warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:553/829)

KASZA BULGUR Z KURCZAKIEM W SOSIE POMIDOROWYM 152

Jest nie tylko niesamowicie zdrowa, ale i pyszna! Często używana w kuchni tureckiej bliskowschodniej pozwala wyczarować niesamowicie smaczne dania, które zachwycą nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy! Można nadziewać nią warzywa, przygotowywać sałatki, dodawać do zup albo dusić w postaci znanych i lubianych i pilawów. Powstaje z najbardziej wartościowych ziaren pszenicy durum i jest bogata w substancje wspomagające pracę serca, kojące(...)czosnek – 2-3 ząbki * cebula biała duża – 1 szt * passata pomidorowa – ok. 200 ml * sól, pieprz, papryka ostra, cukier * oliwa z oliwek * feta SPOSÓB PRZRZĄDENIA: Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy posiekaną drobno cebulę oraz czosnek. Dodajemy pokrojone ( oczyszczone wcześniej ) mięso i przesmażamy kilka minut. Dorzucamy drobno pokrojone świeże pomidory oraz suszone pomidory pokrojone w paseczki. Zalewamy passatą

Ostra na Słodko
SZPINAK ZAPIEKANY W CIEŚCIE FILO 119

przystawkę na różne okazje. Można je przygotować z mrożonym szpinakiem, najlepiej jeśli będzie to szpinak Bonduelle, ponieważ w arzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw. Szpinaki od Bonduelle są zbierane, gdy listki są jeszcze młode- to właśnie dzięki temu mają tak delikatny smak. Listki(...)wody i drobno pokrój. Cebulki dymki i czosnek obierz, drobno posiekaj. Posiekaj drobno zielone części cebulki. Koperek i pietruszkę umyj i osusz, drobno posiekaj. Jajka ubij trzepaczką. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulkę z czosnkiem. Dodaj posiekane zielone części dymki i pokrojone liście szpinaku. Smaż przez kilka minut, mieszając, aż wyparuje woda. Dopraw solą (z umiarem, ponieważ feta jest

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
21. Pudding z tapioki z karmelizowanym rabarbarem i domową krówką 133

ezon na rabarbar uważam za otwarty. Ba! On jest już dawno w pełni. Rabarbar dodaje się do ciast, kompotów czy lemoniad, ale jak dla mnie, najlepiej smakuje karmelizowany. To warzywo często jest niedoceniane. Dużo osób ma obawy przed używaniem go w swojej kuchni, ponieważ zwykle kojarzy się z mocno kwaśnym, dominującym smakiem. Myślę, że podany z neutralnym puddingiem z tapioki(...)łodyg rabarbaru 6 łyżek cukru trzcinowego sok z połowy cytryny łyżka syropu z agawy/syropu klonowego Wykonanie: 1. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na cztery części. 2. Wrzucić na patelnie i zasypać cukrem, mieszać aż do rozpuszczenia. 3. Zalać sokiem z cytryny i dodać syrop z agawy. 4. Gotować, aż rabarbar rozpadnie się, a cukier i sok zredukują. Pudding z tapioki

Pland based fille
Niskowęglowodanowe mini pizze – walka z cukrzycą. 149

typu II. Co może powodować otyłość u młodych ludzi? Jest wiele powodów... brak ruchu, nadmierne spożycie cukru w tym słodkich napojów, przekąsek, słodyczy, nie dość wystarczające spożycie owoców i warzyw, nieregularne spożywanie posiłków czy niedostateczne spożycie błonnika pokarmowego. Odpowiednio dopasowana dieta nie tylko pomoże zmniejszyć wagę ale również może zoptymalizować czynniki ryzyka rozwoju cukrzycy typu II w tym odporność(...)przygotowania: Bakłażana pokrój w centymetrowe plastry. Posól z każdej strony i odstaw na parę minut. Następnie skrop lekko łyżką oleju (używając pędzelka lub używając oleju w sprayu). Podsmaż na patelni z każdej strony aż bakłażan ładnie się przyrumieni. Kurczaka pokrój w małą kostkę. Dopraw solą, pieprzem, chilli oraz oregano. Na patelni z łyżką oleju podsmaż posiekaną cebulkę a następnie kurczaka

