warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:546/829)

Szynka duszona z cebulą i majerankiem 160

łyżki smalcu lub oleju rzepakowego 2 duże cebule przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek Szynkę oczyścić ze zbędnych błon, porządnie oprószyć solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem.  Na głębokiej patelni rozgrzać olej lub smalec i obsmażyć szynkę na złoto z obu stron. Następnie dodać ok 200 ml wody, przykryć i dusić ok 30 minut - 40 minut do miękkości mięsa(...)zostawić na 5 minut na desce lub talerzu żeby odpoczęła. Następnie pokroić w grube plastry, polać cebulką i zajadać. Można podawać z tłuczonymi ziemniakami oraz surówką lub z gotowanymi warzywami. A można również zostawić do całkowitego wystygnięcia i traktować jako wędlinę na kanapki. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Szynka duszona z cebulą i majerankiem 175

łyżki smalcu lub oleju rzepakowego 2 duże cebule przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek Szynkę oczyścić ze zbędnych błon, porządnie oprószyć solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem.  Na głębokiej patelni rozgrzać olej lub smalec i obsmażyć szynkę na złoto z obu stron. Następnie dodać ok 200 ml wody, przykryć i dusić ok 30 minut - 40 minut do miękkości mięsa(...)zostawić na 5 minut na desce lub talerzu żeby odpoczęła. Następnie pokroić w grube plastry, polać cebulką i zajadać. Można podawać z tłuczonymi ziemniakami oraz surówką lub z gotowanymi warzywami. A można również zostawić do całkowitego wystygnięcia i traktować jako wędlinę na kanapki. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Sandacz smażony w sezamie na sałatce z marchewki, szpinaku i makaronu Pesso 123

łyżka wody + łyżeczka miodu + łyżeczka białego octu balsamicznego + łyżeczka soku z cytryny Szpinak umyć i pozwolić, żeby ociekł na czystej ściereczce. Marchewki obrać, następnie za pomocą obieraczki do warzyw pokroić wzdłuż na wstążki. Wstążki z marchewki wrzucić na chwilę do lodowatej wody (zimna woda + kilka kostek lodu), dzięki czemu nabiorą sprężystości i chrupkości. W międzyczasie przygotować makaron Pesso bez gotowania(...)Przekroić na cztery ok. 75g porcje (po 2 niewielkie kawałki ryby na porcję). Oprószyć solą, białym pieprzem i od strony mięsa (bez skóry) obtoczyć w sezamie. Oliwę rozgrzać na patelni, smażyć 2-3 minuty najpierw od strony skóry dociskając drewnianą łopatką, żeby filety się nie wywinęły. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 2 minuty. Usmażonego sandacza wyłożyć na sałatkę

Dietolog
Pasztet z fasoli i suszonych pomidorów 153

kiedyś wydawało się niemożliwe, dziś staje się naszą rzeczywistością. Odżywiamy się racjonalnie więc w naszej diecie znajduje się także mięso, które jemy 2 razy w tygodniu. Podstawą są jednak warzywa i coraz częściej doceniamy dietę roślinną. Takie wege pasztety są genialne. Nadają się na obiad czy kolację, można je też zabrać ze sobą do pracy. Kto jeszcze nie upiekł takiego(...)nalewamy nowej wody, w której gotujemy fasole do miękkości. Fasole gotujemy wraz z listkiem laurowym i zielem angielski. Po ugotowaniu fasolę odcedzamy, wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Gdy się zeszkli dodajemy do niej posiekany czosnek i kurkumę. Smażymy razem najwyżej pół minuty i ściągamy z ognia. Fasolę, pomidory, cebulkę z czosnkiem oraz

Przysmaki Karolki
Pizza z kurczakiem, pieczarkami i warzywami 186

świecie! Składniki pizzy możemy dodać według swoich upodobań. Podstawą jest ciasto drożdżowe, sos  pomidorowy i oczywiście ser. W dzisiejszej odsłonie zapraszam na pizzę wieloskładnikową z kurczakiem, pieczarkami i warzywami. Spód do ciasta, aby było troszkę zdrowiej to dodałam do niego mąkę pełnoziarnistą. Składniki na 2 duże blaszki: ciasto: mąka pszenna 2,5 szklanki, mąka pełnoziarnista 2 szklanki, oliwa(...)Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h, W tym czasie możemy przygotować pierś z kurczaka. Na patelni rozgrzewamy olej, piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę i smażymy. Przyprawiamy do smaku solą pieprzem i słodką papryką.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Następnie każdą z nich

