ezon na rabarbar uważam za otwarty. Ba! On jest już dawno w pełni. Rabarbar dodaje się do ciast, kompotów czy lemoniad, ale jak dla mnie, najlepiej smakuje karmelizowany. To warzywo często jest niedoceniane. Dużo osób ma obawy przed używaniem go w swojej kuchni, ponieważ zwykle kojarzy się z mocno kwaśnym, dominującym smakiem. Myślę, że podany z neutralnym puddingiem z tapioki(...)łodyg rabarbaru 6 łyżek cukru trzcinowego sok z połowy cytryny łyżka syropu z agawy/syropu klonowego Wykonanie: 1. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na cztery części. 2. Wrzucić na patelnie i zasypać cukrem, mieszać aż do rozpuszczenia. 3. Zalać sokiem z cytryny i dodać syrop z agawy. 4. Gotować, aż rabarbar rozpadnie się, a cukier i sok zredukują. Pudding z tapioki
Pland based filletypu II. Co może powodować otyłość u młodych ludzi? Jest wiele powodów... brak ruchu, nadmierne spożycie cukru w tym słodkich napojów, przekąsek, słodyczy, nie dość wystarczające spożycie owoców i warzyw, nieregularne spożywanie posiłków czy niedostateczne spożycie błonnika pokarmowego. Odpowiednio dopasowana dieta nie tylko pomoże zmniejszyć wagę ale również może zoptymalizować czynniki ryzyka rozwoju cukrzycy typu II w tym odporność(...)przygotowania: Bakłażana pokrój w centymetrowe plastry. Posól z każdej strony i odstaw na parę minut. Następnie skrop lekko łyżką oleju (używając pędzelka lub używając oleju w sprayu). Podsmaż na patelni z każdej strony aż bakłażan ładnie się przyrumieni. Kurczaka pokrój w małą kostkę. Dopraw solą, pieprzem, chilli oraz oregano. Na patelni z łyżką oleju podsmaż posiekaną cebulkę a następnie kurczaka
wysmienitypodkreślić ich kruchość i delikatność. W Tajlandii popularne są pływające targi, łodzie ściśnięte, burta przy burcie, a kupić można na nich na prawdę wszystko- od żywych kur, owoce, warzywa, ubrania, no po prostu wszystko, a wśród nich można wyróżniają się pływające jadłodajnie- na nich właśnie można kupić najlepsze dania proste, a jednocześnie wykwintne. Na łodziach palą się ogniska z węgla(...)Odstaw na 20 minut. MARCHEW OBIERZ i pokrój obieraczką w długie paski, dopraw olejem sezamowym i sosem sojowym, posyp sezamem. Dokładnie wymieszaj i ułóż w gniazdo na talerzu. ROZGRZEJ PATELNIĘ grillową i smaż krewetki z każdej strony około minuty. Pamiętaj, że prawie wszystkie owoce morza nie potrzebują długiej obróbki termicznej i przeciągnięte są gumowate. GOTOWE KREWETKI połóż na marchewce, skrop
Kuchnia bezglutenowa LoliCześć Od dłuższego czasu leżały u mnie cukinie. Jakoś nie zdarzyła się okazja, żeby je wykorzystać. Ale w końcu i na nie przyszła kolej. Wyszedł z
blog.moje-pasje.infoGdybym miała napisać za co lubię makaron, to pierwsze co mi przychodzi na myśl....moc możliwości i szybkość przygotowania. A jak jeszcze w lodówce jest
Dieta moja pasjaboczku do smaku - pycha! Kruche ciasto zagniotłam wraz z dodatkiem parmezanu, dzięki czemu jest aromatyczne i pyszne. Śmiało nada się do wielu innych tart z dodatkiem kurczaka lub innych warzyw. Polecam! :) Parmezanowe kruche ciasto: 180 g mąki pszennej (lub odrobinę więcej jeśli ciasto jest zbyt klejące) 50 g drobno startego parmezanu 1 łyżeczka soli drobnoziarnistej (np. himalajskiej) 1 jajko(...)najmniej 30 minut do lodówki. Farsz: 150 g boczku wędzonego parzonego 2 większe cebula (mogą być czerwone lub białe) 500 g pieczarek 2 łyżeczki tymianku sól i pieprz Rozgrzewamy patelnię, boczek kroimy w większą kostkę i wrzucamy na nią, podsmażamy przez chwilę, by nabrał nieco koloru. Cebule kroimy w piórka i dorzucamy do boczku. Smażymy aż zmięknie. Pieczarki kroimy