wysmienity
KREWETKI PO TAJSKU NA FIOLETOWEJ MARCHWII 174

podkreślić ich kruchość i delikatność. W Tajlandii popularne są pływające targi, łodzie ściśnięte, burta przy burcie, a kupić można na nich na prawdę wszystko- od żywych kur, owoce, warzywa, ubrania, no po prostu wszystko, a wśród nich można wyróżniają się pływające jadłodajnie- na nich właśnie można kupić najlepsze dania proste, a jednocześnie wykwintne. Na łodziach palą się ogniska z węgla(...)Odstaw na 20 minut. MARCHEW OBIERZ i pokrój obieraczką w długie paski, dopraw olejem sezamowym i sosem sojowym, posyp sezamem. Dokładnie wymieszaj i ułóż w gniazdo na talerzu. ROZGRZEJ PATELNIĘ grillową i smaż krewetki z każdej strony około minuty. Pamiętaj, że prawie wszystkie owoce morza nie potrzebują długiej obróbki termicznej i przeciągnięte są gumowate. GOTOWE KREWETKI połóż na marchewce, skrop

Kuchnia bezglutenowa Loli
Placuszki z cukinii 112

Cześć Od dłuższego czasu leżały u mnie cukinie. Jakoś nie zdarzyła się okazja, żeby je wykorzystać. Ale w końcu i na nie przyszła kolej. Wyszedł z

blog.moje-pasje.info
Makaron z patelni warzywa i dodatki. 132

Gdybym miała napisać za co lubię makaron, to pierwsze co mi przychodzi na myśl....moc możliwości i szybkość przygotowania. A  jak jeszcze w lodówce jest

Dieta moja pasja
Parmezanowa tarta z pieczarkami, cebulką i boczkiem 153

boczku do smaku - pycha! Kruche ciasto zagniotłam wraz z dodatkiem parmezanu, dzięki czemu jest aromatyczne i pyszne. Śmiało nada się do wielu innych tart z dodatkiem kurczaka lub innych warzyw. Polecam! :) Parmezanowe kruche ciasto: 180 g mąki pszennej (lub odrobinę więcej jeśli ciasto jest zbyt klejące) 50 g drobno startego parmezanu 1 łyżeczka soli drobnoziarnistej (np. himalajskiej) 1 jajko(...)najmniej 30 minut do lodówki. Farsz: 150 g boczku wędzonego parzonego 2 większe cebula (mogą być czerwone lub białe) 500 g pieczarek 2 łyżeczki tymianku sól i pieprz Rozgrzewamy patelnię, boczek kroimy w większą kostkę i wrzucamy na nią, podsmażamy przez chwilę, by nabrał nieco koloru. Cebule kroimy w piórka i dorzucamy do boczku. Smażymy aż zmięknie. Pieczarki kroimy

Cooking Monster
Łosoś z sosem jajecznym i szparagami 161

Zamiast szparagów możesz użyć innych warzyw np. brokułów czy fasolki szparagowej. Dla 2 osób - 2 filety z łososia 150 g - pół łyżeczki soli i pieprzu - łyżka masła klarowanego - 1 pęczek szparagów białych - 1 pęczek szparagów zielonych - pół cytryny - łyżeczka soli - łyżeczka masła - łyżeczka cukru - 2 litry wody - 5 jaj - łyżeczka musztardy - łyżka majonezu - 2 łyżki jogurtu naturalnego - łyżka octu jabłkowego(...)solą, masłem, cytryną i cukrem. Wrzuć szparagi białe i gotuj 8 minut, po tym czasie dorzuć szparagi zielone i gotuj jeszcze 5 minut. Podczas gdy szparagi się gotują rozgrzej patelnię z masłem klarowanym, ułóż łososia skórą do dołu i smaż 5 minut, po czym przewróć i smaż kolejne 4 minuty. Zmniejsz ogień do minimum, (lub wyłącz całkiem jeżeli filety

