grube, cienkie, amerykańskie „pankejki” i nasze ukochane francuskie naleśniki crepes. Naleśniki można podawać na słodko z owocami, cukrem, konfiturą, dżemem, i na wytrawnie – z mięsem, warzywami, serami – co kto lubi. Francuskie naleśniki crepes są niezwykle cienkie (także dzięki składnikom ciasta) i najczęściej podaje się je w formie zrolowanej. Jednak najważniejsze w crepes jest właśnie ciasto. Nasze(...)jajka (całe) 1 łyżka cukru – opcjonalnie, w przypadku naleśników na słodo szczypta soli 150 ml zimnego (!) mleka 150 ml zimnej wody (niegazowanej) 3 łyżki masła masło do smarowania patelni 250g serka mascaropone 200 ml kremówki 30% lub 36% 250g czarnej porzeczki (może być mrożona) 2 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny ok. 60g cukru, najlepiej
Pociąg Do Kuchniprzy wigilijnym stole (nie licząc tych, które zjemy przy gotowaniu). Gotowe pierogi studzimy. Kilka zjadamy na obiad. Resztę zamrażamy. W dniu imprezy odmrażamy i podgrzewamy w wodzie lub na patelni. Część idzie barszczu a część podajemy na stół z masełkiem. 21.12 Dzień 4: Kutia Jest wiele pysznych deserów z maku typu makowiec czy kluski z makiem, ale kutię robi(...)zalane olejem) i podajemy na ładnym talerzyku, gdy zabłyśnie pierwsza gwiazdka. 23.12 Dzień 6: Sałatka Jarzynowa Dziś trochę pogotujemy. W jednym garnku kompot z suszonych owoców a w drugim warzywa na sałatkę. Uwielbiam sałatkę jarzynową, mogłabym ją jeść codzienne. Kompot z suszu też jest wielce ok. A oto nasze przepisy sałatka i kompot 24.12 Wigilia: zapach świeżo pieczonego
Ugotowane pozamiatanePora na Pora ! Por, jest zdecydowanie moim ulubionym warzywem, i w zasadzie od niego wszystko się zaczęło. Gdy zastanawiałam się nad nazwą bloga, wiedziałam ze musi być po prostu chwytliwa. I jadłam właśnie ten makaron, aż dostałam olśnienia :) Znajomi stwierdzili krótko: Właśnie takiej nawy się po Tobie spodziewaliśmy.. Dla dwóch osób, lub jednej mnie..: 125 g makaronu(...)kurczaka razem z serem. Czekamy aż ser się rozpuści, i zdejmujemy z ognia. Dodajemy śmietanę, mieszamy i gotowe. Odcedzony makaron penne zostawiamy w garnku, i do niego dodajemy zawartość patelni. Dokładnie mieszamy wszystko w garnku. We Włoszech właśnie tak podaje się makaron - dokładnie wymieszany z sosem, i jestem tego zwolenniczką :) *Kilkukrotnie próbowałam użyć innego makaronu, ale najlepszy właśnie jest
Pora na poraPora na Pora ! Por, jest zdecydowanie moim ulubionym warzywem, i w zasadzie od niego wszystko się zaczęło. Gdy zastanawiałam się nad nazwą bloga, wiedziałam ze musi być po prostu chwytliwa. I jadłam właśnie ten makaron, aż dostałam olśnienia :) Znajomi stwierdzili krótko: Właśnie takiej nawy się po Tobie spodziewaliśmy.. Dla dwóch osób, lub jednej mnie..: 125 g makaronu(...)kurczaka razem z serem. Czekamy aż ser się rozpuści, i zdejmujemy z ognia. Dodajemy śmietanę, mieszamy i gotowe. Odcedzony makaron penne zostawiamy w garnku, i do niego dodajemy zawartość patelni. Dokładnie mieszamy wszystko w garnku. We Włoszech właśnie tak podaje się makaron - dokładnie wymieszany z sosem, i jestem tego zwolenniczką :) *Kilkukrotnie próbowałam użyć innego makaronu, ale najlepszy właśnie jest
Pora na poraogródkowych warzyw w gruncie zostały jeszcze jarmuż, kapusty toskańskie i pietruszka naciowa. Inne mróz ściął :( Po świątecznym objadaniu się głównie słodkościami, pomyślałam o przekąsce wytrawnej, którą planuję zrobić również na wieczór sylwestrowy. Następnym razem rozdrobniony jarmuż najpierw przemrożę, by uzyskać jednolicie zieloną barwę biszkoptu. Za pierwszym razem biszkopt wyszedł mi mozaikowy. Składniki : 100-150 g jarmużu (u mnie(...)oleju do smażenia Jarmuż (kapustę toskańską) pozbawić zgrubień, pokroić na kawałki. Rozdrobnić również natkę pietruszki. Liście wrzucić do malaksera i rozdrobnić z niewielką ilością soli oraz czosnkiem niedźwiedzim. Na patelni rozgrzać olej. Dorzucić zawartość malaksera. Całość dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić do ostudzenia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Dużą blachę wyłożyć papierem
