Sezon na dynię w pełni... jest to smaczne i wartościowe warzywo. Do zupy dyniowej użyłam ok. 1 kg upieczonej dyni, jednakże w zależności od preferowanej gęstości można użyć mniej lub więcej miąższu. Dynia ma wiele cennych witamin między innymi cynk, potas, B-karoten, fosfor i witaminy z grupy B. Jest niskokaloryczna, pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco(...)łyżeczki suszonego imbiru sól, pieprz do smaku 2-3 garście obranych nasion słonecznika lub dyni 1-2 kwaśnej śmietany 18% (opcjonalnie) - ja nie dodawałam Wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 C i wkładamy do niego dynię wydrążoną z pestek, pokrojoną na mniejsze kawałki (mogą być takie 10 cm plastry ze skórą). Tak przygotowaną dynię pieczemy max. 40 min. W czasie
IMPRESJA SMAKUDomowy burger z mięsa wołowego z dodatkiem świeżych warzyw i wędzonego boczku a do tego chrupiąca bułka - to danie zakończone pełnym sukcesem! Grillowane mięso jest wyjątkowo soczyste i miękkie ... powinno trafić również w Wasze gusta ;-) Składniki na 5 sztuk: 5 dużych bułek 500 g wołowiny 1 żółtko 5 plastrów sera wędzonego boczek wędzony 2 małe cebule ogórek kiszony 1 pomidor(...)pokrojoną 1 cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy pieprzem i paprykami - całość mieszamy i formujemy kotlety. Drugą cebulę kroimy w cienkie plasterki ... tak samo ogórka i pomidora. Teraz rozgrzej piekarnik do temp. ok 180°C. Na patelni grillowej smażymy kotlety - ok. 3 min z każdej strony. Boczek wędzony również grillujemy. Bułkę przekrawamy na pół i podgrzewamy w nagrzanym piekarniku - jedną
Alutka-Gotujelubi ziemniaki ten polubi też ten przepis :) Ja to warzywo lubię, jednak nie jadam go za często, wręcz prawie wcale. Jednak przygotowanie ich w poniższy sposób chyba spowoduje, że będą u mnie gościć częściej. Początkowo miały to być chrupiące frytki/chipsy, jednak efekt końcowy wyszedł inny, ale w pełni zadowalający. Ziemniaki są miękkie, soczyste, a dzięki oliwie nabrały pysznego, "kremowego" smaku(...)dłuższe części poprzecinaj, dodaj oliwę (w zależności od ilości ziemniaków, średnio 2-3 łyżki) oraz przyprawy.Wymieszaj. Wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 25 minut, a następnie przez 10 minut w 200*C, aby się lekko przypiekły) Przed upieczeniem: Krajalnica spiralna w praktyce
Zdrowie na języku :Psobą. Jeśli używasz sera imeruli krok pomiń. Środki łódek wypełnij serowym farszem. Wstaw do pieca nagrzanego do 260°C i piecz przez około 15 minut . Wyjmij na chwilę z piekarnika i na środek każdego chaczapuri wbij żółtko. Wstaw z powrotem do pieca na kolejne 2 minuty . Wyjmij i podawaj na gorąco z gruzińskim leczo. Adżapasandali Bakłażana pokrój w talarki(...)ósemki. W garnku lub bardzo dużej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć doń cebulę i smaż 3 minuty . Dodaj pokrojone ziemniaki i kontynuuj smażenie przez 5-7 minut . Dodaj pozostałe warzywa: bakłażana, paprykę i pomidory. Wrzuć ziele angielskie, gałązki rozmarynu, listki laurowe i utłuczoną w moździerzu kolendrę. Duś wszystko na małym ogniu przez 20 minut aż warzywa będą miękkie, ale nie będą
Food Squaresezonie jesiennym nie może zabraknąć w mojej kuchni tego wspaniałego warzywa. Dynia i jej zastosowanie jest ogromne :) Dlatego w tym roku postanowiłam zrobić jej większe zapasy. Wam również gorąco polecam. Taki mus świetnie komponuje się w chlebie, słodkich wypiekach, również niesamowity jest dżem z dyni :) No i dużą zaletą tego musu jest fakt że jest dziecinnie prosty(...)środek usuwając pestki. Następnie pokroić w plastry (moje były niezbyt grube, dzięki temu dynia szybciej się upiekła). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C i piec ok 25 minut lub do czasu kiedy z łatwością wbijemy widelec w dynię. Następnie wyjmujemy i studzimy. Pozbywamy się skórki i całość miksujemy blenderem
