warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:163/434)

Pieczone frytki z selera i batatów + film 146

ostrą paprykę, wszystko dokładnie razem mieszamy. Pokrojone warzywa starannie łaczymy dłonią z mieszanką przypraw i oliwy. Tak przygotowane frytki wstawiamy na 2 godziny do lodówki aby ziemniak i seler ” przegryzł ” się z przyprawami. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy pojedynczą warstwę frytek i pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C około 30 minut

Smakowite Dania
Schab nacinany. 117

marynatą i zostawiamy na noc w lodówce, przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski, w kieszonki kładziemy paprykę, cebulę, bekon, owijamy plastrami boczku, następnie schab wiążemy, smarujemy resztą marynaty i odkładamy na 2 godz. do lodówki,  tak przygotowane mięso pieczemy w rękawie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 1,2 godz., po czym wyjmujemy z rękawa

Kuchnia Beaty
Zapiekana pierś kurczaka z kaszą gryczaną i warzywami 148

100g piersi kurczaka 50g ugotowanej kaszy gryczanej 225g warzyw po włosku na patelnię 1 łyżeczka oleju rzepakowego  przyprawy: kebab-gyros, czosnek granulowany, sól himalajska, suszone pomidory  Sposób przygotowania: Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w rozgrzanych piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach. Smacznego! Zapraszam

Truskawkowa Fiesta
Wytrawne paszteciki - przepis na farsz. UWAGA - PYSZNE! O niebo lepsze niż ze sklepu 175

jasne. Odstawiamy na godzinkę do zamarynowania. Mięso będzie soczyste. Warzywa kolejno podsmażamy na oliwie. Najpierw cebulę - z dodatkiem szczypty soli. Potem papryki, które obsypujemy słodką papryką. Kiedy lekko zmiękną dodajemy keczup. Podsmażamy jeszcze chwile. Na koniec podsmażamy pieczarki Pozostaje usmażyć kurczaka-uważając by go nie przesuszyć. (Mięso dojdzie w piekarniku. Podsmażone składniki czynszu mieszamy z tartym serem. Farsz gotowy. Wystarczy

Kuchnia po mojemu
GOLONKA GOTOWANA 132

lodówki. Na drugi dzień zagotowujemy bulion, dokładamy obrane warzywa i przyprawy. Golonkę gotujemy na średnim ogniu ok 3 godzin. Jak ubywa płynu, dolewamy, aby golonki były cały czas zakryte. Po dwóch godzinach gotowania zamiast uzupełnić płyny bulionem możemy podlewać piwem. Ugotowaną golonkę podajemy z musztardą. Możemy też zapiec w piekarniku podlewając piwem. Do tak przygotowanej goloneczki idealnie pasują musztardy ROLESKI

Z Majeczką w kuchni
Krem z pieczonych papryk i pomidorów z uprażonym makaronem 130

dekoracji CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Na blaszce wyłożonej folią aluminiową układamy pokrojone papryki, pomidory, cebulę i czosnek w łupinach. Skrapiamy odrobiną oleju, posypujemy szczyptą majeranku, bazylii, słodkiej i ostrej papryki. Pieczemy 30 minut. 2. Czosnek obieramy z łupinek. Wszystkie upieczone warzywa wkładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy gałązki świeżego oregano

My Culinary Art
Kurczak pieczony na piwie z warzywami 176

całości, kawałki marchewek i kawałki cebul. Całość umieściłem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Piekłem przez 2 godziny. Po tym czasie zdjąłem z kurczaka z puszki z piwem, powycinałem przy użyciu nożyc elementy kulinarne, to jest piersi, nogi i skrzydełka i nałożyłem na talerze wraz z upieczonymi warzywami. Podałem ze szklanką ciemnego piwa

