warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:204/434)

Ziemniaki pieczone w chrupiącej panierce 282

Pieczone ziemniaki w chrupiącej panierce to pomysł idealny zarówno na niecodzienny obiad, jak i imprezę. Ziemniaki wyśmienicie smakują podane ze świeżą sałatką. Na pewno tym daniem

Via Gusto
Prosta lazania z batatami i czerwoną soczewicą 151

czosnku 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 łyżki oleju 2 szklanki warzywnego bulionu lub wody z dodatkiem 2 łyżek sosu sojowego sól i pieprz listki świeżej bazylii do podania Przygotuj warzywa: obierz szalotki i czosnek pokrój w drobną kostkę, obranego batata zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Olej rozgrzej na głębokiej patelni lub w garnku i wrzuć cebule oraz czosnek(...)zamieszaj, aby połączyły się z cebulą. Wlej ciepły bulion lub wodę z sosem sojowym, przykryj, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190ºC. Kiedy sos będzie gotowy dopraw go według uznania solą i pieprzem. Na dno naczynia do zapiekania wyłóż odrobinę sosu i przykryj warstwa płatów makaronu. Następnie kolejno wyłóż

Roślinna - blog wegański
Sałatka z burakami i słonecznikiem 133

stragany będą uginały się pod ciężarem sezonowych warzyw. Już nie mogę doczekać się młodej kapusty, naszych rzodkiewek czy sałaty. Do tego czasu trzeba przygotowywać sobie potrawy z tzw. "warzyw z serii zimowej". Przepis na sałatkę z burakami dostałam od koleżanki z pracy. Już po przeczytaniu składników wiedziałam, że sałatka ta skradnie moje podniebienie. Kocham buraki, suszone śliwki i fetę(...)sałatce brokułowej . Sałatka z burakami wyszła bardzo pyszna i sycąca. Na pewno zrobię ją jeszcze nie jeden raz. Polecam! Składniki: rukola- 125 g 2 buraki (ugotowane bądź upieczone w piekarniku) suszone śliwki- 20 dag ser feta (półtłusty)- 1 kostka słonecznik łuskany- 5 łyżek 1/2 cytryny oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Rukolę myjemy pod bieżącą wodą. Odcedzamy z nadmiaru wody

Pobite gary Barbary
Golonka delikatna i rozpływająca się w ustach 305

Dokładnie wszystko wymieszać i zostawić, aż golonka będzie ugotowana. Dodatkowo : ziemniaki obrać, pokroić na cztery części wzdłuż. Marchew oskrobać i przekroić na pół, fasolę umyć i odciąć końcówki. wszystkie warzywa obgotować w osolonej wodzie na pół miękko, odcedzić. Ja miałam jeszcze buraki żółte, które zaskoczyły mnie swoim cudnym smakiem. mogę je jeść zamiast ziemniaków. Pieczenie golonki : Obgotowaną golonkę wyciągnąć(...)golonkę powciskać w naciętą skórę golonki. Włożyć golonkę na blaszkę z raszkami, wlać na dno marynatę i dolać wywar od gotowania, tyle żeby dno było zakryte. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 C i piec godzinę i 15 minut. Golonka musi być mocno przypieczona, jeśli golonka ciągle będzie biała przedłużyć czas pieczenia i zwiększyć temperaturę do 220 C Podczas pieczenia

