warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:194/434)

Cukinia faszerowana indykiem i warzywami 151

lekko podsmażamy. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w pół krążki. Warzywa dodajemy do mięsa i smażymy do miękkości, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Cukinię dokładnie myjemy, nie obierając kroimy wzdłuż na pół, łyżką usuwamy gniazda nasienne(...)odstawiamy na kilka minut. Ręcznikiem papierowym osuszamy z nadmiaru wody, wypełniamy przygotowanym farszem. Ser kroimy w plasterki, układamy na wierzchu cukinii. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 30 minut

Bajeczna Kuchnia
Pstrąg nadziewany pomidorami 193

Przepis na szybkie i proste danie rybne. Pstrąg pieczony w piekarniku, z dodatkiem pomidorów, ziół i cebuli. Czas przygotowania i ilość porcji 2 porcję, około 25 minut. Produkty 2 pstrągi patroszone, 2 pomidory, 1 cebula, ryż, masło, zioła prowansalskie, pieprz, sól. Przygotowanie Rybę umyj. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i włóż do niego rybę. Do wnętrza ryby włóż plasterek masła, przypraw(...)solą i pieprzem. Pomidory pokrój w kostkę, a cebulę w piórka. Część warzyw włóż w środek ryby, a resztę na jej wierzch. Całość posyp ziołami prowansalskimi. Rybę piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z ryżem. Wiem co jem Pstrąg to ryba, która posiada najwięcej kwasów omega 3 spośród ryb słodkowodnych. Osoby,które mają problemy z układem

Fit&Fast Kitchen
Gołąbki zapiekane pod pierzynką z papryki i cukinii. 181

Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w niedużą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić w kostkę. Piekarnik ustawić na temperaturę 190ºC. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić dodać pokrojoną paprykę czerwoną i zieloną, chwilę przesmażyć. Następnie dodać cukinię i całość smażyć przez około 6 minut(...)koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dobrze doprawić solą, pieprzem kolorowym i posypać ziołami. Do małego naczynia żaroodpornego wyłożyć gołąbki ze słoika, sos wymieszać z warzywami i wylać na gołąbki, posypać startą mozzarellą. Potrawę zapiekać przez około 20 minut. Danie podawać ze świeżym domowym pieczywem. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Dorsz bałtycki pieczony z ziemniaczkami i pomidorkami 153

mielony pieprz, tymianek Gałązka koperku Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy olejem. Doprawiamy solą, pieprzem i tymianek, a następnie całość mieszamy. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni z termoobiegiem na 25 minut. Ryby myjemy pod bieżącą woda i wyciągamy ewentualne ości. Pomidorki również myjemy, a koperek siekamy. Po 25 minutach wyjmujemy formę, mieszamy(...)dokładamy pomidorki. Na wierzchu układamy rybę, skrapiamy ją sokiem z cytryny i oprószamy przyprawami (solą i pieprzem, bez tymianku). Na końcu posypujemy koperkiem. Pieczemy 10-12 minut. Podajemy jeśli warzywa są miękkie a ryba upieczona. Smacznego

Kolizje Smaków
Cukinie zapiekane z bryndzą i pomidorami 157

Podczas upałów nie mam ochoty na mięso i smażone potrawy. Za to pochłaniam mnóstwo owoców i warzyw. Miedzy innymi w formie pieczonej, w postaci zapiekanek i sałatek. Kilka dni temu przygotowałam pyszną niby tartę na bazie cukinii. Inspiracją był przepis z gazetki Lubie Gotować. Cukinie zapiekane z bryndzą i pomidorami ok 500 g cukinii masło 100 g bryndzy 2 duże(...)pomidory 2 jajka 100 ml śmietanki 12% lub mleka sól, pieprz opcjonalnie ziarna słonecznika lub dyni do posypania Piekarnik nagrzewamy do 220 st.C. Cukinie myjemy i kroimy plastry tak by wypełnić nimi dno płaskiego, wysmarowanego masłem, naczynia do zapiekania. Pieczemy je ok 15 minut. Na wierz cukinii rozkruszamy ser, posypujemy pokrojonymi w kostkę pomidorami. Solimy i pieprzymy. Mieszamy śmietankę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bezglutenowy pasztet sojowy z okary 205