Cooking MonsterZamiast szparagów możesz użyć innych warzyw np. brokułów czy fasolki szparagowej. Dla 2 osób - 2 filety z łososia 150 g - pół łyżeczki soli i pieprzu - łyżka masła klarowanego - 1 pęczek szparagów białych - 1 pęczek szparagów zielonych - pół cytryny - łyżeczka soli - łyżeczka masła - łyżeczka cukru - 2 litry wody - 5 jaj - łyżeczka musztardy - łyżka majonezu - 2 łyżki jogurtu naturalnego - łyżka octu jabłkowego(...)solą, masłem, cytryną i cukrem. Wrzuć szparagi białe i gotuj 8 minut, po tym czasie dorzuć szparagi zielone i gotuj jeszcze 5 minut. Podczas gdy szparagi się gotują rozgrzej patelnię z masłem klarowanym, ułóż łososia skórą do dołu i smaż 5 minut, po czym przewróć i smaż kolejne 4 minuty. Zmniejsz ogień do minimum, (lub wyłącz całkiem jeżeli filety
Pasje JolkiMarchewka w miodzie jest przepysznym dodatkiem do obiadu. Odkryłam ją na nowo. Zamiast tradycyjnej, gotowanej jarzynki polecam tę z mojego posta. Spróbujcie a przekonacie
potrawyregionalneNo i mamy kolejny, fantastyczny pomysł na wykorzystanie dyni – tym razem zapraszam Was na risotto! Idealnie kremowe , delikatne, niesamowicie aromatyczne, a zarazem sycące – idealne
Ostra na SłodkoNo i mamy kolejny, fantastyczny pomysł na wykorzystanie dyni – tym razem zapraszam Was na risotto! Idealnie kremowe , delikatne, niesamowicie aromatyczne, a zarazem sycące – idealne
Ostra na Słodko~omlet jajeczny z cukinią, zieloną fasolką szparagową płaskostrąkową, czerwoną papryką i wędliną sojową o smaku szynkowym ~ Nie mam dużego doświadczenia w takich omletach, wiec idealny nie
breakfast of dreamsbakłażanem, papryką i pomidorami, zapieczone z goudą i mozzarellą, doskonale komponuje się z mięsami jak i rybami. Polecam! Scroll down for recipe in English Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami (4-6 porcji) Składniki: 2 małe cukinie, pokrojone na 0,5 cm plastry 1 bakłażan pokrojony w 0,5 cm plastry 4 łyżki oleju rzepakowego 250 g leśnych grzybów(...)Umieść plasterki cukinii i bakłażana w durszlaku i dokładnie posól. Odstaw do zlewu na 15 minut po czym przepłukaj je pod bieżącą wodą i osusz papierowymi ręcznikami. W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż plastry (partiami) i obsmaż do lekkiego zarumienienia, po czym przełóż do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni rozgrzej kolejne 2 łyżki oleju i włóż
karmelowyDzisiaj u nas będzie mała przekąska na wieczór. Znudziły się Wam już tradycyjne koreczki, kanapeczki i szaszłyki? Czas na faszerowane pieczarki :) Pieczarki możemy faszerować na wiele
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPasztet w moim domu zazwyczaj powstanie po ugotowaniu rosołu. Nie bardzo mam co zrobić z mięsem, o tyle z warzyw zawsze powstaje sałatka jarzynowa, toteż mięso jest bazą i składnikiem pasztetu mięsnego. Tym razem postanowiłam urozmaicić przepis znienawidzonymi przez wszystkich wątróbkami drobiowymi. Pasztet jest lekki, pyszny w smaku, i chyba- nie boję się tego stwierdzenia, najlepszy jaki dotąd zrobiłam. Zdecydowanie(...)śliwek Wątróbkę myjemy i moczymy w mleku przez minimum 2 godziny. W tym czasie również gotujemy mięso kaczki do miękkości. Następnie cebulę i gruszkę kroimy w kostkę, na patelni rozpuszczamy masło, smażmy posiekaną cebulę przez kilka minut, dodajemy pokrojoną gruszkę i smażmy jeszcze kilka chwil. Po tym czasie cebulę i gruszkę przesuwamy na bok patelni i smażmy wątróbkę
Mango PapajaOstatnio zrobiłam pieczone figi z orzechami włoskimi i sosem z czerwonego wina . Tym razem przygotowałam je w wersji wytrawnej z cukinią i kozim serem. Jest to
Oryginalny smak