rumiane enchiladas, przypieczone sheperd’s pie i kurczaka generała Tso. Dzięki odpowiedniemu doborowi przepisów za jednym zamachem upiekły się dania na trzy dni. W czasie gdy grzały się w piekarniku zrobiliśmy sałatkę larb mao, super łatwą zupę z ravioli oraz ugotowaliśmy ryż jako dodatek do dwóch dań. Pewnie zauważyliście, że ostatnio coraz częściej gotujemy w słoikach! Tak, pokochaliśmy tę metodę(...)tygodniu przetestowaliśmy jak w słoiku robi się nasza ulubiona sheperd’s pie (w wersji wegetariańskiej z boczniakami zamiast mięsa – mega!). Był to świetny sposób na wykorzystanie warzyw, które zostały nam z bulionu warzywnego, którego z kolei potrzebowaliśmy do enchiladas. Dzięki temu nic się nie zmarnowało – przeciwnie – powstały dwa pyszne dania. Życie składa się z kompromisów
Niedzielny kucharzpesto bazyliowego i grzankami z chłopskiego chleba. PYCHA!!! SKŁADNIKI: 1 kg pomidorów 1 cebula 2 duże ząbki czosnku oliwa z oliwek sól świeżo mielony pieprz tymianek wywar z warzyw – u mnie około 300-400 ml cukier A’LA PESTO: pęczek bazylii sól morska kilka łyżek oliwy z oliwek GRZANKI: 2 duże kromki chleba chłopskiego oliwa z oliwek WYKONANIE: Pomidory umyć(...)pokroić na ćwiartki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Dodać obraną i pokrojoną w ósemki cebulę oraz obrane ząbki czosnku, skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Upieczone pomidory przełożyć do rondla lub blendera, podlać częścią wywaru warzywnego i zmiksować, a następnie przetrzeć przez gęste sito i uzupełnić
Kuchenne zapiski EdytyJedną z moich ulubionych greckich potraw jest gemista (gr. γεμιστά), czyli warzywa faszerowane ryżem. Mogą to być pomidory, cukinie, papryki, czy bakłażany, jednym słowem - najpiękniejsze warzywa, jakie lato ma nam do zaoferowania. Wprost zajadałam się gemistą w czasie mojego pobytu na wyspie Kos , a potem odtworzyłam przepis na gemistę w domu. Tym razem postanowiłam danie trochę urozmaicić dodając(...)farszu tuńczyka z puszki i skórkę otartą z cytryny. Przepis też trochę uprościłam. Wystarczy wydrążyć pomidory, na patelni podsmażyć szybki farsz, a potem wszystko podpiec z piekarniku. Powstała równie pyszna wersja, świetna na lekki obiad, a nawet na przystawkę, bo takie pomidorki możecie też podać na zimno. Pomidory faszerowane ryżem i tuńczykiem Składniki / na 8 pomidorów: 8 dużych pomidorów oliwa
Chilli Czosnek i Oliwajest bardzo lekka, tu daję kolejny plus. Tym razem nie bawiłam się w robienie zdjęć każdej potrawy jaką usmażyłam na Fiskarsie, bo byłoby tego dużo, jajka, mięso, kotlety, wątróbka, warzywa itd. Przyznam się również, że w chwili kiedy pierwszy raz ją wzięłam do ręki nie spodziewałam się cudów po patelni w takim przedziale cenowym i tu naprawdę jestem niezwykle miło(...)zaskoczona, bo nie odbiega zbytnio od droższych konkurentek. Oczywiście tu każda patelnia dedykowana jest konkretnemu typowi kuchenki ( gazowe, elektryczne, ceramiczne i indukcyjne ). Producent nie pisze nic o użyciu w piekarniku, więc moje doświadczenie podpowiada mi, że mogłabym ją włożyć do piekarnika nagrzanego do max 150 stopni. Na koniec powiem tylko, że nie wiem dlaczego i co takiego ma, ale patelnie