kulinarne odsłony pati
Chłodnik z młodego groszku i bobu z pesto 123

chodniku pomyślałam kiedy w lodówce czekała kolejna paczka,  a na dworze panował spory upał. Chłodnik orzeźwia morowo, a kolendra nadaje mu egzotycznego kopa. Koniecznie podajemy z ugotowanymi warzywami (bób i groszek) żeby nadać zupie tekstury, chodniki wymagają tego po stokroć bardziej niż gorące wersje zup.  Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 25 min 250 g młodego groszku(...)podobnie, gotujemy osobno ok 10 minut, następnie natychmiast hartujemy go w lodowatej wodzie żeby nie stracił koloru 3. Mleko kokosowe miksujemy z maślankę 4. Pesto - orzeszki podprażamy na suchej patelni i wszystkie składniki ucieramy na pastę, doprawiamy do smaku  5. Ugotowany bób obieramy ze skórek, groszek wyłuskujemy, polowe bobu i groszku miksujemy z mlekiem i maślanka, dodajemy 2 łyżki

Słodki Kompromis
Kurczak z ziemniakami i bobem 141

wszystkie rośliny strączkowe, bób dostarcza nam wiele witamin, jest skarbnicą białka, więc z powodzeniem zastępuje mięso w diecie wegetariańskiej. Efektem mojego sezonowego gotowania jest przerabianie w sezonie danego warzywa na różne sposoby, jeśli jeszcze brakuje Wam pomysłu na bób zaglądnijcie na stronę. Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 40 min 1 kg młodych ziemniaków 1 kg bobu 4 piersi(...)wrzątku ok 5-8 min, odcedzamy, hartujemy w zimnej wodzie, następnie obieramy z łupinek, możecie też zostawić łupinki, jest w nich dużo witamin, jednak ja wolę bez 4. Na patelni rozgrzewamy ok 3 łyżki oleju rzepakowego, smażymy piersi na dużym ogniu, ok 2-3 minuty z każdej strony, nie ruszamy mięsa w trakcie smażenia, obracamy dopiero kiedy ładnie się zrumieni

Słodki Kompromis
Placki z cukinii 125

Cukinia okazuje się warzywem genialnym :) Można z niej zrobić bardzo dużo rzeczy. Do tej pory znałam leczo i cukinię panierowaną. Teraz poznaję placki, ketchup i dżem. Rewelacja. Dziś przepis na placki z cukinii. Zaskakująco pyszne. Efekt lepszy niż się tego spodziewałam. Składniki na placki z cukinii (3 porcje): cukinia około 900 g 2 łyżki jogurtu naturalnego 6 łyżek mąki(...)małych oczkach lub drobno posiekać. Dodać do odsączonej cukinii. Wbić jajka, dodać jogurt i mąkę, dosypać koperku suszonego lub świeżego. Przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Nakładać na patelnię niewielkie porcje (1 łyżka) i smażyć na złoto. Propozycja podania placków z sosem pieczarkowym

Karola gotuje
Kotlety z kalafiora z sosem pieczarkowym 169

Kalafior to warzywo, które warto jeść ze względu na jego walory odżywcze, jak i smakowe. W domach przygotowujemy go jako dania, jak i dodatki do mięs. Osobiście uwielbiam kalafiora zapiekanego pod sosem beszamelowym (przepisem się kiedyś z Wami podzielę), ale ta wersja skradła moje serce od pierwszego kęsa. Składniki: główka kalafiora 3 łyżki natki pietruszki 2 ząbki czosnku duża cebula(...)ziemniaki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Lekko posolone delikatnie podsmażamy. Wszystkie składniki umieszczamy z kalafiorem w misce i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety i wykładamy na rozgrzaną patelnie z olejem. Smażymy ok 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu (do zarumienienia). Pieczarki myjemy, kroimy w ósemki i zalewamy 2 szklankami wody. Dusimy na małym ogniu, dodając podsmażaną

