warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:203/434)

Pulpeciki z gorgonzolą w sosie z pieczonych pomidorów z papryką 239

następnie kroimy na połówki. Tak przygotowane pomidory układamy na blaszce, skrapiamy oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym. Przyprawiamy solą, pieprzem, suszonymi płatkami chili oraz szczyptą cukru. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 60 minut. Do miski przekładamy zmielone mięso dodajemy pokruszony ser, wbijamy jajko i dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość(...)mięsa przy pomocy dłoni formujemy małe pulpeciki, które smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia. Seler naciowy oraz marchewkę myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w niewielkie kawałki. Warzywa wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy do lekkiego zrumienienia. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, świeże oregano i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Przesmażone warzywa przekładamy do pojemnika

Plate of Joy
Weganski, bezglutenowy placek dyniowo-kokosowy, bez jaj i mleka 247

Jeden z pyszniejszych deserów czy też ciast ostatnich tygodni.  Trochę jakby nasączona syropem, trochę lepka jak baklava, pachnie egzotyką a pochodzi z książki... zgadniecie jakiej?  TAK! "Warzywo" rządzi!!! Gdyby nie cukier można by rzec, że to całkiem prozdrowotny wypiek :) Wegański, bezglutenowy placek dyniowo-kokosowy, bez jaj i mleka 200 g surowej dyni startej(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii po pół łyżeczki mielonego cynamonu, imbiru i kardamonu po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, soli i pieprzu 100 g cukru trzcinowego 20 g płynnego oleju kokosowego Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Mieszamy składniki ciasta w misce. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy ok 20 cm. Masę mocno dociskamy do dna. Wstawiamy do pieca

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczony łosoś na warzywach w marynacie 231

sezonowych. Natomiast smak jak zapewniam jest nie banalny. Przygotowanie całości zaczynamy od pokrojenia w bardzo drobną kostkę naszych warzyw. Ja wybrałem ogórka zielonego, pomidora, paprykę i szczypiorek. Gdy wszystkie warzywa mamy już ładnie posiekane zalewamy je odrobiną białego wina. Całość odstawiamy na godzinę do lodówki aby smaki się połączyły. Naszego łososia oczyszczamy z reszty ości i wrzucamy na maksymalnie rozgrzaną(...)stronie skóry, a 1/3 na stronie mięsa. Smażenie ma jedynie "zamknąć" łososia aby nie był suchy gdy szybko przesmażymy go na patelni natychmiast należy go wsadzić do rozgrzanego piekarnika - skórą do góry, aby ta pozostała chrupiąca. Tak przygotowanego łososia zjemy ze smakiem. Warto pamiętać że ryby posiadają niezbędne tłuszcze omega 3, które zwalczają nasz zły cholesterol

Full Smaku
Zawijane ciasto francuskie z warzywami. 192

koniec podlewamy delikatnie grzybowym sosem sojowym. Przekładamy do miseczki z bakłażanem, aby warzywa przestygły. Dodajemy sporo estragonu, pieprz, sos chili i skrapiamy delikatnie sosem sojowym. Do warzyw ścieramy na tarce ser bałkański. Jeśli macie niezbyt zwarty to możecie pokruszyć go. Wszystko mieszamy.  Wyciągamy ciasto z lodówki i na rozłożone nakładamy cały farsz zostawiając trochę wolnej części na dłuższym boku(...)zwinięciu ciasto przekładamy na blachę i zawijamy w wieniec. My ciasto smarujemy oliwą z oliwek, ale możecie posmarować roztrzepanym białkiem. Posypujemy czarnuszką i pestkami dyni. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy ok. 25 min. Gotowe. My podaliśmy to danie z surówką i z salsą. Możecie oczywiście wymyślić dodatki według Waszego gustu, albo podać jako samodzielne danie. Pozdrawiamy

vegetanie
Kiszony kalafior 208

Kiszenie to świetny sposób na przechowanie na zimę letnich warzyw. Kiszone ogórki zna chyba każdy, kiszony kalafior nie jest tak popularny ale równie pyszny. Jego chrupka konsystencja sprawia że jest świetną przegryzką. Świetnie smakuje tez z dipem jogurtowym, ziołowym czy czosnkowym   Kiszony kalafior SKŁADNIKI: (na 3 słoiki 1l) duży kalafior 3 kawałki chrzanu około 10cm pęczek koperku(...)kopry z baldachami 9 ząbków czosnku 1 l przegotowanej wody łyżka soli WYKONANIE: Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Słoiki wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopnaich C przez 15 minut. Na dno słoików układamy połowę chrzanu, ząbków czosnku i kopru. Ukłądamy różyczki kalafiora. Na wierzchu ukłądamy resztę kopru, czosnku i chrzanu. Zalewamy gorącą wodą wymieszaną z solą. Zakręcamy

