Sałatka shoarma z polędwiczki Sałatka shoarma z polędwiczki to pyszna propozycja na bardzo smaczną sałatkę, którą Wam polecam Polędwiczka wieprzowa usmażona w przyprawie do shoarmy, warzywa i czerwona kapusta pekińska, która może nie jest zbyt popularna, ale smakuje rewelacyjnie - nie robi się gorzka, ani nie farbuje, a do tego pyszny sos czosnkowy. Sałatka shoarma z polędwiczki lekko przypomina sałatkę gyros(...)miseczki przesypać przyprawę do shoarmy, dodać oliwę z oliwek i dokładnie połączyć. Do miseczki z marynata przełożyć pokrojoną polędwiczkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na około godzinę. Na patelni rozgrzać masło klarowane i na gorący tłuszcz włożyć zamarynowane mięso, usmażyć - krótko na dużej mocy palnika. Usmażone mięso przełożyć do miski i wystudzić. Ogórki konserwowe opłukać, osuszyć i pokroić
WSZYSTKO SMACZNEJuż niedługo zaczyna się sezon na botwinkę.W sklepach można spotkać świeże i młode warzywa, które zachęcają nas do spożywania nowalijek.Wiosna jest magiczna ,kiedy widzi się jak wszystko zaczyna żyć , kwitnąć i rodzić wtedy warto stanąć na chwilę , wziąść głęboki wdech i pomyśleć o sensie życia :).Zadać sobie parę pytań ,które nam się często nasuwają - dokąd zmierzam, czy życie(...)pieprz 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozrobioną z odrobiną zimnej wody ********************************************************************** 1. Botwinkę umyć , osuszyć na cedzaku , posiekać drobno. 2. Chrzan obrać i pokroić w paski. 3. Na głębokiej patelni rozgrzać masło ,wsypač cebulę i dusić do miękkości , dołożyć liście botwinki.Podlać bulionem. 4.Dodać koncentrat pomidorowy , sos sojowy , chrzan ,dusić 10 minut. 5.Zalać kremówką ok.0.5 kubka
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimnie najważniejsze. A moja kuchnia w kolorach jesieni dziś wygląda tak: #myAmbition Składniki podstawowe: 450 g brukselki Ok.1 litra wody ½ łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 400 g makaronu z warzywami 4 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Zagotować 1 litr wody z solą i cukrem. Uwaga!!! Aby pozbyć się goryczki brukselki do jej gotowania można dolać trochę mleka. Wrzucić brukselkę(...)mielonego 1 łyżeczka natki pietruszki 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka bazylii suszonej 2 łyżeczki majeranku ½ łyżeczki soli Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać na drobno. Olej rozgrzać na patelni. Wrzucić mięso i posypać przyprawami. Po 5 minutach smażenia dodać cebulę. Smażyć jeszcze 5 minut. Dodać czosnek i smażyć jeszcze ok.1 minuty. Odstawić do przestygnięcia. Składniki na sos potrzebny
Przepisy BabciWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Szybkie i smaczne roladki z tortilli z kurczakiem, warzywami i sosem szpinakowym. Idealnie sprawdzą się jako przekąska na domówkę, seans filmowy lub kolację. Na imprezach zawsze schodzą jako pierwsze. Dodatki możemy zmieniać pod siebie i dodawać to co lubimy Roladki z tortilli z kurczakiem i sosem szpinakowym(...)opcjonalnie) Przygotowanie --> Pierś z kurczaka kroimy na cienkie kawałki. W misce mieszamy maślankę z wszystkimi przyprawami, dodajemy do niej kawałki kurczaka. Odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej, smażymy na niej pierś z kurczaka (odsączoną z maślanki) z każdej strony na rumiany kolor. Odkładamy. --> Sos szpinakowy: --> Do kielicha blendera przekładamy szpinak, serek, czosnek, listki bazylii (opcjonalnie
