warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:550/829)

placki ziemniaczano - cukiniowe 163

Ponieważ często nie wiem już co podać Miśce, a jak już wiecie Ona uwielbia wszelkie mączne rzeczy, tym razem postanowiłam ponownie przemycić trochę więcej warzyw w plackach zwanych ziemniaczanymi. W przepisie na ziemniaczane zamieniłam część ziemniaków na cukinię i dziecko szczęśliwe i mama szczęśliwa. Szczerze polecam jako właśnie sposób na przemycenie różnych składników. szczególnie wtedy kiedy maluch zmienia nam swoje(...)zetrzeć razem z cukinią na tarce - jeśli lubicie to cukinię na tarce z oczkami  dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać następnie już dla wszystkich typów tak samo patelnię rozgrzać z odrobiną oleju smażyć na niej niewielkie placuszki na złoty kolor z obu stron Smacznego

Gotowanie z pasją
MAKARONOWE BABECZKI Z CHORIZO 155

Kochanii.  Dziś zapraszam na przepyszne , makaronowe babeczki z chorizo i pieczarkami. Robi się je szybko , łatwo i smakują rewelacyjnie a wszystko dzięki Nowości od Lubella -Mini Rurki 5 warzyw.  #lubelloveinspiracje  #lubella . Ja osobiście jestem zachwycona.  Makaron jest malutki, co ułatwia gotowanie , nadaje potrawie ciekawego wyglądu i smaku.  Makaron w połączeniu z chorizo i pieczarkami oraz(...)dente. Odcedzam.  Pieczarki myję, drobno siekam.  Szalotkę obieram i drobno siekam w kostkę.  Chorizo obieram ze skórki a anastępnie kroję w drobną kostkę.  Na patelni rozgrzewam olej, dodaję szalotke, pieczarki i chorizo. Smażę aż wszystko się zeszkli. Dodaję sól i pieprz do smaku .  W osobnej miseczce przygotowuję sos.  Do miseczki wlewam mleko, wbijam jajka

Gotowanie Patki
Wytrawne placki ryżowe i "Długie lato w Magnolii" 146

ryżową wymieszać z jajkami. Do ryżu dodać pokrojone na drobno grzyby mun, dymkę i chili oraz starty imbir. Masę doprawić do smaku przyprawami. Na patelni rozgrzać olej. Wykładać na patelnię po łyżce ryżowej masy, rozpłaszczać i smażyć na złoto. Uwaga - nie przewracać placków zbyt wcześnie, bo będą się rozpadać; muszą być dobrze obsmażone. Placki podawać z surówką (u mnie(...)niepowtarzalna. Przed śmiercią Filip Spalski przekazał Czesi Gawlińskiej darowiznę w postaci pensjonatu i jadłodajni pod nazwą "Magnolia". Kobieta przygotowuje w niej przeróżne pyszne posiłki, wykorzystując m. in. przetwory, warzywa, owoce, sery i mięsa od mieszkańców okolicznej wsi. Gośćmi pozostającymi na noc zajmuje się Doris, która co 2 dni biega na cmentarz, by wymienić kwiaty na grobie Filipa i wciąż

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotlety z kapusty – najtańszy obiad 132

dodatek do obiadu. Dlaczego by nie przygotować z niej dania głównego – kotlecików? Ważne by całość dobrze doprawić przez co unikniemy nadmiernego wydzielania gazów:-) Kapusta ogólnie jest trochę niedoceniana jako warzywo (pewnie dlatego, że zazwyczaj dodajemy do niej boczek, smażoną cebulkę z zasmażką) a tak naprawdę zawiera przeciwutleniacze, przyspiesza przemianę estrogenów, uważana jest za pomocną w hamowaniu postępu raka sutka(...)mąki łyżka mielonej kolendry łyżeczka mielonego kminku łyżeczka pieprzu łyżka majeranku sól Sposób przygotowania: Kapustę pokrój w dużą kostkę. Ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i pozwól by ostygła. Na patelni podsmaż posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Wymieszaj z kapustą i dokładnie zmiksuj blenderem. Dodaj jaka, mąkę oraz wszystkie przyprawy. Smaż na rumiany kolor z obu stron