łyżeczki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka natki pietruszki sól, pieprz woda Przygotowanie: Obrać marchewkę i pietruszkę. Ugotować w osolonej wodzie .  Ugotowane warzywa zblendować z cebulą oraz  z dodatkiem dwóch szklanek wody z gotowania.  W dużej misce wymieszać okarę ze zblendowaną masą i dodać przyprawy.  Na koniec dodać mąkę kukurydzianą (ilość(...)tego jak została odciśnięta okara, dlatego najlepiej dodawać ją stopniowo do uzyskania konsystencji "lepkiej papki"). Pasztet przełożyć do keksówki i piec w nagrzanym do 200 st C  piekarniku ok 1 h.  Pasztet latwo się kroi i rozsmarowuje na kanapce :) Smacznego

wegujemy
20 dań idealnych na delegację 1420

marchewka i cebulką w sosie śmietanowym 5. Krupnik 6. Piersi kurczaka w sosie musztardowym 7. Karkówka w sosie cebulowym 8. Schab na mleku 9. Duszona wątróbka drobiowa z warzywami 10. Schab w sosie pieczarkowym 11. Flaki z boczniaków 12. Schab w sosie własnym 13. Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym 14. Gulasz z karkówki 15. Gulasz z żołądków drobiowych w sosie(...)własnym 16. Klopsy w sosie pomidorowym 17. Pulpeciki wieprzowe w sosie koperkowym 18. Gulasz z serduszek drobiowych (z pieczarkami) 19. Gulasz wieprzowy w sosie śmietanowo-pieczarkowym 20. Gołąbki z piekarnika

Ugotować
Burgery z kalafiora na ostro 148

Kalafior to moje ulubione warzywo w styczniu, a burgery z kalafiora na ostro są po prostu przepyszne! Uwielbiam warzywne burgery , a te z kalafiora to zdrowy, domowy fast food. Burgery z kalafiora robiłam już kilka razy. Zawsze wychodzą rewelacyjnie. Podane z różnymi sosami w mięciutkiej bułce stanowią lekki i sycący posiłek. Takie jedzonko mogę jeść codziennie! Burgery z kalafiora smażę(...)patelni. Dużą porcję piekę w piekarniku. Zaoszczędzony czas mogę wykorzystać na przygotowanie dodatków do burgerów. Polecam upiec bułki do burgerów . Nie ma nic lepszego jak burgery z kalafiora w świeżo upieczonej bułce. Burgery z kalafiora Składniki: na 10 burgerów 100 ml quinoa (komosa ryżowa), u mnie czarna 1 kalafior 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion kolendry szczypta kajeńskiego

codojedzenia
Muffiny mięsne z ziemniaczaną czapeczką 158

tartce, pieczarki i paprykę drobno pokroić. Wszystko zeszklić na maśle, podlac wodą i poddusić soląc do smaku. Miąższ chleba posiekać na drobniutko. Mięso wymieszać z jajkiem, miąższem chleba, warzywami i startym serem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i przyprawami. Blachę do muffinek (u mnie na 12 sztuk) wyłożyć silikonowymi foremkami (jeśli nie mamy foremek wystarczy każde wgłębienie(...)posypać bułką tartą). Wyłożyć masę mięsną (prawie równo z brzegiem foremek). 2. Wymieszać keczup z majonezem. Na każdą muffinkę wyłożyć ok 1 łyżeczki i lekko rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok. 40 minut. Wyłączyć grzanie i zostawić jeszcze chwilę w wyłączonym piekarniku aby mięso "odpoczęło". 3. W tym czasie przygotować masę ziemniaczaną: gorące ziemniaki zmiksować

Kto ugości moich gości?
Kurczakowe kule z warzywami i serem 663

kurczaka Sól Pieprz Olej Filet z piersi kurczaka kroimy na 6 płatów (jak na schabowe). Pieczarki, cebulkę oraz papryki kromy w kosteczkę. Szklimy na patelni w niewielkiej ilości oleju. Warzywa dusimy pod przykryciem, wtedy będą bardzo miękkie.  Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Każdy płat mięsa przyprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i przyprawą do kurczaka. Układamy farsz(...)formujemy kulę. Najłatwiejszym sposobem jest wykorzystanie foremek do babeczek. Wykorzystałam te silikonowe. Wypełnione farszem mięso układałam złączeniem do dołu. Kurczaka obsypujemy słodką papryką i podlewamy delikatnie olejem. Pieczemy w piekarniku przez 30 minut