Wyprawy kulinarne
Sałatka z quinoa, batatów i kalafiora 146

wymieszaj z przyprawami i oliwą. Upiecz batata w piekarniku. Utrzyj kalafior na tarce i grubych oczkach. Zblanszuj w lekko osolonej wodzie razem z jarmużem po uprzednim oderwaniu liści od łodyg. Opłucz zimną wodą. Ugotuj quinoa w lekko osolonej wodzie. Pokrój jabłko w kostkę, a physalis przekrój na pół. Wszystkie warzywa i owoce wymieszaj. Z podanych składników zrób dressing i dodaj

codojedzenia
Domowe haburgery 355

pół, każdą połówkę smarujemy musztardą i wkładamy do piekarnika, żeby się podgrzały. Cebulę kroimy w plasterki, smarujemy z obu stron sosem sojowym i podsmażamy, tak żeby była półtwarda. Pomidor, ogórek i ser kroimy w plastry. Następnie na "dolnej" połówce układamy sałatę i mięso, smarujemy sosem lub ketchupem. Dalej układamy warzywa i ser, przykrywamy drugą połówką bułki. A na koniec... cieszymy

Czerwona Porzeczka
"Włoska" zapiekanka ;) 169

teflonową patelnię, dodajemy odrobinę wody i dusimy, aż warzywa zmiękną dodajemy przyprawy (które były dołączone do mieszanki) oraz koncentrat pomidorowy smażymy jeszcze kilka minut co jakiś czas mieszając miksujemy serek wiejski z jajkiem włoską mieszankę przekładamy do żaroodpornego naczynia, a na wierzch wylewamy mix jajka z serkiem wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni i pieczemy, aż do góry

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
zupa pomidorowa i panna cotta z koziego sera 229

pęczek natki pietruszki sól i biały pieprz do smaku Warzywa obieramy , myjemy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości , odcedzamy przez gazę . DODATKOWO Kilka żółtych pomidorków koktajlowych kilka listków boćwiny kilka listków bazylii kilka kiełków sałaty oregano suszone oliwa Pomidorki zapiekamy w oliwie i oregano około 3-5 minut w piekarniku na funkcji grill. Musem pomidorowym , kulkami panna cotta

na gazie
Pałki kurczaka ze szparagami w sosie śmietanowym 167

myjemy, zdejmujemy skórę i nacieramy solą i pieprzem Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego... ... dodajemy por, marchewkę i układamy szparagi Do szklanki przekładamy śmietanę, zalewamy gorącym wywarem drobiowym i mieszamy. Następnie dajemy mąkę i wszystko mieszamy sprężynką do dokładnego połączenia składników Sosem zalewamy mięso i warzywa Przykrywamy naczynie pokrywką i wkładamy do piecyka na jedną

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałatka z kaczką słodko-kwaśną, papryką, awokado i serem lazur 201

cytryny, łyżce oliwy z oliwek. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 1,5 godziny) garść roszponki 1/2 awokado 1/3 czerwonej papryki 30 gram sera lazur z niebieską pleśnią Udko kaczki pieczemy według przepisu powyżej i studzimy. Awokado, paprykę i ser kroimy w kostkę. Na roszponce układamy warzywa i ser oraz pokrojone w paski mięso z udka

Mango Papaja
Pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki 174

solą, pieprzem, kurkumą i kolendrą. Ostudzić.   3. Ostudzone warzywa i ciecierzycę zmielić. Dodać żółtka -jeśli masa jest wilgotna 2 jeśli dość sucha 3. Wymieszać. Białka ubić i delikatnie wymieszać z masą warzywną. Przełożyć masę do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch można posypać słonecznikiem lub orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do zrumienienia, około

UgotujmyTo.pl
Krem z pieczonej papryki z domowymi zacierkami 154

Jak robi się zacierki pokazała mi pierwszy raz mama. Dawniej myślałam, że to zwyczajne lane kluski, ale robi się je podobnie jak kruszonkę do

Bon Appetit Małgorzaty
Domowy Cheeseburger 209

Cheeseburger to tuż obok Hamburgera jedno z najpopularniejszych dań typu fast food będące niemal jego symbolem. Nie ma baru szybkiej obsługi w którego menu nie znaleźlibyśmy

Słodka Strona
Świeże daktyle w zapiekanym bakłażanie. 166

bardzo krótko czosnek, imbir i cebulę. Następnie dodać pozostałe warzywa, doprawić kolendrą, sosem chili, sosem sojowym i ew. solą. Całość chwilę smażyć, dodać ugotowany ryż z szafranem, wymieszać i na końcu dodać przesmażone daktyle, 12 połówek zostawić do dekoracji. Przygotowanym farszem napełnić połówki bakłażanów, posypać startą mozzarellą i zapiekać w piekarniku 190 st.C około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika

Kulinarny karnet Christophera
Spring Rolls z łososiem, mango i warzywami 151

piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 3-4 minut. Studzę. Dzielę na mniejsze kawałki. Ogórka, marchew i mango kroję w słupki. Przygotowuję duży talerz lub miskę z wodą i moczę w niej jeden arkusz papieru ryżowego dosłownie przez kilka sekund, wyciągam z wody i rozkładam go na desce. Przy jednej krawędzi układam pokrojone warzywa, łososia i sałatę. Zawijam

Mango Papaja
Kurczak z papryką i pieczarkami zapiekany pod beszamelem 390

Bardzo fajny pomysł na urozmaicenie nudnej piersi z kurczaka. Soczysta pierś z kurczaka przykryta warstwą warzyw, sosem beszamelowym i serem. Bardzo szybki pomysł na obiad, wszystko można przygotować dzień wcześniej i tylko zapiec przed podaniem. Ja dodatkowo na wierzch dodałam ugotowany makaron, dzięki temu nie musiałam już martwić się o dodatki do dania. Możecie oczywiście pominąć makaron i podać mięso(...)Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Makaron gotujemy al dente (jeśli używamy). Ser ścieramy na tarce.Cebulę kroimy w pióra, pieczarki obieramy i kroimy w plastry, paprykę w słupki. Cebulę podsmażamy aby się zeszkliła. Dodajemy paprykę i pieczarki,  smażymy ok. 5 minut, aż wszystko zmięknie.Mięso przekładamy na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego odrobiną oliwy. Pokrywamy mięso warstwą warzyw, polewamy sosem

Mania Gotowania
Szaszłyki z łososia 191

Sezon grillowy w pełni, co stwarza kolejne pole do popisu. Grillujemy mięsa, warzywa, owoce… i nie tylko. Oczywiście nie obędzie się bez dodatków. Wszelkie sosy, dipy, sałatki, surówki i napoje zawsze mile widziane. Szaszłyki z łososia.     Składniki: - filet z łososia ok. 900g - 500g małych pieczarek brunatnych - papryka czerwona, żółta, zielona - 1 cebula różowa (lub czerwona) - 1 cebula biała(...)minut lub w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 30 minut (pod ruszt z szaszłykami wstawiamy blaszkę). Gotowe szaszłyki podajemy ze świeżym pieczywem i ulubioną sałatką lub surówką. Pachnące, apetyczne, kuszące barwami – szaszłyki z łososia to danie na poprawę humoru. Zaletą szaszłyków jest to, że można je przygotować praktycznie ze wszystkiego – z różnych gatunków mięs, warzyw, czy też owoców. Ciekawostką

mojewypiekiinietylko
Pity z mięsem mielonym na sposób indyjski 151

Pity z mięsem mielonym na sposób indyjski Pyszne pity nadziane mięsem mielonym przyprawionym po indyjsku, z warzywami i sosem jogurtowo-czosnkowym. Danie szybkie, bardzo łatwe w przygotowaniu. Idealnie sprawdza się na szybki obiad. Mięso można przygotować wcześniej i przed podaniem tylko podgrzać. Polecam! Składniki na 4 pity: Mięso: 400g zmielonego mięsa indyka (może być również inny rodzaj np. szynka wieprzowa(...)piekarnika nadzianego do 200 stopni na 4-5 minut.  do środka pit włóż rozdrobnione kotlety, sałatę, pomidora, ogórka, cebulę i polej sosem jogurtowo-czosnkowym. Przygotowujemy sos. Mieszamy jogurt z resztą składników. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem.  W razie potrzeby dodajemy trochę soku z cytryny. Odcinamy od jeszcze ciepłej pity jeden bok i faszerujemy mięsem i warzywami. Od razu

Mania Gotowania
Suflet warzywny ze szpinakiem po polsku 150

się rozmrozi. Zdejmujemy z ognia. Wkładamy odsączone warzywa, drobno pokrojoną kiełbasę i przepuszczony przez praskę czosnek. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka umieszczamy w masie warzywnej. Białka ubijamy na sztywno i również dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Całość doprawiamy solą. Naczynia do zapiekania smarujemy olejem. Wlewamy masę. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 O C przez 30 minut. Pod koniec pieczenia

