domu jak w piekarniku. Chodzi wiatrak, ale mieli rozgrzane powietrze dając niewiele ukojenia. W takie dni nie chce się ani gotować ani nawet jeść. A przecież nie samą wodą człowiek żyje. Doskonałym pomysłem na taki czas jest chłodnik . Najbardziej popularny jest chyba buraczkowy, ale nie warto poprzestawać tylko na nim. Wykorzystajcie inne warzywa i owoce do przygotowania pysznych, zimnych
Smaczna Pyzasuchy makaron. Całość zapiekamy w piekarniku w 150 stopniach C z włączonym termoobiegiem ok. 45 minut. W razie potrzeby możemy wydłużyć czas zapiekania. *kremowa baza do jasnych sosów WINIARY jest rewelacyjna, jedna torebka daje wiele możliwości. Możemy przygotować sosy o różnych smakach: musztardowy, chrzanowy, beszamelowy. Sosy świetnie komponują się z mięsem, rybami, czy też warzywami. POLECAM. The post Zapiekanka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępołową wody. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec bez przykrycia przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec przez około 3 godzin pod przykryciem. Podczas pieczenia co jakiś czas mięso polewać powstałym sosem, w razie gdyby było go za mało uzupełniamy pozostałą wodą. Mięso podać ze świeżymi warzywami, granetem, ziołami i kuskusem. Smacznego
Plate of JoyUgotowane mięso i warzywa odcedzić na sicie. Zmielić mięso, marchewki, seler korzeniowy, pietruszki i pieczarki podsmażone z cebulę. Do masy dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, płatki owsiane zmiksowane z majerankiem. Masę dobrze doprawić papryką w proszku, solą i pieprzem, dodać jaja i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do keksówek posmarowanych olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
SzczyptaSmaQinnym razem). Ugotowane warzywa, grzyby i mięso (oddzielone od kości) przekładamy do kielicha blendera- doprawiamy obficie solą, pieprzem i majerankiem i blenderujemy na gładką masę (bądź mielimy, ja niestety nie jestem posiadaczką maszynki do mielenia). Dodajemy suszoną żurawinę i dokładnie mieszamy. Pasztet przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez
Mango Papajapowstaną czarne plamy. Wyjmujemy z piekarnika, wkładamy do woreczków foliowych i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie możemy zdjąć skórkę i pokroić ją na mniejsze części. Jeśli skórka z papryki Wam nie przeszkadza, możecie pominąć ten etap. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na odrobinie oleju. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa wrzucamy do pomidorów i dusimy
Czerwona Porzeczkaoliwiepęczek natki pietruszkigałka muszkatołowapieprz120 g startego parmezanu lub innego ulubionego seramożna dodać zielone szparagiprzygotowanieMakaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją z opakowania, odcedzić i zahartować zimną wodą, odcedzić. Warzywa umyć. Seler naciowy obrać, pokroić w cienkie plasterki. pietruszkę posiekać. Wędlinę pokroić w paski. Seler wrzucić na 2 - 3 minuty do wrzątku z odrobiną cukru, odcedzić. Karczochy pokroić na ćwiartki, pomidory(...)wymieszać makaron z selerem, wędliną, karczochami, pomidorami i połową pietruszki. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, przełożyć do formy do zapiekania posmarowanej masłem. Zapiekankę posypać startym parmezanem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C, zapiekać ok 30 minut, aż wierzch się przyrumieni a całość będzie gorąca. Posypać resztą pietruszki i podawać. Smacznego
Stare GaryLubicie hummus? Ja bardzo...Zazwyczaj jadam go ze świeżym pieczywem, ale dzisiaj użyłam go jako dodatek do wrapów. Oprócz tego, do nadzienia dodałam gyros z kurczaka i kolorowe warzywa. Wrapy to pyszny fast food, który jest nie tylko łatwy w przygotowaniu, ale również bardzo szybki. Poza tym wrapy możemy podać na obiad, kolacje lub możemy zabrać je ze sobą(...)poszarpaną sałatę lodową, pomidory, paprykę, kukurydzę, pół ogórka konserwowego pokrojonego w półplasterki oraz kurczaka. Tortille zwijamy jak krokieta. Podajemy na zimno lub na gorąco. Ja preferuje podgrzane w piekarniku lub przyrumienione na grillu. Smacznego :-) W związku z 25-leciem firmy Bonduelle, mam dla Was ciekawostkę:-) Czy wiesz, że? Rolnicy Bonduelle stosują płodozmian, aby zmniejszyć liczbę patogenów (chorób
kulinarne odsłony patiSzybka przystawka na spotkanie ze znajomymi czy niezapowiedzianą wizytę rodziny. Tartaletki z pomidorkami są kolorowe, łatwe w przygotowaniu i składają się z kilku składników. Najwięcej czasu
Pasja SmakuCukinia faszerowana ryżem i mięsem może być zarówno lekkim daniem obiadowym, jak i ciepłą przekąską na przyjęcia i imprezy. Przygotowana wcześniej, wymaga jedynie, w wybranym momencie
Smak mojego domu500 g buraków*, 1 cebula sól, pieprz, sok z 1 cytryny, 1 łyżka miodu, 3 łyżki octu winnego**, 3-4 łyżki oliwy Buraki umyć, zawinąć w
królestwo garówtłuszczu bakłażany nie są tłuszczem przesiąknięte, jak to czasem się zdarza przy smażeniu tradycyjnym. To klasyczny przepis na bakłażany z północnych Włoch. Możemy tak upieczone warzywa zjadać jako samodzielne danie, stanowią też znakomity dodatek do mięs i ryb. Smaczne na ciepło i na zimno. wg przepisu z tej strony Składniki 500 g - 2 bakłażany(...)mozzarellą jeżeli używamy. Tartą bułkę wymieszać z 2 łyżkami oliwy i oregano, posypać równomiernie wierzch zapiekanki. Można posypać kawałkami mozzarelli. Umieścić naczynie do piekarnika i piec w temperaturze 190 st C ok pół godziny do uzyskania złotego koloru. Najlepiej zjadać od razu, gorące, ale może być również podawane na zimno. Smacznego
Stare Garypieczeń wieprzowa z warzywnym nadzieniem, który idealnie łączy się ze smakiem lekko pikantnej marynaty. Do tego np. biały sosik i odświętny obiad gotowy! Pycha!!! Składniki na pieczeń z warzywami 1,2-1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki, karczku) 1 cebula 1 mała marchewka 0,5 pietruszki 0,25 małego selera 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz olej(...)zwijamy tworząc coś na wzór rolady. Związujemy bawełniana nicią lub spinamy wykałaczkami, równomiernie smarujemy marynatą i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C i pieczemy mięso około 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, przykrywamy folia aluminiową i pieczemy jeszcze 75 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię
Rozpustne gotowanieminut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez około 8-10 minut (do lekkiego zarumienienia). Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na cienkie paseczki. Posypujemy przyprawą do gyrosa, mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni 1-2 łyżki oleju i wrzucamy mięso. Smażmy. Warzywa myjemy. Pomidorki kroimy na plasterki
Smaki Na Talerzunajpopularniejszych dań z tego warzywa. U nas krem z dyni na dobrą sprawę jemy cały rok, ponieważ w sezonie mrożę miąższ z pieczonej dyni i kiedy tylko mamy ochotę na rozgrzewającą zupę dyniową, bądź gulasz dyniowy, wyciągam z zamrażalnika torebeczkę z magicznym złotym miąższem. Polecam Wam ten sposób, bo piekąc dużo kawałków dyni w piekarniku na raz, możecie zaoszczędzić wiele
SMYKWKUCHNI