warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:168/434)

Placki z pasternaku z piekarnika - bezglutenowe 192

łyżka suszonego koperku - 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Warzywa trzemy na tarce: pasternak na dużych oczkach, ziemniak na najmniejszych. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dobrze mieszamy.  Nakładamy po łyżce ciasta ba blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy placuszki. Z podanego przepisu zrobiłam 9 sztuk. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni - termoobieg. Pieczemy

Szkrab Je Sam
Wegański MAC&CHEESE z kalafiora 154

cebulę ugotuj.  Następnie ostudź warzywa, przełóż je do blendera, dodaj pozostałe składniki i miksuj do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.   Dodaj sól i pieprz do smaku. Połącz makaron z sosem.  Mac&cheese można podawać również zapieczony. w tym celu, dodaj do masy łyżkę mąki ziemniaczanej i wstaw do nagrzanego piekarnika

wegujemy
Pałki kurczakowe w zapiekance marchewkowo-ziemniaczanej 118

papryka słodka • 3 łyżki oleju Warzywa • 3 duże marchewki • 6 ziemniaków Sos serowy • 200 g sera feta • 1 łyżka majonezu • 1 łyżka śmietany • 1/2 szklanki wody • 1/2 łyżeczki kurkumy Wykonanie: • Podudzia włożyć do worka do pieczenia, wlać olej, wsypać sól, pieprz, paprykę i wymieszać mocno wstrząsając workiem. • Piec w piekarniku nagrzanym

To co kocham
BURGERY OWSIANE Z CUKINIĄ I MARCHEWKĄ 165

blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. przez 10-15 min., kolejne 10 min. pieczemy z funkcją grilla, następnie przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 5-10 min. ale już tylko z funkcją grilla.   Gotowe burgery zapiekamy razem z serem w bułce, następnie podajemy z warzywami: pomidorem, sałatką, kiełkami i czym jeszcze chcemy

Kuchnia MagdaLeny
Białe kiełbaski zapiekane na kapuście kiszonej i papryce 176

kapustę, paprykę oraz kminek. Chwilę smażę. Warzywa podlewam wodą i duszę na małym ogniu około 15 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 2. Kapustę z papryką przekładam do naczynek żaroodpornych. Na kapuście układam  białe kiełbaski. Ser żółty kroję w paski. Kawałki sera układam na kiełbaskach.  3. Naczynka wkładam do piekarnika i zapiekam około 30 minut w temperaturze

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wegańskie klopsiki a’la Ikea 255

wody. Dodaj groszek, kukurydzę i podsmażone warzywa z patelni. wymieszaj i dopraw. Na samym końcu dodaj bułkę tartą i dokładnie połącz składniki (dłonie najlepiej się do tego nadadzą. Z powstałej masy uformuj klopsiki. Na miarkę posłużyła mi łyżeczka do herbaty. Ułóż je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180-190 C i piecz przez około

greenscarf
Kuchnie świata: frittata ze szparagami, rukolą i suszonymi pomidorami 100

szparagi i posypujemy suszonymi pomidorami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Frittatę ze szparagami podajemy jako danie główne lub przekąskę. Smakuje na ciepło i na zimno. Do frittaty można podać  domowy sos pomidorowy . Sezon na szparagi w pełni, dlatego polecam też inny przepis na te smaczne warzywa: Szparagi zapiekane z serem

My Chcemy Jeść
Jajko flamenco 124

papryką. Gotować przez kolejne 5 minut aż warzywa się połączą, dodać kukurydzę i natkę pietruszki i delikatnie wymieszać. Zdjąć z ognia i przełożyć do dwóch żaroodpornych naczyń do zapiekania (u mnie oryginalne hiszpańskie, gliniane naczynka). W masie  warzywnej zrobić zagłębienie i delikatnie wbić tam jajko. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać przez 15 minut