Marta Gotujeserwować tradycyjnie, np. z młodymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach, ale równie dobrze smakuje z chrupiącą, świeżą bagietką i nie trzeba już niczego więcej. Bardzo aromatyczna, sycąca kompozycja wołowiny i warzyw z czerwonym winem i koniakiem w tle. Wykwintna, więc sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale także na uroczysty obiad. Po poczęstunku usłyszałam: „To mistrzostwo świata!” /inspiracja(...)cayenne 1 łyżka śmietany 18% Wykonanie: Składniki marynaty wymieszać ze sobą w naczyniu, wołowinę umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, umieścić w marynacie. Schłodzić przez noc. Ugotować bulion, przestudzić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso, obsmażyć chwilkę na dużym ogniu.Dorzucić posiekaną cebulę, pora, pokrojoną w kostkę marchewkę oraz pieczarki. Podlać połową przygotowanego bulionu i po kwadransie połową porcji wina. Dusić
Raj dla PodniebieniaDzięki dodaniu innych składników może powstać nowe danie, nawet deser...;) Do ciasta możecie dodać także cebulkę wraz z kiełbaską, kukurydzę zastąpić groszkiem, pomidorkami, pieczarkami. Takie ciasto pasuje do innych warzyw - eksperymentujcie:) Dodanie do ciasta słodszych składników typu suszone owoce + cukier puder stworzy nam deser ! Polane placuszki dodatkowo polewą czekoladową + dodatki świeżych owoców.... mniam! Lubię takie "praktyczne" ciasta, którymi możemy(...)miski, dodajemy wszystkie suche składniki (na razie oprócz suszonej żurawiny), dodajemy miód i mleczko oraz powoli wodę - mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta, bez grudek na koniec dodajemy kukurydzę na patelni rozgrzewamy olej i smażymy racuchy na rumiano z obu stron, odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Smacznego
Zasmakuj Kuchniplastry,wszystko zalewam olejem , mieszam wszystko razem bardzo dokładnie i pod przykryciem wstawiam do lodówki na kilka godzin aby się smaki przegryzły . Kiedy nasze mięso mamy zamarynowane , na rozgrzaną patelnie przekładam nasze mięso , lecz cebulę z mięsa odkładam bo nie będzie nam potrzebna . Jak mięso nam się przesmaża , między czasie obieram cebulkę i kroję w drobną kostkę , oraz czosnek także(...)wszystkie składniki , na deskę przekładam makaron i kroję go tak aby nie był za długi , pokrojony makaron przekładam do wysokiej miski , dodaję wystudzone mięso z czosnkiem i cebulką , wszystkie warzywa pokrojone , majonez , ketchup , musztardę , kukurydzę odsączoną i wszystko bardzo dokładnie mieszam , aby wszystkie składniki się połączyły , następnie doprawiamy do smaku solą . Jak sałatkę mamy dobrze wymieszaną , przekładamy do ładnych
Mój Smakwersja bakłażana, która może przypaść do gustu każdemu. Mój narzeczony nie lubi tego warzywa, ale nie dawałam za wygraną i stwierdziłam, że warto by było gdyby jednak polubił "gruszkę miłości". Tak też się stało. Przeciwnik bakłażana rozsmakował się w tej potrawie :) Pomyślałam, że jest to jakiś mój osobisty kulinarny przełom! Składniki na grillowanego bakłażana z oscypkiem i pieczarkami (4 porcje(...)stron do uzyskania chrupkości, wyłożyć na niego oscypek. Poczekać aż ser zacznie się rozpuszczać. Ja dodatkowo polałam na koniec (już na talerzu) bakłażana oliwą z oliwek z patelni z pieczarkami (po ich uprzednim podgrzaniu). Posypać szczypiorkiem
