warzywami i posypujemy obficie bazylią, pieprzem i możemy też delikatnie skropić sosem sojowym. Etap trzeci : Po wymieszaniu składniki polewamy oliwą z oliwek, posypujemy tartym serem i na wierzch oregano. Na tym możemy skończyć, jednak my robimy jeszcze do tego sos jogurtowy wymieszany z surowym jajkiem i ziołami oraz 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, i zalewamy makaron sosem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika
vegetaniewarzywa zmiękną. Dodać kukurydzę i fasolę. Smażyć jeszcze kilka minut. Salsa: 1 pomidor 1/3 małej czerwonej papryki 1/3 czerwonej cebuli sok wyciśnięty z 1/4 limonki szczypta pieprzu szczypta soli ząbek czosnku pół łyżeczki cukru trzcinowego Wszystkie składniki dokładnie zblendować. Dodatkowo: starty żółty ser, śmietana Przed podaniem farsz mięsny podgrzać. Tortillę napełnić mięsem i startym serem. Podgrzać w opiekaczu lub piekarniku
Bulliołyżki oliwy z oliwek* pestki dyni* słodka papryka w proszku Wykonanie: Dynię obrać ze skóry, pokroić w kawałki. Ułożyć na blasze, skropić 2 łyżkami oliwy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i upiec. Dynia nie musi być całkowicie miękka.Jeśli dynia jest twarda i ciężko odciąć z niej skórę, możecie upiec ze skórą i obrać(...)upieczeniu.W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić selera pokrojonego w kostkę. Smażyć, aż kawałki selera zmiękną i zrumienią się. Dodać upieczoną, obraną dynię. Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania wlać sok pomarańczowy i dodać koncentrat pomidorowy. Zagotować. Dolać śmietankę.Zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku przyprawami, ewentualnie solą
kolorowotorcikowowarzywami I pieprzem gotujemy przykrytą w całości wodą. Gotujemy 30 min + każde 500 gr szynki 30 min. Czyli gotujemy na małym gazie 2,5 godziny. Wyciągamy po tym czasie na 10-15 min by się "ostała" Składniki na marinate:4 łyżki miodu4 łyżki musztardy np francuskiej2 łyżku oliwy z oliwekWykonanie:Smarujemy szynkę marynatą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na200
Smaki Edytywarzyw) i posypany świeżymi ziołami. * Gotuję makaron do miękkości bo chcę by ,, wypił" sos - a makaron al'dente obklei się nim , może nawet część wchłonie ale nie zrobi się ,, glajzdykowaty" , a chodziło mi o to by potrawa była czymś podobnym do zapiekanki choć bez zapiekania .Chociaż można przygotować danie wcześniej , przełożyć do naczynia do zapiekanek i tak podgrzać w piekarniku
Buniabaje w kuchnipiekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20-30 minut. W tym czasie przygotować sos jogurtowy i kolorowe dodatki. Jogurt wymieszać z dodatkiem soli ziołowej (do smaku) i odstawić. Awokado obrać i usunąć pestkę, pokroić na drobne kawałki. Pomidorki pokroić na połówki lub ćwiartki. Na talerzu ułożyć rukolę oraz pokrojone awokado i pomidorki, oprószyć delikatnie solą ziołową. Obok warzyw
Monia miesza i gotujemoja propozycja na weekendowy obiad. Kawałek soczystego mięsa, świeże warzywa i pyszne, niebanalne puree. Nic dodać, nic ująć. Tylko wcinać :) Składniki: 250 gram polędwiczki wieprzowej sól, pieprz 2 ogórki konserwowe 1/2 lampki białego, wytrawnego wina 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu 1/2 kg młodych ziemniaków 1-2 łyżki tartego chrzanu koperek 6-7 młodych marchewek 150 gram zielonej fasolki(...)solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek. Następnie smażymy na niej polędwiczkę po 1-2 minuty z każdej strony, niech nabierze koloru. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy mięso, najlepiej wraz z patelnią (jeśli ma odpowiednią lub odczepianą rączkę) i pieczemy 15 minut. Po tym czasie wyciągamy polędwiczkę i odstawiamy