ChilliJemy
Papryka faszerowana z indykiem, fasolą i kukurydzą 151

Pieczenie to bardzo dobre rozwiązanie, jeśli zależy nam na przygotowaniu warzyw w zdrowy sposób. Dziś przedstawiam ciekawą propozycję na kolację lub obiad. Danie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Farsz można przygotować dzień wcześniej i zapiec dopiero przed podaniem. Najlepsze na ciepło :) Składniki: 6 papryk 100-200g ugotowanego ryżu  350 g filetu z indyka 2 łyżki oliwy(...)kostkę 1 cm. W misce wymieszać oliwę oregano, paprykę i kmin. Dodać mięso i dokładnie oblepić marynatą. Pozostawić na kilka godzin lub na całą noc, w lodówce. Na głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oleju, zeszklić cebulę i czosnek, dodać odsączoną kukurydzę,fasolę bez zalewy i pomidory. Gotując na średnim ogniu, mieszać do zagotowania, zmniejszyć ogień i dusić ok 20 minut. Dodać

Chocolate Muffin Blog
Esencjonalne ragu z kaczki / Duck ragu 174

większą ochotę na dania gulaszowe. Najlepiej z dużą ilością mięsa i warzyw Takie właśnie łatwe i przyjemne jest ragu z kaczki, które wam dzisiaj prezentuję. Mięso z kaczki, z warzywami i przyprawami, duszone w winie, sosie pomidorowym i ziołami, podane z makaronem. Idealny obiad na chłodne wieczory. Ponadto, jest to świetny sposób na spożytkowanie także innych mięs, które pozostały(...)gałki muszkatołowej 500 g upieczonego mięsa z kaczki sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. W większej patelni najlepiej przystosowanej do zapiekania w piekarniku, rozgrzej olej, włóż marchewkę, selera, cebulę, czosnek i rozmaryn i podsmaż przez 5 minut. Wlej wino, gotuj przez 3 minuty zdrapując przypalone kawałki

karmelowy
Fish and chips 210

Nawiasem mówiąc, jeśli lubicie dorsza, ale chcielibyście go zjeść w nieco bardziej przystępnej dla waszego organizmu formie, spróbujcie naszego publikowanego już jakiś czas temu przepisu na dorsza duszonego z warzywami . Fish and chips 2015-08-01 14:14:13 Fish and chips, czyli tradycyjna angielska ryba w chrupiącej złoto-piwnej panierce podana z frytkami i konserwowymi ogórkami. Zapisz przepis Drukuj(...)mieszamy na gładką masę mąkę, proszek do pieczenia i piwo. Gdy masa jest gotowa, od razu obtaczamy w niej kawałki ryby i natychmiast wkładamy do dobrze rozgrzanego wcześniej na patelni oleju rzepakowego. Tłuszczu powinno być tyle, aby ryba zanurzyła się przynajmniej na ok. 2 cm. Kawałki ryby smażymy przez ok. 8 minut, aż uzyska ładny złoty kolor, w międzyczasie kilka

Kulinarna Pokusa
Pancakes'y z cukinii na śniadanie lub obiad 163

Cukinia to jeden z moich ulubionych warzyw! Jest lekkie, słodkie i nadaje się zarówno do jedzenia na słodko jak i na słono! Ostatnio myślałem jakby tu zrobić jakieś ciekawe danie z cukinii i nagle ot ten pomysł przyszedł mi do głowy!        Pancakes'y z cukinii! Składniki: -> 2 średnie cukinie -> 1 jajko(...)proszek do pieczenia.  Mieszamy wszystko przy użyciu łyżki.  -> Doprawiamy solą [ostrożnie z ilością część już dodane do cukinii] i pieprzem. Ścieramy czosnek oraz dodajemy chilli. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością tłuszczu.   -> Nakładamy ciasto.    -> Smażymy z każdej strony około 2-3 minuty [ w zależności od ilości ciasta]. Danie pasuję zarówno jako śniadanie

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Zagęszczanie sosów, zup mąką, masłem,śmietaną lub jajkiem 180

sosów, zup. Wymieszamy mąkę 1:1 z zimną wodą po czym wlewamy ją do naszej zupy, sosu. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę zagotujemy. ZASMAŻKA Aby ją przyrządzić należy na patelni(garnku) roztopić masło i dodać do tego taką samą ilość mąki. Po rozpuszczeniu dolewamy ZIMNĄ ! wodę cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Gęstość będziemy widzieć podczas łączenia się składników(...)Wykorzystuję ten sposób do zup jarzynowych. Surowy ziemniak również może nam uratować przesoloną zupę. Dodajemy surowego ziemniaka do zupy on wchłania sól po czym takiego ziemniaka usuwamy. PUREE Z WARZYW I OWOCÓW Różne rodzaje warzyw np takie jak seler, marchew, dynia, korzeń pietruszki nadają się do zagęszczenia sosu lub zupy. Pokrojone i zagotowane w bulionie po czym zmiksowane nadadzą wyjątkową