Karola gotujesoli oraz: 8 płatów makaronu Lasagne 1 średnia cukinia 1 duża kulka mozzarelli odsączona z zalewy forma do zapiekania 19 x 24 cm Wykonanie: Sos mięsny: Olej wlać na patelnię. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć aż się przyrumieni. Dodać mięso, które też podsmażyć rozdzielając jego grudki drewnianą łyżką. Dodać bulion i koncentrat pomidorowy, ocet i cukier. Gotować(...)płaty na raz. Podgotowane płaty makaronu odkładać na metalową kratkę do studzenia. Sos mięsny podzielić na 8 porcji. Cukinię pokroić w cienkie paski za pomocą np. obieraczki do warzyw. Kulkę sera mozzarella pokroić w cienkie plasterki. Na każdym płacie makaronu ułożyć kilka pasków cukinii (około 4 sztuki). Na cukinii ułożyć porcję sosu mięsnego zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni z każdej
Posadzone i zjedzonełyżki masła ser feta (opcjonalnie) sól pieprz DODATKI: ziemniaki w mundurkach rzodkiew ogórek zielony ulubiona sałata/ surówka świeży szpinak Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Szpinak opłukać, wysuszyć. Na patelni roztopić masło, dodać pokrojony w drobna kosteczkę czosnek i podsmażyć z 1-2 min. Dodać do tego szpinak i podsmażyć. Na końcu dodać pokrojone pomidory suszone, przyprawić solidnie pieprzem i solą(...)czekamy chwilkę aż roladki odpoczną na talerzu, po czym kroimy je na mniejsze kawałki. Jeśli chodzi o dodatki, to pozostawiam wam dowolność. Ja lubię je jeść ze świeżymy sezonowymi warzywami i ziemniaczkami w mundurkach. Smacznego! Jeżeli pokochałeś/ aś ten przepis, miło mi będzie, jeśli polubisz lub udostępnisz go innym :) Dzięki
Calzonella.comCukinia to warzywo, które idealnie nadaje się do faszerowania. Ostatnio postanowiłam przygotować cukinię w zdrowszej wersji. Do faszerowania użyłam kaszy jaglanej, marchewki, cebuli i piersi z kurczaka. Danie warte wypróbowania :) Jeżeli jesteście smakoszami mięsa to spróbujcie przygotować cukinie z mięsem mielonym (przepis tutaj ). Składniki na porcję dla 2-3 osób: 3 średniej wielkości cukinie 1 duża pierś z kurczaka(...)łyżeczki), aby nie przedziurawić cukinii. Uwaga: wydrążony miąższ nie będzie potrzebny do tego dania! Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i przesmażyć cebulę. Gdy zeszkli się dodać mięso. Całość przesmażyć. Na sam koniec dodać marchewkę i ugotowaną kaszę jaglaną. Jeszcze chwilę smażyć. Całość wymieszać i przyprawić solą
UgotowaćPlacki ziemniaczane są zazwyczaj bardzo lubiane. Jemy je na słodko, ostro, z mięsem lub warzywami. Przeważnie przygotowuje się je z dodatkiem mąki i jajka. Dziś polecam je w wersji mini tzn. z samych tartych ziemniaków. Są idealne na przystawkę na imprezy. Chrupiące, małe - na jeden kęs. Idealne z serowym sosem. Ziemniaki starte na cienie paseczki powodują(...)pora na nasze placuszki. Ziemniaki obrałam, umyłam i starłam na tarce o grubszych oczkach. Odcisnęłam z nich sok. Ziemniaki posoliłam i posypałam zmielonym czarnym pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wlałam olej. Z ziemniaków formowałam małe kulki. Zgniatałam je na płaskie placuszki i układałam na gorącej patelni. Smażyłam po 2-3 minuty z każdej strony na chrupiąco. Układałam
potrawyregionalneserem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Cytrusowa lemoniada Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami(...)kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kolorowymi pomidorkami Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z ogórków małosolonych Sałatka owocowa z czerwoną
