Ajvar to lekko pikantna pasta warzywna, pochodząca z kuchni serbskiej. To moja pierwsza przygoda z przetworami, a do zrobienia ajvaru zachęciło mnie to, że jest zrobiony z pieczonych warzyw. Muszę przyznać, że jest wyśmienity!;) Można użyć go jako bazę sosów paprykowych, jako dodatek do mięs z grilla lub po prostu do kanapek. Przepis pochodzi z bloga OlgaSmile(...)Wykonanie:Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy na pół, układamy na blasze i pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż na skórce pojawią się czarne plamy. Wtedy wyjmujemy paprykę z piekarnika i wkładamy na 20 minut do woreczków foliowych. Po tym czasie zdejmujemy z nich skórkę.Bakłażana kroimy w plasterki i delikatnie solimy, odstawiamy na 15 minut. Gdy puści wodę, myjemy
Czerwona Porzeczkawinnego białego sól do smaku Sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 180C i zalewamy nerkowce zimną wodą (jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej). Bataty i buraki dokładnie myjemy. Najpierw wsadzamy do piekarnika buraki owinięte w folię, po 15 minutach dokładamy bataty (również owinięte w folię). Po ok. 40 minutach od włożenia buraków, sprawdzamy widelcem czy są już miękkie (muszą być miękkie(...)Kroimy gruszkę w kostkę (wraz ze skórką), przekładamy do miseczki, posypujemy ziołami (szczyptą oregano/tymianku, estragonu i ziół prowansalskich), 1 łyżeczką octu winnego białego i 1 łyżeczką agawy. Odstawiamy. Gdy warzywa są już miękkie, wyciągamy je i odkładamy do ostygnięcia. Obieramy zarówno bataty jak i buraki. 1 batata kroimy plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Powinien być na tyle miękki
Fill The BowlHarissa jest podstawową przyprawą w kuchni tunezyjskiej i jest niezwykle wszechstronna. Można jej używać do przyprawiania grillowanego mięsa lub ryby, dodawać do pieczonych warzyw, sosów lub zup i gulaszów. Ja dodałam harissę do hummusu, aby nadać mu odrobinę pikanterii. Można regulować ostrość pasty, dodając mniej lub więcej chili. Pamiętajmy tylko, że harissa ma być ostra! Składniki: Harissa * 1 czerwona papryka(...)pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli *Przepis pochodzi z książki Jerozolima, Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi, wyd. Fillo Przygotowanie: Paprykę umieszczamy pod mocno rozgrzaną górną grzałką piekarnika mniej więcej na 25 minut, aż będzie bardzo przypalona z wierzchu i miękka w środku. Od czasu do czasu obracamy paprykę na drugą stronę. Po upieczeniu przekładamy ją do miski
Smakowity Blog Kulinarnykwota nie trafia do operatora lecz wspiera Fundację Dzieci Niczyje, która pomaga dzieciom doświadczającym pomocy. A dzisiaj zapraszamy Was na zdrowy obiad - pieczone pulpeciki z łososia, z chrupiącymi warzywami i makaronem soba! Pyszne, świeże, szybkie i aromatyczne danie! Inspiracja z książki - The Bowler's Meatball Cookbook. Polecamy :) Składniki : (dla 2-3 osób) 350 g łososia, 1 duże jajko(...)uformować kotleciki z mniej więcej łyżki farszu. Gotowe pulpeciki obtoczyć w mieszance jasnych i ciemnych ziaren sezamu. Tak przygotowane pulpeciki ułożyć na blaszce i piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni. W połowie pieczenia pulpeciki należy odwrócić na drugą stronę. Na patelni podgrzać trochę oleju sezamowego i chwilę przesmażyć przepołowione groszki cukrowe, pod koniec smażenia na dosłownie
Plate of Joywiórka robię obieraczką do warzyw i również dodaję,oliwę od suszonych pomidorków mieszamy z sosikiem greckim i również dodajemy do miski wszystko razem mieszamy.Najlepiej jest przygotować tą mieszankę nawet kilka godzin wcześniej ,żeby szpinak troszkę zmiękł ,jak nie mamy czasu,to po prostu pogniećmy go trochę ręką z oliwą. Bagietki upiec w piekarniku aż będą rumiane i masło czosnkowe