Smaki Ewy
Przepis na lunch boxa do pracy! Pieczony indyk z sałatką na słodko. 139

prawie zerowego nakładu pracy, marynujemy mięso wstawiamy do piekarnika i tyle, dlatego możesz go wykonać wieczorem w domu- sporego kawałka mięsa np. nogi z indyka czy połówki kurczaka. Mięso posłuży Ci na kilka obiadów dla niej i dla niego do pracy. Zadbaj o to aby w lodówce mieć jaja, świeże warzywa, sałatę, zaopatrz się w kilka puszek z warzywami gotowanymi

SMYKWKUCHNI
Wigilijny barszcz czerwony z pieczonych buraków (bez zakwasu). 283

Całość gotować około 1 godzinę, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec jeszcze raz sprawdzić smak - w razie konieczności uzupełnić sól. Odstawić, a gdy lekko przestygnie - odcedzić.  Przygotowanie buraczków. 2 kg buraków wyszorować ostrą stroną gąbki (nie obierać) i zawinąć szczelnie w folię aluminiową. Włożyć na blaszkę do nagrzanego piekarnika i piec przez około 90 minut lub do czasu

Poezja Smaków - blog kulinarny
HAMBURGERY ZE SCHABOWYM 100

kładę plaster sera, kotlet schabowy i wkładam do piekarnika. Piekę przez ok 5 min w 180 stopni do chwili aż ser się roztopi. Pomidory i ogorki obieram i kroję w plastry. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Ogórki konserwowe kroję w plastry. Na podgrzaną bułkę polewam sos bbq. Następnie kładę warzywa. Zamykam bułkę. Podaję na ciepło

Gotowanie Patki
Kurkumowe naleśniki a'la pizza 246

naleśników posypujemy pozostałą startą mozzarellą. Całość wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 20 minut. Podajemy na ciepło. Są naprawdę pyszne :-). Smacznego :-) Czy wiecie że?... Agronomowie Bonduelle selekcjonują ziarna do siewu oraz pomagają rolnikom wybrać właściwy czas siewu, właściwy sposób pielęgnacji, oraz właściwy czas zbiorów. Agronomowie tak dobierają ten czas, aby warzywa były odpowiednio dojrzałe, ale nie przejrzałe

kruche babeczki
Wegetariański pasztet z kalafiora 167

minut. Po tym czasie odlać wodę z gotowania warzyw. Zmiksować je na gęsty krem. Schłodzić. Po schłodzeniu dodać przyprawy, płatki jaglane, mąkę i jajka. Wszystko dokładnie jeszcze raz zmiksować. Gdy jest zbyt gęste, dodać trochę wody z gotowania. Keksówkę wysmarować oliwą i wysypać mąką jaglaną. Wyłożyć farsz i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut

Jaglusia
Szybka i smaczna zapiekanka warzywna w sosie serowym 118

wrzucamy do boczku. Na łyżce masła przesmażamy Bukiet Warzyw i paprykę pokrojona w kostkę. Po ok 4 minutach smażenia , ściągamy patelnię z ognia a jej zawartość dodajemy do naczynia do zapiekania. Posypujemy solą i pieprzem. Całość zalewamy gotowym sosem. Na wierzchu układamy pomidorki i posypujemy startym serem Grana Padano.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 200 C na około 15 minut

Kasia i jej kobiecy świat
tortilla mięsno-warzywna... 156

wymieszać z mięsem pod przykryciem dusić do miękkości warzyw na średnim ogniu wlać gęsty sok pomidorowy, użyłam swój domowy, wymieszać, zagotować, gotować z 3 minuty, wystudzić na placek tortilli szpinakowej nałożyć porcję mięsa, z 3 kawałeczki mozzarelli, plaster sera żółtego, poszarpaną sałatę forma z papierem do pieczenia, układać zawinięte tortille, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec

W Mojej Kuchni Lubię
Lazania inaczej 229

masy serowej. Następnie wykładamy połowę szpinaku, rozsypujemy połowę warzyw oraz posypujemy połową łososia. Przykrywamy to kolejnymi płatami makaronu. Wykładamy resztę składników w takiej samej kolejności. Na samej górze powinna być trzecia warstwa makaronu. Wierzch posypujemy niewielką ilością parmezanu, oraz tartą mozzarellą. Naczynie przykrywamy i wstawiamy na około 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po około 15 minutach przykrywkę