Basia w kuchni
Placuszki z cukinii z tymiankiem 212

Cukinia wyjątkowo w tym roku obrodziła. Pogoda była łaskawa dla naszego ogródka, więc każda wizyta u Rodziców kończyła się powrotem z koleją partią warzyw. A żeby nie było nudno to trochę kombinowałam z przepisami.  Pierwsze skojarzenie to cukinia faszerowana lub placuszki z cukinii, jednak te ostatnie nigdy nie wychodziły jak trzeba. Zazwyczaj były mokre i dziwne w smaku(...)kostkę, a tymianek posiekać i dodać do cukinii. Wbić jajka wymieszać, doprawić do smaku i dodawać powoli mąkę. Ciasto powinno być gęste, ale nie może się rozlewać po patelni. Jeśli będzie za gęste można dodać jogurtu lub mleka.  Placuszki smażyć na patelni z obu stron na złoty kolor. Podawać z jogurtem naturalnym lub kefirem

Pasja Smaku
Kulki ryżowe 2308

Przepis znalazłam na blogu Cynamon.blogujaca.pl . Jest to świetny pomysł na dodatek do obiadu, przekąskę na kolację czy na imprezę. Robi się dość szybko i łatwo. W oryginale oprócz warzyw i ryżu było jeszcze salami, którego nie dodałam, ze względu na to, że u mnie kuleczki były dodatkiem do obiadu. Po oryginalny przepis zapraszam na stronę autorki ;) Kuleczki są smażone(...)sera żółtego 2 jajka 5 łyżek mąki sól pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia, opcjonalnie masło Wykonanie: Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na odrobinie oleju. Na patelnię z cebulą wsypujemy ryż i chwilę smażymy. Jedną kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wody i podlewamy nią ryż. Dusimy od czasu do czasu mieszając. Gdy woda nam odparuje, używamy drugiej kostki

Czerwona Porzeczka
Fritatta z ziemniakami i oscypkiem 107

Fritatta to danie które podaję zazwyczaj na kolację, ale w wersji jaką dziś Wam przedstawiam świetnie sprawdziła się na obiad. W smaku bardzo przypomina hiszpańską tortillę

Mienta blog
Buraczki zasmażane 165

Prosty i jakże pyszny dodatek do obiadu, który często gości na naszych stołach. Buraczki zasmażane pasują do różnego rodzaju mięs i najbardziej w towarzystwie ziemniaczków. Smaczne

Oryginalny smak
Fasolka po bretońsku 123

Wszystkim znana ale zawsze na czasie   Składniki fasola "Jaś",  500g boczek wędzony, 500g cebula, 1 duża sztuka pomidory krojone, 2 puszki majeranek, 1-2

Gotowanie moimi oczami
Mielona karkówka z pieca 137

Składniki: 600 g zmielonej karkówki 3 ząbki czosnku pół marchewki i pietruszki z rosołu pęczek natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej średnia cebula jajko sól, pieprz

Gaździnka warzy
Makaron ze szparagami i boczkiem 224

Sezon szparagowy u mnie w pełni. Niestety w swojej okolicy nie mam szans na kupienie szparagów. Dwa razy dostawę miałam aż z Warszawy! Dobre i to

Pasja Smaku
Tarta na ziemniaczanym spodzie z chipsami z jarmużu 116

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem. Umyj dokładnie ziemniaki, nieobrane pokrój w cienkie plasterki (najlepszy do tego będzie malakser, albo mandolina, ale możesz użyć też tarki do warzyw lub pokroić ziemniaki nożem). Skrop plasterki olejem, posyp oregano, rozmarynem, 4 łyżkami parmezanu i 1/2 łyżeczki soli. Wymieszaj dokładnie. Posmaruj lekko olejem formę do tarty i ułóż na niej plastry ziemniaków(...)piekarnika ziemniaki, jarmuż i boczek. Piecz wszystko 15 minut. Ziemniaki powinny ładnie się zrumienić na brzegach. Krok 3 W międzyczasie pokrój drobno pora, rozgrzej 1/2 łyżki oleju na patelni, wsyp na nią pora, posól i smaż na dość intensywnym ogniu przez 3-4 minuty. Ściągnij z ognia. Wbij jajka do głębokiej misy, dodaj mleko i wymieszaj dobrze rózgą. Dodaj