Swojskie jedzonkoznowu zostałam "szczęśliwą" posiadaczką tego warzywa i postanowiłam nie kombinować tylko przyrządzić je najprościej jak się da. Wyszła przepyszna. Serio. Składniki: dwie duże garści okry 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1 łyżka przyprawy zatar sól 1 łyżeczka oleju rzepakowego Okrę myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na pół, skrapiamy olejem i posypujemy papryką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy do zrumienienia
Kardamonovypieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 30 minut lub do czasu aż dynia będzie miękka. W garnku roztopić masło i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać upieczoną dynię, zalać wodą (ewentualnie domowym wywarem warzywnym lub rosołem) około 600ml (lub tyle aby zakryć warzywa. Zupę zagotować i gotować na niewielkim ogniu
Codzienne GotowanieZachęcam Was do polubienia tego warzywa – już nie zabraknie Wam pomysłów na dania z użyciem cukinii, jeżeli skorzystacie z poniższej ściągi. Wybrałam najsmaczniejsze przepisy z cukinią z bloga Korzystajcie, dzielcie się i zostawcie opinię! Smacznego! Pikantne leczo z cukinią Risotto z krewetkami i cukinią Makaron z łososiem i cukinią Placki z cukinii z piekarnika Cukinie faszerowane mięsem mielonym Zielona
Kuchnia Bazyliiwarzywami... no i ze 2 razy zrobiłem naleśniki... 😁 Zawsze wolałem grillować, piec itp., tak by jak największa ilość tłuszczu się wytopiła... Przypomnę, że tłuszcz utrudnia trawienie białek. Aga też lubi piec i grillować. W 4 lata zajechaliśmy: 3 prodiże i reperowaliśmy kombiwar, a jak już był w planie piekarnik, to pieczenie
Dieta Rozdzielna i Zdrowiemożna go też upiec w piekarniku. Tak naprawdę to robi się sam. Zapraszam 😊. Polacy coraz częściej zaczynają dbać o swoją dietę i kontrolować to co jedzą. Od jakiegoś czasu stajemy się świadomymi konsumentami, czytamy etykiety i staramy się kupować żywność dobrej jakości. Zdecydowanie jemy coraz zdrowiej, w naszej codziennej diecie jest coraz więcej warzyw i owoców, a coraz mniej tłuszczu
Kulinarne przygody Gatitynajbardziej ciekawy sezon dla wielbicieli warzyw i owoców. Pojawiają się już pierwsze grzyby i dynie, są jeszcze maliny, borówki i jeżyny. Owoce te sprawdzają się najlepiej w prostych ciastach, do których zaliczam chlebek bananowy. Podstawową zaletą tego ciasta jest to, że nie wymaga użycia miksera czy innego sprzętu. Wystarczy miska, widelec, foremka i piekarnik. Sekretem dobrego ciasta bananowego, zwanego też
Smakowity Blog Kulinarnypatelni grillowej lub w piekarniku na 190 stopniach przez ok 15 min 4. Groszek gotujemy w osolonym wrzątku ok 5 min 6. Dressing - w słoiku łączymy olej, ocet, miód, sól, pieprz i płatki chilli, zakręcamy słoiczek i mocno potrząsamy, doprawiamy do smaku 7. Ugotowaną, jeszcze ciepłą soczewicę łączymy z dressingiem, podajemy z warzywami i pokruszoną fetą
Słodki Kompromisdelikatnie obieramy skórkę obierakiem do warzyw. W miseczce wymieszać olej z miodem, dodać sok z cytryny i przyprawy. Wymieszać. Marchewki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polać wszystko gotową marynatą, posypać liśćmi tymianku. Dłońmi obtoczyć marchewki w marynacie, aby ze wszystkich stron pokryły się sosem. Wstawić do nagrzanego na 200 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół
gutfutpapierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (z termoobiegiem) przez 25-30 minut - do zarumienienia, następnie przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 10 minut - do ładnego brązowego koloru. Bułkę do hamburgera podgrzać w piekarniku/na patelni/ugrillować. Obie strony bułki posmarować ulubionym sosem (u mnie sos czosnkowy wg tego przepisu ). Ułożyć warzywa i na koniec kotleta z kalafiora
CookYourselfnajbardziej włóknista część. Tak przygotowane warzywa wrzucam na osolony wrzątek i obgotowuję nie dłużej niż 5 minut. Odcedzam i lekko studzę. 3-4 szparagi owijam dość cienkim plastrem boczku oraz nie za grubym paskiem ciasta francuskiego. Układam na blaszce wyłożonej papierem. Wystające spod boczku i ciasta szparagi natłuszczam lekko oliwą i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (góra-dół
Pichceniomania