Pyry na Gaz
Wytrawne muffiny ze szparagami i cheddarem 236

rosyjskiejłyżka jogurtu naturalnegołyżeczka proszku do pieczenia3 duże szparagi100 g sera cheddarSposób przygotowania:Szparagi myjemy, obieramy a następnie wrzucamy do wrzącej wody na około 3-4 minuty. Po tym czasie warzywa wyjmujemy i przekładamy do miski z zimną wodą. Kroimy na mniejsze kawałki.Do miski wbijamy jajka, zalewamy to mlekiem, jogurtem, musztardą i olejem. Wszystko lekko roztrzepujemy do połączenia się składników(...)pieprzem.Do suchych składników dolewamy płynne i mieszamy. Pod koniec dodajemy pokrojone szparagi.Blaszkę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami, następnie napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200`C.Podajemy na ciepło i na zimno!Smacznego

Słodkie Przyjemności
Wytrawne babeczki z kremem twarogowym 1340

blacie obsypanym mąką pszenną na około 3 mm. Następnie wycinamy za pomocą szklanki, lub okrągłej foremki kółka, którymi wypełniamy metalowe foremki na babeczki. Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy koło 25 minut.Studzimy na blaszce.W tym czasie przygotowujemy kremDo robota kuchennego wrzucamy zimny twaróg, który mielimy za pomocą noża w malakserze. Dodajemy umyty, drobno pokrojony szczypiorek, obrany(...)przekładamy do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką ( u mnie okrągła, można użyć również gwiazdkowej) i wypełniamy za jej pomocą babeczki.Pomidory kroimy na 8 kawałów. Paprykę na cienkie paseczki. Warzywa układamy na wierzchu babeczek. Dekorujemy listkami bazylii.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Lasagne 194

zapiekania (25x35cm)Rozgrzewamy dużą, wysoką patelnię (może być wok). Wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, na której smażymy mięso mielone.Gdy mięso się zrumieni, wsypujemy na patelnię mieszankę pokrojonych warzyw, dodajemy pomidory wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy przez kilka minut na niedużym ogniu.W między czasie przygotowujemy sos beszamelowy.Do małego rondelka o grubym dnie wkładamy masło(...)solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Sos beszamelowy musimy niestety cały czas mieszać, inaczej powstaną grudki, a sos może się przypalić. Gotujemy kilka minut do momentu powstania gęstego sosu.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.Na dno wlewamy warstwę sosu bolońskiego. Druga warstwa to płaty makaronu. Układamy je na sosie bolońskim starając się by zakryły go całkowicie.Trzecią

W mojej holenderskiej kuchni
Rosół 223

kolor. Tutaj też przyda się umiar, opalamy cebulę w kilku miejscach i nie palimy jej na węgiel. Wzorowy rosół przygotowuje się według proporcji 0,5kg mięsa i 0,15kg warzyw na 1l wody. Oczywiście kuchnia to nie apteka i marchewka w tę czy w tamtą nie robi znaczącej różnicy:) Ja rosół przygotowuję zwykle „na oko”. Zioła, które dobrze komponują się(...)Składniki około 2 kg mięsa (drobiowego, wołowego lub mieszanego) 1 por 3-4 marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 duża cebula (opalona nad płomieniem, na suchej patelni lub w piekarniku) 5 litrów wody pieprz mielony lub w ziarnach kilka iarenek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe natka pietruszki lubczyk sól listonic_name = "Rosół (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content