Delicious Titbitsogniu, przez 7-10 minut. W tym czasie, w oddzielnym ( dużym ) garnku gotujemy makaron. Następnie odcedzamy makaron i wrzucamy z powrotem, do garnka w którym się gotował Ugotowane warzywa dokładamy do garnka z makaronem, dodajemy również posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem( nie za wiele). Następnie wykładamy, wymieszane składniki, do żaroodpornego naczynia ( wysmarowanego masłem), napełniając(...)grubości kawałki i u kładamy plastry na makaronowym farszu. Na całość wylewamy sos beszamelowy, rozprowadzając go równo, po całej powierzchni zapiekanki. Następnie wkładamy naczynie, na 20-25 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Wyjmujemy i jeszcze gorąca zapiekankę nakładamy na talerze
Miód i pieprzmięsem, te warzywne są równie pyszne. A ten jest naprawdę wyjątkowy - jego wnętrze wypełnia cudownie przysmażona, ogromna pieczarka portobello, pasta z awokado i suszonych pomidorów oraz pełne smaku, świeże warzywa. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI (2 porcje) 2 ulubione bułeczki 2 duże pieczarki portobello 1 nieduży pomidor malinowy 2 plastry czerwonej cebuli lub szalotki 2 garści roszponki 1 łyżka wiórków parmezanu(...)oliwę z oliwek. Pieczarki solimy i pieprzymy. Smażymy z obu stron tak długo, aż puszczą sok, zmiękną i delikatnie się przysmażą. Bułeczki kroimy na pół i lekko grillujemy w piekarniku lub na patelni. Spód bułeczki smarujemy majonezem (lub pastą z awokado). Układamy roszponkę, pomidora, cebulę, pieczarkę, parmezan, ogórka, wierzch bułeczki smarujemy pastą z awokado i przykrywamy całość. Smacznego
DefinicjaSmakuwodzie, dlatego najlepiej upiec je w całości, ze skórką. Swój intensywny kolor zawdzięczają betaninie. Jest to antyutleniacz, chroniący nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Z tego powodu należą do warzyw najskuteczniej zwalczających raka. Co więcej, barwniki zawarte w burakach aż czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Zapobiegają anemii i wspomagają układ krwionośny. Myślę, że to wystarczy, aby przekonać się(...)ocet balsamiczny - 1 łyżeczka oliwy z oliwek Wykonanie: - Buraczki należy dokładnie umyć i osuszyć - Następnie owinąć je w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika (180 0 C) na ok. 30 minut; wtedy odwinąć część folii i sprawdzić patyczkiem, czy są wystarczająco miękkie - Buraczki obrać i wystudzić, zetrzeć na tarce, doprawić ostem balsamicznym i świeżo mielonym czarnym pieprzem - Ryż ugotować
Wegańska kuchnia orientalnaMoże nie jest to jeszcze czas na przygotowanie lodowego tortu z owoców leśnych , ale dzień robi się dłuższy, pogoda ładniejsza, a na targowiskach pojawią się świeże sezonowe owoce i warzywa. Chyba właśnie ich najbardziej mi brakowało zimą. Ostatnio kupiłam na straganie greckie truskawki, które bez żadnego przetworzenia, nie są jeszcze najlepsze i miękkie mango, z którego chciałam wyczarować coś(...)mąki 1 łyżeczka proszku szklanka truskawek 1 mango Składniki na kruszonkę: 50 g masła 50 g cukru 80 g mąki 40 g mielonych migdałów Sposób przygotowania ciasta z mango: Piekarnik nagrzewamy do 180`C. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na małe kawałki. Mango obieramy kroimy na równe części, przekładamy do pokrojonych truskawek i odstawiamy. Przepis na kruszonkę jest prosty
Słodkie PrzyjemnościSkładniki: 2 większe czerwone papryki 6 pomidorów średniej wielkości Bazylia świeża 8 małych ząbków czosnku Sól morska Pieprz Oliwa z oliwek 2 łyżeczki kaparów Wykonanie: Paprykę