wysmienity
Bigos z kapusty pekińskiej 132

Europy i Ameryki Północnej – podbiła zdecydowanie niedawno, bo w latach trzydziestych XX wieku. Od razu stała się cenionym warzywem ze względu na smak i wartości odżywcze. Kapusta pekińska jest warzywem używanym na szeroką skalę w kuchni wschodnio-azjatyckiej (Chinach, Korei, Japonii). Na surowo wykorzystywana jest do zawijania wieprzowiny czy ostryg lub jako składnik zup. Bardzo dobrze smakuje smażona z woka(...)listki laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - pieprz czarny - ½ łyżeczki uprażonych i zmielonych nasion kolendry - szczypta mielonego kminku - pęczek kopru - 2 łyżki oleju Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rumiano. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w kostkę cebule. W garnku rozgrzewamy olej. Kapustę przekrajamy na dwie części, kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej, oprószamy solą himalajską

mojewypiekiinietylko
Rozgrzewająca potrawka z indyka 135

olej -suszony rozmaryn -sól, pieprz -dwa ziarna ziela angielskiego -dwa liście laurowe Potrzebny będzie głęboki garnek i patelnia. Przygotowujemy wszystkie składniki: Mięso kroimy w niedużą kostkę, rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy na rumiano. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w niedużą kostkę, oczyszczoną marchewkę oraz czosnek  w talarki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę(...)Wrzucamy również cukinię i pomidory. Wsypujemy pół łyżeczki rozmarynu. Gotujemy jeszcze 10 minut. W sumie cała potrawa nie powinna gotować się dłużej jak 30 minut. Chodzi o to, aby warzywa nie były rozgotowane. Jeżeli ktoś nie przepada za smakiem rozmarynu można wrzucić posiekaną natkę pietruszki lub np. suszone oregano. Potrawę przed podaniem solimy i pieprzymy do smaku

Kulinarne przemyslenia
Gnocchi Sardi 172

ułatwia ich przechowanie. Głównym artykułem spożywczym jest chleb. Ten tradycyjny, pasterski ma kształt cieniutkich, chrupiących placków, nazywanych pani carasau lub pani pistoccu. Sardynia to też królestwo mięs, wędlin, serów, warzyw, owoców, ziół, ale także makaronów, a wśród nich znajdziemy  malloreddus,  przypominający gnocchi makaron z semoliny, podawany najczęściej z gęstymi sosami i obficie posypany wyrazistym pecorino. Kiedy wracam(...)puszki) cebula czosnek oliwa sól pieprz ser pecorino lub grana padano Przygotowanie: Jeśli używamy świeżych pomidorów, musimy je sparzyć i obrać ze skóry, a następnie pokroić. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy posiekany czosnek i na koniec pomidory. Sos gotujemy aż się zredukuje i będzie gęsty. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz ewentualnie odrobiną cukru

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z pieczarkami i szparagami 159

Było na słodko więc czas na coś wytrawnego i słonego, w związku, iż młode warzywa zasypują stragany i sklepowe półki dzisiaj postawiłem  na młode, pachnące i kuszące pod każdym względem szparagi, a jako dodatek niezawodne risotto, dzisiaj z pieczarkami i czosnkiem, odrobiną estragonu i koprem, a to wszystko na naparze z zielonej herbaty w towarzystwie szparagów. Do przygotowania całego(...)minimum 10 min. Pieczarki myjemy i obieramy, następnie kroimy w grube plastry i podsmażamy na odrobinie oleju na złoty kolor z obu stron. Gotowe pieczarki odłóżcie do miski, patelni nie myjcie dodajcie odrobinę oleju i wsypcie ryż, gdy zacznie pachnieć podlejcie go odrobiną wody, następnie podlewajcie go przecedzonym i pozbawionym fusów naparem z zielonej herbaty. Po około 10 min smażenia