VioletoweKucharzenie
Pasta z cukinii, bakłażana i papryki 188

Pasta z warzyw może stanowić wyśmienity dip do przekąsek lub lekkie śniadaniowe smarowidło na letnie dni. Doskonale smakuje z ciemnym pieczywem lub waflami ryżowymi. Składniki: 1 mała cukinia 1 mały bakłażan ½ małej czerwonej cebuli 1 mała czerwona papryka ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka oregano 1-2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy sól pieprz Przygotowanie: Paprykę wydrążyć. Pokroić(...)części. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-40 minut.   Obrać ze skórki.  Cukinię pokroić w kostkę. Bakłażana obrać ze skórki i także pokroić w kostkę. Czerwoną cebulę posiekać. Usmażyć z cukinią i bakłażanem. Posolić.  Przełożyć do blendera wraz z przyprawami. Zblendować na gładką masę. Smacznego Anulla

Fabryka pomysłów
ROGALIKI Z WODY 143

bazylią. Formujemy rogaliki. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Rogaliki układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C............ SOS ....Składniki (na 5-6 słoików): 2 cebule 3 papryki czerwone 3 małe papryczki chili 4 ząbki czosnku 1 i 1/2 kg pomidorów lima 6 łyżek(...)czerwonego wina 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu 1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki soli Przygotować warzywa. Cebule drobno pokroić. Papryki oczyścić i pokroić w kosteczkę. Papryczki chili oczyścić z pestek (w zależności od stopnia ostrości jaką chcemy uzyskać, część pestek możemy zachować do sosu). Pomidorom naciąć

w mojej kuchni
Pieczone pomidory 122

tylko ja tracę apetyt w tak upalne dni? Nie dla mnie mięso, zupy i mączne potrawy. Po szybkiej wizycie w sklepie lodówka zapełnia się jogurtami naturalnymi i świeżymi warzywami, na kuchennym stole królują góry soczystych owoców, a z kredensu uśmiechają się do mnie gałązki pachnących pomidorów... Ach jak ja kocham lato:) Pieczone pomidory* 4 pomidory 2 duże ząbki czosnku oliwa(...)oliwek bazylia tymianek sól pieprz Pomidory przekroiłam na połówki. Czosnek obrałam, pokroiłam w słupki i powbijałam w pomidory. Następnie oprószyłam solą, pieprzem i przyprawami. Skropiłam oliwą i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni po upływie 15 minut obniżyłam temperaturę do 100 stopni i dopiekałam przez pół godziny. Podajemy na ciepło lub na zimno. Mi smakują z maślanym rogalem (przepis

Zapiski Młodej Żony
Policzki wołowe w winie 232

czasie sprawdzić czy mięso jest już gotowe - nakłuć wykałaczką, jeśli wejdzie z łatwością  to znaczy ,że mięso jest gotowe. Jeśli nie - piec kolejne 30 minut. Wyjąć z piekarnika, wyłowić z sosu kawałki pomarańczy i tymianek. Wyjąć delikatnie łyżką cedzakowa  na podgrzany półmisek policzki, marchew, cebulę,boczek i czosnek. Przykryć i odstawić.Pozostały w naczyniu płyn(...)ogień i gotować przez ok 20 - 25 minut albo do czasu aż sos zredukuje się do ok 2 szklanek. Dodać pietruszkę i wymieszać. Można ponownie włożyć policzki wraz z warzywami do sosu i jeszcze chwilę podgrzewać. Podawać z zielonymi warzywami i np puree ze słodkich ziemniaków. Smacznego!Uwagi: piekłam policzki 4 godziny. Po 2 godzinach były jeszcze bardzo twarde, przestraszyłam

Stare Gary
Pasztet rybny 119

lodówki. Łososia zmiksować ze śmietaną i białkiem,doprawić solą i pieprzem. Warzywa obrać,opłukać,pokroić w drobną kostkę. Ugotować warzywa do miękkości w bulionie warzywnym,wylać na durszlak,osączyć. Warzywa dodać do farszu,dokładnie wymieszać. Połowę ciasta rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy,wyłożyć nim dno i boki wysmarowanej tłuszczem. Wyłożyć połowę farszu na ciasto,wyrównać. Na środku farszu ułożyć filety(...)resztą farszu. Górną część pasztetu przykryć,pozostałym ciastem,zrobić w cieście otwory dla wydostającej się pary podczas pieczenia. Ciastem ozdobić pasztet. Żółtko wymieszać z odrobiną wody,posmarować nim pasztet. Piekarnik nagrzać do 180 stop.włożyć pasztet piec 60 minut

Kuchnia Danusi