delikatnie go zmodyfikowałam. Efekt końcowy zachwyca. Pyszna kremowa zupa z dodatkiem aromatycznego pesto i ciagnącej się mozarelli(...)naczyniu żaroodpornym przekrojoną stroną do góry. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą i oregano. Dorzucamy obraną, pokrojona w plastry cebulę i obrane ząbki czosnku. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez ok 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostudzenia. Wystudzone pomidory obieramy ze skóry wkładamy do garnka (sok z pomidorów, który został w naczyniu również

Zawsze głodna!
Sałatka z marynowaną cukinią 175

Wiecie już, że robiłam troszkę przetworów. Między innymi z cukinii.  Dlatego, by troszkę Was do nich przekonać i zachęcić- dzielę się z Wami przepisem na

Kuchnia w czekoladzie
Hummus i hummus bakłażanowy 279

Hummus - danie wywodzące się z Bliskiego Wschodu coraz bardziej popularne u nas. Idealnie nadaje się do kanapek, pasuje też do surowych lub pieczonych warzyw jako dip. Odmian hummusu jest wiele, zapewen tyle ilu jest jego zwolenników. Warto robić hummus w domu bo ten sklepowy jest bardzo drogi. Smakuje pysznie, zawiera sporo dobrej jakości białka. Niestety, do jego wykonania niezbędny jest(...)podczas robienia faszerowanych bakłażanów 300 g hummusu 2 łyżki wiórków pomidorowych z czosnkiem niedźwiedim i cebulą (gotowa przyprawa) 2 łyżki oleju (użyłam oliwę z suszonych pomidorów w słoiku) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 180 st. Miąż bakłażana wyłożyć na blachę wysmarowaną oliwą, skropić oliwą i piec przez 20 minut, ostudzić Wszystkie składniki, łącznie z upieczonym bakłażanem zmiksowac na gładka masę Podawac

pyszne zdrowości
Buraczany dip z jogurtem i za'atarem 244

buraczany dip. Jak tylko zobaczyłam ten przepis w książce, wiedziałam, że muszę takie buraczki zrobić. Wyszły bardzo smaczne, można je podać jako dip do moczenia w nim chleba lub warzyw, można, moim zdaniem,  podać jako dodatek do mięsa lub wędlin. W każdym wydaniu będzie smacznie.  Przepis z książki "Jerozolima" Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi składniki 500 g upieczonych buraków(...)atarem i solą, Doprawić dip do smaku. Podawać w miseczce posypany dymką orzechami i serem, skropiony oliwą. Smacznego! Uwagi : *Jeżeli nie macie upieczonych buraczków należy  podgrzać piekarnik do 200 º C. Umyć ok 1 kg buraków i zawinąć je w folię . Piec do miękkości , może to zająć od 40 minut do 1,5 godz - zależy od wielkości buraczków. Sprawdzać

Stare Gary
Cukiniowa zapiekanka 242

ząbki czosnku 2 łyżki masła 500 g mięsa mielonego z szynki 100 ml śmietanki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku szczypta pieprzu szczypta ostrej papryki Przygotować warzywa. Ziemniaki wyszorować, i ugotować. Odstawić do wystudzenia. Obrać ze skórki i pokroić w plastry. Cukinie umyć, pokroić na średnie kawałki. Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą, zdjąć skórkę i pokroić w grubą(...)minuty. W naczyniu (lub naczyniach) do zapiekania układać kolejno: ziemniaki, połowę cukinii, masę mięsną, fasolkę szparagową i ponownie cukinię. Wierzch posypad ostrą papryką. Wstawić do nagrzanego do 180 ° C piekarnika i piec 25-30 minut. Smacznego

Pełny talerz
Węgierska papryka z nadzieniem :) 168

okazję, wybierajcie się tam każdego września :) Strona miasta : http://www.kalocsa.hu A tak wygląda sam festiwal papryki, zobaczcie czy warto tam się wybrać :)   Papryka f aszerowana kaszą i warzywami Składniki: 6 papryk węgierskich (dostaniecie je w Biedronce) 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1/3 szklanki kaszy jaglanej czerwona soczewica 1/2 młodej cukinii 1/2 papryki czerwonej 1 średnia cebula tymianek(...)żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą, jeśli macie świeży tymianek to dobrze jest dodać go do naczynia pomiędzy papryki. Pieczemy papryki ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 C. Po upieczeniu posypujemy niezbyt obficie startym serem. Gotowe :) Mamy nadzieję, że będzie Wam smakować, a jeżeli będziecie mieć inny pomysł, to podzielcie się nim z nami

vegetanie
Recenzja patelni Positano Granitium firmy Ballarini 214

Duszone warzywa przygotowałam w mgnieniu oka, przy czym pozostały odpowiednio chrupkie.      Bitki schabowe na mleku udały się jak poezja. A olej po głębokim smażeniu warzyw nie zostawił znienawidzonej, tłustej obwódki. Zapewniam, że po wszystkich kulinarnych wariacjach umycie patelni nie stanowiło żadnego problemu.   Polecam, sami przekonajcie się jak to jest, wlać naleśnikowe ciasto na rozgrzaną(...)potraw Tak Przystosowanie do kuchenek gazowanych Tak Przystosowanie do kuchenek elektrycznych Tak Przystosowanie do kuchenek ceramicznych Tak Przystosowanie do kuchenek halogenowych Tak Przystosowanie do kuchenek indukcyjnych Tak Przystosowanie do piekarnika Nie Czyszczenie przy użyciu zmywarek Tak Gwarancja 5 lat Kraj produkcji Włochy

Mia Cucina Sofieta