Kuchnia Pokoleń
Kurczę pieczone z warzywami 139

kość... Dlatego wybrałam mięso z nogi i już. Jest delikatne, a dobrze zamarynowane – soczyste! Jest to obiad, który sam się robi. Składniki -mięsko z kurczaka -porcja mrożonych warzyw- u mnie brokuł, kalafior,marchewka -papryka czerwona np. -oliwa z oliwek -tarty parmezan -vinaigrette Monini - suszone pomidory - Zioła Małgorzaty Skworcu - Karahi Chicken Masala Skworcu Mięso umyłam,zalałam winegretem, obsypałam przyprawą karahi chicken(...)oliwą jak wolicie. Dodałam zamrożone warzywa.Paprykę. Posypałam ziołami Małgorzaty i szczyptą karahi chicken masala.Dodałam paprykę. Pokropiłam dość obficie winegretem. Posypałam tartym parmezanem. Zamknęłam pokrywę i ...do piekarnika! Na około godzinę. Po upływie tego czasu wyłożyłam na talerze. Mięso było mięciutkie, soczyste i aromatyczne. Całość ubogaciłam sosem  kebab-gyros łagodny Folwark Dzieci kochają go  do wszystkiego! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Kurczę pieczone z warzywami 173

kość... Dlatego wybrałam mięso z nogi i już. Jest delikatne, a dobrze zamarynowane – soczyste! Jest to obiad, który sam się robi. Składniki -mięsko z kurczaka -porcja mrożonych warzyw- u mnie brokuł, kalafior,marchewka -papryka czerwona np. -oliwa z oliwek -tarty parmezan -vinaigrette Monini - suszone pomidory - Zioła Małgorzaty Skworcu - Karahi Chicken Masala Skworcu Mięso umyłam,zalałam winegretem, obsypałam przyprawą karahi chicken(...)oliwą jak wolicie. Dodałam zamrożone warzywa.Paprykę. Posypałam ziołami Małgorzaty i szczyptą karahi chicken masala.Dodałam paprykę. Pokropiłam dość obficie winegretem. Posypałam tartym parmezanem. Zamknęłam pokrywę i ...do piekarnika! Na około godzinę. Po upływie tego czasu wyłożyłam na talerze. Mięso było mięciutkie, soczyste i aromatyczne. Całość ubogaciłam sosem  kebab-gyros łagodny Folwark Dzieci kochają go  do wszystkiego! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Papryka pieczona 110

Grecji, Hiszpanii i oczywiście na Węgrzech. Należy do warzyw, które mają bardzo wiele zastosowań w kuchni. Zależnie od odmiany, nadaje potrawom słodki lub pikantny posmak. Jako jedno z nielicznych warzyw, papryka występuje również w postaci sproszkowanej przyprawy. Surowa, gotowana, pieczona, grillowana,marynowana,suszona,wędzona… jednym słowem w kuchni jest niezastąpiona. Papryka pieczona.       Składniki: - papryka czerwona (ilość(...)gałązki świeżego tymianku   Umyte, oczyszczone z gniazd nasiennych, podzielone na ćwiartki papryki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą (lub olejem), oprószamy solą himalajską – wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Pieczemy przez 20 minut (co jakiś czas obracamy). Czosnek kładziemy na folii aluminiowej, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, zawijamy i kładziemy obok papryk w piekarniku. Wystarczy, jak włożymy

mojewypiekiinietylko
Pasztet z cukinii 102

czosnkiem pozostawiamy do wystygnięcia. Marchewki myjemy i obieramy. Cukinie myjemy i odcinamy końcówki. Cukinie i marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach lub możemy użyć do tego malaksera. Starte warzywa lekko solimy i pozostawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie odciskamy wodę. Do cukinii i marchewki dodajemy pieczarki, posiekaną natkę pietruszki, ser żółty starty na tarce oraz żółtka. Wszystko(...)mieszamy. Na koniec ubijamy z białek pianę i delikatnie mieszamy z masą cukiniową żeby ją napowietrzyć. Gotową masę przekładamy do keksówki którą wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 60-75 minut aż pasztet na wierzchu się zarumieni. Pasztet możemy jeść na zimno jako dodatek do pieczywa lub na ciepło jako dodatek

Kuchenne Wariacje
Kolorowa miseczka na przekąskę. 149

formując miseczki. Zapiec w rozgrzanym piekarnku do 150stopni, około 12minut - do momentu aż będę twardsze, ale nie przypieczone. Pozostałości po wycięciu tortilli nie wyrzucać. Położyć na blaszkę i do piekarnika na 5-7min. - zostaną do pochrupania. Sałatka:  Papryki oczyścić, umyć i pokroić w drobną kostkę, tak samo pokroić seler naciowy. Dodać szczypiorek oraz pokrojone oliwki i suszone pomidory(...)włożyć do mocniejszego woreczka i wałkiem do ciasto uderzając dość mocno rozdrobnić. Ser camembert pokroić w trójkąty i obtoczyć w orzeszkach. Połączenie: Do miseczek z tortilli nałożyć sałatkę z warzyw oraz ser camembert. Górę posypać drobno posiekanymi orzeszkami. Smacznego

W kuchni u Moniki
Kampania jakości produktów marki Tesco / 2 130

stopniu jest. Magda :Pieprz czarny ziarnisty - sałatka wiosenna z jajkiem, doprawiłam całą sałatkę, pieprz wyrazisty w smaku, dobrze wysuszony, w smaku dosyć ostry. Sałatka nabrała ostrości i smak sezonowych warzyw został mocno podkreślony. Jestem zadowolona z tej przyprawy.Zioła prowansalskie - kanapka caprese, po otwarciu bardzo długo pachnie, zapach się nie zatraca. Podkreśliły smak pomidorów, nie czułam potrzeby dodawania żadnych innych(...)wręcz zachwycona jakością tej przyprawy.Papryka słodka - krakersy, przyprawę dodałam do masy, która nabrała koloru. Przyprawa bez zachwycającego zapachu, oprócz koloru nie wniosła zbyt dużo do smaku. Przed włożeniem do piekarnika, posypałam papryką jedynie dla ozdoby. Ogólnie nie jestem zachwycona tą przyprawą. Dziewczyny! Bardzo Wam, dziękuje za te kilka słów recenzji. Zostały dodane do mojego podsumowania całej akcji. Musztarda poszła

Magiczne Życie Marty
Zatrzymac lato 157

ulubionych warzyw. Do tego daje tyle mozliwosci. Chce sie wiec cieszyc nia jak najdluzej.Tarteletki z cukiniaskladniki:1 opakowanie ciasta francuskiego1 duza cukinia1 zabek czosnku1 cebula1 pomidor1 jajko50g sera gouda - startego na duzych oczkachsol, pieprzokolo 0,5 lyzeczki chilitymianekoreganowykonanie:Tarteletki wykladamy ciastem francuskim, na ktorym ukladamy papier do pieczenia, wysypujemy np grochem i tak podpiekamy okolo 10 minut w piekarniku nagrzanym

Przysmaki Karolki
CZULENT DANIE JEDNOGARNKOWE 245

jeszcze tymianku i majeranku.     Teraz tylko pozostało przykryć wszystko (ciastem jak pisałam wyżej, przykrywką, folią) i uzbroić się w cierpliwość i czas. Można czulent umieścić w piekarniku  ( no chyba,że są wśród Was szczęśliwcy mający piec)  w 110 stopniach C na około 24h. Albo w temperaturze 170 stopni C i piec przez około(...)tradycyjnej,  ale nie zmienia to faktu,że wyszedł pyszny!  Smacznego! A jak wy jak go robicie?     Polecam również  pyszną kaszę pęczak z warzywami

potrawyregionalne
Zapiekany makaron z cukinią i sosem beszamelowym 192

łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki ciepłego mleka sól pieprz czosnek  dodatkowo 170 g sera cheddar przygotowanie Cukinie umyć, osuszyć. Przy pomocy specjalnego urządzenia (temperówki) do krojenia warzyw, zrobić cukiniowy makaron. Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju lub maśle. Papryczkę drobno posiekać, bazylię pokroić w paski. Przygotować sos beszamelowy z serem Mleko podgrzać. W głębokiej patelni rozpuścić masło(...)makaron", posypać papryczką jalapeno, szynką, bazylią, kaparami, solą, pieprzem, płatkami papryki. Wierzch zapiekanki polać serowym sosem, rozprowadzić sos równomiernie, tak aby część dostała się do środka zapiekanki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok 45 - 50 minut. Smacznego

Stare Gary
Shakshuka 98

  Dzisiaj postanowiliśmy spróbować Shakshuki, co w języku arabskim oznacza „wielki bałagan”. Danie jest niezwykle popularne w Izraelu oraz państwach Bliskiego Wschodu, a także

Szybko Tanio Smacznie
.908. upieczone w słoiku + 2 pomysły na ryż 152

~ciasto kukurydziane z nadzieniem serowym pieczone w słoiku po miodelce (krem czekoladowy z dodatkiem miodu)~ Dzisiaj oprócz śniadania mam dla Was dwa szybkie, proste i smaczne

breakfast of dreams
Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem 316

Jako propozycję obiadową z udziałem szpinaku, chciałybyśmy zaproponować bardzo prosty przepis. Szpinak mieszamy z serkiem i przyprawy. Umieszczamy w nacięciach w piersi kurczaka, całość skrapiamy oliwa

Kolizje Smaków
PLACKI DYNIOWE, BEZGLUTENOWE 304

  Dynia w kolejnej odsłonie. Dziś w wersji na słodko, bezglutenowe placuszki dyniowe z syropem z agawy lub miodem to idealne danie na lekki obiad lub

Smaczne Zdrowe
Pieczona marchewka z rozmarynem 91

aromatyczny dodatek do obiadu lub jako zdrowsza wersja frytek Jest banalnie prosta w przygotowaniu i wyjątkowo smaczna. Warto również upiec inne warzywa, jak np. brukselkę lub kapustę . Pieczone warzywa są dużo smaczniejsze, intensywniejsze w smaku od gotowanych i nie tracą drogocennych witamin. Polecam Składniki: 0,5 kg marchewek 1 łyżka miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka rozmarynu(...)większe marchewki na 4 części. Przełożyć do miseczki, dodać oliwę z oliwek, miód, rozmaryn, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 – 35 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Pieczona brukselka → Pieczona kapusta → Pieczona kukurydza z masłem, czosnkiem niedźwiedzim

Oryginalny smak
Nut roast – wegańska pieczeń z orzechami 205

napęcznienia. Orzechy rozdrobnić w melakserze, namoczone grzyby i suszone pomidory pokroić w maleńką kosteczkę. Kasztany drobno posiekać lub również rozdrobnić w melakserze. Wszystkie składniki przełożyć do miski z warzywami, dodać płatki i przyprawy (kolendrę, paprykę, kozieradkę, gałkę, pieprz, majeranek, szałwię i igiełki rozmarynu, jeśli używamy) – starannie wymieszać. Dodać spęczniałe chia/siemię, całość wymieszać/wyrobić dłonią tak, by składniki dobrze(...)solą i ewentualnie pieprzem do smaku. Formę delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do formy, bardzo dokładnie i mocno wcisnąć w formę, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC, piec 50 minut. Po upieczeniu pieczeń pozostawić w formie na około 10 minut, po czym przy pomocy deski do krojenia odwrócić formę do góry nogami i uwolnić

Even Better Food
Tarta z warzywami 148

wcześniej łyżkę oliwy, i w której smażyłam uprzednio cebulkę; - do warzyw dodaję wszystkie niezbędne przyprawy i smażę tak długo aż zmiękną i delikatnie się podduszą; - gdy to nastąpi łączę warzywa z marchewką, która już została przygotowana przeze mnie wcześniej i wszystko jeszcze raz mieszam i delikatnie podduszam; - naczynie na tartę wyścielam dwoma, cienkimi arkuszami ciasta tak, aby pozostała część arkuszy(...)warzywne; - wystającymi arkuszami zakrywam kawałek tarty a pozostały 1 arkusz ciasta układam na wierzch; - na koniec posypuje wszystko serem mozzarella - starkowanym lub cienkimi plasterkami. Tak przygotowaną tartę wkładam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piekę 15-20minut aż ciasto się zarumieni, a mozzarella delikatnie przypiecze. :) Tarta jest przepyszna! Polecam! SMACZNEGO! ... I zapraszam do zapoznania się z moimi innymi