Niedzielny kucharz
Tarta ziemniaczana z chipsami z jarmużu 134

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem. Umyj dokładnie ziemniaki, nieobrane pokrój w cienkie plasterki (najlepszy do tego będzie malakser, albo mandolina, ale możesz użyć też tarki do warzyw lub pokroić ziemniaki nożem). Skrop plasterki olejem, posyp oregano, rozmarynem, 4 łyżkami parmezanu i 1/2 łyżeczki soli. Wymieszaj dokładnie. Posmaruj lekko olejem formę do tarty i ułóż na niej plastry ziemniaków(...)piekarnika ziemniaki, jarmuż i boczek. Piecz wszystko 15 minut. Ziemniaki powinny ładnie się zrumienić na brzegach. Krok 3 W międzyczasie pokrój drobno pora, rozgrzej 1/2 łyżki oleju na patelni, wsyp na nią pora, posól i smaż na dość intensywnym ogniu przez 3-4 minuty. Ściągnij z ognia. Wbij jajka do głębokiej misy, dodaj mleko i wymieszaj dobrze rózgą. Dodaj

Niedzielny kucharz
Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami 427

Mięso mielone i ryż to chyba najpopularniejsze składniki na farsz do papryki czy cukinii, ale nam bardzo smakują, więc najczęściej nimi faszerujemy warzywa. Z resztą dużą rolę odgrywa tu doprawienie farszu, najlepiej gdy jest dość pikantny, ponieważ papryka sama w sobie po upieczeniu nie ma zbyt wyrazistego smaku, a gdy dodamy sporo ziół, świeżo mielonego czarnego pieprzu i chilli całe(...)opakowaniu. Mięso doprawić przyprawą do mięsa mielonego i  usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Cebulę pokroić w kostkę i dorzucić do mięsa, podsmażyć. Pieczarki pokroić na półplasterki i dodać na patelnię, posolić i dusić pod przykryciem aż puszczą sok. Następnie zdjąć pokrywkę i odparować płyn.   Pomidory zblendować z majerankiem, bazylią, solą, pieprzem i 0,5 łyżeczki cukru, przelać na patelnię

Simply Food
Placki z fasolką szparagową 124

ciastem naleśnikowym można usmażyć wiele smacznych potraw. Prawie każde warzywo nadaje się do połączenia z takim ciastem. Fasolkę szparagową którą bardzo lubię, można jeszcze z powodzeniem kupić na straganie. Tak właśnie zrobiłam. Kupiłam fasolkę żółtą i zieloną, wymieszałam z ciastem naleśnikowym i usmażyłam pyszne placki.     Składniki: 300 g fasolki szparagowej żółtej i zielonej 1,5 szklanki mąki(...)przelewając zimną wodą.   Białka ubiłam na sztywną pianę i delikatnie wmieszałam ją do masy z żółtkami. Następnie dodałam ostudzoną fasolkę. Doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam.     Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam placuszki na złoty kolor.       Wyłożyłam na papierowe ręczniki, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.     Placuszki podałam z sosem pomidorowym

Kuchnia u Krysi
Curry z kalafiorem romanesco i szpinakiem 147

Cześć ! Czuję wiosnę w powietrzu. Jest już tuż tuż. Zimę żegnam ukochaną potrawą – curry z zielonymi warzywami – z kalafiorem romanesco i szpinakiem. Kto się skusi na miseczkę ? Składniki (4 małe porcje): 1 mały kalafior – u mnie romanesco 1 średnia czerwona cebula 1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) 1 puszka(...)zetrzyj na tarce o małych oczkach. Szpinak przepłucz pod wodą i osusz. Kalafiora opłucz i podziel na różyczki. Pomidory wraz z zalewą zmiksuj na gładką masę. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę – do momentu aż się zeszkli. Dodaj czosnek i imbir, smaż 1 – 2 minuty ciągle mieszając. Dodaj cynamon, kolendrę, kurkumę, kumin i chili, smaż przez minutę