Mango Papajawyprzedzeniem, ponieważ ponownie podgrzane stają się gumiaste. Można natomiast wcześniej bardzo dokładnie je umyć i przygotować wszystkie składniki, a tuż przed pieczeniem wymieszać i podpiec w piekarniku. Jeśli macie przegrzebki mrożone( wraz z muszlami) to wystarczy je rozmrozić i postępować wg przepisu. Natomiast gdy kupicie swieże należy się z nimi trochę ”pobawić”- otworzyć, oczyścić i wypłukać(...)osoby:8 połówek muszli z przegrzebkiem100 gr bułki tartej 2 ząbki czosnku3 łyżki natki pietruszki½ szklanki oliwy z oliwek ( u mnie Monini)sól/pieprz200 ml wywaru z warzyw( u mnie woda plus kostka)Oczyszczone przegrzebki kładziemy na połówkach muszli. Czosnek przepuszczamy przez praskę, natkę pietruszki drobno siekamy. Do miski sypiemy bułkę tartą, dodajemy pietruszkę, czosnek, ¼ szklanki oliwy z oliwek, mieszamy
Mia Cucina SofietaKupiłam sobie naczynie do tagine, czyli naczynie do powolnego duszenia mięs i warzyw, typowe dla kuchni marokańskiej. Takie najzwyklejsze, klasyczne, bo całe gliniane i glazurowane. Składa się z dwóch części: dolnej, czyli garnka i górnej, czyli pokrywki w kształcie stożka z małym otworkiem. W czasie gotowania w stożku zbiera się para, która się skrapla i powoduje, że potrawy(...)zmiany temperatury, więc gotowanie trzeba zaczynać od postawienia naczynia na zimnej kuchence. Ja gotuje na płycie ceramicznej i powoli rozgrzewam tagine na najniższej mocy. Tagine można też używać w piekarniku, choć według Marokańczyków to profanacja :-).Tagine przygotowuje się w różnych wersjach, dodatkami mogą być oliwki, albo rodzynki. Dziś do mojego dania wykorzystałam suszone śliwki szydłowskie. Danie podałam z chrupiącymi chlebkami
Kulinarne przygody Gatityszczypiorku 120 g pomidora Przepis: na kromki chleba nanieść- sałatę, twaróg, rzodkiewkę, pomidora oraz szczypiorek . Szynka oraz warzywa pokrojone w plastry. Ja zrobiłam trochę inaczej. Twarożek wymieszałam z warzywami i zjadłam z chlebem. Drugie śniadanie 200 ml mleka spożywczego 1,5% 40 g płatków owsianych 40 g rodzynek suszonych 20 g orzechów włoskich Przepis: mleko zagotować, wsypać płatki owsiane. Gotować(...)oleju kokosowego 6 g czosnku 10 g kopru ogrodowego 160 g szparagów 42 g szpinaku 300 g ziemniaków 200 g buraków Przepis: Mięso upiec w folii aluminiowej w piekarniku w temparaturze 180 st C przez 45 min. wcześniej obtaczając porcję mięsa w takich przyprawach jak bazylia, sypka papryka, curry. Ziemniaki gotowane- gotować w wodzie bez dodatku soli rozpoczynając od wody
Kucharzycarumiane enchiladas, przypieczone sheperd’s pie i kurczaka generała Tso. Dzięki odpowiedniemu doborowi przepisów za jednym zamachem upiekły się dania na trzy dni. W czasie gdy grzały się w piekarniku zrobiliśmy sałatkę larb mao, super łatwą zupę z ravioli oraz ugotowaliśmy ryż jako dodatek do dwóch dań. Pewnie zauważyliście, że ostatnio coraz częściej gotujemy w słoikach! Tak, pokochaliśmy tę metodę(...)tygodniu przetestowaliśmy jak w słoiku robi się nasza ulubiona sheperd’s pie (w wersji wegetariańskiej z boczniakami zamiast mięsa – mega!). Był to świetny sposób na wykorzystanie warzyw, które zostały nam z bulionu warzywnego, którego z kolei potrzebowaliśmy do enchiladas. Dzięki temu nic się nie zmarnowało – przeciwnie – powstały dwa pyszne dania. Życie składa się z kompromisów