Moja smaczna kuchniaPikantna, bardzo rozgrzewająca zupa pomidorowa. Pełna warzyw i mięsa doskonale nadaje się na jednodaniowy obiad. Szybka do zrobienia i naprawdę smaczna. Z prawdziwym, węgierskim aromatem mielonej papryki, wędzonego boczku i pikantnej kiełbaski. Zróbcie sobie koniecznie w jakiś zimny dzień! :) Przy tej jesiennej okazji polecam Wam piosenkę, którą znajdziecie pod etykietami. I trzymajcie się ciepło! :) Składniki: 0,5 litra(...)jeżeli nie mamy pomidorów) 1/2 łyżki igieł rozmarynu 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej sól, pieprz do smaku 1. Boczek pokroić w paski, wrzucić na zimną patelnię, włączyć średni ogień i powoli wytapiać, następnie podsmażyć na chrupko. Kiedy lekko zbrązowieje dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, lekko poddusić. Rozgrzać bulion w garnku. 2. Dodać paprykę
Kuchnia PrezydentowejLato to chyba najlepszy okres pod względem ilości warzyw i owoców. Uwielbiam, gdy wchodzę do warzywniaka i nie wiem, które z nich kupić...W ostateczności biorę wszystkich 'po trochu' :) Cukinia właśnie w ten sposób została zakupiona. Zapomniałam o niej, zupełnie. Całe szczęście w porę sobie też o niej przypomniałam :) I ją nadziałam! CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM DROBIOWYM przepis autorski // 2 cukiniowe(...)pieprz ~miąższ wydrążony ze środka jednej połówki cukinii ~2-3 pieczarki Mięso zmielić (lub, jeśli tak jak ja nie macie maszynki do mielenia mięsa - bardzo drobno je pokroić). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać też inne ulubione przyprawy. Smażyć ok. 3-4 minuty, aż mięso nie zrobi się 'białe' ze wszystkich
chili & sugarużyłam do pizzy odznaczają się wyjątkową miękkością i pysznym smakiem. Dzięki nim przygotowanie farszu do pizzy zajęło dosłownie kilka chwil. Musiałam jedynie odczekać kilkanaście minut, aby cebulka lekko zmiękła. Warzywa od Barmar należało wyłącznie dodać pod koniec duszenia się cebulki z pomidorami i wymieszać, aby składniki się połączyły i gotowe :) Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki - 1 szklanka mleka(...)drożdżami. Wyrób ciasto do momentu odchodzenia od ręki. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut. 2. W tym czasie przygotuj cebulkę. Oczyść ją i pokrój w talarki. Wrzuć na patelnie z odrobiną wody, posól. Duś pod przykryciem ok. 10 minut. Dodaj obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki pomidory. Przypraw. Smaż bez przykrycia do momentu niemalże całkowitego odparowania wody. Następnie
Zdrowie na języku :Pniż 5 zł za porcję. Nie wymaga ono także wielkiego wysiłku, a smakuje wybitnie. Co więcej, jest to zdrowe i pełnowartościowe danie – nie zawiedzie ani miłośników mięsa ani zwolenników warzyw. Łączy ono w sobie nutę polskości z włoskimi smakami, a takie połączenia są zawsze w dziesiątkę! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. WODA(...)gotujemy ok. 10 min aby były lekko twardawe w środku (bo będziemy je jeszcze smażyć i zapiekać). 4. PIECZARKI (5 min): myjemy je i kroimy w plasterki. Dorzucamy na patelnię kiedy cebula i szynka już się zrumienią i lekko solimy (wtedy pieczarki szybciej puszczą wodę). Smażymy ok. 5 min aż woda z pieczarek całkowicie nie wyparuje. Wszystko pieprzymy do smaku
