warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:164/434)

Kuchnie świata: frittata ze szparagami, rukolą i suszonymi pomidorami 138

szparagi i posypujemy suszonymi pomidorami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Frittatę ze szparagami podajemy jako danie główne lub przekąskę. Smakuje na ciepło i na zimno. Do frittaty można podać  domowy sos pomidorowy . Sezon na szparagi w pełni, dlatego polecam też inny przepis na te smaczne warzywa: Szparagi zapiekane z serem

My Chcemy Jeść
Jajko flamenco 160

papryką. Gotować przez kolejne 5 minut aż warzywa się połączą, dodać kukurydzę i natkę pietruszki i delikatnie wymieszać. Zdjąć z ognia i przełożyć do dwóch żaroodpornych naczyń do zapiekania (u mnie oryginalne hiszpańskie, gliniane naczynka). W masie  warzywnej zrobić zagłębienie i delikatnie wbić tam jajko. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać przez 15 minut

Codzienne Gotowanie
Genialna zupa vege z cukinii 151

razem przez ok. 30 minut. 3. Rozgotowane warzywa dokładnie blędujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku i jeszcze chwile razem gotujemy. 4. Kromki chleba smarujemy masłem lub oliwą i wcieramy wyciśnięty przez praskę czosnek, kroimy na małe kawałki. Grzanki można też robić bez dodatku tłuszczu. Suszymy  je na patelni lub w piekarniku. Zupę podajemy z łyżką słodkiej śmietany, można

Apetyczna babeczka
Kurczak pieczony w całości, z cebulą, czosnkiem i ziołami 236

piórka ząbki czosnku pozostawić w całości. Częścią warzyw nafaszerować kurczaka (wkładamy tyle ile wejdzie), resztę odłożyć. Kurczaka dokładnie spiąć wykałaczkami lub zszyć nicią. Nóżki zapleść. Przełożyć do woreczka do pieczenia, dodać resztę cebuli i czosnku oraz liść laurowy i ziele angielskie. Worek związać i włożyć do żaroodpornego naczynia.  Kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około

Nie tylko w kuchni
Ciasto z profesorskimi śliwkami 198

gruszki, klasyczna domowa sałatka, dżem z niewiarygodnego warzywa. I śliwki od Pani Profesor. Dużo śliwek- klasycznych węgierek z trzebnickiego zagłębia owocowego :-) Pyszne na surowo, ale od jakiegoś czasu marzyło mi się ciasto ze śliwkami. Wiecie, taki zwiastun jesieni, słodki, pachnący, z cudownie miękkimi owocami. I mimo ostatnich upałów odważyłam się uruchomić piekarnik i wykorzystać pierwszy w swoim życiu przepis

les mirabelles
Francuska zupa cebulowa 210

płuczemy, zalewamy zimną wodą i podgotowujemy. Wkładamy warzywa, całość solimy i gotujemy do miękkości. Gdy mięso przy kościach się ugotuje, zlewamy wywar i przyrządzamy na nim zupę. Składniki do grzanek: - 2 razowe bułki Przygotowanie grzanek: Bułkę przecinamy wzdłuż na pół, a potem w kostkę. Wrzucamy całość na blachę i do rozgrzanego piekarnika, żeby podsuszyć pokrojone pieczywo. Wyciągamy, gdy grzanki

Życie zamknięte w smaku
PAN KARMELE-ON I CHIPSY Z JARMUŻU 203

gruszki. Jednak nie omieszkam też w kwestii warzyw. Odkryłam prawdziwe cudo, które od jakiegoś czasu krąży w blogosferze.... Zapraszam na jarmużowe chipsy ! CHIPSY Z JARMUŻU /własny;/ 1 opakowanie jarmużu (300g) 2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości sól, pieprz do smaku ulubione dodatki (u mnie słodka i ostra papryka mielona) Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni. Jarmuż płuczę, suszę

W kuchni Karmel-itki
WARZYWNE PASZTECIKI Z SOCZEWICY Z ORZECHAMI 233

czosnkiem bardzo drobno siekam, dodaję do warzyw wraz z soczewicą, orzechami, jajkiem, oliwą i bułką tartą. Doprawiam i wyrabiam klejące, odchodzące od rąk "ciasto". Jeśli zbytnio się klei, dodać bułki tartej, jeśli znowu jest za suche - wlać nieco oliwy z oliwek. Foremkę do mufinnek wypełniam masą warzywną i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę przez 25 minut