Smaki Na Talerzu
Makaron w warzywnym sosie- z pomidorami, pieczoną papryką i marchewką 154

końcem położyć ząbki czosnku. Upieczoną paprykę wyjąć z piekarnika i szczelnie owinąć folią na 10 minut, a następnie obrać ze skórki i zmiksować razem z czosnkiem. W międzyczasie cebulę pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanym oleju. Marchewkę zetrzeć na tarce, dodać do cebuli i podsmażyć około 5 minut. Do warzyw wlać pomidory, dodać paprykę z czosnkiem i smażyć kolejne

Kraina Miodem Płynąca
Hot dog z parówką i sałatką 176

ketchupu wymieszać razem w miseczce. Polać warzywa oliwką z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Odstawić. Do gorącej wody dodać parówki i podgrzewać, aż będą ciepłe. W tym samym czasie bułki przeciąć na pół, ale nie do końca. Lekko przydusić środek bułki, żeby zrobić miejsce dla nadzienia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i podpiec do momentu, aż stanie się

Kuchnia Pokoleń
Babka z kaszy kuskus z pieczarkami 163

pieczarkami, można samą zjadać  lub z mięsem, warzywami czy z sosami podawać. Ziarna w same w sobie żółty kolor mają, ale dodanie przyprawy curry jeszcze bardziej go podkreślają.  Soczyste pieczarki, w masie z kuskusu i jajek są pochowane, kilka na wierzch zostały dodane, następnie żółtym serem posypane i w piekarniku zapiekane.   Składniki: 500 g bardzo małych pieczarek

Moniki Smakołyki
"Upiorrrne Papryki" czyli makaron spaghetti z kurczakiem, warzywami i sosem pomidorowym ;) 125

granulowanym. Smażymy na rumiano. Do kurczaka dodajemy wszystkie warzywa i passatę pomidorową. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką chili lub tabasco oraz ziołami. Dusimy razem około 20-25 minut, aż sos trochę zgęstnieje. Następnie gotujemy makaron al dente i mieszamy go sosem. Do każdej papryki nakładamy porcje sosu z makaronem. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy 10-15 minut, żeby wszystko się razem

Czerwona Porzeczka
TARTA Z WARZYWNYM NADZIENIEM 144

włożyłam do lodówki. W tym czasie podgotowałam warzywa i  usmażyłam pokrojony drobno wędzony boczek. Obrałam ze skórki i pokroiłam pomidora. W miseczce roztrzepałam jajka, dodałam śmietanę,  startą mozzarellę,fetę,(można ser pleśniowy) czosnek i przyprawy. Dno i boki tortownicy posmarowałam masłem, wylepiłam ciastem, ponakłuwałam je i wstawiłam do nagrzanego piekarnika  do 200 stopni na 10-15 minut

potrawyregionalne
Zapiekanka rybna z warzywami 174

wysmarowania formy * olej do smażenia. Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy ze skórki i kroimy w grube plastry i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Rybę kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy przyprawą do ryby, obtaczamy w mące i smażymy na patelni na złoty kolor. Warzywa odcedzamy z zalewy. W naczyniu wysmarowanym tłuszczem układamy połowę ziemniaków

Pobite gary Barbary
Pasztet drobiowo-warzywny 223

kminek sól pieprz suszona żurawina do posypania opcjonalnie Warzywa i oddzielone mięso mielimy w maszynie do mielenia, dwukrotnie (lub blenderujemy całość dokładnie, jak ja). Doprawiamy obficie solą, pieprzem i kminkiem. Dokładnie mieszamy całość. Teraz pasztet przekładamy do foremki (keksówka o długości 30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1h i 20 minut

Mango Papaja
Frytki z selera z czosnkiem 150

Przemieszać frytki rękoma by przyprawy wtarły się w warzywo równomiernie. 4. Po środku położyć główkę czosnku i piec razem z frytkami 5.. W połowie pieczenia, szpatułka obrócić frytki i skroplić odrobiną oliwy jeśli będzie taka potrzeba. Jeśli czosnek jest już bardzo miękki, należy go wyjąć. Jeśli nie, pozostawić w piekarniku do końca czasu pieczenia, uważając by się nie spiekł