O kuchni z uczuciemciągu dnia czy też drugie śniadanie.Dzięki temu , że zrobiłam je grube , możemy śmiało zastąpić nimi bułkę i nadziać ulubionymi dodatkami w postaci wędliny , sera czy też świeżych warzyw!SKŁADNIKI: ( ok. 8-10szt )- mąka pszenna – 500 g – drożdże świeże – 25 g – sól – 1 łyżeczka – cukier – 1 łyżeczka – ciepła woda(...)lubię grubsze ), zamaczamy w wodzie wymieszanej z resztą miodu i posypujemy makiem. Łączymy końce, tak by powstał okrąg i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 25-30 minut
Ostra na Słodkosłodką mieloną papryką i chili. Do czasu podania przechowujemy go w lodówce. (Jeśli jednak chcielibyście przygotować go dzień wcześniej, to musicie wiedzieć, że straci on wtedy swoją gęstą konsystencję. Warzywa puszczą sok i dip nieco się rozrzedzi, jednak na smaku nie straci nic a nic. Mimo to myślę, że gęsty lepiej pasuje do pierożków.) Po upływie min. 1,5 godz(...)farszu (u mnie była to pełna, a nawet kopiasta łyżeczka) i dokładnie sklejamy. Brzegi możemy docisnąć widelcem, bo pierożki lubią się rozklejać. Gotowe smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku (w 220 stopniach Celsjusza przez ok. 20-25 min.) na złoty kolor. Podajemy na ciepło lub na zimno z przygotowanym wcześniej dipem i białym winem. Życzę Wam równie smacznych kulinarnych
Ratunku obiadnatrzeć z zewnątrz solą i pieprzem. Seler i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce, por drobno pokroić. Wątróbki umyć, poodcinać wszystkie żyłki, drobno pokroić. Rozdusić dodatkowo nożem. Do miski z warzywami dodać wątróbki, odciśnięte bułki oraz 2 jajka, dodać także sól oraz pieprz ( później będziemy jeszcze całość doprawiać). Całość dokładnie wyrobić rękoma. Nasoloną tuszkę ( w moim przypadku indyczki) dokładnie napełnić przygotowanym(...)Napełnioną tuszkę umieszczamy w brytfance( wcześniej rozpuszczamy w niej 1 łyżkę tłuszczu, indyczka jej chuda, niewiele się z niej wytopi) i wstawiamy bez przykrycia do nagrzanego do 200*C piekarnika ( termoobieg) na 1 h. Po tym czasie brytfannę przykrywamy i pieczemy jeszcze 1h. Następnie całość wyciągamy z piekarnika. Najlepiej by lekko przestygło. (Ja podzieliłam sobie pieczenie na dwa etapy: pierwszego
Smaczne Zdrowecałe pokryte były złocistym jogurtem. Wkładamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 30-35 minut. W tym czasie przygotowujemy sos: pozostałe 2 ząbki czosnku oraz fileciki anchovies drobno siekamy. Wymieszane ze sobą przekładamy do miseczki, do której dodajemy 3-4 łyżki majonezu(...)kawałek sałaty był nim pokryty. Sałatę przekładamy na talerze, na których podamy sałatkę. Pomidorki kroimy na połówki i układamy na sałacie. Ser Grana Padano ścieramy za pomocą obieraczki do warzyw w kilka pasm, którymi dekorujemy sałatkę. Upieczoną pierś z kurczaka wyjmujemy na deskę i odstawiamy na około 5 minut. Po tym czasie kroimy w cienkie plastry, układamy na reszcie składników
Smaki Na TalerzuNajzwyklejsze, najprostsze, bez specjalnych dodatków kotlety mielone. Wszyscy bardzo je lubimy i bardzo często kotlety mielone goszczą na naszym stole. Często dodaję do nich różnych kasz, ryżu, warzyw, robię w formie gołąbków. Dzisiaj najbardziej klasyczne. Najlepiej nam smakują z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, szynka) 2 żółtka 2 ząbki czosnku pęczek szczypiorku 1 łyżka(...)wymieszać ręką. Doprawić do smaku jeśli jest za mało soli lub pieprzu. Z masy mięsnej formować małe kotlety i smażyć na oleju (lub smalcu). Kotlety można również upiec w piekarniku - należy je włożyć do nagrzanego piekarnika i piec do chwili, aż nie będą już surowe (czasem 15 minut, czasem 30 minut, zależy od piekarnika i temp.). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie