czosnku Warzywa obrać i podzielić na mniejsze kawałki. Cebulę przekroić na połówki. Golonkę ponacinać bardzo ostrym nożem, a następnie posypać i natrzeć przyprawami. Włożyć golonkę do garnka i obłożyć warzywami. Do garnka wlać piwo. Golonka powinna być zanurzona przynajmniej do 3/4. Dodać łyżkę miodu. Całość gotować na małym ogniu ok. godziny do półtorej od zawrzenia piwa. Mięso można wyjąć(...)przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Przelać też ciesz z garnka. Wierzchnią część skóry i mięsa posmarować lub polać połową łyżki miodu. Wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem w temp. 200 stopni C przez ok. 40 minut. Obrócić mięso i posmarować połową łyżki miodu. Piec pod przykryciem dalsze 20-30 minut (długość pieczenia zależy
Weekendy w domu i ogrodzieDynia to jest cudowne warzywo, wiele smacznych dań można z niej wyczarować. Dzisiaj chce Wam pokazać jak zrobić samemu czyste puree z dyni. Za kilka dni wystawie również puree z dyni na ostro. Będzie to super jako dodatek do lazanii , sosów, zup itp. Dynię umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie za pomocą łyżki wyjąć środek z nasionami. Wyłożyć(...)oczyszczoną dynię na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dynię ukłożyć skórą do dołu. Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika do 180-190C Piec około 2 godzin, czas pieczenia zależy od tego jak uda Wam się pokroić dynię, czy jest miękka czy twarda. Moja była dosyć twarda więc piekłam dość długo. Sprawdzić stan upieczenia za pomocą widelca. Obciąć skórę z upieczonej
Kuchnia Pokoleńmarchewki 1 pietruszka por listki laurowe ziele angielskie sól pieprz rozmaryn kilka ziaren jałowca 1 piwo 2 łyżki miodu 1 kg ziemniaków Golonki wymyć i włożyć do szybkowara, dodać warzywa, sól , pieprz, ziele , jałowiec, rozmaryn, listki laurowe, podlać wodą ok 1 litr zamknąć szybkowar. Od momentu zagotowania gotować ok 1 godzinę. Szybkowar zdjąć z ognia i otworzyć kiedy nieco(...)brytfanki, podlać niewielką ilością wywaru, polać piwem i miodem. Ziemniaki również podlać wywarem, skropić oliwą posypać solą i pieprzem oraz odrobiną rozmarynu, Okryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec w temp 190 st przez 30 min. Następnie odkryć ziemniaki, wstawić brytfankę z golonkami i uruchomić termoobieg. Zapiekać ok 20 min aż do zrumienienia. Podawać z buraczkami lub surówką
Gotowanie jest łatwegęstości) Przygotowanie zupy: Warzywa dokładnie myjemy i drobno kroimy (pory, cebulę, selera, czosnek). W dużym garnku rozpuszczamy masło (1/4 kostki doda przyjemną maślaną nutę) i wrzucamy do niego warzywa. Gdy się zeszklą, dolewamy do nich przygotowany wcześniej bulion (ewentualnie rozpuszczoną kostkę rosołową). Gotujemy przez około 15 minut. Po tym czasie zupę miksujemy i na małym ogniu dolewamy do niej śmietankę(...)bruschettę: - ciabatta lub inne dowolne pieczywo - gruszki - dojrzałe, słodkie i soczyste - gorgonzola - orzechy włoskie Przygotowanie bruschetty: Pieczywo skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy na patelni grillowej lub podpiekamy w piekarniku. Na wierzch kładziemy: gruszkę, orzechy i gorgonzolę. Można bruschettę podpiec jeszcze chwilkę dla rozpuszczenia sera, można podawać bez tego - jak kto woli. ;) Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakupołówki, gotujemy i odcedzamy, pozostawiając jednocześnie połowę szklanki wywaru z gotowania. Do pozostawionej wody dodajemy dwa pomidory, obrane i pokrojone w drobną kostkę. Gotujemy je do momentu aż warzywa rozpadną się. Do pomidorowego wywaru dodajemy ugotowaną fasolkę, 1 łyżkę masła i odrobinę soli. Podgrzewamy na dużym ogniu, dopóki woda nie odparuje. Następnie dodajemy 3 łyżki startego parmezanu i jajka wcześniej(...)wysypujemy tartą bułką. Napełniamy je fasolką wymieszaną z jajkami. Całość pieczemy w kąpieli wodnej (naczynia ustawiamy na blasze wypełnionej wodą) przez 15 minut. Danie pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku. Serwując, wykładamy każdą foremkę na osobny talerz. Dekorujemy świeżym tymiankiem i posypujemy startym parmezanem. Smacznego
Bon Ton ItaliaMarchewkę, pietruszkę, seler włożyć do garnka, dodać przyprawy. Zalać 700 ml wody, gotować 20 minut. Po tym czasie dołożyć połówkę pora i lubczyk gotować jeszcze 15 minut. Bulion odcedzić, warzywa można wykorzystać do innej potrawy. Krem paprykowy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4-5 dużych czerwonych papryk (ok. 1 kg) 400g podłużnych pomidorów (poza sezonem można użyć pomidorów(...)olej do smażenia sól szczypta pieprzu kajeńskiego dodatkowo kozi ser lub gęsta śmietana Paprykę obrać, pozbawić gniazd nasiennych i ogonków. Pokroić na połówki lub ćwiartki. Kawałki papryki włożyć do piekarnika razem z papryczkami chilli (w całości) i upiec w 190°C aż skórka lekko zbrązowieje i się pomarszczy (ok. 20-30 minut). Upieczoną paprykę wyjąć z piekarnika, wsadzić do woreczka
Pełny talerzpomidorów koktajlowych zebra 1/2 cebuli czerwonej 1 opakowanie sera feta z ziołami 1 papryka czerwona 1 ogórek zielony 4 figi 1 opakowanie Knorr Kurczak z Patelni Zobacz bazylia Warzywa, owoce i mięso myjemy. Mięso oczyszczamy i marynujemy wedle zaleceń producenta. Zamykamy w torebce do smażenia i smażymy. Po usmażeniu kroimy na kawałki. Odkładamy na bok. Umytą sałatę kroimy(...)paprykę. Przekrojone na pół pomidory oraz pokrojony w kostkę ser feta. Cebulę kroimy na krążki. Umyte figi przekrawamy na 4 równe części, skrapiamy oliwą i octem balsamicznym. Wsadzamy do piekarnika na 30 minut 80 stopni z opcja góra-dół. Gdy figi będą gotowe na sałatkę kładziemy kawałki kurczaka i figi. sałatkę polewamy sosem. Smacznego
ClauditteMissCookingdużych oczkach. Szalotkę, czosnek i chili drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Chwilę smażymy, dodajemy startego kabaczka. Kroimy w kostkę paprykę i również dodajemy do warzyw na patelnię. Całość dusimy kilkanaście minut aż cała woda odparuje z farszu. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Do dość ostudzonego farszu dodajemy 3 jajka i dokładnie mieszamy (scalą one nasz farsz(...)tarty (polecam wysmarować formę oliwą by ciasto nie przywarło, ja użyłam oliwy z oliwek z oregano, ciasto nabrało pięknego smaku i zapachu). Nakłuwamy ciasto i wstawiamy formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto, nakładamy farsz, dość mocno ugniatamy by zmieściło się go nam jak najwięcej. Ser kroimy na mniejsze kawałki i układamy
Mango PapajaZapiekana cukinia wypełniona wegetariańskim farszem z kaszki kuskus, warzyw i pietruszki. Pysznie smakuje np. z sosem czosnkowym. Składniki:2 małe cukinie1/2 szklanki kuskusuczerwona cebulakilka suszonych pomidorówpęczek natki pietruszkioliwa z oliweksól, pieprz Cukinie przekroić wzdłuż, łyżeczką wydrążyć miąższ. Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i pomidory pokroić w kostkę, natkę drobno posiekać. Wymieszać z kuskusem Doprawić farsz solą(...)pieprzem i oliwą. Wypełnić nim wydrążone cukinie i ułożyć je na blaszce lub w żaroodpornej formie. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, wstawić cukinie i piec około 40 minut. Ten przepis bierze udział w akcji
wyzwania kuchenneSmaczne mięso na obiad i do kanapek :) Składniki 1 filet z piersi indyka, ok 1,5-2 kg 1 pęczek marchewki 1/2 cukinii 1/2 główki białej
czarrna od kuchnijabłka i przypraw (na ciepło lub zimno), przygotowuję z nich pyszne i delikatne zupy, barszcze, zupy typu krem. Polecam także przepis na zupę krem z buraków , z dodatkiem innych warzyw i przypraw, jest rewelacyjna! Posiekane w kostkę są jedną z ulubionych, zdrowych przekąsek mojej Córci. Są pyszne, nie ma co! Polecam buraki pod każdą postacią Buraki pieczone SKŁADNIKI: dowolna ilość(...)buraki PRZYGOTOWANIE: Buraki szoruję, osuszam, zawijam każdego szczelnie w folię aluminiową. Jeśli używam smakowej oliwy to przed owinięciem dobrze rozsmarowuję ją na każdym buraku (nie obieram). Blachę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia lub układam owinięte buraki w naczyniu żaroodpornym. Wstawiam na środkową półkę piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. Piekę bez termoobiegu (grzaniem góra plus dół) przez
Zasmakuj KuchniKremy są świetne w smaku, gładkie, zdrowe, bo z dużej ilości świeżych warzyw. Na moim blogu znajdziecie kilka zup kremów, tym razem padło na paprykowy. Zupę podaję z grzankami, tartym serem, natką. Składniki: 5 czerwonych papryk 4 pomidory obrane ze skórki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego tymianku 1.2 l bulionu warzywnego(...)rosołu 100 ml śmietanki kremówki szczypta słodkiej i ostrej papryki natka pietruszki lub kolendry oliwa z oliwek sól, pieprz do podania grzanki, tarty ser, natka Przygotowanie: Piekarnik nastaw na max temp.: 230 lub 250 C z włączoną funkcją grill. Paprykę umyj, osusz i piecz około 10 min., przewracając od czasu do czasu tak, aby była równomiernie przypieczona z każdej strony
Zasmakuj Kuchnimęczyć się z grubym, który w środku będzie po prostu średni, ponieważ odpowiednio się nie wysuszy. Czy można je upiec w piekarniku? Tofu burgery oczywiście można przygotowywać również w piekarniku. Czy tofu ma znaczenie? Tak! Wybieraj to, które jest twarde! Jeśli nie możesz znaleźć naturalnego, które ma około 12-14g białka na 100g lub więcej, to weź tofu wędzone(...)podawać? Możesz zaserwować w formie kotletów z ziemniaczkami i kapustką lub jak tytułowy burger z tofu. Ja polecam dać do środka wegański majonez , odrobinę ajwaru lub keczupu i świeże warzywa. Artykuł Tofu burger pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmanbardzo dużo) oraz witamin z grupy B, zawiera także sporo żelaza, fosforu i manganu. A czy Wy lubicie brukselkę? Jak ją przygotowujecie? Podzielcie się swoimi wrażeniami dotyczącymi tego warzywa! Pieczona brukselka z boczkiem i kasztanami Składniki : 500g brukselki 200g gotowych kasztanów 200g wędzonego boczku w plastrach 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie : Brukselkę(...)Odcedzić i przelać zimną wodą. Przełożyć do garnka, dodać boczek pokrojony w kostkę oraz posiekane kasztany, cukier i oliwę, wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 45-60 minut lub do czasu aż brukselka będzie miękka. Podczas pieczenia kilka razy delikatnie zamieszać. Podawać gorącą. Smacznego
Codzienne Gotowaniewyjmujemy na kratkę i studzimy. Drugą blaszkę (na czas pieczenia pierwszej) wstawiamy do lodówki. Gdy pierwsza porcja się upiecze z lodówki wyjmujemy drugą, smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika i pieczemy, jak poprzednie. Gotowe bułeczki oprószamy cukrem pudrem lub stevią w proszku. Kokosowe bułeczki francuskie z chia to mój kolejny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego. „ Nasiona chia(...)dodać je prawie do wszystkiego. Można je jeść na surowo, namoczone w soku, jako dodatek do kaszek i deserów, lub dodane do pieczywa. Można również dodawać je do jogurtu, warzyw czy dań z ryżu. Ze względu na ich zdolność do wchłaniania wody i tłuszczu, mogą być stosowane do zagęszczania sosów. Dodawanie nasiona chia do różnych produktów znacznie zwiększy ich wartość
mojewypiekiinietylko