Kuba Gotuje
Gulasz z warzywami 197

Gulasz z warzywami Cała moja rodzina uwielbia mięso w sosie, podane z ziemniaczkami i surówką. Bardzo mnie to cieszy, gdyż takie dania robi się błyskawicznie, nie są pracochłonne, można kombinować do woli, a zawsze wychodzi:) Dzisiaj u mnie na stole zagościł gulasz z łopatki wieprzowej, z marchewką i cukinią. Proste, bardzo aromatyczne danie, i co najważniejsze mam obiad(...)drobne kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Cukinię i marchew obrać, zetrzeć na tarce warzywnej. Mięso obsmażyć szybko na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do większego rondla. Na tej samej patelni zeszklić cebulkę, dodać marchew, cukinię, i na końcu czosnek, lekko usmażyć. Zawartość patelni przełożyć do rondla z mięsem, wlać bulion, dodać wszystkie przyprawy oprócz soli. Dusić pod przykryciem około godziny

na moim stole...
Ghiveci - rumuński gulasz warzywny 173

Gratka dla wegetarian, choć w moim wypadku, to raczej dla zupełnie zwyczajnych miłośników warzyw. Chyba zakochałam się w kuchni rumuńskiej. To dopiero drugie znalezione przeze mnie danie, a już wiem, że na pewno nie będzie ostatnim. Pomidory, papryka, kukurydza i czosnek, a to wszystko okraszone sokiem z cytryny. Dla mnie mogłoby nie istnieć nic innego. ^_^ Aż żałuję, że odkryłam(...)połowy małej cytryny oliwa do smażenia Marchew kroimy w dość cienkie plasterki. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy ją w niezbyt duże kwadraty. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy na niego pokrojone marchew, paprykę i cebulę. Całość podsmażamy na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli. Następnie, na patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę kapustę oraz ziemniaki

Kuchenna Kontrrewolucya
Ogórki faszerowane na ostro 149

pieczony pomidor- ja użyłam pomidora malinowego- pieczonego, można użyć pomidorów z puszki, bądź upiec go wcześniej w piekarniku w temperaturze 200 stopni aż zmięknie całkowicie, bądź udusić na patelni. mała garstka prażonej cebulki Dekoracja: opcjonalnie odrobina tartego sera do posypania po wierzchu Przygotowanie: 1. Ogórki bardzo dokładnie umyć, przepołowić wzdłuż i wydrążyć miąższ ze środka, zostawiając odrobinę miąższu po bokach(...)stopni do momentu aż ogórki rozmiękną, ser stanie się złocisty. Po upieczeniu jeśli będzie potrzeba posypać odrobiną tartego sera. Smacznego :) Zobacz także:        Lasagne groszkowa z warzywami i beszamelem          Cannelloni z bakłażanem i pomidorami Faszerowane papryki z kaszą gryczaną

KreatywnePiny
Pancakes z warzywami 155

Pancakes inne, bo z warzywami i na słono. Po dość pracowitym tygodniu, w końcu mogłam się wyspać i zaserwować sobie inne śniadanie niż płatki z mlekiem. Przy dzisiejszej analizie "co mogę znaleźć w mojej lodówce" powstały śniadaniowe pancakes z papryką, cebulą i serem feta. Sam pomysł takich placków na słono, zaczerpnęłam od Kaś , u której zaś możecie znaleźć pyszną wersję(...)Dodać jajko, mleko, olej, zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, ser feta rozgnieść widelcem, czosnek przecisnąć przez praskę, i dodać wszystko do masy. Rozgrzać patelnię, nakładać ciasto i smażyć ok 2 min, obrócić na drugą stronę i smażyć ok 1 min. Posypać można z góry startym serem i gotowe. Smacznego

