warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:243/434)

Frittata z jarmużem i pomidorami 186

Frittata to rodzaj omletu z dodatkiem warzyw. To lekka i sycąca potrawa, a przepisy na nią są łatwe. Szczególnie popularna jest we Włoszech i w Hiszpanii, ale coraz więcej fanów ma w Polsce. Składniki 200 g jarmużu 5 – 6 pomidorków cherry 2 ząbki czosnku 3 jajka 100 ml mleka 1 opakowanie serka białego typu Bieluch 4 łyżki płatków jaglanych(...)mieszamy. Do masy jajecznej dodajemy wystudzony jarmuż. Doprawiamy bazylią, solą i pieprzem. Całość przelewamy do formy do tarty. Na wierzchu układamy pokrojone w plastry pomidorki cherry. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 30 minut. Firttatę można jeszcze potrzymać w ciepłym, ale wyłączonym piekarniku, 10 minut. Podajemy jako danie główne. To także smaczna potrawa na lekką kolację

My Chcemy Jeść
Tarta z jarmużem 172

Niedawno w sklepach sieciowych pojawił się jarmuż, warzywo zapomniane. W telewizji zaczęto je również promować. Tak mnie to wszystko zaciekawiło, że postanowiłam coś z niego zrobić. I tak powstała wytrawna tarta z jarmużem. Chyba trochę zaskoczyłam domowników, nie mogli zgadnąć co jedzą. Wszyscy jednak zgodnie orzekli, że jest to dobre. Mogę z czystym sumieniem Wam polecić. Składniki: Opakowanie jarmużu(...)smarowania formy Wykonanie: Z mąki wody, masła i soli zagniatamy ciasto. Schładzamy. Po 30 minutach rozwałkowujemy i nakładamy na formę natłuszczoną olejem. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w ogrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 190 o C. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na łyżce masła razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Następnie dodajemy do cebuli pomidory i smażymy

Smaki Ewy
Papryka nadziewana pomidorowym sosem z fasolą, cukinią i serem 185

    Lubię kiedy danie jest pożywne a zarazem zdrowe i smaczne. To danie łączy te wszystkie cechy. Idealny pomysł na wegetariańską kolację. Składniki (na 2

Mango Papaja
Pieczeń Rzymska z Pieczarkami 208

zimno.       Może być daniem głównym obiadu lub dodatkiem  do śniadania/kolacji.   Jest też sporym polem do popisu w komponowaniu mięsa z innymi warzywami. Składniki: mięso mielone (ja użyłam wieprzowego z łopatki)1kg cebula 200g pieczarki 300g czosnek 3 ząbki jaja gotowane na twardo 2 szt = 100g jajo surowe do mięsa 1 szt = 50g bułka tarta(...)keksówkę) wykładam papierem do pieczenia, na spód wysypuję równomiernie 1 łyżkę bułki tartej,wykładam połowę mięsa.    Układam jaja na twardo, przykrywam resztą mięsa.   Piekę w piekarniku nagrzanym na 200 st.C około 45-50 minut.   Keksówkę warto wstawić na blasze do pieczenia,  może się zdarzyć, że w trakcie pieczenia będzie się z niej lała woda

IzaGotuje
Naleśniki gryczane z sosem korzeniowo - pieczarkowym i zieloną pietruszką z szybkowaru 236

łyżki śmietany Crème fraîche ulubiony ser żółty, parę garści startego na drobnych oczkach Przygotowanie rozgrzej w szybkowarze olej z masłem podsmaż cebulę z dodatkiem łodyg pietruszki  dodaj warzywa korzenne, gałkę muszkatołową i chwilkę całość podsmażaj dodaj pieczarki, sól, pieprz i suszone zioła dolej wodę, zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem Sos korzeniowo - pieczarkowy powyżej po ugotowaniu(...)wody i delikatnie osusz, drobno posiekaj i połącz z sosem jeśli sos jest za mało winny, możesz dodać więcej śmietany lub parę kropel soku z cytryny Składanie naleśników: nagrzej piekarnik do temperatury 200 °C usmażone naleśniki podziel na partie i rozkładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia powierzchnię każdego naleśnika posyp żółtym serem włóż blaszkę