Moja pasja smaku
Kurczak curry z ryżem i kolorowymi warzywami 359

Kurczak curry z ryżem i kolorowymi warzywami - na ciepło danie obiadowe, na zimno z sosem czosnkowym pyszna sałatka. Do przygotowania dania użyłam aromatycznej przyprawy Curry Premium od firmy Sk worcu . Składniki: 400 g piersi z kurczaka 300 g fasolki szparagowej zielonej (może być mrożona) 280 g kukurydzy z puszki 1/2 czerwonej papryki 1 cebula 2 torebki ryżu parabolicznego (1 szklanka(...)zalewy. Paprykę kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy pierś, smażymy na rumiano i przekładamy na talerzyk (nadmiar oleju wylewamy). Na tej samej patelni zagotowujemy 1 szklankę wody, wsypujemy ryż, solimy i gotujemy na małym ogniu do miękkości od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewamy wody. Kiedy ryż będzie już miękki dodajemy

Na Ciasteczkowych Papierach
Papryka faszerowana kaszą jaglaną 163

Papryka faszerowana kaszą jaglaną, czerwoną soczewicą i warzywami - tak mnie dzisiaj jakoś naszło na bezmięsny obiad ;) Danie inspirowane jest przepisem ze strony Naturalna kuchnia wegańska . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: 4 równej wielkości czerwone papryki 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1 czerwona cebula, drobno posiekana 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 duży pomidor(...)szklanki wody, dodajemy kaszę, odrobinę soli i łyżeczkę oleju. Gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy na bok. 2. W między czasie na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i smażymy 3-4 minuty. Dodajemy żółtą paprykę i czosnek, smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy pomidor, czerwoną soczewicę, dolewamy 1/3 szklanki wody i dusimy 10 minut

My Culinary Art
marynowany tempeh ze szparagami i ryżem kalafiorowym 231

schował, bo robiłam to danie już spory czas temu - o czym świadczą obecne tu szparagi, ale postanowiłam dodać przepis na to danie. Szparagi, poza sezonem, zawsze można zastąpić innymi warzywami :) Teraz np. brokułem :) Na blogu jest już jeden przepis z udziałem tempehu - KLIK , tym razem przygotowałam go troche inaczej, bo przed usmażeniem zamarynowałam w sosie sojowym. Ta wersja jest również(...)sojowy mieszamy z wodą, olejem i czosnkiem. Plastry tempehu zanurzamy w marynacie i wkładamy do lodówki na min. 4h. Następnie wyjmujemy tempeh z marynaty i oprószamy pieprzem ziołowym. Na patelni rozgrzewamy olej i na średnim ogniu smazymy tempeh z obu stron. ~200g różyczek świeżego kalafiora ~kilka łyżek wody ~2 łyzki sosu sojowego (w wersji BG tamari) Kalafior miksujemy krótko

chili & sugar
Przepisy z wyciskarki - pulpety w sosie i sok z cukinii 236

mielimy wszystkie, razem z cebulą i czosnkiem (pamiętajcie, że najlepiej w tym przypadku będzie szło bez popychania!) Do zmielonej ciecierzycy  dodajemy sodę, natkę pietruszki, przyprawy. W garnku lub patelni rozgrzewamy olej (musi być go dużo, tak by pulpety były zanurzone do połowy. Nabierając niewielką porcję masy w dłoń formujemy z niej kulkę, lekko tocząc ją w dłoniach. Nie obtaczamy(...)minut. Podajemy na gorąco np. z ryżem.   Sok z cukinii, ogórka i mięty Orzeźwiający sok w sam raz na upały, dodatkowo neutralizuje kwasy żołądkowe. Mieszanka soków z tych warzyw zawiera potas i fosfor – minerały alkalizujące. Cukinia i ogórek chłodzą organizm i działają przeciwskurczowo, a naturalne olejki mięty koją przewód pokarmowy i łagodnie przeczyszczają. Sok zawiera witaminy