Pasje Jolki
MARCHEWKA GLAZUROWANA W MIODZIE Z IMBIREM 103

Marchewka w miodzie     jest przepysznym dodatkiem do obiadu. Odkryłam ją na nowo. Zamiast tradycyjnej, gotowanej jarzynki polecam tę z mojego posta. Spróbujcie a przekonacie

potrawyregionalne
RISOTTO Z DYNIĄ – najlepsze – idealne na jesienny obiad! 176

No i mamy kolejny, fantastyczny pomysł na wykorzystanie dyni – tym razem zapraszam Was na risotto! Idealnie kremowe , delikatne, niesamowicie aromatyczne, a zarazem sycące – idealne

Ostra na Słodko
RISOTTO Z DYNIĄ – najlepsze – idealne na jesienny obiad! 191

No i mamy kolejny, fantastyczny pomysł na wykorzystanie dyni – tym razem zapraszam Was na risotto! Idealnie kremowe , delikatne, niesamowicie aromatyczne, a zarazem sycące – idealne

Ostra na Słodko
.601. lekki omlet na wiosenne śniadanie 165

~omlet jajeczny z cukinią, zieloną fasolką szparagową płaskostrąkową, czerwoną papryką i wędliną sojową o smaku szynkowym ~ Nie mam dużego doświadczenia w takich omletach, wiec idealny nie

breakfast of dreams
Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami / Baked potatoes with mushrooms and vegetables 192

bakłażanem, papryką i pomidorami, zapieczone z goudą i mozzarellą, doskonale komponuje się z mięsami jak i rybami. Polecam! Scroll down for recipe in English Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami (4-6 porcji) Składniki: 2 małe cukinie, pokrojone na 0,5 cm plastry 1 bakłażan pokrojony w 0,5 cm plastry 4 łyżki oleju rzepakowego 250 g leśnych grzybów(...)Umieść plasterki cukinii i bakłażana w durszlaku i dokładnie posól. Odstaw do zlewu na 15 minut po czym przepłukaj je pod bieżącą wodą i osusz papierowymi ręcznikami. W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż plastry (partiami) i obsmaż do lekkiego zarumienienia, po czym przełóż do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni rozgrzej kolejne 2 łyżki oleju i włóż

karmelowy
Pieczarki faszerowane mięsem i papryką 214

Dzisiaj u nas będzie mała przekąska na wieczór. Znudziły się Wam już tradycyjne koreczki, kanapeczki i szaszłyki? Czas na faszerowane pieczarki :) Pieczarki możemy faszerować na wiele

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pasztet z kaczki i wątróbki drobiowej ze śliwką 227

Pasztet w moim domu zazwyczaj powstanie po ugotowaniu rosołu. Nie bardzo mam co zrobić z mięsem, o tyle z warzyw zawsze powstaje sałatka jarzynowa, toteż mięso jest bazą i składnikiem pasztetu mięsnego. Tym razem postanowiłam urozmaicić przepis znienawidzonymi przez wszystkich wątróbkami drobiowymi. Pasztet jest lekki, pyszny w smaku, i chyba- nie boję się tego stwierdzenia, najlepszy jaki dotąd zrobiłam. Zdecydowanie(...)śliwek Wątróbkę myjemy i moczymy w mleku przez minimum 2 godziny. W tym czasie również gotujemy mięso kaczki do miękkości. Następnie cebulę i gruszkę kroimy w kostkę, na patelni rozpuszczamy masło, smażmy posiekaną cebulę przez kilka minut, dodajemy pokrojoną gruszkę i smażmy jeszcze kilka chwil. Po tym czasie cebulę i gruszkę przesuwamy na bok patelni i smażmy wątróbkę

Mango Papaja
Zapiekanka z cukinią, figami i kozim serem 180

Ostatnio zrobiłam pieczone figi z orzechami włoskimi i sosem z czerwonego wina . Tym razem przygotowałam je w wersji wytrawnej z cukinią i kozim serem. Jest to