pink envelope
Hamburgery 143

Hamburger jest dobry na wszystko. Na szczęście nie musi iść tak bardzo w biodra W tym przypadku ważne jest dobre mięso i świeże warzywa. Hamburgery Drukuj przepis Składniki 4 duże bułki 0,5kg łopatki wieprzowej (dobrej jakości mięso, mielone z kawałka) 1 jajo troszkę bułki tartej sól pieprz 1 pomidor malinowy mix sałat (lub dowolna sałata) ser żółty 8 plasterków(...)bułki tartej, aby dało się uformować kształtne kotleciki. Wygnieść, wymieszać i podzielić mięso na 4 porcje. Z każdej zrobić kulkę, spłaszczyć i uformować ją w kształt placka. Usmażyć na patelni najpierw na większym, aby mięso się zezłociło, potem już na małym ogniu pod przykrywką, aby doszło w środku. Mamy meritum, przechodzimy do dodatków. Krok 2 Bułki przekroić i podpiec

CoolinarniePL
Grzanki z dynią i suszonymi pomidorami 122

Dynia nadal króluje w mojej kuchni. Po  sałatce z dynią  nadszedł czas na jakąś ciekawą i smaczną przystawką z tym typowo jesiennym warzywem. A mianowicie grzanki z dynią i suszonymi pomidorami.  To połączenie było trafne, gdyż dynia jest dość mdła w smaku. Dlatego postanowiłem złamać jej smak kwaskowatymi suszonymi pomidorami i delikatną ostrością świeżo mielonego pieprzu(...)dodatkiem soli, pieprzu i słodkiej papryki. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, czosnek i suszone pomidory. Wszystko razem smażymy przez ok 7 min. Kroimy bagietkę na kromeczki i podsmażamy na patelni lub zapiekamy w piekarniku. Na kromkach układamy nasz farsz z dyni. Dekorujemy drobno posiekanym szczypiorkiem

kulinarnyJa
Chrupiące pierogi z kurczakiem 268

swojego domu. A później zajadać się i napawać się dumą, że nie są to kolejne mrożone pierogi z marketu. Dziś zamieszczam pierogi mojego autorstwa. Nafaszerowałem je mięsem z kurczaka, warzywami i świeżym tymiankiem. Podsmażyłem i podałem je z dipem czosnkowym. Na dzisiejszy szary, ponury jesienny dzień pasują idealnie. Jesienna chandro miej się na baczności :) Czas przygotowania: 80 min. Porcja(...)Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie ze sobą łączymy. Podajemy schłodzony. PRZYGOTOWANIE farszu: Mięso z kurczaka bardzo drobno kroimy. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekaną cebulę, którą podsmażamy. Dodajemy posiekane mięso z kurczaka. Do podsmażonego mięsa dodajemy startą marchewkę, pietruszkę i posiekanego pora. Dodajemy odrobinę bulionu. Doprawiamy farsz solą, pieprzem i świeżym tymiankiem

kulinarnyJa
W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 122

pierwsze lepsze – szukamy tych najwyższej jakości – ekologicznych , niepryskanych, dojrzewających w słońcu. I choć ja jestem zdania, że w przypadku warzyw najważniejsza jest różnorodność – to jednak warzywa też mają swoje „mody”. Pojawiają się i znikają. Jeszcze kilka lat temu mało kto pamiętał jarmuż – dziś dostaniemy go bez problemów. Wrócił tobinambur i skorzonera – najpierw szturmem(...)rozkruszania lodu – jeśli nie ma takiej opcji, trzeba poczekać, aż banany delikatnie zaczną się rozmrażać). Blendujemy na gładką masę. Lody podajemy od razu posypane podprażonym na suchej patelni sezamem. Można podawać je w wafelkach lub po prostu w miseczkach. W upał będą idealne nie tylko na deser, ale nawet drugie śniadanie. Gdzie szukać? Niestety, mimo rosnącej świadomości konsumentów

