Wreszcie upragniony sezon na bób w rozkwicie. Co roku czekam na niego z utęsknieniem i jak tylko się rozpocznie masowo obieram pyszne strączki :) Modyfikuje znane
Kolizje SmakówDobry sos pomidorowy to podstawa smacznej włoskiej pizzy. Uznaję zasadę, że najlepsze składniki to świeże, dojrzałe, wygrzane w słońcu warzywa. Co jednak zrobić, gdy sezon na pomidory już dawno mamy za sobą? Mam na to dwa sposoby: w sezonie przygotowuję sobie pomidory w słoikach i cieszę się nimi całą jesień i zimę. Jeśli jednak zapas się skończy, sięgam po całe(...)suszonej Sól, pieprz, łyżeczka cukru do smaku Ulubione zioła: bazylia, czosnek niedźwiedzi, zioła prowansalskie, tymianek. Sposób przygotowania : Pomidory sparzam wrzątkiem i obieram ze skórek, Kroję w kostkę. Na dużej patelni lub rondlu rozgrzewam masło i dodaję posiekany czosnek. Gdy czosnek się zeszkli (uważaj, by go nie spalić, bo nada gorzkawego smaku), dodaję pół łyżeczki suszonej chilli grys, pokrojone pomidory
Ale ProsteTweetnij Pamiętacie, jakiś czas temu proponowałam Wam prosty przepis na sałatkę owocowo-warzywną z roszponki z klementynkami . Dzisiaj coś na podobną nutę, tylko zamiast klementynek do
MODA NA BIOŚwieże połączenie warzyw i suszonych bakalii w lekkiej sałatce Selera naciowego nienawidziłam kiedyś żarliwie! Najwyraźniej jednak "na starość" smak się zmienia, bo obecnie coraz częściej z przyjemnością sięgam po to warzywko przygotowując obiady. Niedawno na ruszcie z selera piekłam pyszną rybkę: Pieczona dorada z selerem, czosnkiem i figami . Dziś z kolei prezentuję orzeźwiającą sałatkę z selerem naciowym jako głównym składnikiem(...)soczysta. Składniki na 1 dużą miskę: pęczek selera naciowego 1 słoik selera konserwowego [320g] 1 ogórek świeży - długi 100g żurawiny suszonej 100g rodzynek 100g ziaren słonecznika - uprażyć na patelni 1 mały pęczek szczypiorku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu - lub w wersji bardziej dietetycznej, w ogóle zrezygnować z majonezu i poprzestać na jogurcie sol i pieprz - do smaku Wszystkie
Grunt to przepis!zapiekane warzywa z mięsnym farszem Choć kalendarz wciąż pokazuje lato, to nastroje i apetyty domowników są już jesienne. Postanowiłem więc, że "wzmocnię" swoją tradycyjną warzywną zapiekankę, o mięsną "wkładkę". składniki dla sześciu osób 0,7 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka) 1 cebula 6-7 pomidorów 1 cukinia 1 papryka 2 bakłażany 1,5 szklanki ugotowanego ryżu (najlepiej brązowego) 5 łyżek(...)odrobiną wody( tylko tyle by mięso się nie przypaliło). Nakrywamy rondel przykrywką i dusimy na niewielkim ogniu, przez 20-25 minut. W tym czasie, na oddzielną patelnię, wrzucamy obrane ze skórki ( wcześniej sparzone) i pokrojone w cząstki pomidory (jednego pomidora zostawiamy). Smażymy pomidory, często mieszając je widelcem (aby je rozdrobnić), do chwili aż zredukujemy (odparujemy
Miód i pieprzSkładniki: 1,5 szklanki ryżu, 1 kg mielonego, 1 cukinia, 1 duża zielona papryka, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 3 jajka, szklanka bulionu (może być z
Pobite gary BarbaryPrzepis na pyszne placuszki marchewkowe. Zjedliśmy je z dipem jogurtowo-ogórkowym, ale można je również podać na słodko z jogurtem, dżemem czy owocami. Składniki: 600-700
e-PrzepisyKulinarnePomału na straganach pojawi się młoda kapustka. Naszła mnie na nią wielka chęć i zrobiłam. Ale tym razem nie skorzystałam ze starego przepisy na kapustę wg