Oryginalny smak
SzpinakoweLOVE 365

końcu spróbować byłam bardzo ciekawa i... pozytywnie zaskoczona. Jak wspomniałam sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu, które jest podstawą jeżeli chcemy smacznie zjeść.  Szpinak jest wyjątkowo cennym warzywem, jego liście zawierają dużo obniżającego ciśnienie potasu, żelaza biorącego udział w transporcie tlenu i produkcji czerwonych krwinek w naszym organizmie, przez co szczególnie polecany jest osobom zmagającym się z anemią. Ponadto szpinak(...)gałka muszkatołowa  liść laurowy ziele angielskie PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić Filet z kurczaka ugotować z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego Szpinak wrzucić na patelnię, podgrzać na małym ogniu do rozmrożenia Kiedy szpinak będzie rozmrożony dodać sól, pieprz, odrobinę gałki muszkatołowej, czosnek granulowany oraz świeży przeciśnięty przez praskę Dusić przez około 10 minut pod przykryciem

peanutbuttermonster
Smażone zielone pomidory (przepis z powieści) 209

Kilka lat temu zachwyciłam się amerykańskim południem w literaturze. Jedną z najbardziej znanych książek dotyczących tego regionu jest powieść F. Flagg "Smażone zielone pomidory". Na podstawie

Pasja Smaku
CHILI Z INDYKIEM, WARZYWAMI I RYŻEM 107

Dzisiaj dietetyczna wersja chili con carne, z indykiem, warzywami i ryżem. I choć osobiście za indykiem nie przepadam, tutaj zrobiłam wyjątek. Danie bardzo pożywne, w miarę szybko się przygotowujące i co najważniejsze pyszne w smaku. Polecam bardzo gorąco, ja uwielbiam takie klimaty ;-) Inspiracją był ten przepis . Przygotowywałam z podwójnej porcji. Składniki dla 3 osób: - 300g mielonego z indyka - 1/2 szklanki(...)słodkiej papryki - 1/2 łyżeczki ostrej papryki - 1/2 łyżeczki soli - 1/3 łyżeczki pieprzu *szklanka 250ml Dodatkowo, do podania: - awokado - limonka do skropienia - kilka pomidorków koktajlowych - świeża kolendra - papryczka chili Na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać mięso i dokładnie obsmażyć. Dodać przyprawy, tj. oregano, kumin, papryki, sól oraz pieprz. Całość wymieszać. wsypać

Smaczne Zdrowe
BURGER Z PIECZONYMI BURAKAMI, JARMUŻEM I FILETEM ŚLEDZIOWYM 107

śledziowym tworzy fantastyczną całość,której nikt się nie oprze! Dodatek lekkiego sosu jogurtowego z koperkiem fantastycznie komponuje się z całością i nadaje mu lekkości. Taki burger ze śledziem i warzywami jest świetnym pomysłem na sycący obiad albo porządną kolację. Genialne połączenie! Przekonajcie się sami! Ps. moja mama, która kocha śledzie, ale nie przepada za wynalazkami (jak to Ona mówi!) zjadła(...)solą i pieprzem (jeśli chcemy – możemy dodać również ząbek czosnku). Odstawiamy do przegryzienia. Upieczonego buraka kroimy w cienkie pasterki, cebulę w piórka. Bułki podpiekamy w piekarniku lub na patelni, każdą część smarujemy obficie sosem jogurtowym. Układamy świeży (oczyszczony i zblanszowany – przelany wrzątkiem) jarmuż, cebulkę, plastry buraka i śledzie (odsączone wcześniej z nadmiaru oleju). Przykrywamy i zajadamy! Smacznego! Przepis

Ostra na Słodko
Zapiekane naleśniki z serem 379

Dostałam od męża dyspensę na zrobienie słodkiego obiadu, bo wiecie jak to facet on woli mięcho z ewentualnym dodatkiem warzyw :p Nie przeszkadza mi to, bo w sumie ja też wolę wytrawny obiad, ale czasem mam ochotę zaszaleć na słodko. Tak wpadłam na przepis Beatki z Kruchych babeczek na zapiekane naleśniki z serem. Wyszły pysznie, słodko, budyniowo, waniliowo, jednym słowem(...)proszku   W dużej misce wymieszać trzepaczką lub zmiksować wszystkie składniki na naleśniki (jeśli masa będzie bardzo gęsta dodać więcej mleka, jeśli za rzadka dosypać mąki). Na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu usmażyć naleśniki.     Wszystkie składniki na nadzienie wrzucić do miski i zmiksować na gładka masę. Na każdy naleśnik położyć trochę nadzienia i zwinąć w rulon. Gotowe naleśniki