MintTaste
Pasteryzowany sok z dyni, jabłek i gruszek 171

wody (ilość wody można modyfikować - jak dodacie 5 litrów to będzie bardzo gęsty, raczej do rozcieńczania potem, a jak dacie 10 litrów to będzie taki akurat do picia) Instructions Warzywa i owoce obrać, pokroić w kostkę i ugotować każde osobno do miękkości zalewając każde wodą ( dynia i jabłko po 1 i ½ litra a marchew i gruszka po 1 litrze). Całość(...)blenderze kielichowym partiami ale można też ręcznym. Dodać sok z cytryn i cukier, dodać 5 litrów wody i dobrze wymieszać. Sok przelewać do butelek albo słoików i pasteryzować w piekarniku – na blasze położyć ścierkę i pasteryzować ok 10 minut w 100 stopniach. 3.5.3208 The post Pasteryzowany sok z dyni, jabłek i gruszek appeared first on Cooking for Emily

Cooking for Emily
Rolada z indyka faszerowana brokułem 300

płatów mięsa z farszem. Taką zwiniętą roladę należy najpierw zawinąć szczelnie w folię spożywczą, następnie w folię aluminiową i dopiero tak przygotowaną piec w piekarniku. Składniki: • 8 plastrów piersi z indyka Farsz • 1 mały brokuł • 200 g sera ricotta • 5 pomidorków suszonych w oliwie • 1 cebula • 3 ząbki czosnku • pęczek natki pietruszki • sól(...)drobno posiekać. • Czosnek i cebulę drobno posiekać, przesmażyć na oliwie z pomidorów, dodać pomidory suszone pokrojone w kostkę. • Ricottę wymieszać z brokułem, przesmażonymi warzywami i posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. • Plastry indyka rozbić i ułożyć na folii spożywczej prostokąt, najlepiej o długości keksówki, w której rolada będzie

To co kocham
Siekane kotlety kebab/gyros z fileta - pieczone 3721

Zdrowy obiad o smaku uwielbianego przez wszystkich gyrosa:). Małe, kebabowe kotleciki podbiją podniebienia degustujących. Robi się je szybko i nie wymagają wymyślnych składników. Są pieczone w piekarniku, zrobione z drobiowego mięsa a więc dużo zdrowsze od tradycyjnych mielonych. 500g filetów z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula 1 duża czerwona papryka 1 jajko L 1/2 pęczka natki pietruszki(...)gyros 1. Pietruszkę siekamy, cebulę i paprykę kroimy w kostkę. 2. Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy warzywa, jajko, bułkę tartą i przyprawy. 3. Z powstałej masy formujemy niewielkie kotlety. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut

Szefowa kuchni
Kurczak w selerze i porach z młodą marchewką w miodzie. 144

łyżki masła 1 łyżka miodu akacjowego lub wielokwiatowego olej z dowolnych orzechów lub pestek dyni  sól, pieprz, cukier czosnek niedźwiedzi, słodka papryka Zacznijcie od wymycia mięsa i warzyw. Następnie przyprawcie kurczaka. Naczynie żaroodporne wyłóżcie połową naci selera a na górę połóżcie połowę obsypanych solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i papryką podudzi. Pierwszą warstwę przykryjcie liśćmi szałwii, odrobiną naci selera(...)rozcięty na pół korzeń selera i polejcie wszystko olejem. Kurczaki w naczyniu żaroodpornym przykrywamy folią aluminiową, zróbcie w niej dziury na parę wodną. Tak przygotowaną brytfankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę z funkcją termoobiegu i temperaturą 175 stopni. Na 10 min przed końcem zdejmijcie folię i pozwólcie mięsu się zarumienić. Młodej marchewki nie obieramy, lecz oskrobujemy