Nerds KitchenNie zawsze mam chęć na mięsny obiad. Czasem nawet mąż domaga się czegoś lżejszego. Te placuszki to moje niedawne odkrycie, wcześniej robiłam z inną kaszą i
Z Majeczką w kuchniUwielbiam makarony. Ostatnio chętnie przygotowuję dania z dodatkiem makaronu farfalle czyli "motylki". W kształcie przypominają także kokardki. Czas przygotowania dania to nie dłużej niż
Moja smaczna kuchniaMakaron ze szpinakiem. Bardzo szybkie i tanie danie obiadowe. Czasami brak czasu zmusza nas do ugotowania czegoś w ekspresowym tempie. Oto pomysł na taki obiad. Ja
O kuchni z uczuciemSkładniki brokuł, 1 sztuka około 500g szpinak świeży, 250g makaron kokardki, 300g Składniki na sos masło, 80g mąka, mleko, 800ml ser żółty, 200g sok z
Gotowanie moimi oczamiTAGLIATELLE ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI przepis autorski // 1 porcja obiadowa ~100g makaronu tagliatelle (użyłam pełnoziarnistego) ~200g rozdrobnionego szpinaku (mrożony wcześniej rozmrozić) ~150g pieczarek ~łyżeczka
chili & sugarKażdy z nas ma czasem taki leniwy poranek, jajecznica świetnie się wtedy spisuje jako śniadanie. Jednak ja szukałam czegoś więcej i tak powstała Frittata! Teraz
IzaGotujeBardzo lubię faszerowane papryki. Często robię je z dodatkiem mięsa, tym razem wersja ziołowa, tylko ryż i dużo aromatycznych ziół. Podłużne papryki też wydają mi się
Stare GaryStary, swojski przepis na kapustę i dodatek mięsny czyli żeberka. Przepis od mojej babci, uwielbiam tak podane żeberka. A do tego koniecznie ziemniaczki w mundurkach
Z Majeczką w kuchnisłono to należy mieć na uwadze, że równie dobrze sprawdza się także w daniach słodkich, na przykład w cieście czekoladowym, które robiłam już dawno temu ( PRZEPIS TUTAJ ). Cukinia jest warzywem bardzo niskokalorycznym, 100 g to zaledwie 17 kcal. Jest źródłem potasu, magnezu, witaminy A, B9 czy beta karotenu. Zdecydowanie warto włączyć ją do swojej diety. Ja proponuję zastosować cukinie(...)sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odsącz dokładnie z wody. Następnie wymieszaj ją z pozostałymi składnikami. Na patelni rozgrzej oliwę i nakładaj po łyżce masy. Smaż placuszki z dwóch stron, na średnim ogniu, po około 2 minuty, do zarumienienia. Składniki na sos wymieszaj dokładnie ze sobą i podawaj
Zdrowie na języku :Ptłuszczu. Bez panierki, lekko, zdrowo, pokochałam tego typu mięso. Obiad podaję z ryżem, świeżą natką i posiekaną sałatą pekińską z pomidorami, oliwkami lub mizerią z jogurtem, sałatką ze świeżych warzyw. Pierś kurczaka sauté Wypróbuj także inne przepisy na soczystą pierś z kurczaka: Pierś kurczaka pieczona z szynką dojrzewającą Pierś kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami Pierś kurczaka w słodkiej śmietance(...)Odstawiam na całą noc do lodówki lub – jeśli nie mam czasu – chociaż na godzinę, dwie. Mięso przejdzie przyprawami, nabierze soczystości. Następnego dnia lub po kilku godzinach rozgrzewam patelnię z niewielką ilością tłuszczu (piersi już są w oleju). Kotletów nie rozbijam. Smażę na dobrze rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty, odwracam na drugą stronę i dosmażam jeszcze kilka minut