Blondynka GotujeWrzuć por i czosnek. Po chwili wymieszaj i zmniejsz trochę gaz. Smaż ok 3-4 minut, często mieszając. Wlej wodę ze śmietaną i przyprawami. Dobrze połącz z kurczakiem i warzywami. Możesz posypać jeszcze niewielką ilością curry. Duś 2-3 minutki, od czasu do czasu mieszając. Połowę mięsa z porem wyłóż na kaszę, polej częścią sosu. Wyrównaj i posyp połową żółtego(...)sera. Na to wyłóż resztę kaszy, wyrównaj i dodaj pozostałe mięso. Na to ułóż pokrojone kluski śląskie. Polej je resztą sosu z patelni. Posyp żółtym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180stC ok 20 minut. Produkty potrzebne do wykonania tego pysznego obiadu znajdziesz w sklepie internetowym z Superfood: www.sklepagnex.pl. var __nc_widgets = __nc_widgets
Anioszek w kuchnigodziny. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Rozgrzewamy olej i dodajemy marchew, cebulę, czosnek. Solimy. Smażymy około 7 minut aż będą warzywa miękkie. W garnuszku przygotowujemy siemię lniane, które zalewamy wodą lub mlekiem (ewentualnie pół na pół) i mieszamy do uzyskania jednolitej galaretowatej masy. Odcedzoną ciecierzycę włożyć do miski i rozmiksować ręcznym(...)Dodać marchew z cebulą, siemię lniane, przyprawy. Wymieszać. Foremkę keksową posmarować tłuszczem i oprószyć łyżką mielonego siemienia lnianego (silikonowej formy nie trzeba natłuszczać). Wyłożyć masę, uklepać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Termoobieg. Piec przez 50 minut. Kroić po ostudzeniu
Apetyt na Zielonerozgrzewamy olej i smażymy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula zmięknie dodajemy do niej pokrojone w talarki pieczarki - chwile smażymy. Następnie dorzucamy paprykę pokrojoną w paseczki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy do nich usmażonego kurczaka - mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Gdy farsz przestygnie dodajemy do niego ser żółty - dokładnie mieszamy. Każdy kawałek ciasta smarujemy pulpą pomidorową i układamy(...)łyżki farszu - dokładnie sklejamy - smarowałam brzegi ciasta woda aby dobrze się skleiły. Nasze pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze ok 180 stopni do zarumienienia - pierożki nie wyrastają więc można je układać w 2 cm odstępach. Idealnie smakują na ciepło podane z sosem czosnkowym
sierotka maRysia w kuchni500 g obranych ziemniaków, 500 g dyni, 1 jabłko (reneta), 3 łyżki masła, sól, gałka muszkatołowa, Dynię pokroić na mniejsze kawałki (nie obierać ze skórki) i
królestwo garówwrzucamy warzywa- podsmażamy kilka minut, aż warzywa trochę zmiękną i zaczną mocno pachnieć. Zalewamy warzywa wodą i gotujemy na małym ogniu do zmięknięcia. Solimy i dodajemy jedną łyżkę oliwy. Warzywa odsączamy i miksujemy stopniowo dodając bulion, aż otrzymamy pożądaną konsystencję. Zupa nie może być zbyt rzadka, żeby nie rozmoczyła ciasta. Dwie żaroodporne miski smarujemy oliwą i wykładamy ciastem francuskim(...)pół opakowania na miskę, tak żeby można było zawinąć brzegi). Wlewamy zupę do wysokości 2/3 miski, ucieramy trochę sera na wierzch i przykrywamy niedokładnie rogami ciasta. Pieczemy w piekarniku według przepisu na opakowaniu ciasta. Jemy po przestygnięciu, bo zupa zamknięta w cieście jest bardzo gorąca. A kiedy zupa stygnie zapraszam na szybki sprint po jeszcze słonecznym ogrodzie (a sąsiad patrzy
les mirabellesrozgrzanym maśle, pora kroimy w krążki i dodajemy do zeszklonej cebuli. Podsmażamy aż por trochę zmięknie i zacznie mocno pachnieć. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki, nakłuwamy i wkładamy do piekarnika na około 10 minut. Bursztyn trzemy na drobnej tarce, plasterki boczku kroimy na drobniejsze kawałki. W misce rozbełtowujemy jajko z dodatkiem soli, pieprzu i gałki (u nas około pół łyżeczki soli(...)dużej szczypcie reszty)- jeśli wydaje się zbyt mało można dodać trochę zimnej wody. Do jajka dodajemy pora z cebulą- masy ma być niewiele, ma tylko oblepić warzywa. Tak otrzymaną mieszankę wykładamy na podpieczonym cieście, okładamy plasterkami boczku i posypujemy tartym bursztynem. Pieczemy jeszcze 15 minut. Jemy na ciepło (choć na zimno też daje radę). Polecam! Z tym zestawem smaków satysfakcja
