dynią. Było to dla mnie warzywo bez smaku znane jako dynia z octu, za która delikatnie mówiąc nie przepadam. No ale wiek zobowiązuje, trzeba nadrabiać straty.. :)Dziś przekonałam się, że dynia jest genialna, pyszna, słodka jakby polana miodem, cudna wręcz! :)1/2 średniej wielkości dyni kroimy, obieramy i czyścimy, wstawiamy na blaszce do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
Z butelką mleczka w tlecienkie plasterki (można użyć nożyka, tarki do warzyw lub specjalny nożyk)1 ząbek czosnkukosteczka masła100ml śmietany 30%*1 jajkoduża szklanka tartego sera (u mnie trochę mozarelli oraz parmezanu) sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskieOpcjonalnie: 1 mała cebula, szynka (boczek również pasuje!)*wersja fit: zamiast śmietany można dodać mały jogurt naturalnyPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 200'C.Formę wysmarować masłem oraz
Kitchens Alphabetwidelcem.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec 10 minut.W tym czasie przygotować nadzienie.Boczek pokroić w kostkę, usmażyć. Dodać pokrojonego w plastry pora. Podsmażyć. Dodać paprykę, pokrojoną w kostkę i oliwki w plastry. Na koniec dorzucić pokruszony ser.Śmietanę połączyć z jajami, solą i przyprawami.Na podpieczony spód wyłożyć boczek z warzywami, zalać śmietaną z jajami.Zapieka
kolorowotorcikowososem pomidorowym i mieszamy. Wykładamy warzywa, lekko mieszamy (można dodać także trochę startego sera- ok.2 łyżek). Całość polewamy ciepłym sosem beszamelowym (jest wówczas rzadszy) i posypujemy wierzch startym serem. Ilość dowolna. Ser nadaje super smak całości ale wystarczy również gdy będzie go cieniutka warstwa. Tak przygotowaną zapiekankę umieszczamy w nagrzanym do 200*C piekarniku i zapiekamy w tej temperaturze ok.25
Smaczne Zdrowewymaga to stania przy kuchence i pilnowania garnków, ale jest to jednocześnie bardzo relaksujące zajęcie (w duchu slow food). Dodajemy delikatne składniki. Jeżeli robimy risotto z delikatnymi warzywami, np. pomidorami, groszkiem, czy dynią, to dodajemy je na ostatnie 10-5 minut gotowania risotto. Masło i parmezan. Na sam koniec dodajemy do risotto kawałeczki masła i starty(...)piekarnika i piecz przez ok. 1 godzinę (czas zależy od dyni i wielkości kawałków, więc sprawdzaj ją już po upływie 30 minut). Bulion należy trzymać na malutkim gazie w pobliżu patelni z risotto. Na patelni z grubym dnem i wysokimi ściankami rozgrzej 2 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy. Wrzuć cebulę, koper włoski i listki szałwii. Duś, aż warzywa się
Chilli Czosnek i Oliwawiększych ostępach). Na warzywa układam plastry schabu ( mogą lekko na siebie nachodzić - schab kurczy się podczas pieczenia). Na schab układam cebulę i ponownie plastry marchwi po całości. Przykrywam wszystko startym serem oraz smaruje cienką warstwą majonezu. Naczynie przykrywam folią aluminiową ( można użyć pokrywy od naczynie jeśli takie posiadamy). Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy
Kulinarne przygodywarzywami. Solę trochę wodę. Gdy warzywa są miękkie dodaję serek topiony, blenduję. Chwilę gotuję. Dodaję mascarpone, śmietanę i parmezan. Blenduję. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Bagietkę kroję na kromeczki. W kubku mieszam 2 łyżki oliwy z oliwek, rozmiażdżony czosnek i posiekaną bazylię. Smaruję oliwą czosnkowo-bazyliową kromki bagietki i zapiekam je w piekarniku – około 10 min 180 stopni
MojaQchnia.pljeszcze chwilę smażyć. Następnie zdjąć warzywa z palnika, wymieszać z kaszą i z pokrojonym w kosteczkę serem kanapkowym. Przyprawić do smaku solą i ewentualnie większą ilością pieprzu. Napełnić farszem papryki, włożyć do foremki i podlać około 300 ml wody, tak do 0,5 - 1 cm wysokości papryki. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 30 minut
Kuchcik gotujejeszcze chwilę smażyć. Następnie zdjąć warzywa z palnika, wymieszać z kaszą i z pokrojonym w kosteczkę serem kanapkowym. Przyprawić do smaku solą i ewentualnie większą ilością pieprzu. Napełnić farszem papryki, włożyć do foremki i podlać około 300 ml wody, tak do 0,5 - 1 cm wysokości papryki. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 30 minut
Kuchcik gotujepodpiec. Gdy wyjmiemy z piekarnika nadziewamy farszem, posypując resztą sera i przykrywamy. Zapiekamy w 180 stopniach C przez 10 minut. Do przyrządzenia zapiekanek wykorzystałam SOS KIELECKI KANAPKOWY firmy WSP SPOŁEM . Sos idealnie wpasował się w charakter zapiekanek, nadając im pikantnego smaku z nutą orientu. Wytworzony jest z bez substancji konserwujących. Charakteryzuje się kawałkami warzyw i grzybów konserwowych tj. ogórka, cebuli
Prosto i Smacznie z Anetąpochodzi z książki „Warzywo” Dominiki Wójciak. W oryginale występuje z bananowym kremem karmelowym. szklanka puree z dynii szklanka płatków owsianych górskicch 2/3 szklanki wrzątku 100 g masła 4 łyżki cukru trzcinowego 2 jajka szklanka mąki pszennej łyżeczka sody łyżeczka cynamonu szczypta soli 4 łyżki dobrego kajmaku z dodatkiem soli do posmarowania ciasta Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Puree
Mienta blogsól.pieprz Wykonanie kapustę siekam w paski, cebulę we wiórka ,pieczarki w plastry i na rozgrzanej patelni podsmażam wszystko (ok 3 minut) , następnie posypuje farsz solą po to by warzywa puściły wodę ,przykrywam pokrywką i duszę jeszcze ok 10 minut(...)przygotowane porcje wkladam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut
Eli Gotowanienagrzanym do 200*C piekarniku przez 15 minut. Gulasz przygotowujemy jako pierwszy, ponieważ wymaga więcej czasu. Łopatkę kroimy w większą kostkę, przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Marchew obieramy i kroimy w drobne słupki. Pieczarki, cebulę i papryki kroimy w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i podsmażamy przez 10 minut. Następnie dodajemy wszystkie warzywa. Koncentrat rozrabiamy z wodą
VioletoweKucharzeniepietruszki. Całość dodać do przysmażonych warzyw. Wszystko dobrze ze sobą połączyć. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych. Lekko obsmarować od środka solą i pieprzem. Zostawić kapelusze. Podsmażyć bardzo delikatnie z każdej strony na pozostałej części oliwy. Odsączyć i nafaszerować kuskusem. Na wierzch położyć ser feta. Przykryć kapeluszami i wstawić na ok 35-40min do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
Jemy Pijemy