Poezja smaku
Kurczak w sosie śmietanowym z brokułami i zielonym groszkiem 293

Jeden z moich studenckich obiadów typu: wykorzystywanie tego co mam w lodówce i zamrażalniku. Padło na kurczaka, kilka różyczek brokułów i woreczek mrożonego groszku. Chwila myślenia

Pasja Smaku
Czas na śniadanie! #5 - Jajecznica ze szczawiem 182

Autorem tej jajecznicy jest mój narzeczony :) w kwestii tego dania jest on - jak widać - niezwykle kreatywny. Zdjęcia jeszcze z jesieni (informuje w razie pytań skąd wziął

Pasja Smaku
Siekane kotleciki z kurczaka 89

siekane kotleciki z kurczaka. Obiad bardzo szybki, zdrowy i przede wszystkim – smaczny! Z pewnością polubią go dzieciaki. Co więcej, w takich kotlecikach można przemycić na talerze najmłodszych trochę warzyw. Ani się obejrzą, a wsuną porcję dodatkowych witamin. Składniki (3-4 porcje) połowa piersi z kurczaka 2 jajka 2 łyżki mąki połowa papryki szalotka olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz(...)link = 'https://weben1.com/ElasticWidget2/Generate?query='+params; var iframe = document.createElement('iframe'); iframe.frameBorder=0; iframe.width = "100%"; iframe.height="205px"; iframe.id="webe"; iframe.setAttribute("src", link); document.getElementById("a0e0d888-6686-435d-ad73-e11f4080f34f").appendChild(iframe); Na patelni rozgrzewamy olej. Kiedy jest już gorący, to zaczynamy smażyć kotleciki (po 1-2 łyżki na każdy) zachowując odstępy i lekko je rozpłaszczając. Smażymy z jednej strony około 2 minuty

Analiza Smaku
Enchilada z kurczakiem w sosie pomidorowym 124

ryżowym nadzieniem i warzywami polane sosem pomidorowym i posypane serem żółtym , całość zapieczona w piekarniku. To jedno z najpopularniejszych meksykańskich dań , enchilady wypełnia się najczęściej mięsem , owocami morza , warzywami, koniecznie podaje się je   na ostro więc nie żałujmy przypraw , ta jest pyszna, gorąca i pożywna. Składniki na 4 porcje: 8 sztuk pszennych tortilli ½ kg fileta z kurczaka(...)Szczypta ostrej papryki Sól morska do smaku Natka pietruszki do posypania Przygotowanie dania: Filet z kurczaka pokroić w cienkie paski. Cebulę obrać posiekać w kostkę tak samo czosnek. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy wrzucić mięso, oprószyć oregano , papryką, szczyptą chili i solą , wymieszać, wsypać cebulę z czosnkiem i obsmażyć całość 5-6 minut. Dodać pokrojone na paski papryki, smażyć

Wanilia i Kardamon
Kalafiorowe placuszki z kurczakiem i kabanosami 133

proste i smaczne placuszki są znakomitym pomysłem na obiad lub zbliżające się święta. Smak był miłym zaskoczeniem. Kalafior w przeważającej części bardzo dobrze smakował z kurczakiem, kabanosami i resztą warzyw. 1 główka kalafiora 200 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 1 por (biała cześć) 1 cebula 50 g żółtego sera 5 pieczarek 4 wędzone kabanosy Maestro Henryk Kania(...)pietruszki. Następnie wbijamy jajka i dodajemy mąkę pszenną. Całość mieszamy bardzo dokładnie. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem, curry, słodka czerwoną papryką oraz suszona natka pietruszki. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni. Do smażenia używałam oleju