CoolinarniePL
Pasztet drobiowy z rosołu 156

soli) 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki świeżej natki pietruszki Sól Pieprz Mięso dokładnie oddzielamy od kości, przekładamy do miski. Dodajemy ugotowane warzywa: seler, pietruszkę i marchewkę. Cebulę oraz czosnek kroimy na mniejsze kawałki. Całość dokładnie blendujemy lub mielimy przez maszynkę. Do masy wbijamy jajko, dodajemy natkę pietruszki, bułkę tartą oraz sól, pieprz(...)masa jest za gęsta możemy dolać kilka łyżek rosołu.  Przygotowany pasztet przekładamy do foremki (keksówki o wymiarach 20x7 cm). Wierzch wygładzamy i wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika(góra-dół). Pieczemy przez 50 minut. Góra pasztetu musi być ładnie zarumieniona. Po upieczeniu i wystudzeniu możemy przełożyć pasztet do dowolnego naczynia

VioletoweKucharzenie
Super mielone zapiekane w piekarniku z warzywami 233

składniki 1 opakowanie mięsa mielonego 1 por 1 pęczek rzodkiewki 1 duże jajko     przygotowanie mielone włożyć do miseczki dodać bułkę tartą i jajko –

Moje Wyroby
Murzynek Bambo w ... polskim babcinym kajecie mieszka 236

Pieczemy brownie i bananowe chlebki z kakao. Kręcimy czekoladowe baby z matchą i missisipi mud pie. Wynajdujemy lava and nutella cakes. Dodajemy pokruszone słodycze: daim, mars

U Fiolki
CUKINIA FASZEROWANA WARZYWAMI, SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I PARMEZANEM 149

Zaczęło się. Młode cukinie, pierwsze pomidory, papryki… Raj.  Coraz częściej budzi się we mnie działkowicz- co ja bym dała za ogromne pole za domem pełne swoich warzyw, zaraz obok sadu ze śliwkami, jabłkami,wiśniami…  Tymczasowo wystarczyć musi nam malutki ogródek i częstsze jeszcze wizyty w warzywniaku, ale może kiedyś… Składniki 1 średnia młoda cukinia 1 papryka 1 cebula(...)posiekana natka pietruszki olej/ oliwa do wysmarowania formy masło klarowane do smażenia czosnek niedźwiedzi sól, świeżo zmielony pieprz, trochę pieprzu ziołowego, płatki chili 1-2 łyżeczki octu balsamicznego Przygotowanie Piekarnik nagrzejcie do 180 st, wysmarujcie podłużną formę olejem/oliwą. Cukinie umyjcie, przekrójcie na pół i łyżką wydrążcie środek- powstaną łódeczki . Części cukinii, które wydrążycie pokrójcie w kostkę, podobnie zróbcie

OliveandThyme
Torcik ziemniaczano cukiniowy z makaronem i wyniki konkursu 131

każdym razie można oficjalnie ogłosić wyniki konkursu. Nagrodzone przepisy to: Makaronopita z bloga Kulinarne Wariacje Makaronowe muffiny ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kozim serem z bloga Z pamiętnika piekarnika Makaronowo - serowy torcik z musem truskawkowymz bloga TakToTu - moje kulinarne coś Wszyscy otrzymali nagrodę od sponsora CZANIECKIE MAKARONY Sp. z o. o. w postaci takiej oto paczki :) Co, korzystając z darów(...)prosto i szybko czyli nihil novi. Składniki:  - makaron łazanki  - ziemniaki  - cukinia  - mąka  - łyżeczka proszku do pieczenia  - przyprawy Wykonanie: Makaron gotujemy, a warzywa trzemy na tarce. Mieszamy wszystko razem i umieszczamy w tortownicy

Kryzysowa Książka Kucharska
Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym, listopadowa piekarnia. 254

łyżki wody, • 1 kopiasta łyżka czarnuszki namoczonej na kilka godzin przed ciastem właściwym i odsączonej z wody, • sól, około 10g. • 160g startej marchewki na średnich oczkach tarki do warzyw, • 320g mąki orkiszowej typ 630 + mąka do podsypania przy formowaniu bułek, • 1 łyżka oliwy. Do zaczynu dodajemy rozpuszczone drożdże. Następnie po kolei czarnuszkę, sól, startą marchew i mąkę. Wyrabiamy ciasto(...)około 60 minut. Następnie dzielimy ciasto na 10-12 części i formujemy bułeczki posypując blat odrobiną mąki. Spód uformowanych bułeczek maczamy w mące i układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180st przez 20 minut wrzucając na dno piekarnika 2-3 kostki lodu

Leśny Zakątek