Simply Food
Środa: Burgery z czerwonej fasoli i boczniaków 144

zewnątrz wytworzyła chrupiąca „skórka”, kryjąca kremowy środek. Sprawdź wszystkie przepisy na menu w tym tygodniu: Niedziela: Zapiekanka mac and cheese Poniedziałek: Nuggetsy z kurczaka z frytkami z warzyw Wtorek: Szybka pizza ze szpinakiem Środa: Hamburgery z czerwonej fasoli i boczniaków Czwartek: Pałki z kurczaka w chrupiącej panierce Piątek: Fish and chips z piekarnika Burgery z czerwonej fasoli(...)Dodaj posiekaną natkę, wymieszaj i odstaw na 5 minut. Krok 2 Uformuj 4 duże lub 8 małych burgerów. Obtocz je w bułce tartej. Rozgrzej 2-3 łyżki oleju na patelni. Smaż burgery po 4-5 minut z każdej strony na średnim ogniu. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Artykuł Środa: Burgery z czerwonej fasoli i boczniaków pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Pieczona cieciorka z wołowiną 113

ryżem, kuskusem lub zawiniętą w tortille. W każdym zestawie będzie smakowała pysznie. Polecamy Wam również przepis na mega zdrowe śniadanie z pieczoną cieciorką, pieczonym jajkiem, awokado i innymi warzywami. Składniki: 500 g mielonej szynki wołowej 2 puszki cieciorki 1 i 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego Szczypta cynamonu Szczypta gałki muszkatołowej 4 drobno posiekane(...)łyżką oleju, wymieszaj dokładnie i wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut. W połowie pieczenia wymieszaj cieciorkę. Krok 2 W międzyczasie przepłucz kaszę pod zimną wodą, rozgrzej łyżkę oleju na patelni, wsyp posiekaną dymkę i smaż około 3 minut. Dodaj kaszę i smaż mieszając przez minutę. Zalej dwiema szklankami wody i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut

Niedzielny kucharz
Zupa krem z pieczonych buraków 113

aluminiową w piekarniku i z upieczonych warzyw powstała gęsta, różowa zupa. Efekt zdecydowanie przeszedł moje oczekiwania! Powstała aksamitna i delikatna w smaku zupa krem z pieczonych buraków ćwikłowych. Pieczenie warzyw pozwala na wyciągnięcie z nich ukrytego potencjału i bogatego smaku. Zupa jest wegańska, bo zamiast śmietany użyłam mleka kokosowego z puszki i moim zdaniem jest harmonijna i ma niezwykle bogaty(...)stopni Celsjusza z termoobiegiem (zajmie to ok. godzinę). Buraki wyjąć, odwinąć z folii i ostudzić do temperatury pozwalającej na ich obranie i pokrojenie w plasterki. Na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem podsmażyć (na łyżce oleju kokosowego) posiekaną czerwoną cebulę z plasterkami imbiru i czosnku. Po chwili dodać plasterki obranego ze skórki jabłka i buraków. Chwilę podsmażyć mieszając

Dietolog
Makaron warzywny – odchudzona wersja spaghetti 137

odchudzić ulubione spaghetti bolognese? Zastępując prawdziwy makaron takim, zrobionym z warzyw. Makaron warzywny to u nas prawdziwy hit. Ja nawet nie miałam pojęcia, że buraki w opcji spaghetti mogą smakować tak wybornie! Z czego można zrobić makaron warzywny? Ja próbowałam już cukinii. Buraki – to był mój pierwszy raz. Ale można zrobić też na przykład marchewkowe. Żeby było łatwiej, warto(...)już gotowy makaron? Składniki naszej potrawy mielone mięsko z kurczaka lub indyka (pierś) świeży czosnek (lub sproszkowany) pomidory (albo dobrej jakości przecier pomidorowy) szczypior.. dużo szczypiorku. Wrzucamy na patelnię mięsko – z odrobiną oleju kokosowego. Dodajemy szczypiorek (trochę zostawiamy do posypania), do tego czosnek i na koniec pomidorki – oczywiście obrane ze skóry. Wszystko razem dusimy, aż uzyska konsystencję