VioletoweKucharzenie
Potrawka z piersi indyka, cukinii, kukurydzy i pomidorów 161

dlatego moje zakupy na Kleparzu wyglądają tak jakby jutro miała zacząć się zima, a ja chciałabym zgromadzić jak największe zapasy. Nie mam jednak warunków do dłuższego przechowywania takiej ilości warzyw,   dlatego muszę je wszystkie wykorzystać jak najszybciej. Nic nie może się zmarnować. Ponieważ czasu jak zwykle brakuje staram się robić proste potrawy, szybkie w przygotowaniu ale smaczne i treściwe(...)cukinię w słupki, pomidory obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić na dość drobne kawałki, cebulę pokroić w kostkę a czosnek w cienkie plasterki. W rondlu lub na głębokiej patelni zeszklić cebulę na rozgrzanej oliwie, po chwili dodać czosnek, a następnie pokrojonego indyka i smażyć mieszając przez około 2 minuty. Dodać pomidory, kukurydzę, cukinię, zioła, cukier, sól i pieprz. Garnek

Moja Mama Gotuje
Curry z ziemniaków 114

znów kolejne zimne dni, wciąż więc sięgam po rozgrzewające tematy, nie kończąc tylko na kocu i kubku herbaty. Curry jadam nawet latem zastępując coraz rzadziej u mnie występujące mięso, warzywami, te wiosenne nadają się równie dobrze co jesienne dynie i pospolite korzeniowce. Młode ziemniaki z ciecierzycą i świeżym szpinakiem umoczone w pomidorowym sosie będą smakować doskonale w tak zwanym międzyczasie(...)ugotowane, najlepiej wybrać te z niewielką ilością skrobi, ja użyłam sałatkowych, zachowają wtedy kształt nie rozpadną się, wczesne też będę dobre 2.  Ziemniaki kroimy w kostkę 3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kumin rzymski i garam masala, chwilę smażymy na średnim ogniu, dorzucamy pokrojone ziemniaki, dodajemy curry, mieszając podsmażamy ok 5 minut 4. Dodajemy puszkę pomidorów i passatę pomidorową

Słodki Kompromis
Kolorowo sałatkowo 142

Ostatnio w kuchni bawię się trochę kolorami i smakami. To pewnie znak jak bardzo domagam się już naprawdę ciepłych dni i sezonowych warzyw i owoców. Szczególnie na truskawki czekam z utęsknieniem, bo te 45 słoików moje gwiazdy już pochłonęły. No ale dziś nie truskawkowo za to na pewno kolorowo Składniki: duża garść rukoli duża garść roszponki opakowanie sera feta(...)sałat. Bakłażan pokroić w 1 cm plastry i podzielić na 4 części. Wrzucić do miski, dodać kilka łyżek oleju i pieprzu ziołowego i dokładnie wymieszać. Bakłażany ułożyć na patelni grillowej i przypiec z obu stron. Ostudzone dodać do sałatki. Z połowy granatu wybrać pestki, posypać nimi sałatkę. Opcjonalnie kiełbasę salami zwinąć w rulon i ułożyć na sałatce. Trochę ona zbędne

gutfut
Smalec (czysty) 224

drobną kostkę – najlepiej około pół centymetra. Dużo łatwiej się kroi słoninę, którą wcześniej damy na co najmniej pół godziny do zamrażalnika. Do roztopienia używamy garnka, rondla albo patelni o grubym dnie, naczynie z przykryciem ograniczy zapach w mieszkaniu, który nie dla każdego jest przyjemny. Słoninę topimy na małym ogniu . W zależności od ognia, ilości i rodzaju słoniny może(...)drobne sitko albo gaza. Po ostygnięciu przekładamy do lodówki, gdzie uzyska biały kolor. Co zrobić ze skwarkami? Najlepiej zjeść – w sałatce, zrobić na nich jajecznicę albo omaścić nimi warzywa gotowane na parze. Ja smalcu używam najczęściej zamiennie z masłem klarowanym. Do smażenia używam oleju kokosowego, gdy jego zapach i słodkawy smak dobrze się komponuje, czyli np. do panierowanych