Szybko Szybkowar
Kotlety z wątróbki z ciecierzycą 273

natka pietruszki -3 jajka -bułka tarta -przyprawa do mięs -słodka papryka, sól, pieprz -olej    Wątróbkę przyprawiamy przyprawą do mięs, słodką papryką, skrapiamy olejem i odstawiamy na czas przygotowania warzyw. Kurczaka drobno kroimy i przyprawiamy solą i pieprzem. Marchew, cebulę, suszone pomidory i paprykę kroimy w kostkę. Cieciorkę odsączamy.    Część cieciorki ( 1/3 ) rozgniatamy widelcem.    Wątróbkę podsmażamy(...)pomidory i cieciorkę. Chwilę podsmażamy. Dodajemy odrobinę wody, doprawiamy do smaku i przekładamy na kotlety  ułożone uprzednio  w naczyniu żaroodpornym.      Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 25-30 minut. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
KOKOSOWE PULPETY Z KURCZAKA W SOSIE CURRY 194

korzennym sosem curry w towarzystwie sypkiego ryżu to pyszna propozycja na lekki obiad. Ja przygotowałam je na parze ale można ugotować je np. w bulionie warzywnym lub upiec w piekarniku 😊 PULPETY: 200 g mięsa mielonego z kurczaka 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego lub 1 duże jajko Łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku ½ łyżeczki gałki muszkatołowej Sól, pieprz(...)mieszamy.  Następnie wlewamy do rondelka cały czas mieszając aby nie powstały grudki. 5. Ugotowane pulpety układamy na ryżu lub kaszy i polewamy sosem  *Można podać w towarzystwie warzyw lub surówki !  SMACZNEGO

Marcepanowa kuchnia
Zapiekanka ziemniaczana z bobem 224

przełożona dla urozmaicenia bobem i cebulą.  Bardzo smaczna, spróbujcie koniecznie . Przy okazji chciałam Wam polecić firmę Krakus , która od 1965 roku towarzyszy polskiej kuchni, nie tylko przetworami z warzyw, ale też koncentratami warzywnymi bez glutaminianu sodu czy konserwantów. ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA  z BOBEM Składniki: (f o rma 28x16) 300 g ziemniaków (waga po obraniu i pokrojeniu) 200 g bobu(...)dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę ziemniaków, na niej kładziemy pokrojoną cebulę, następnie warstwę bobu i ponownie ziemniaki. Całość zalewamy mieszanką bulionową.  Formę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy i pieczemy dalej około 25 minut. Pod koniec pieczenia (najlepiej sprawdzić widelcem czy ziemniaki na wierzchu

Bon appetit mon amie
Tarta z brukselką i pulpecikami 196

Bardzo sycąca tarta z pulpecikami i brukselką. Brukselka była znienawidzonym przeze mnie warzywem w dzieciństwie, dzisiaj nie wyobrażam sobie jej braku na talerzu. Ma wiele właściwości zdrowotnych, a powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Polecam! Tarta z brukselką i pulpecikami Składniki na formę 26cm: Na kruche ciasto: 200g mąki pszennej 100g masła, zimnego 1 jajko łyżka zimnej wody(...)gładkie ciasto, ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5cm do rozmiaru formy, wykładamy dno i boki formy, dociskamy i nakłuwamy widelcem. Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, ciasto  nakrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi (u mnie do obciążenia posłużyła mała tortownica). Ciasto podpiekamy 10 minut, następnie zdejmujemy obciążniki i dopiekamy

Smak mojej kuchni
Smalec fasolowy z chrupiącymi „skwarkami” z kaszy gryczanej 202

takiego chleba bez masła ani rusz, wiec doprawiłam je ziołami z własnego ogrodu. Oprócz niego na stole pojawił się ajwar (w końcu papryka to jedno z jesiennych warzyw). Trio dopełniał „oszukany” smalec fasolowy. Było to dość ryzykowne danie, bo dzieciaki nie za bardzo przepadają za takimi zdrowymi rozwiązaniami. Okazało się jedna, że był to strzał w dziesiątkę. Smalec zniknął bardzo(...)łyżeczki papryki wędzonej szczypta soli Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Odcedzamy i mieszamy z olejem, papryką i solą. Rozsypujemy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 min. Co jakiś czas mieszamy. Kiedy będzie chrupiąca, pozostawiamy ją do wystudzenia. Fasolę blendujemy z wodą i przyprawami na gładką masę. Ołupione jabłko

PatiGotuje
Ryba zapiekana z ziemniakami 232

Dzisiaj ryba zapiekana z ziemniakami i szpinakiem. Można wykorzystać każdą rybę (filety) bez ości. Przygotowanie jest bardzo szybkie i łatwe. Bardzo lubię taką rybę zapiekaną z warzywami, ziemniakami czy w samym sosie. Inne przepisy i pomysły na ryby znajdziecie w zakładce RYBY. Zapraszam również do zakładki ZAPIEKANKI. Składniki 6-7 średnich ziemniaków 700 g filetów rybnych (dałam pangę) 2 garście(...)powkładać pomiędzy rzędy. Na koniec oprószyć całość solą. Pomidory z puszki zmiksować wraz ze śmietaną i wodą. Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i wlać na zapiekankę. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ziemniaki będą miękkie. ryba zapiekana z ziemniakami

O kuchni z uczuciem
Gniazdka makaronowe z jarmużem 215

łyżeczka oleju roslinnego lub masła sklarowanego 4 jaja starty ser typu parmezan do posypania Przygotuj wodę na makaron i ugotuj go wg przepisu na opakowaniu. Obierz i oczyść warzywa . Cebulę posiekaj w drobną kostkę, a jarmuż obierz z twardych łodyg. Zalej jarmuż lekko posłodzoną i posoloną wodą. Ugotuj liście po czym przełóż je na sito i włóż do miski(...)mieszaj do momentu rozptopienia się sera. Zestaw z ognia.  Na półmisku żaroodpornym  układaj makaron w gniazdka, w środek wlewaj sos serowy a na nim jarmuż. Wstaw do piekarnika na chwilę, by gniazdka się zagrzały. Możesz zrobić to na talerzach w mikrofalówce. Oddzielnie  usmaż jaja tak, by żółtko było płynne  a bialko ścięte ( ja smażę takie

Gotuj Sam!
SZPARAGI W CIESCIE FRANCUSKIM Z SALAMI I SEREM 222

Szparagi to zdrowe warzywa, które świetnie nadają się na przekąskę :)  Ciasto jest delikatne, ale chrupiące, tak samo jak szparagi, więc całość wybornie smakuje.   SKŁADNIKI: szparagi zielone 1 pęczek ciasto francuskie 1 op.  salami w plastrach 100 g. ser żółty w plastrach 150 g.  cebula czerwona 1/2 szt.  sól, pieprz do oprószenia olej rzepakowy 2 łyżki(...)pokrojoną w piórka cebulę. Na to układamy 2 szt. szparagów. Końce lewy górny i prawy dolny smarujemy rozbełtanym żółtkiem i zlepiamy.  Układamy na blaszce do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15 min., aż ciasto zarumieni się

Kuchnia Paulettes
Cukinie faszerowane mięsem mielonym 175

Bardzo syta kolacja lub smaczny obiad. Danie to jest idealnym połączeniem warzyw z mięsem! 2 średnie cukinie 500 g mięsa mielonego z indyka 1/2 czerwonej papryki 5 pieczarek 1 cebula 100 g żółtego sera 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Oregano 150 g koncentratu pomidorowego Cukinie kroimy na płasko wzdłuż. Wydrążamy środek. Ja użyłam gałki do lodów. Wydrążoną cukinię kroimy(...)momentu odparowania płynu. Farszem napełniamy cukinie. Wierzch obsypujemy startym na tarce o średnich oczkach serem.  Gotowe układamy na blaszce na folii aluminiowej. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 25-30 minut

VioletoweKucharzenie
Zapiekanka Ziemniaczana z Mięsem 537

patelni podsmażam cebulę, czosnek, papryczkę chili przez kilka minut tak żeby cebula się zeszkliła. Następnie dodaję seler, marchew, pieczarki i całość smażę około 10 minut. Po 10 minutach do warzyw dodaję mięso, przyprawy doprawiam solą i pieprzem i całość smażę jeszcze około 10 minut. Na koniec dodaję przecier pomidorowy i smażę jeszcze około 3 minut. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba(...)dachówkę. Na ziemniaki pozostały sos mięsny i posypuję pozostałym serem, na górę układam ponownie ziemniaki plasterek obok plasterka. Górę maluję olejem. Pieczenie zapiekanki: Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i zapiekam około 40 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół bez używania termoobiegu. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem jest gotowa, można podawać

Uwaga Babcia Gotuje

Proponowane wyszukiwania