Matylda Gotuje
Sałatka z pieczonego buraka, sera feta, na miksie sałat i z prażonymi orzechami 187

Niektórzy nazywają tę sałatkę carpaccio, bo danie, które kiedyś było przygotowywane z surowego mięsa, teraz robi się także z warzyw czy ryb. Podobno jest to dopuszczalne. Ja mam mieszane odczucia, bo to trochę jak robić kotlet de volaille z serem czy pieczarkami. Tak, wiele osób to robi, nawet na blogach się z tym spotykam... W każdym razie dzisiaj zapraszam(...)papier do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30-45 minut. Wystudzić, obrać i pokroić w cienkie plastry. Orzechy uprażyć na suchej patelni i przestudzić lekko. Ser rozdrobnić dowolnie: można pokruszyć lub pokroić w kostkę. Na talerzyku lub półmisku ułożyć sałaty. Na nich plastry buraka, ser feta i uprażone orzechy. Całość skropić sosem: ocet

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kanapki z kurczakiem w tortilli 305

tego punktu widzenia uważam, że najlepsza będzie konkretnie sałata lodowa. Kanapki z kurczakiem w tortilli 2015-05-14 12:08:49 Apetyczna i pożywna przekąska z soczystego smażonego kurczaka, warzyw, szynki i sera owiniętych w pszenną tortillę. Dobra o każdej porze dnia. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 duża pszenna lub mieszana tortilla (ok. 25cm) 1 średni filet(...)pomidora odcinamy kilka dość cienkich (ok. 5mm) plastrów, pozostawiając skórkę, ale usuwając ewentualny nadmiar łyka. Z rzodkiewek odcinamy korzonki i zielone części, po czym kroimy na drobną kostkę. Na patelni na dość dużym ogniu rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Kładziemy na niej plastry kurczaka i intensywnie smażymy po ok. 1,5 minuty na stronę. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy

Kulinarna Pokusa
Nadziewane portobello 222

niewiele wartości odżywczych, to w smaku są po prostu obłędne. W mojej kuchni grzyby goszczą dość często. Naturalnie najczęściej jest to pospolita pieczarka, która fantastycznie komponuje się z warzywami, mięsem, ryżem czy makaronem. Nie unikam jednak innych rodzajów grzybów jak choćby boczniaki, shitake, kurki czy prawdziwki. Dziś jednak chciałabym przedstawić fantastyczne wegetariańskie danie z dużą pieczarką portobello w roli głównej(...)myjemy ich, gdyż wtedy stracą swój smak). Odcinamy nóżki pieczarek.  Grzyby nacieramy delikatnie oliwą i układamy w naczyniu żaroodpornym. Do każdego z kapeluszy wlewamy po łyżce miodu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy do momentu aż się zeszkli. Usmażoną cebulkę przekładamy do kapeluszy, na której następnie układamy posiekane orzechy włoskie

W mojej holenderskiej kuchni
Czy to pierożek czy to pasztecik o to jest pytanie.... 149

knorra i groszku) Krok 2: Wrzucamy wszystko na rozgrzany olej lub oliwę Krok 3: Dodajemy kostkę Knorra i podsmażamy mięso i warzywa Krok 4: Do dobrze podsmażonego mięsa i warzyw dodajemy posiekaną kolendrę i mieszamy Krok 5: Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na ogniu (dużym;-)  na 10-15 minut. Aby uniknąć przypalenia możemy dodać trochę wody (gorącej, nigdy zimnej) Gotowy(...)rogach za pomocą zmoczonego widelca. Pasteis się nam nie rozkleją a poza tym wygląda to bardzo ładnie. Filmik instruktażowy poniżej. Smażenie: Do smażenie najlepszy jest wok lub inna głęboka patelnia. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy pasteis. Istotnym jest aby:   włożyć je w tym samym czasie w ilości takiej by się nie dotykały pilnować aby zanurzone były całe w oleju

Smaki Brazylii
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą 374

Zapiekanki makaronowe to fajna rzecz, prosta i szybka, można je przygotowywać na bazie makaronu z różnymi dodatkami. Dodatkami do zapiekanek mogą być warzywa, wędliny, kiełbasy, sery itp. rzeczy. W sobotę 25.X był Światowy Dzień Makaronu, z tej okazji Lubella wysłała do swoich ulubionych blogerów paczki, do mnie z winy firmy kurierskiej przyszła z małym poślizgiem, ale moja radość(...)sera topionego sól morska prowansalska do smaku 1 łyżka oleju ognista mieszanka przypraw czarny pieprz szczypiorek Cebulę siekamy w drobną kostkę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną kiełbasę, podsmażamy, wsypujemy pokrojoną cebulę, doprawiamy solą, ognistą mieszanką przypraw, mieszamy i podsmażamy aż cebulka się zeszkli. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy. Do miski wlewamy śmietanę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rozgrzewający zmysły krem z czerwonej papryki z mleczkiem kokosowym i białą czekoladą 153

Aromatyczny krem paprykowy z białą czekoladą – moja propozycja kolacji na Walentynki dla lubiących niebanalne połączenia smakowe Zupa, która zaskakuje prawdziwą fuzją smaków i aromatów –

Eat me! Fit me!
Dietetyczny kurczak z brokułem i cukinią 1300

Pyszny, dietetyczny kurczak z cukinią i brokułem - pożywny, pełen witamin i szybki do wykonania. Czego chcieć więcej?  Może stanowić samodzielne danie lub wystąpić w towarzystwie

Moje Kuchenne Rewelacje
MINIPIZZE BAKŁAŻANOWE 140

  Lubicie bakłażana ? Bo ja bardzo...dlatego dziś polecam Wam zdrową wersję pizzy. Składniki: 1 duży bakłażan kilka pieczarek 2 plastry schabu bądź pierś z kurczaka

Niespełnione zdolności kulinarne
CHILI CON CARNE 132

Idealny obiad na zimne dni? Taki , który porządnie rozgrzeje. To danie z kuchni meksykańskiej, dzięki chili robi to idealnie.A więc już może wiecie co jutro przygotujecie

Z Majeczką w kuchni
Mielony inaczej 102

Mielony - pierwsze skojarzenie? Taki tłuścioch, nasiąknięty i ociekający tłuszczem kotlet. Kto wie, może to i dobre jest. Niemniej jednak niezłą alternatywą jest zmielona pierś z kurczaka

Right Behind The Kitchen
Kieszonki drobiowe 195

Zwykłego fileta z kurczaka postanowiłam urozmaicić nadziewając go smakołykami i piekąc w papirusowych osłonkach. Składniki na 3 porcje: 3 filety drobiowe 3 plasterki sera żółtego 9

Kuchnia w czekoladzie
Papryka nadziewana pomidorowym sosem z fasolą, cukinią i serem 106

    Lubię kiedy danie jest pożywne a zarazem zdrowe i smaczne. To danie łączy te wszystkie cechy. Idealny pomysł na wegetariańską kolację. Składniki (na 2

Mango Papaja
Młoda kapustka duszona w/g mojej mamy :) 496

Niedawno będąc na pysznym obiadku u mojej mamy, miałam okazję zajadać się pierwszą w tym roku młodą kapustką. Pyszna, bardzo delikatna, okraszona boczkiem, dosmaczona koperkiem. Polecam

Kuchnia z widokiem na ogród
Poniedziałkowy "fit" - pomidorki faszerowane ryżem i mięsem 144

Jak co poniedziałek chcemy zaprosić na coś "fit". Dzisiaj chciałyśmy zaproponować pomidory w roli głównej. Pomidorki faszerowane to świetne zestawienie. Można przygotować je na ciepło. Zostały

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Naleśnikowa lazania ze szpinakiem i riccotą 198

Delikatne naleśnikowe płaty przełożone warstwami szpinaku i ricotty oraz sosem pomidorowym z czosnkiem i mozzarellą. Moja alternatywa dla klasycznej, makaronowej wersji lasagne. :)  Składniki (na 6

Kuchnia Ellie