KreatywnePiny
Cebulowe ciasteczka z kremem z pomidorów. 164

oliwą. Każdy placuszek nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy na złoty kolor. Czas pieczenia to ok. 15-20 min. Składniki zupa: 1 butelka passaty 1 czerwona cebula 2 gałązki selera naciowego papryczka jalapeno 1/2 papryki czerwonej oliwa z oliwek pieprz, oregano, bazylia, sos sojowy Warzywa kroimy w kostkę i w rondlu delikatnie przesmażamy. Następnie

vegetanie
Sałatka z Ogórków 183

Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Z warzyw odcisnąć sok, dodać czosnek, cukier, ocet i olej. Wszystko wymieszać i zostawić na 12 godzin. Po 12 godzinach sałatkę jeszcze raz zamieszać i przełożyć do słoików. Słoiki muszą być czyste i suche bez ani jednej kropli wody. Słoiki pasteryzować np w piekarniku. Pasteryzacja w piekarniku: Do zimnego piekarnika włożyć słoiki

Mama Gotuje
Makaronowa Zapiekanka Meksykańska 117

pieprzem,  ostrą papryką i ogórkami,dodać meksykańskie warzywa i pomidory z puszki.Gotować przez około 15 minut aż sos pomidorowy zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron al dente. Dodać do sosu.  Całość przełożyć do naczyń żaroodpornych, posypać startym żółtym serem. Piec w piekarniku ok 15 min. Uwaga gorące :) Smacznego

MarciochaKucharzy
Wegetariański pasztet z cieciorką. 151

odcedzamy. Cieciorkę odsączamy na sitku z zalewy. Ugotowane warzywa, cebulę oraz cieciorkę mielimy przez maszynkę. Dodajemy do niej natkę pietruszki, przyprawy, jajko, olej i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę owsianą i kaszę manną, jeśli całość będzie zbyt luźna możemy jeszcze trochę dołożyć kaszy. Wkładamy masę do foremki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około

Symfonia smakowa
Pomidorowe udka z sałatką z sałaty masłowej i pomidora w sosie jogurtowym (kurczak) 346

Pomidorowe, miękkie i bardzo smaczne - udka zapiekane w piekarniku. Danie dla osób, które chcą przygotować dosyć szybki obiad. Przepis dodaje do akcji  Pudliszki -Pomidorowe inspiracje. Składniki na 4 porcje: do przygotowania mięsa 4 udka z kurczaka 3 łyżki ketchupu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowe 2 łyżki oliwy sól, pieprz mieszanka suszonych warzyw  suszony koperek 1 ząbek czosnku do przygotowania

Ugotować
Krem z dyni 95

umyć, przekroić na 4 części i wstawić do piekarnika rozgrzanego d 180. Piec tak długo, aż dynia będzie miękka (ja piekłam około 45 minut). W międzyczasie marchewki obrać, umyć i pokroić na mniejsze części. Cebulę obrać i przekroić na 4 kawałki. Do garnka wlać 1,5 l wody i dodać warzywa, a także umytą pierś z kurczaka. Przyprawić solą oraz

Ugotować
Kurczak w czerwonym winie zapiekany pod ziemniakami 173

patelnie wylewamy wino, zeskrobujemy resztki mięsa lub warzyw i dolewamy do zapiekanki. Całość doprawiamy jeszcze raz solą, pieprzem, szczyptą cukru, dokładamy przecier pomidorowy oraz liść laurowy. Ziemniaki kroimy w paski i zalewamy śmietaną. Doprawiamy nieco pieprzem i delikatnie mieszamy. Układamy w sposób dowolny na wierzchu zapiekanki. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 180st. Na około 40 minut. Smacznego

Kolizje Smaków
Sałatka ze szparagami i serem feta 147

zwinąć w paczuszkę i  wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20-25 minut.  W międzyczasie pokroić w kostkę ser, cebulę w piórka , a pomidorki poprzekrajać na pół. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Gdy szparagi  już przestygną przekroić każdy na 3 części i dodać do pozostałych warzyw. Składniki sosu połączyć ze sobą i polać