W kuchni Karmel-itki
Nadziewany bakłażan :) 157

pomocą papierowego ręcznika ściągnąć kropelki z wierzchu warzywa, w ten sposób pozbywamy się gorzkiego smaku. Wyciąć delikatnie środek, uważając aby ie uszkodzić skórki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Cebulkę również pokroić w talarki. Kiełbaski naciąć i nadziać świeżymi listkami bazylii. Bakłażana przyprawić, nafaszerować i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180* na 30 minut, 5 minut przed

Zdrowie na języku :P
Pasztet domowy 412

podgotować.Zimne mięso razem z przyprawami i warzywami,wątróbkę i grzyby zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa.Dodać dodatkowe przyprawy do smaku,dosolić.Dodać jajka,kasze mannę i 1 szklankę rosołu z gotowanego mięsa.Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.Mięso wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st i piec 1 godzinę.Forma

Ala piecze i gotuje
Dynia i papryka. Wędzony twaróg i orzechy. Zupa. 192

jest uczta dla oka i jak się okazuje po powrocie do domu, również dla podniebienia. Dużo się dzieje w mojej jesiennej kuchni. Dziś pod nóż poszła dynia, zdecydowanie ulubione warzywo mojej starszej córki. Przyznaję, że jestem zdziwiona Jej uwielbieniem do dań z dynią w roli głównej, ale z drugiej strony bardzo mnie to cieszy. Jak łatwo się zatem domyślić, jesienne(...)pieprz  olej do smażenia śmietana kremówka orzechy laskowe twaróg wędzony - u mnie z dodatkiem papryki wykonanie: Paprykę po umyciu kroimy na pól, usuwamy gniazda nasienne i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C do chwili aż skóra zacznie odchodzić. Paprykę wkładamy do miski, naciągamy na nią worek i czekamy około 5 minut. Po tym czasie ściągamy z niej skórkę

Przysmaki Karolki
Klasyczna zupa kalafiorowa 183

smaczne warzywo złagodzi swoje działanie, gdy podamy je z czosnkiem, imbirem, koprem lub kminkiem.  Wszystko co cenne w kalafiorach i brokułach zginie, gdy będziemy je godzinami gotować. Stracimy witaminy i sulforafan, a minerały zostaną w wodzie, którą odlejemy, dlatego warto przygotowywać go w inny sposób; na przykład gotować na parze, smażyć lub piec w piekarniku. Kalafior także doskonale smakuje(...)sporym garnku skrzydełka zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do zagotowania, a następnie gotujemy przez 20 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w  sporą kostkę, wrzucamy do zupy wraz z mrożonymi warzywami i domową vegetą. Gotujemy na małym ogniu, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Kalafiora dzielimy na małe różyczki, wrzucamy do zupy, gotujemy przez parę minut, aż będzie miękki, ale niew rozgotowany

Kulinarne przygody Gatity
Gołąbki warzywne z sosem pomidorowym (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku 406

czosnek przeciskamy przez praskę. 5. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. 6. Na koniec dodajemy przyprawy oraz koncentrat pomidorowy i jeszcze przez moment dusimy. 7. W międzyczasie myjemy szpinak, odcinamy ogonki i blanszujemy na patelni z odrobiną wody. Możemy go w trakcie odrobinę posolić. 8. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopniu. 9. Kiedy mamy gotowy farsz

Okiem Blondynki by McBlondi
Planowanie posiłków – jak zacząć? Nasze doświadczenia 226

robić wszystko razem . Piekąc kaczkę upiekliśmy równocześnie warzywa, które jako frytki podaliśmy do niedzielnego obiadu, a także wykorzystaliśmy do sałatki z kuskusem i do gulaszu marokańskiego. Za jednym zamachem upiekliśmy też składniki do piątkowej zupy, które po zmiksowaniu na gładki krem trafiły do zamrażalnika. Czyli całe menu zaplanowaliśmy tak, żeby maksymalnie wykorzystać piekarnik i żeby te same składniki przewijały się

Niedzielny kucharz
Szybka zapiekanka z kalafiora 155

następnie osuszyć na ręcznikach papierowych. Gdy warzywa mamy już usmażone ,wrzucić na patelnie szynkę porwaną na kawałki. Doprawić w razie potrzeby solą ,pieprzem. Formę wypełnić cebulą ,na to papryka ,a następnie wyłożyć usmażony kalafior. Posypać żółtym serem i kawałkami szynki. Całość posypać świeżymi ziołami i zakryć plastrami sera mozzarella. Wstawić do piekarnika 200 °C i zapiec do rozpuszczenia sera

w mojej kuchni