Zasmakuj Kuchnimożecie upiec, napiszę wam jak. Do tego mięsa najbardziej pasują proste sałatki i surówki, takie jak: surówka z kapsuty sałatka z grillowanych warzyw sałatka z bobu sałatka z pieczonych warzyw z bundzem prosta sałatka ziemniaczana panzanella sałatka na grilla. Składniki marynaty: (są banalnie proste) główka czosnku (ząbki obrane i posiekane) 3 łyżki za’ataru 6 łyżek oleju 1 łyżka(...)może się przypalić i zrobić się lekko gorzka. Grillujemy na dowolny stopień wysmażenia. Jeśli na zewnątrz pogoda nie nastraja do wyjścia z domu, to jagnięcinę obsmażcie na mocno rozgrzanej patelni, z każdej strony i wsadźcie do nagrzanego do 130 stopni piekarnika na 40 min. Ugrillowanego lub upieczonego mięsa nie przykrywamy żadną folią aluminiową! Mięso się pod nią parzy
ladykitchenWytrawne gofry pietruszkowe z piersią kurczaka i dużą ilością warzyw oraz jajem w koszulce, podałam z fajnym sosem ziołowym Winiary .Gofry podałam w formie kanapki. Są fajną i pyszną propozycją na przekąskę. Gofry można podawać nie tylko na słodko. Do moich dodałam starty parmezan i zdrową natkę. ciasto na gofry: 200 g mąki pszennej 2 jajka sól 1 łyżka masła(...)kurczaka przekładam do miski, dodaję cebule pokrojoną, sól, pieprz, papryki, ocet winny, trzy łyżki oleju. Mieszam i odstawiam do lodówki na godzinę albo na noc. Pierś smażę na patelni, a jak przestygnie kroje w plastry. Gofry: Żółtka, mąkę, sól, mleko, roztopione masło, proszek, parmezan przekładam do miski i łącze mikserem. Białka ubijam na sztywno i dodaję do ciasto delikatnie mieszając
wesoła kuchniaświeżość przez 6 miesięcy. Jak ryż z kalafiora ugotować? Najszybszy sposób to szybkie duszenie na niewielkiej ilości tłuszczu – masła, oleju ryżowego, oliwy z oliwek. Tłuszcz rozgrzewamy na szerokiej patelni, wrzucamy porcję kalafiorowego ryżu i smażymy przez 4-5 minut, często mieszając, aż całość mocno się zagrzeje. Solimy, pieprzymy, mieszamy i podajemy. Jeśli macie mikrofalę , ryż wysypujemy na głęboki talerz(...)surowy. Można go użyć zarówno jako dodatek – zamiennik ziemniaków, makaronu i zwykłego ryżu, np. do pieczonej piersi kurczaka, ryby , dowolnego curry czy gulaszu , ale i nadziać nim gołąbki czy warzywa naszykowane do zapiekania. Mogłoby się wydawać, że skoro ryż z kalafiora jest tak prosty, łatwy i przyjemny w obsłudze to tak samo będzie z brokułem – nic bardziej mylnego. Mimo
Karo in the Kitchenzostawiając z mięsem także część lub całą kaczą skórę z tłuszczykiem. Dzięki temu farsz będzie bardziej wilgotny. Mięso najeży zmielić w maszynce, a na koniec zmielić do farszu także warzywa z rosołu: marchew, pietruszkę oraz seler. Do farszu dodaj trochę rosołu, tak aby mięso nie było suche i łatwo się lepiło. Czas na dodanie przypraw, dosyp oregano (można zamienić(...)minutę. Jeśli lubisz tak jak ja pierogi odsmażane na tłuszczu, po ugotowaniu pierogów w wodzie polej je odrobiną tłuszczu, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Dopiero wtedy przesmaż pierogi na patelni. SMACZNEGO! Artykuł Pierogi z kaczką pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plsię nazywa udana transakcja – warto czasami w miejsce makaronu użyć cienko pokrojonych warzyw, a w miejsce farszu mięsnego - farsz grzybowy. Na zdjęciu widzisz grillowane plastry cukinii przekładane kremowym migdałowo-grzybowym nadzieniem, a wszystko zwieńczone ostrym pomidorowym sosem, nadającym śródziemnomorski ton całej potrawie. Pyszna i lekka propozycja na letnie spotkania z przyjaciółmi. Danie pochodzi z książki „Vegan für fit” A. Hildmann(...)tymianku do przybrania (opcjonalnie) Pieczarki dokładnie oczyść, pokrój w plastry, a następnie w drobne kawałki. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Rozgrzej 3 łyżki oliwy na patelni, wrzuć czosnek z cebulą i duś je około 2 minuty. Następnie dodaj grzyby i tymianek i duś dalsze 7 minut lub do czasu, aż cała woda z pieczarek odparuje. Zdejmij