Gosia gotuje
Zupa cebulowa z grzankami z pampuchów 117

zmiękną i wtedy lekko blendujemy zupę, aby rozdrobnić warzywa. Wyciągamy z zupy jedynie zieloną część pora. Teraz dodajemy resztę cebuli i gotujemy, aż zmięknie. Doprawiamy jeszcze, jeśli zajdzie taka potrzeba, dolewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Teraz zupę przelewamy do miseczek i ścieramy żółty ser. Wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 C. Podajemy z grzankami z pampuchów

vegetanie
Domowa pasta AJVAR z suszonymi pomidorami 244

pieprzu i skrapiamy olejem mieszając. 2/ Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 stopni na 15-20 minut aż do zarumienienia. 3/ Upieczony bakłażan z papryką przekładamy do wysokiego pojemnika, dodajemy czosnek, przecier pomidorowy, suszone pomidory, odrobinę octu i miksujemy blenderem na jednolitą masę ale tak by było widać cząstki warzyw. 4/ Doprawiamy solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba

Kuchnia PROzdrowotna
Szaszłyki z kurczaka i indyka 373

miskach i przyprawiamy. Mięso lekko podsmażamy na patelni. Warzywa myjemy, kroimy i umieszczamy w osobnych miskach. I zabieramy się za nakłuwanie ;) Ja robiłam to w następującej kolejności: mięso papryka pieczarka cebula itd. Układam wszystko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skraplam oliwą i posypuję niewielką ilością natki pietruszki. Piekę w piekarniku przez około 30-35 min w temp. 200 stopni

Kolejny blog o gotowaniu
Papryki nadziewane z ryżem basmati 208

Miałam w lodówce zapas różnokolorowej papryki. Postanowiłam,że nafaszeruję ją dobrze doprawionym mięsem oraz moim ulubionym i bardzo smacznym ryżem basmati i zapiekę w piekarniku. Dodałam

Słodko-Słony Świat Ilony
Wiejska bułeczka z chipsami z boczku i jajkiem w koszulce 215

blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury około 160°C i pieczemy do czasu, aż się ładnie zarumienią.W tym czasie przygotowujemy kanapki: smarujemy pieczywo odrobiną masła, układamy na bułce umyte listki sałaty, plasterek sera żółtego, plasterki pomidora i przekrojone na pół ogórki korniszony. Na warzywa kładziemy upieczone chipsy z boczku.Gdy woda w garnku się zagotuje

W kuchni Katie
PASZTET DOMOWY BEZ WĄTRÓBKI 471

dodajemy 1/2 szklanki wywaru od gotowania mięsa i warzyw. Następnie dodajemy  ubitą pianę z białek i mieszamy całość dokładnie.keksówki smarujemy smalcem i obsypujemy bułką tartą. Nakładamy pasztet dokładnie uciskając,aby wypełnił wszystkie wolne przestrzenie. nakładamy go do wysokości 3/4 naszych foremek. Wierzch wyrównujemy i posypujemy bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 45 minut

Walijskie Pichcenie
Pasztet drobiowo- warzywny z kminkiem 136

skrzydełek cebula 5 suszonych podgrzybków kminek sól pieprz Warzywa i oddzielone mięso mielimy w maszynie do mielenia, dwukrotnie (lub blenderujemy całość dokładnie, jak ja). Doprawiamy obficie solą, pieprzem i kminkiem. Dokładnie mieszamy całość. Teraz pasztet przekładamy do foremki (keksówka o długości 30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1h i 20 minut

Mango Papaja
Kotlety z kaszy kuskus z sosem pieczarkowym 263

słodką i przyprawa kuchni arabskiej do smaku. Warzywa przełożyć do kaszy, dodać do niej jajko i mąkę. Wymieszać na jednolitą masę.  Następnie formułować spłaszczone kulki.  Układać na papierze do pieczenia . Piec w 190 stopniach przez ok. 20 minut. Możecie też je usmażyć. Jednak ja ostatnio jak tylko mogę wykorzystuję piekarnik do dań obiadowych. Sos: Garść pieczarek pokrojonych

Fabryka pomysłów
Big Mac - domowy 297

kotlety i pokrojone warzywa, nadszedł czas na składanie kanapki. Spód bułki smarujemy sosem --> kładziemy sałatę --> plasterek sera --> kotlet --> plasterki ogórka i następny poziom środek bułki --> sos --> sałata --> plasterek sera --> kotlet --> plasterki ogórka --> wierzch bułki i gotowe, tak złożone kanapki wkładamy na 5-10 minut do piekarnika nagrzanego

Zainspiruj się kuchnią