Kuba Gotuje
Czy stek po polsku może być ze schabu i smakować jak prawdziwy amerykański stek wołowy? 204

ponownie „na płasko” ułożyć steki na patelni i wstawić do piekarnika na ok. 11-15 minut (w zależności od tego jaki stopień ugotowania lubicie) . Wyjąć steki z piekarnika, przełożyć szczypcami lub szpatułką na deskę do krojenia (nie używać widelca i pod żadnym pozorem nie nakłuwać mięsa!) i pozwolić mięsu „odpocząć” przez 5-8 minut (nie przekrawać(...)soki wydostaną się na zewnątrz i straci on swoją idelną teksturę i walory kulinarne!) . Podawać „wypoczętego” kotleta na talerzu obiadowym z ulubionym sosem lub glazurą oraz ulubionymi warzywami lub ziemniakami . Smacznego i jeśli „stek” przypadnie wam do gustu, mogę podać przepis na sos jabłkowo-klonowy, który idealnie nadaje się do tej potrawy. Kto chętny, ręka

Jem więc Jestem
Żeberka w sosie własnym 118

patelni rozgrzałam smalec i wkładałam żeberka na gorący tłuszcz. Obsmażyłam krótko z każdej strony i przełożyłam do brytfanny, podlałam 3 łyżkami wody i wstawiłam bez przykrycia do piekarnika na 15 minut. Cebulę pokroiłam w piórka, wrzuciłam na patelnię, na której smażyły się żeberka, żeby tylko się lekko zeszkliła. Następnie wszystkie kawałki żeberek poodwracałam na druga stronę i ponownie wstawiłam(...)obłożyłam cebulą przykryłam przykrywką i wstawiłam na 1,5 godziny. Żeberka wyjęłam, przełożyłam do miseczki, a sos z cebulą przełożyłam do rondelka, zmiksowałam, wstawiłam na gaz, zalałam wywarem z warzyw i zagotowałam. Można jeszcze sos przecedzić. Ja tego nie robiłam. Cebula puści sok, pod wpływem którego żeberka zmiękną i są kruche a sos jest zagęszczony.  Żeberka są pyszne, kruche

ClauditteMissCooking
Czy stek po polsku może być ze schabu i smakować jak prawdziwy amerykański stek wołowy? 287

ponownie „na płasko” ułożyć steki na patelni i wstawić do piekarnika na ok. 11-15 minut (w zależności od tego jaki stopień ugotowania lubicie) . Wyjąć steki z piekarnika, przełożyć szczypcami lub szpatułką na deskę do krojenia (nie używać widelca i pod żadnym pozorem nie nakłuwać mięsa!) i pozwolić mięsu „odpocząć” przez 5-8 minut (nie przekrawać(...)soki wydostaną się na zewnątrz i straci on swoją idelną teksturę i walory kulinarne!) . Podawać „wypoczętego” kotleta na talerzu obiadowym z ulubionym sosem lub glazurą oraz ulubionymi warzywami lub ziemniakami . Smacznego i jeśli „stek” przypadnie wam do gustu, mogę podać przepis na sos jabłkowo-klonowy, który idealnie nadaje się do tej potrawy. Kto chętny, ręka

Jem więc Jestem
Bruschetta po polsku, czyli schabowy w sałatce na grzance podany. 198

grilla mix sałat garść pomidorów koktajlowych kilka piór czerwonej cebuli 1/3 papryki czerwonej vinaigrette ziołowy Przygotowanie: Sałatkę przygotowujemy z podanych składników. Przekrojone kajzerki opiekamy w tosterze lub w piekarniku. Rozbitego kotleta ze schabu środkowego przyprawionego jak na grilla - grillujemy na patelni posmarowanej oliwą. Dosłownie kilka minut z każdej strony wystarczy. Sałatkę kilka minut przed podaniem doprawiamy sosem. Zgrillowane mięso kroimy(...)Gotowe. Można się zajadać bez końca. Można po swojemu modyfikować składniki. Sama idea włoskiej bruschetty jest cudowna i w każdym wydaniu będzie smakować. Polecam takie eksperymenty. Można się najeść warzywami z dodatkami