les mirabellesmarchewka to warzywo - warzywa są zdrowe ;) Może właśnie na to ciasto zdecydujecie się na Święta?Składniki:1 szklanka mąki2 jajka3/4 szklanki oleju1 łyżeczka proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru1/2 szklanki orzechów/migdałów/rodzynek2 szklanki startej marchewkiCukier, jajka i olej ucieramy w misce. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Dodajemy bakalie i startą marchewkę.Piekarnik nastawiamy na temperaturę
CiastkozercyUpal na chwile zelzal. Poczulam wielka ulge. Choc chlodniej jest tylko na dworze, w domu nadal bardzo cieplo, wrecz goraco. Mury nagrzaly sie chyba do granic
Przysmaki KarolkiBotwina , czyli młode listki buraka ćwikłowego, zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Zupa z botwinki pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Botwina była wykorzystywana jako warzywo już w IV w. p.n.e.! Korzyści z jedzenia ciemnozielonych listków, poprzetykanych bladoróżowymi nitkami, są ogromne. Burak ćwikłowy, w większym stopniu niż korzeniowy, zawiera dużo witamin, zwłaszcza A i C, żelaza, wapnia. Ze względu(...)pieprz czarny Dodatkowo: - jajka ugotowane na twardo Botwinkę z buraczkami bardzo dokładnie myjemy. Buraczki odcinamy od liści, układamy na folii aluminiowej wyłożonej w formie, zawijamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 60 minut. Odcinamy łodygi botwinki, pozostawiając same liście. Łodygi kroimy na kawałki zawijamy w folię i dokładamy do piekarnika z buraczkami na 30 minut. Wyjmujemy
mojewypiekiinietylkorosole było mniej więcej tyle samo. Niektórzy dodają do rosołu więcej marchwi – ja nie. Dla mnie rosół ze zbyt dużą jej ilością jest wyczuwalnie za słodki. Równe proporcje warzyw dadzą bardziej zbalansowany smak. Udka lub podudzia kurczaka bardzo dokładnie oczyszczamy ze zbędnych odstających kawałków tłuszczyku, wszelkich ścięgien i paprochów, luźnych kawałków skórek i kości. Zależy nam na tym, żeby mięso(...)mięsa wejdą w reakcję z białkami i cukrami z mleka, co da nam tutaj smak ‘do kwadratu’. I głęboki, złoty kolor rosołu. Mięso wkładamy do nagrzanego na 180⁰C piekarnika z włączonym termoobiegiem i pieczemy, co jakiś czas obracając, aż będzie równo skarmelizowane – brązowe i przypieczone , ale nie spalone! Zajmie to nie dłużej 35-45minut. Przy pierwszym obracaniu posypcie
Karo in the Kitchenjajku a na koniec w buł ce tartej. Kotlety wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowan ą olejem. P ieczemy ok. 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, w połowie pieczenia kotlety odwracamy na drug ą stronę. Zielona salsa Do blendera wrzucamy pęczek natki pietruszki, listki bazylii i mięty, 1-2 ząbki czosnku(...)pieprzem. Całość blendujemy stopniowo dolewając oliwę, ok. 30-50 ml, w zależności jak g ę st ą sals ę chcemy otrzymać. Surówka Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Cukinie kroimy w zapałki a marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa przekładamy do salaterki, dodajemy kukurydzę z puszki
La grande e la piccola cuoca