PaleoSMAK
Faszerowana Papryka 179

potasu i wapnia. Zawarte w papryce polifenole usuwają wolne rodniki które przyspieszają starzenie się skóry. Papryka żółta i czerwona zawiera 4 razy więcej witaminy C niż cytryna. Spożywanie tego warzywa pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni nasz organizm przed chorobami układu krążenia. Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem • 6 papryk • 1 szklanka ryżu Basmati • 2 szklanki wody • 500 g mięsa(...)mięso i mieloną paprykę i po krótkim podsmażeniu przełóż je do misy z ryżem. Kolej na startą na tartce na małych oczkach marchewkę i pietruszkę które przesmażamy krótko na patelni i dodajemy do ryżu i mięsa. Do miski wbij 2 surowe jajka, dodaj natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Papryki umyj. Z każdej odetnij górną część

W kuchennej krainie
Sałatka warzywna 198

Lato po woli mija. Tylko patrzeć jak zawita do nas jesień a wraz z nią multum   świeżych   warzyw . Takich kruchutkich , jędrnych  tylko brać  i  coś  gotować.  Ja preferuję zasadę gotowanie tego co w  pobliżu  rośnie , tak do 200 kl. Słyszałam że podobno ma to jakąś nazwę ,ale ja jestem(...)ocet , Wszystko dokładnie wymieszać . Krok 2  Pekińską poszatkować , marchewki z wiórkować , jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. cebulę pokroić w wiórka  Krok 3  Na rozgrzaną patelnię wrzucić : cebule podsmażyć 1 min, dodać wiórka z marchewki , wymieszać i jeszcze podsmażyć ok 2 min. Krok 4 Do salaterki włożyć pekińską , jabłka  i cebulę z marchewką ,dokładnie wymieszać

Eli Gotowanie
Chili con carne 171

Chili con carne, czy gulasz z mięsa ( carne – z hiszp. mięso) z dużą ilością ostrych przypraw, bulionu, cebuli i innych warzyw, zwłaszcza kuminu (kmin rzymski). Klasyka kuchni meksykańskiej i amerykańskiej. Aromatyczne, szybkie. Składnikiem mięsnym jest zwykle siekana bądź mielona wołowina. Chili con carne jest świetną propozycją dla miłośników ostrości, można je jeść i na ciepło i na zimno(...)słodkiej – sól, pieprz – olej opcjonalnie: – kwaśna śmietana – tortilla/ nachos/ ryż – ser żółty starty – 0,5 l bulionu wołowego lub warzywnego Wykonanie: Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę. Dodać czosnek. Gdy zacznie się rumienić dodać chili i kumin, paprykę, oregano, jalapeno, kolendrę. Podsmażać około minutę. Stopniowo dodawać mięso. Gdy mięso lekko się podsmaży dodać pomidory

Pociąg Do Kuchni
Zupa fasolowa z marynowaną papryką i kabanosem 139

związku z tym podjęłam postanowienie - w najbliższym czasie żadnych zakupów, oczywiście poza świątecznymi, które wzbogaciłyby moją obszerną kolekcję makaronów, torebek ryżu, puszek z ananasem itp. Jedynie świeżyzna: owoce, warzywa, ser, wędlina... Muszę koniecznie odświeżyć zapasy :/ Dzisiejsza zupa to wynik powyższego postanowienia, ugotowałam ją z tego co miałam w szafce i lodówce, i o dziwo okazała się bardzo smaczna :) Zupa fasolowa(...)wody. Dodałam kostkę bulionową, ziele angielskie i liść laurowy. Gotowałam na wolnym ogniu. Kiełbasę pokroiłam w kostkę, kabanosy w ukośne grube plasterki, cebulę obrałam i pokroiłam w kosteczkę. Na patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam kiełbasę, obsmażyłam ją, po czym dodałam cebulę i smażyłam do momentu, aż się lekko zrumieniła. Zawartość patelni dodałam do rondla, następnie dołożyłam do niego kabanosy, fasolę