Z Majeczką w kuchnijuż nawet w pracy śmieją się ze mnie, że na na całe 5 dni pracujących aż w 4 mam naleśniki! A to na słodko, a to z mięsami, nadziane warzywami czy też zwykłe, puste ( bo takie uwielbiam! ). Dziś mam dla Was przepis na takie naleśniki , o których pewnie większość z Was jeszcze nie słyszała, a mianowicie na Hui two-layer(...)olej i sól, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. 2 warstwa: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, wodę oraz cukier, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. CAŁOŚĆ: Rozgrzewamy patelnię, smarujemy olejem. Wylewamy cienką porcję 1 ciasta na całe dno, smażymy ok. 1 minutę. Zalewamy cienką warstwą 2 ciasta, smażymy przez ok. 2 minuty, a następnie delikatnie odwracamy i smażymy
Ostra na SłodkoSkładniki: 500 g schabu bez kości 1 cebula 3 ząbki czosnku 2-3 listki laurowe łyżka musztardy delikatesowej kilka gałązek tymianku łodyga selera naciowego (opcjonalnie) 1
Gaździnka warzyBanalnie proste a do tego naprawdę pyszne. Rozpływające się na nich czosnkowo-pietruszkowe masełko i dodatek bryndzy którą uwielbiam to prawdziwe niebo w gębie :) 1 kg
Mienta blogKupić ładną wołowinę w przystępnej cenie jest niełatwo. Albo jest stara i twarda jak zelówka, albo droga jakby ze złota była. Ostatnio jednak udało mi się
Codzienna kuchnia niecodziennaEggplant marinated in Moroccan chermouli. Chermoula to ostra marokańska przyprawa używana do jarzyn. Można ją użyć do marynat lub jako sosu do jarzyn surowych
Kulinarny karnet Christopheraoliwy z oliwek Trochę jogurtu Składniki na marynatę do rzodkwi: Bazylia Plaster pomarańczy Sól Sos pomarańczowy: Sok pomarańczowy (ok. 200 ml) Świeży rozmaryn Wykonanie: Gotujemy pierś z kurczaka z warzywami (jak na rosół) Najpierw przygotowujemy sos pomarańczowy, ponieważ będzie to najdłużej trwało. Sok wlewamy do garnuszka i dorzucamy świeży rozmaryn. Gotujemy na małym ogniu do zredukowania, aż osiągniemy konsystencje lejącego(...)mieszamy w miseczce i odstawiamy do lodówki. Dwie garście rukoli myjemy i odkładamy na ściereczkę, aby ją osuszyć. Pestki dyni prażymy krótko (aby wyschły i zrumieniły się) na suchej patelni. Pomarańczę obieramy i kroimy w plastry, pierś kroimy w kawałki, truskawki w cienkie plasterki. Sałatkę układamy na talerzu. W naszym przypadku kolejno: plaster rzodkwi, sos pomarańczowy, gniazdko z rukoli, pomarańcza
Symfonia Smakówpotrzeby dodajemy nieco wody. W międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie obrane ziemniaki. Gdy będą gotowe, pozwalamy im ostygnąć. Frankfurterki, białe kiełbaski, boczek i polędwicę kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę smalcu i wrzucamy wędliny. Podsmażamy je dość intensywnie przez kilka minut, aż staną się rumiane. Dodajemy je (bez tłuszczu) do kapusty(...)10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-192 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-192 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Kapustę odciskamy, grubo kroimy i namaczamy... ...pozostałe warzywa drobno kroimy... ...wszystkie razem podsmażamy na smalcu... ...zalewamy winem, bulionem, przyprawiamy i dusimy Wędliny kroimy i obsmażamy na rumiano... ...po czym dodajemy do kapusty Ziemniaki przed podaniem obsmażamy Choucroute garnie
Kulinarna Pokusa