Kuchnia po mojemu
domowy pasztet drobiowy 164

gotujemy na małym ogniu przez 50-55 minut. Wszystkie składniki lekko studzimy, mięso oddzielamy od kości i jeszcze ciepłe, mielimy dwa lub trzy razy maszynką do mięsa razem z warzywami i bułką tartą. Do zmielonych składników dodajemy jajka, trzy łyżki wazowe wywaru z pod kurczaka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Formę do ciast smarujemy(...)wysokości formy ( przy tej ilości składników ja użyłem dwóch foremek). Formą kilkukrotnie uderzamy w blat, aby pasztet dobrze się ułożył. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez  50-55 minut. Gotowy pasztet studzimy ( dobrze jest zostawić go na noc w lodówce) i podajemy

Miód i pieprz
Turecka pasta paprykowa - szybka wersja 175

wspaniały smak, nieco zbliżony do ajwaru . Można jej użyć także jako marynaty do ryby, czy mięsa, jako sosu do posmarowania pide czy pizzy lub jako dipu do świeżych warzyw czy paluszków chlebowych.  Turecka pasta paprykowa Biber salçası na podstawie przepisu z książki "Istanbul" Rebecca Seal Składniki (na 200 g): 3 czerwone papryki 2 czerwone papryczki chilli (lub do smaku(...)łyżeczki soli olej roślinny Przygotowanie: Zacznij od sterylizacji słoika. Umyj go, wysusz, umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w celu zabezpieczenia przed potłuczeniem) i wstaw do zimnego piekarnika. Następnie nastaw piekarnik na 140 stopni C i wypiekaj słoik przez 30 minut o do momentu nagrzania się piekarnika. Jeżeli używasz słoika z gumową uszczelką, pamiętaj aby zdjąć ją przed wstawieniem

Chilli Czosnek i Oliwa
Mini paszteciki z czerwonej soczewicy z garam masalą 101

pietruszka  ok 15 cm pora szklanka soczewicy czerwonej cebula czerwona 2 jaja 1 łyżka przypraw garam masala oliwa z gorczycy  - niekoniecznie  świeża kolendra Warzywa obierz i ugotuj w osolonej wodzie. W osobnym garnku ugotuj soczewicę.Na patelni rozgrzej olej gorczycowy ( zapach jest nieziemski musztardowy) i wsyp(...)jednym jajku. Osól i dopraw pieprzem lub czerwoną papryczką chilli ( ja dodałam świeże chilli) Nałóż do wysmarowanej masłem lub olejem formy na muffiny i wstaw do piekarnika nagrzanego do 290 stopni na ok 35. Musisz sprawdzać bo paszteciki są maleńkie i pieką się szybciej niż te w dużych formach. Podawaj

AZgotuj!
Enchilada wegetariańska z warzywami 164

chili; Szpinak, fasolę, kukurydzę, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, papryczkę chili, marchewkę i cebulę oraz rozgnieciony czosnek podgrzewamy do miękkości na patelni (świeży szpinak blanszujemy i kroimy liście). Miękkie warzywa doprawiamy solą i pieprzem. Jednocześnie zaczynamy przygotowywać sos: wszystkie składniki wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Sos gotujemy około 20 minut, do momentu aż zgęstnieje(...)każdą tortillę zwijamy w rulon. Tortille układamy dość ciasno obok siebie (miejscem zwinięcia do dołu) w naczyniu żaroodpornym. Enchiladas polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 20 minut do momentu, aż ser na wierzchu się roztopi i lekko zrumieni

In my kitchen