Kuchenne zapiski Edyty
MŁODE ZIEMNIACZKI Z ROZMARYNEM 191

mundurkach) z poprzedniego dnia. Niekiedy warto ugotować ich więcej (celowo) by na drugi dzień mieć błyskawiczny obiad. Do tego wystarczy np. jajko sadzone, gzik z cebulką lub same warzywa, co kto lubi, co kto woli... Można również zaserwować do ziemniaczków kefir, maślankę, koktajl owocowy, itp. To taka uproszczona, wakacyjna wersja młodych ziemniaczków z piekarnika, które również polecam ;-) Składniki: - młode ziemniaki(...)wymoczone w wodzie. Do tego dania najlepiej wykorzystać ziemniaki pozostałe z poprzedniego dnia. Ziemniaki kroimy na ćwiartki (ja zawsze wybieram małe, więc wystarczy; większe można pokroić np.na ósemki). Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy ziemniaki i podsmażamy je z każdej strony (najlepiej obracając je kilkakrotnie, każdy z osobna), posypujemy rozmarynem, granulowanym czosnkiem (lub świeżym przeciśniętym przez praskę) i smażymy

Smaczne Zdrowe
ZIELONE NALEŚNIKI Z KASZĄ GRYCZANĄ 133

mięskiem i ogórkiem kiszonym. Mąż podobnie. Ja też nie odmówię, ale wolę kaszę samą. Tylko z cebulką lub boczkiem, a do tego szklanka zsiadłego mleka.  Czasami zapiekę z warzywami... Ostatnio spróbowałam zrobić nawet czekoladowe ciasto gryczane z książki z Lidla (tej świątecznej, za naklejki). Ale niestety, zakalec wyszedł mi jak ciasto długie i szerokie. Powtórzę je jednak na pewno(...)łyżeczki soli 50 g roztopionego masła W misie lub w dzbanku miksera umieszczamy szpinak, mleko, jajka, sól oraz przesianą mąkę. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło, gorące wlewamy do ciasta i od razu mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Po usmażeniu każdego naleśnika odkładamy go na talerz i przykrywamy pokrywką

bistro mama
Makaron z filetem kurczaka w sosie słodko-kwaśnym 168

Kurczak, jak już wcześniej wspominałam często gości na naszym stole.Podaję go z patelni, grilla czy  jak w tym przypadku jako składnik do sosu. To niezbyt wymagające umiejętności kulinarnych mięso, ale daje jednocześnie nieograniczone możliwości. Lubię  ja i moi domownicy. SKŁADNIKI NA 3 OSOBY: _____________________ 3 pojedyncze  filety z kurczaka 1 mała cebula 1/2 czerwonej marynowanej papryki(...)paseczki, obtoczyć mąką i  lekko podsmażyć. Dodać pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę, cebulę i wodę.Gdy woda odparuje, dorzucić paprykę, ananasa, pędy bambusa sok z pomarańczy i miód. Warzywa powinny pozostać lekko chrupkie, więc należy dania  doglądać przez około 5 minut.Na koniec dodać koncentrat pomidorowy,wyciśnięty przez praskę czosnek, świeżą bazylię, tymianek oraz sól, pieprz i paprykę

Gosia gotuje
Fusilli z ragu alla bolognese 188

czerwonego wina. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów Składniki -500 g mielonej wołowiny -2 średnie marchewki -2 łodygi selera naciowego -1 średnia cebula(...)dużych oczkach tarki, seler naciowy pokroić w drobną kosteczkę, posiekać drobno cebulę i czosnek. Boczek należy także drobno pokroić w cieniutką kostkę oraz zmiksować pomidory z puszki. Na patelni z przykrywką należy rozgrzać oliwę i podsmażyć boczek na złoto, następnie dodać cebulę oraz czosnek, aż cebula się zeszkli. Później trzeba dodać marchew i seler dokładnie mieszając i podsmażając kilka minut

Z Kuchni Do Kuchni