Niedzielny kucharzpesto bazyliowego i grzankami z chłopskiego chleba. PYCHA!!! SKŁADNIKI: 1 kg pomidorów 1 cebula 2 duże ząbki czosnku oliwa z oliwek sól świeżo mielony pieprz tymianek wywar z warzyw – u mnie około 300-400 ml cukier A’LA PESTO: pęczek bazylii sól morska kilka łyżek oliwy z oliwek GRZANKI: 2 duże kromki chleba chłopskiego oliwa z oliwek WYKONANIE: Pomidory umyć(...)pokroić na ćwiartki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Dodać obraną i pokrojoną w ósemki cebulę oraz obrane ząbki czosnku, skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Upieczone pomidory przełożyć do rondla lub blendera, podlać częścią wywaru warzywnego i zmiksować, a następnie przetrzeć przez gęste sito i uzupełnić
Kuchenne zapiski EdytyJedną z moich ulubionych greckich potraw jest gemista (gr. γεμιστά), czyli warzywa faszerowane ryżem. Mogą to być pomidory, cukinie, papryki, czy bakłażany, jednym słowem - najpiękniejsze warzywa, jakie lato ma nam do zaoferowania. Wprost zajadałam się gemistą w czasie mojego pobytu na wyspie Kos , a potem odtworzyłam przepis na gemistę w domu. Tym razem postanowiłam danie trochę urozmaicić dodając(...)farszu tuńczyka z puszki i skórkę otartą z cytryny. Przepis też trochę uprościłam. Wystarczy wydrążyć pomidory, na patelni podsmażyć szybki farsz, a potem wszystko podpiec z piekarniku. Powstała równie pyszna wersja, świetna na lekki obiad, a nawet na przystawkę, bo takie pomidorki możecie też podać na zimno. Pomidory faszerowane ryżem i tuńczykiem Składniki / na 8 pomidorów: 8 dużych pomidorów oliwa
Chilli Czosnek i Oliwajest bardzo lekka, tu daję kolejny plus. Tym razem nie bawiłam się w robienie zdjęć każdej potrawy jaką usmażyłam na Fiskarsie, bo byłoby tego dużo, jajka, mięso, kotlety, wątróbka, warzywa itd. Przyznam się również, że w chwili kiedy pierwszy raz ją wzięłam do ręki nie spodziewałam się cudów po patelni w takim przedziale cenowym i tu naprawdę jestem niezwykle miło(...)zaskoczona, bo nie odbiega zbytnio od droższych konkurentek. Oczywiście tu każda patelnia dedykowana jest konkretnemu typowi kuchenki ( gazowe, elektryczne, ceramiczne i indukcyjne ). Producent nie pisze nic o użyciu w piekarniku, więc moje doświadczenie podpowiada mi, że mogłabym ją włożyć do piekarnika nagrzanego do max 150 stopni. Na koniec powiem tylko, że nie wiem dlaczego i co takiego ma, ale patelnie
Blondynka GotujeWrzuć por i czosnek. Po chwili wymieszaj i zmniejsz trochę gaz. Smaż ok 3-4 minut, często mieszając. Wlej wodę ze śmietaną i przyprawami. Dobrze połącz z kurczakiem i warzywami. Możesz posypać jeszcze niewielką ilością curry. Duś 2-3 minutki, od czasu do czasu mieszając. Połowę mięsa z porem wyłóż na kaszę, polej częścią sosu. Wyrównaj i posyp połową żółtego(...)sera. Na to wyłóż resztę kaszy, wyrównaj i dodaj pozostałe mięso. Na to ułóż pokrojone kluski śląskie. Polej je resztą sosu z patelni. Posyp żółtym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180stC ok 20 minut. Produkty potrzebne do wykonania tego pysznego obiadu znajdziesz w sklepie internetowym z Superfood: www.sklepagnex.pl. var __nc_widgets = __nc_widgets
Anioszek w kuchni