Roślinna - blog wegańskiKalerosse od niedawna gości w mojej kuchni. Przygotowałam z nim między innymi pyszną i prostą sałatkę z mango . To warzywo to nowość na polskim rynku, powstało z połączenia jarmużu i brukselki. Jest ono uprawiane w Polsce i zbierane z pola od listopada do marca. Wygląda jak niewielka kapustka z falistymi zielonymi liśćmi o delikatnie fioletowym zabarwieniu(...)minut Składniki: 1 opakowanie kalerosse 3 ząbki czosnku olej do smażenia sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Z kalerosse odcinamy zdrewniałe końcówki. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim czosnek, dodajemy główki kalerosse i smażymy przez 5 minut, solimy, pieprzymy i zmniejszamy ogień. Patelnię przykrywamy i smażymy jeszcze przez 5 minut. Podajemy gorące
Kulinarne przygody Gatitysporo czasu na odpoczynek czy inne zajęcia. Dzisiejsze danie, które chcę Wam zaprezentować robiłam już dwa razy. Podsmażone bitki z łopatki udusiłam w piekarniku razem z sosem pomidorowym z warzywami i makaronem. Całość stanowi cały obiad. Potrawa jest przepyszna, sycąca i aromatyczna. Bardzo nam smakowała i pewnie jeszcze ją kiedyś powtórzę. Serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu! DUSZONA ŁOPATKA(...)posiekać. Czosnek obrać i drobno posiekać. Marchew obrać i pokroić w cienkie krążki. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Rozgrzać olej na dużej, głębokiej patelni, mięso oprószyć mąką i smażyć z obu stron na złoto, po czym odstawić na bok. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek, dodać marchewkę i paprykę, smażyć 3 minuty. Wlać
Zakątek rozkoszy kulinarnychktoś, ale pod taką własnie nazwą poznałam to danie będąc nastolatką. Tamto risotto, nazywane przeze mnie kryzysowym z racji czasów, jakie wtedy były, to raczej zapiekany ryż z warzywami. Ktoś może złośliwie powiedzieć, że nie wiem czym jest prawdziwe risotto i jak się je prawidłowo przygotowuje. Wiem, naprawdę wiem, bo w moim domu często się je jada(...)cebulę pokrojona w piórka wraz z pokrojoną w cienkie paseczki papryczką. Kiedy zeszklą się, dodać dynię i przesmażyć razem przez kilka minut. Lekko posolić i odstawić. Wodę zagotować. Głęboką patelnie lub garnek rozgrzać, wlać resztę oliwy i 1 łyżkę masła. Wsypać suchy ryż i mieszając podsmażyć go, aż zrobi się szklisty. Do ryżu wlewać po chochelce wrzącą wodę. Mieszać
Codzienna kuchnia niecodziennaUwielbiam lato za całe bogactwo różnorodnych warzyw. Kiedy nie trzeba mięsa, aby obiad mógł być smaczny i syty. I przy okazji kolorowy. Cukinie, fasolka, papryka... Ja postawiłam właśnie na tę ostatnią. Jak zrobiłam parę dni temu te papryki faszerowane mój M był nimi zachwycony. Ja również. Przy małej ilości niezbyt wyszukanych składników udało się wyczarować przepyszny, letni obiad. 2 porcje(...)poziom wody sięgał minimalnie poza kaszę. Odstawić na kilka minut, aby kasza wchłonęła płyn. Papryki przekroić na pół o wydrążyć środek. Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Smażyć, aż cały tłuszcz się wytopi. Cebule posiekać w drobną kostkę i dorzucić do boczku. Smażyć, aż nabierze złotego koloru. Dodać startą na drobnych oczkach marchewkę i 1 łyżeczkę słodkiej papryki
My simple kitchen