Weekendy w domu i ogrodzienadadzą jej wyrafinowanego smaku. Z jednym dodatkiem miałam kłopot i go pominełam - to solone cytryny vel kiszone cytryny. W śródziemnomorskiej kuchni to znany dodatek do risotto, bardzo podkręca smak warzyw. Z ich dodatkiem smak dania byłby na pewno pełniejszy. Zamiast, użyłam skórki cytrynowej. Ponieważ kiszone cytryny nie stoją na półkach sklepowych, zdecyduję się jednak zakisić cytryny i wrócić do tego(...)minut. Przy większej wagowo dynii czas pieczenia odpowiednio wydłużyć seler obrać z włókien i pokroić w kostkę. Cebulę również obrać i pokroić w kostkę. Orzechy podprażyć na suchej patelni bez tłuszczu, ostudzić i posiekać. Ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki bulion zagotować z 1 listkiem laurowym na 1 łyżce masła poddusić cebulkę, dodać pokrojony seler i po kilku chwilach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Witam! Dziś króciutko bo czas zaczyna gonić nieubłaganie więc oto przepis na jeden z nowszych wynalazków - zapiekankę z papryką . Zdjęcie może nie jest zbyt atrakcyjne, robione
sierotka maRysia w kuchnioliwę i smażymy mięso (można to robić partiami). Wybierzmy garnek z przykrywą, który będziemy mogli włożyć do piekarnika! Zalewamy mięso zachowanym winem z marynowania, dorzucamy pokrojone w spore kawałki warzywa. Solimy całość ok. 2 płaskimi łyżeczkami soli i wkładamy garnek do piekarnika. Temperatura. Z jednego przepisu wydawało mi się, że taki jeden dość szacowny szef kuchni, nie może się mylić(...)czekałem na swoje mięso 4h (po 3 godzinach dorzuciłem gałązkę rozmarynu i czosnek). Po tym czasie przelewam ponownie mięso przez sito, zachowany płyn przelewamy na szeroką i duża patelnię (szklankę tego płynu zachowujemy osobno, z sita zachowujemy mięso i marchewkę, reszta ałt). Duży ogień pod patelnią i zagotowujemy sos. W miseczce ucieramy mąkę i łyżkę masła. Do takiej
Right Behind The KitchenSzybkie do przygotowania, smaczne i sycące danie jednogarnkowe. Nie jest to typowy bigos lecz niezbyt tłusta łopatka ze świeżą duszoną kapustą. Mięso jest delikatne, soczyste, przesiąknięte aromatem warzyw i przypraw, rozpływa się w ustach. Dobrze smakuje w dniu przygotowania, ale na dzień następny po podgrzaniu jeszcze bardziej. Składniki: 1 - 1,5 kg raczej chudej łopatki wieprzowej 1 średnia główka białej(...)dodać listek laurowy i ziele angielskie, podlać 1/2 szklanki wrzącej wody, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i zeszklić na patelni z odrobiną, oleju, dodać do mięsa. Marchewkę i ziemniaki obrać umyć i drobno pokroić, dodać do mięsa. Kapustę umyć i drobno poszatkować, stopniowo dodawać do mięsa (kapusta gotując się zmniejsza
Kuchcik gotujePyszny,bardzo aromatyczny, orientalny mazurek z zaskakujacym nadzieniem .Marchewka okazuje sie warzywem uniwersalnym.Biszkopt marchewkowo-migdalowy ,oraz smaczne,wilgotne ciasta marchewkowe wszyscy znaja.Teraz kolej na tarte marchewkowa w slodkim wydaniu czyli na mazurek.Ma bardzo delikatny i niezwykle kruchy spod z dodatkiem mielonych orzechow laskowych ,natomiast gore stanowi marchewkowy krem.Wyrafinowany smak kremu podkreslaja orientalne przyprawy imbir,cynamon i kardamon.Ten mazurek zaspokoi(...)gestej smietany lub serka 100 g cukru 2 jajka L lub 3 male 1 lyzka orzeszkow pistacjowych i cukier puder do wykonczenia Wykonanie: mielone orzechy laskowe podsmazyc na patelni bez tluszczu,az zaczna pachniec.Odstawic do wystudzenia.Make,maslo,cukier,przestudzone orzechy rozetrzec miedzy palcami do uzyskania "mokrego piasku".Dodac zoltko, wyrobic i uformowac w kule.Ciasto owiniete w folie spozywcza odstawic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Od dawna miałam ochotę na rybę. Postawiłam na pieczonego łososia i kremowe risotto z pomidorami. Idealnie zaspokaja głód. Składniki: 2 filety z łososia 2 łyżeczki
Pasja SmakuRoladki z kapustą kiszoną. Składniki: 36 dag karkówka b/kości 30 dag kapusta kiszona 2 cebule 1 jabłko sól, pieprz majeranek 2 listki laurowe 3 ziela
Kulinarny karnet Christopheraświsnęłam mojej mamie „Warzywa w kuchni”, której autorami są Henryk i Danuta Dębscy. Ta książka wydana w 1989 roku jest dosłownie kopalnią pomysłów na dania z każdego warzywa. W trakcie przeglądania mój wzrok przykuł przepis o dosyć lakonicznym tytule „dynia z pomidorami”, jednak jak spojrzałam na składniki od razu wiedziałam, że to musi być pyszne(...)duś na małym ogniu często mieszając, aż dynia stanie się miękka, około 10-15 minut. Po tym czasie zmiksuj blenderem ręcznym na gładkie puree. W międzyczasie na małej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Podsmaż przez chwilę (tak by nie zdążyła się zarumienić) i wmieszaj masę do puree wraz ze śmietaną
karmelowyKolejna wersja tak uwielbianej przez nas sałaty. Bardzo fajna kompozycja smakowa: pikantość sera przełamana słodyczą dojrzałej gruszki, z dodatkiem orzechów a całość uzupełniona prażonymi ziarnami
Smaczne ZdroweZakochałam się w prostokątnych tartach. Znów z dodatkami z lodówki: moje własne pomidorki koktajlowe z przydomowej grządki, wędzony boczek i natka pietruszki - także z ogródka. Pełnia
Pasja Smaku