warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:543/829)

Naleśniki buraczano-makowe z kiełkami, fetą i pomidorami 168

Kolejna odsłona naszych ulubionych, różowych naleśników. Tym razem nadziane pysznymi, soczystymi pomidorami, słonym serem i super zdrowymi kiełkami. Danie świetnie nadaje się do spakowania w lunchbox

Mienta blog
Tagiatelle z krewetkami 144

Obiecałam ten post równo rok temu, az wstyd że tyle z tym zwklekałam. ale no nic, nareszcie jest!! Prosty przepis na niebanalne krewetki :D  Zachęcam

Malinowo w kuchni
Zupa chrzanowa 406

Dzisiaj zamiast świątecznego żurku proponuję zupę chrzanową z białą kiełbasą, boczkiem i ziemniakami. Jest dużo prostsza do przygotowania niż żurek, bo nie trzeba robić zakwasu (no

Oryginalny smak
Klopsiki w sosie Teriyaki 201

Bardzo lubię sos Teriyaki, do tej pory kupowałam gotowy supermarkecie. Ostatnio robiłam warzywa w sosie słodko kwaśnym i wyszło to bardzo dobrze, dlatego postanowiłam przyrządzić sos Teriyaki sama. Przejrzałam kilka przepisów, które różniły się od siebie nieznacznie tylko, a, że wszystkie składniki miałam  domu to zabrałam się do roboty. Wybrałam jeden przepis, troszkę go zmieniłam pod mój smak(...)mięsa mielonego dodać jajko, doprawić majerankiem, ostrą i słodką papryką, pieprzem, imbirem i czosnkiem. Dodać odciśniętą z nadmiaru wody bułkę, całość dokładnie wymieszać. Formować małe klopsiki i podsmażyć na patelni. Następnie dodać do sosu, całość gotować na małym ogniu do momentu aż sos pokryje klopsiki i nadmiar wody odparuje, najlepiej użyć szerokiego garnka. Podawać wedle uznania, ja podałam z kaszą

Delusional Trine
Placki makaronowe z wędliną i warzywami 399

Zimą staram się przemycać do wszystkiego warzywa pod każdą postacią.  Pomysł na te placki przyszedł gdy miałam makaron z poprzedniego dnia w lodówce. Jak widać,  wystarczy kilka składników do przygotowania pysznego dania. Do placków można użyć  makaronu  nitki lub spaghetti jak u mnie, wędlina dodała im pożywności , takie placuszki pokochają dzieci, są przepyszne! Składniki na dwie(...)cukinię i kiełbasę krakowską  pokroić w kostkę , wszystko razem  połączyć , wbić jajka, dodać śmietanę lub jogurt, wsypać mąkę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem , dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, nakładać masę łyżką, forując zgrabne placuszki, smażyć z każdej strony na złocisto.  Podawać gorące posypane szczypiorem. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Smażony ryż z krewetkami, młodą kapustą i omletem 183

wahajcie się ich użyć. Wszystkie składniki należy wcześniej podsmażyć lub zblanszować (jeśli tego wymagają) po dodaniu ryżu działamy już bardzo szybko, nie będzie czasu na dopieczeni mięsa lub zmiękczenie warzyw. Doprawiajcie ryż do smaku, ma byś słodko-kwaśno-słono-pikantny. W rezultacie otrzymacie aromatyczny, szybki posiłek, udekorowany omletem, kolendrą i cząstkami limonki, danie, które zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienia(...)Fasolkę blanszujemy we wrzątku ok 5 minut, następnie wrzucamy do wody z lodem 3. Obrane krewetki smażymy na 1 łyżce oleju roślinnego, kiedy przestaną być przeźroczyste zdejmujemy z patelni,, mrożone wrzucamy bezpośrednio na rozgrzaną patelnię  4. Na patelni szklimy plasterki szalotek 5. Kapustę siekamy i szybko podsmażamy na patelni, zdejmujemy kiedy lekko zmięknie 6. Kukurydze odcedzamy z zalewy

Słodki Kompromis
Zrazy z mięsa mielonego faszerowane warzywami w sosie z szalotkami 498

Wołowe mięso mielone wbrew pozorom idealnie nadaje się na zrazy. Wystarczy je odpowiednio przygotować. Zrazy nafaszerowałam warzywami i boczkiem. Wyszło nie tylko smacznie ale i ciekawie. Składniki: 800 gram wołowego mięsa mielonego 2 małe marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 100 gram chudego boczku parzonego szczypior 4 szalotki Bulion około ½ l Mąka Olej do smażenia Sól Pieprz Wykonanie: Marchew, seler(...)mięsa. Na jednym boku wykładamy farsz warzywny i zwijamy w rulonik. Końcówki foli zwijamy jak cukierki. Po przygotowaniu wszystkich zrazów, rozwijamy z foli i obtaczamy w mące. Obsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju. Po obsmażeniu wyjmujemy roladki i na tej samej patelni przesmażamy obrane i przekrojone szalotki. Ponownie umieszczamy zrazy i podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa

Smaki Ewy
Farfalle z bakłażanem w sosie truskawkowo-pomidorowym 172

Usilnie wprowadzam Ninie nowe warzywa do menu, tym razem padło na bakłażana. Miśka kocha jak wszystkie dzieci makaron, więc najłatwiejszym sposobem do przekonania jej do nowych smaków jest w pierwszej kolejności podać z makaronem. Udało się, dzięki temu, że danie jest wyraziste w smaku, ale jednocześnie delikatne, a obiad na tyle jej się wizualnie spodobał, że nie mogłam spokojnie zrobić(...)przed gotowaniem) Przygotowanie: Bakłażana pokrój 1 1 cm kostkę, posyp solą (pół łyżeczki), umieść na sitku i odstaw na 15 minut. Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki. Na dużej patelni podgrzej oliwę i usmaż odsączonego bakłażana przez około 10 minut, powinien zmięknąć i lekko się przybrązowić. Dodaj truskawki i pomidory, smaż razem prze kolejne 5 minut, przypraw do smaku, dodaj

greenscarf
Sałatka z kaszy gryczanej z cieciorką i ogórkiem konserwowym 189

W taki połączeniu sałatki z kaszy gryczanej jeszcze nie jadłam, cieciorka z kaszą gryczaną i ogórkiem konserwowym okazała się cudowną w smaku sałatką, a dodatek natki

Moja smaczna kuchnia
Pieczony olbrzym - Łosoś z piekarnika 172

pietruszkowym wewnątrz i z wierzchu. Cytrynę - i tu zmiana (bo podejrzałam w jakimś programie u Okrasy w między czasie) kroimy w plastry i podsmażamy na rumiany kolor na suchej patelni wówczas pozbędziemy się goryczy ze skórki i uzyskamy bardzo fajny aromat z cytryny i ten zabieg sprawdził się jak najbardziej. Cytrynę chwilę studzimy żeby po włożeniu w nacięcia mięso ryby(...)Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Do nagrzanego piekarnika wkładamy łososia i pieczemy 25 min. Po tym czasie włączamy termoobieg i pieczemy kolejne 10 min. Podajemy z sałatką z grillowanymi warzywami z dodatkiem granata polaną olejem balsamicznym z frytkami z batatów. Obiecuję że przepis na dodatki umieszczę ale wszyscy tak się rzucili na dodatki że nawet nie było jak zrobić zdjęcia

Piekielna Kuchnia Pati
Kanapka z… kaszanką 238

Lubicie kaszankę? Ja bardzo, szczególnie z grilla - mmniam! Ale nigdy jej nie kupuje - jadam tylko taką ,,domową". W tej kupnej boję się zawartych w niej składników

sierotka maRysia w kuchni
GRILLOWANE BAKŁAŻANY Z MOZARELLĄ I POMIDORAMI 213

Wiosna, grill, warzywa ....;-) leciutko, delikatnie i smacznie. To jest to! Trudno sobie wyobrazić kuchnię śródziemnomorską bez bakłażana .   Pochodzi z Indii a w Europie do niedawna warzywo to uważano za egzotyczne.   Poza walorami smakowymi bakłażan ma również sporo zalet zdrowotnych.   Świeży owoc zawiera około 90% wody, niewiele białka, tłuszczu i tylko 2 % cukrów.    Zawiera(...)uzyskania złotego koloru. Następnie kolejno układałam na nich po plasterku pomidora i sera mozzarella lub jak ktoś woli fetą, również posypując je ziołami. Można poddusić pomidory na patelni i polać nimi bakłażany. Dla mięsożerców polecam np.podsmażone na chrupko plasterki wędzonego boczku, które możecie powkładać pomiędzy bakłażana. Wszystko jeszcze zapiekłam i gotowe. Danie to jest lekkie i można je podawać

potrawyregionalne
Pomidory faszerowane mięsem 190

Danie dla miłośników pomidorów.  Pomidory faszerowane mięsem są i dealne jako przekąska na imprezach.  Można je przygotować wcześniej, a w dowolnej chwili po prostu

Smak mojego domu
"Ravioli" z botwinką i gruszkami 151

2 pęczki botwinki ze sporymi buraczkami, 600 g gruszek, 1 pepperoni, 300 g lasagne świeżego, 2 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżka cukru, sok z 1/2 cytryny

królestwo garów
Młoda kapusta duszona na maśle z pomidorami. Pysznie i szybko. 375

Młoda kapustka duszona na masełku z porem i pomidorkami. Cóż może być lepszego :) Tak przygotowana kapustka może posłużyć jako samodzielne danie lub jako smakowity dodatek do

Kuchnia z widokiem na ogród
Zapiekane ziemniaki nadziewane mięsem mielonym z cebulą i ziołami 138

sól pieprz Ziemniaki gotujemy al dente w osolonej wodzie (z półtwardych łatwiej wydrążyć środek; ja to robiłam łyżeczką do melona, ale można zwykłą łyżeczką do herbaty) Mięso podsmażamy na patelni bez tłuszczu, na małym ogniu. Tłuszcz będzie się wytapiał podczas podsmażania mięsa W tym czasie obieramy cebulę i siekamy - dodajemy do mięsa, doprawiamy całość pieprzem, rozmarynem(...)mniejsze kawałki tak, żeby przykrył wierzch ziemniaków Przełożyć ziemniaki do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku 30-45 minut Podawać z ulubioną sałatką lub surówką i, np., innymi zapiekanymi warzywami. U mnie - pieczarka pokrojona w kostkę i lekko podsmażona.  Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pierwsza gorąca herbata w zimny wieczór. I placuszki 266

wspaniała kolacja składająca się między innymi z szampana, czerwonego wina (w umiarkowanych ilościach, bo w niedzielę musiałam wstać o piątej), przepysznej sarniny z sosem na bazie czerwonego wina, gotowanych warzyw i lodów w nieograniczonej ilości na deser. Nigdy w życiu bym nie pomyślała, że takie rzeczy będę jadła na własnym stole, i że ktoś je dla mnie w mojej kuchni(...)właściwie to bardziej jabłka w cieście. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w dość grube plastry, które następnie należy zanurzać w cieście i takie cuda usmażyć na patelni. Owoce nabierają tej cudownej miękkości i aromatu - ach, uwielbiam... Moje placuszki są waniliowe, bo akurat miałam taki jogurt. Można dać naturalny, lub po prostu mleko. Konsystencja ciasta zależy od gęstości

Pożeraczka, czyli raz adobrze
MŁODA KAPUSTA JAK U BABCI 185

Pomału zaczyna się pokazywać młoda kapusta w sklepach, uwielbiam taka młodą przygotowaną tak jak robiła moja babcia. Taka jest najlepsza!Wszystkim polecam Składniki: 1 głowka kapusty

Z Majeczką w kuchni
KOLOROWA ZAPIEKANKA RYBNA 264

smaku (tak twierdzi mój mąż) :))  Musiałam wymyślić więc coś, co pozwoli udowodnić, że duszone, zapiekane czy gotowane ryby są tak samo smaczne jak te smażone na patelni, a do tego zdrowsze i mniej kaloryczne :))  Mój eksperyment zakończył się pełnym sukcesem. Zapiekana ryba smakowała i to bardzo :) Składniki : 80 0g fileta z ryby (dowolnego, u mnie łupacz) 200g pieczarek(...)którym zalejemy rybę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, po chwili dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki, a na końcu pokrojone w paseczki pieczarki, mieszamy, solimy, pieprzymy i podsmażmy, aż warzywa będą miękkie. Na koniec wlewamy śmietanę, mieszamy, posypujemy koperkiem i sos gotowy :)) Naczynie żaroodporne smarujemy masłem układamy w nim kawałki ryby i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st

Walijskie Pichcenie
Kurczak po chińsku 276

Świetny pomysł na pyszny i szybki obiad - kurczak po chińsku SKŁADNIKI - 2 piersi z kurczaka                     

Moje Kuchenne Rewelacje
Jesienny tażin wołowy - z dynią i suszonymi śliwkami 191

parę wodną i lotne związki aromatyczne wewnątrz naczynia, potęgując aromaty i zapewniając kuszącą delikatność składników. Ale nie jest ono konieczne, aby tażin się udał. Ja wykorzystałam dużą głęboką patelnię z pokrywką, może być też brytfanna, czy garnek z grubym dnem. Ważne, aby szczelnie przykryć naczynie ( można dodatkowo zabezpieczyć pokrywkę folią aluminiową ) i dusić danie na jak najmniejszym ogniu ( lub też(...)zrównoważone danie . Słodycz suszonych śliwek równoważy bogactwo korzennych przypraw, mięso rozpływa się w ustach, a cieciorka i dynia wzbogacają teksturę dania. Zdecydowałam się dodać mniej mięsa, a więcej warzyw, niż było podane w oryginalnym przepisie - myślę, że wersja wege też byłaby super.  Jesienny tażin wołowy - z dynią i suszonymi śliwkami - Przepis z książki "Kulinarne wyprawy Jamiego" Jamie Oliver przepis

Chilli Czosnek i Oliwa
Siekane kotlety z kurczaka 159

Bardzo często na blogu pojawia się pierś z kurczaka więc dzić w zupełnie innej odsłonie. Bardzo proste i bardzo smaczne kotleciki, które smakują również dzieciom. Ja

kuchnia doski
Węgierska zupa gulaszowa 172

węgierskich produktów spożywczych. Jest nazywana czerwonym złotem, ponieważ przynosi duże dochody z eksportu. Nizina Węgierska z żyzną glebą i odpowiednim klimatem, jest idealna do uprawy tego smacznego i zdrowego warzywa. Kuchnia węgierska jest bardzo prosta, Charakterystyczny smak madziarskich potraw pochodzi z przysmażonej na smalcu - tak, tak, na smalcu, to nie pomyłka ! - cebuli z dodatkiem czosnku i oczywiście sproszkowanej papryki. Przy(...)łyżka przyprawy gulaszowej w proszku (u mnie pikantnej) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżka pasty paprykowej śmietana sól, pieprz mąka smalec do smażenia Wykonanie: Na patelni podgrzewamy tłuszcz, dodajemy słodką paprykę, przyprawę gulaszową i lekko podsmażamy, uważając, aby papryka się nie przypaliła. Smażymy na tym oprószone mąką mięso,  p rzekładamy je do garnka i zalewamy

Kulinarne przygody Gatity
Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą 218

Kiedy w pełni trwa lato jest też sezon na różne owoce, warzywa, których poza letnią porą nie dostaniemy świeżych. Dziś wykorzystamy przepyszną żółtą fasolkę szparagową! W moim rodzinnym domu mama bardzo często robiła nam w wakacje na obiad fasolkę z masłem i bułką tartą! Dla nas był to najlepszy obiad. Nic do tego nie chcieliśmy nigdy jeść. Oczywiście fasolka może(...)gazie, wsypujemy sól. Fasolkę gotujemy ok. 5-10 minut od momentu zagotowania wody. Oczywiście sprawdzamy kawałek czy już jest ugotowana. Kiedy jest już ugotowana odcedzamy z wody. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, kiedy się rozpuści wsypujemy bułkę tartą i mieszamy. Następnie wrzucamy fasolkę, chwilę mieszamy i podsmażamy i gotowe. Smacznego

Gotuj z Mąką
Warsztaty z Pascalem Brodnickim 284

Ramę Smaż jak szef kuchni, podsmaż cebulę, by tylko się zeszkliła (ok. 5 min.), dodaj marchew, słodkiego ziemniaka i przyprawy. Smaż całość ok. 5 min., dodaj bulion do poziomu warzyw oraz sól i pieprz. Kiedy zacznie się mocno gotować, zmniejsz ogień. Gotuj bez przykrycia przez 25 min. Po tym czasie sprawdź czy słodkie ziemniaki i marchew są miękkie, dodaj mleko(...)kuchni klasycznej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 50 ml wermutu 2 łyżki balsamico białego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ostrej musztardy Dijon 1 łyżka mąki sól i pieprz. Na patelni rozgrzej 30 ml Ramy Smaż jak szef kuchni i podsmaż grzyby przez 5 min. Dodaj posiekany czosnek, dopraw solą i pieprzem. Podsmaż grzyby na złoto aż odparuje woda. Posyp posiekaną

karmelowy
Makaron z warzywami, łososiem o nucie cytrynowej (z lekko słodko gorzkim posmakiem) 207

mnie przyjemność, relaks, smakowita zabawa. Moim dzieciom z makaronu proste dania wyczarowuję, a mężowi ze względu na pasję do biegania maratonów, makaron też gotuję. Łączę je z warzywami, mięsami, rybami, czasem serami posypuję czy z sosami przygotowuję. Makaronowe dania są dla mnie idealne, krótko mówiąc smakowo genialne. Składniki na 2 porcje: (czas. max 20 min) 4 gniazda makaronu Lubella Pełne(...)obieraczka z ząbkami. Opłukanego, osuszonego w papierowy ręcznik łososia kroimy w paski o szerokości ok. 1 cm. Łososia posypujemy dużą ilością  pieprzu, skrapiamy sokiem z cytryny. Na dużej patelni rozgrzewamy masło z przekrojoną po długości trawą cytrynową. Dodajemy kalafior i całość podsmażamy ok. 2  min. Wyciągamy trawę cytrynową, a dodajemy sól i kozieradkę. Kalafior podsmażamy od czasy

Moniki Smakołyki
Wołowina Michoacan 145

przesądzony. Potem już było tylko ciekawiej. Danie jednogarnkowe, w zasadzie gulasz wołowy. Można go przyrządzić z fasolką szparagową, ale w Meksyku to jadalne kaktusy, tzw. nopales,  są najpopularniejszymi warzywami i to one powinny wystąpić w tym daniu. Sceptycznie podchodziłam do możliwości dostania ich w sklepie, ale w końcu mieszkam w stolicy, więc sprawa nie była beznadziejna. Moja euforia(...)obtoczenia mięsa sól i pieprz dodatkowo 1 szklanka ryżu  1 puszka czerwonej fasoli sól i olej Sposób przygotowania: Mięso obtoczyć w mące i podsmażyć na oliwie na dużej patelni lub jeśli macie szybkowar to w szybkowarze.  Dodać cebulę i czosnek, ponownie podsmażyć.  Dodać pomidory, papryczki chipotles i kaktusa lub fasolkę. Zalać bulionem tak by zakrył mięso. Gotować

W kuchni wieczorem
Jagnięcina zapiekana z warzywami czyli prawie mussaka w wolnowarze 214

tylko składniki ( i to bez sosu beszamelowego), natomiast sposób wykonania zupełnie inny. Na dodatek danie okazało się wyjątkowo mało fotogeniczne. Ale przepis zamieszczam, gdyż myślę, iż smak warzyw i jagnięciny uduszonych w wolnowarze i wygoda przygotowania, w zupełności rekompensuje  brak urody. Przepis z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis.składniki500 g mielonej(...)zrumienić, przewrócić na drugą stronę, spryskać oliwą i też lekko podgrillować. Wyjąć z piekarnika i odstawić na bok. Obrane ziemniaki pokroić w plastry gr ok 0,5 cm. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i cebulę, smażyć, mieszając, aż mięso zacznie się robić brązowe. Dodać czosnek, posypać mąką, dodać pomidory, wino, pastę pomidorową i przyprawy, sól i pieprz. Doprowadzić

Stare Gary