Codzienne Gotowanie
Genialna zupa vege z cukinii 123

razem przez ok. 30 minut. 3. Rozgotowane warzywa dokładnie blędujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku i jeszcze chwile razem gotujemy. 4. Kromki chleba smarujemy masłem lub oliwą i wcieramy wyciśnięty przez praskę czosnek, kroimy na małe kawałki. Grzanki można też robić bez dodatku tłuszczu. Suszymy  je na patelni lub w piekarniku. Zupę podajemy z łyżką słodkiej śmietany, można

Apetyczna babeczka
Kurczak pieczony w całości, z cebulą, czosnkiem i ziołami 204

piórka ząbki czosnku pozostawić w całości. Częścią warzyw nafaszerować kurczaka (wkładamy tyle ile wejdzie), resztę odłożyć. Kurczaka dokładnie spiąć wykałaczkami lub zszyć nicią. Nóżki zapleść. Przełożyć do woreczka do pieczenia, dodać resztę cebuli i czosnku oraz liść laurowy i ziele angielskie. Worek związać i włożyć do żaroodpornego naczynia.  Kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około

Nie tylko w kuchni
Ciasto z profesorskimi śliwkami 172

gruszki, klasyczna domowa sałatka, dżem z niewiarygodnego warzywa. I śliwki od Pani Profesor. Dużo śliwek- klasycznych węgierek z trzebnickiego zagłębia owocowego :-) Pyszne na surowo, ale od jakiegoś czasu marzyło mi się ciasto ze śliwkami. Wiecie, taki zwiastun jesieni, słodki, pachnący, z cudownie miękkimi owocami. I mimo ostatnich upałów odważyłam się uruchomić piekarnik i wykorzystać pierwszy w swoim życiu przepis

les mirabelles
Francuska zupa cebulowa 182

płuczemy, zalewamy zimną wodą i podgotowujemy. Wkładamy warzywa, całość solimy i gotujemy do miękkości. Gdy mięso przy kościach się ugotuje, zlewamy wywar i przyrządzamy na nim zupę. Składniki do grzanek: - 2 razowe bułki Przygotowanie grzanek: Bułkę przecinamy wzdłuż na pół, a potem w kostkę. Wrzucamy całość na blachę i do rozgrzanego piekarnika, żeby podsuszyć pokrojone pieczywo. Wyciągamy, gdy grzanki

Życie zamknięte w smaku
PAN KARMELE-ON I CHIPSY Z JARMUŻU 178

gruszki. Jednak nie omieszkam też w kwestii warzyw. Odkryłam prawdziwe cudo, które od jakiegoś czasu krąży w blogosferze.... Zapraszam na jarmużowe chipsy ! CHIPSY Z JARMUŻU /własny;/ 1 opakowanie jarmużu (300g) 2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości sól, pieprz do smaku ulubione dodatki (u mnie słodka i ostra papryka mielona) Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni. Jarmuż płuczę, suszę

W kuchni Karmel-itki
WARZYWNE PASZTECIKI Z SOCZEWICY Z ORZECHAMI 205

czosnkiem bardzo drobno siekam, dodaję do warzyw wraz z soczewicą, orzechami, jajkiem, oliwą i bułką tartą. Doprawiam i wyrabiam klejące, odchodzące od rąk "ciasto". Jeśli zbytnio się klei, dodać bułki tartej, jeśli znowu jest za suche - wlać nieco oliwy z oliwek. Foremkę do mufinnek wypełniam masą warzywną i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę przez 25 minut

W kuchni Karmel-itki
Nadziewany bakłażan :) 131

pomocą papierowego ręcznika ściągnąć kropelki z wierzchu warzywa, w ten sposób pozbywamy się gorzkiego smaku. Wyciąć delikatnie środek, uważając aby ie uszkodzić skórki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Cebulkę również pokroić w talarki. Kiełbaski naciąć i nadziać świeżymi listkami bazylii. Bakłażana przyprawić, nafaszerować i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180* na 30 minut, 5 minut przed

Zdrowie na języku :P