Co na wege obiad?
BANANOWE KUKURYDZIANE PLACUSZKI ( BEZGLUTENOWE ) – idealne na śniadanie! 173

pokusić się o porcję zdrowych orzechów albo szczyptę cukru pudru. Szklanka ulubionego soku to idealny dodatek, który nie tylko naładuje Was witaminami, ale też zastąpi 1 z 5 porcji warzyw i owoców, które w ciągu dnia potrzebuje nasz organizm! CIEKAWOSTKA! MĄKA KUKURYDZIANA Uzyskuje się ją z przemiału ziaren kukurydzy. Jest żółta, miałka i ziarnista. Ma szerokie zastosowanie szczególnie w diecie(...)rzepakowy DODATKOWO: * banan + wiórki kokosowe + miód SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę kukurydzianą miksujemy z kefirem, jajkiem i rozgniecionym bananem. Dodajemy łyżkę oleju – mieszamy i smażymy cieniutkie placuszki na mocno rozgrzanej patelni posmarowanej dodatkowo olejem. Podajemy gorące np. z bananami smażonymi z miodem i wiórkami kokosowymi oraz szklanką ulubionego soku. Smacznego

Ostra na Słodko
Wołowe zrazy w potrawce na winie 193

musztardą, ogórkiem konserwowym i białą cebulą. Jednak wariacja całości polega na tym, że nie podałam ich w klasycznym wszystkim znanym sosie. Wybrałam do podania potrawkę, przygotowaną z mieszanki warzyw węgierskich podlaną wyśmienitym winem porto ... Danie idealnie nada się na obiad jak i na kolację.  Wołowe zrazy w potrawce warzywnej na winie  SKŁADNIKI : zrazy: 4 plastry udźca wołowego musztarda(...)roladę. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, przekładamy sznycle i opiekamy z wszystkich stron do zarumienienia. Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez około 70 -80 minut. Potrawka: Mrożonkę wrzucamy na patelnię, podduszamy 5 minut, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, podlewamy winem i dusimy do jego odparowania. Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką do smaku. Na półmiski nakładamy porcję potrawki, na wierzch układamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Placki ziemniaczane z gulaszem drobiowo cukiniowym 215

Chyba w każdym domu znane są placki ziemniaczane. Pamiętam jeszcze czasy kiedy babcia tarła ziemniaki na klasycznej tarce do warzyw. Dobrze że mamy teraz rozmaite pomoce kuchenne, które pozwalają nam pominąć tę tarkę, nigdy tego nie lubiłam. Ale do sedna. Z czym lubicie najbardziej placki ziemniaczane? U mnie w domu jadało się je z cukrem lub ze śmietaną. Jednakże(...)sicie. Ziemniaki przełożyć do miski, dodać startą cebulę, wbić jajko i doprawić solą i pieprzem, całość wymieszać. Następnie dodać około 2 łyżek maki. Ponownie mieszamy do połączenia składników. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy porcję ciasta ziemniaczanego formując placuszki. Smażymy na złoto z dwóch stron. Gulasz drobiowy z cukinią  SKŁADNIKI: 300 g piersi z kurczaka 1 mała cukinia 1 cebula

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makaron chow mein z krewetkami na ostro 223

czosnku - 1 łyżeczka czerwonej pasty curry - 1,5 łyżeczki świeżo startego imbiru - 1 czerwona cebula - 1 szalotka - 1 zielona papryczka (ostra) - 1 puszka kiełków fasoli mung - 250ml wywaru z warzyw lub ryb - sok z ½ limonki - 3 łyżki mleka kokosowego - makaron chow mein (2 op., jak na zdjęciu) - kolendra (najlepiej świeża, ja miałam suszoną) - suszone chili w plasterkach (opcjonalnie) - olej kokosowy(...)Drobno kroimy zieloną papryczkę (nasiona usuwamy) i dodajemy do cebuli razem ze startym imbirem. Następnie dodajemy krewetki z marynatą, podsmażamy. Wlewamy gorący bulion warzywny lub rybny. Zmniejszamy temperaturę pod patelnią (lub wokiem), dodajemy ugotowany (zgodnie z przepisem na opakowaniu) makaron chow mein, odsączone z zalewy kiełki i 3 łyżki mleka kokosowego. Całość skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy listkami kolendry

mojewypiekiinietylko
Makaron z kurkami i kurczakiem w sosie śmietanowym 350

Ostatnio kupując świeże warzywa spostrzegłam, że w sklepach są już kurki. Może były już wcześniej, a ja zalatana nie zauważyłam? Oj wielki błąd bo to wyśmienite grzyby. Od razu kupiłam koszyczek i wzięłam się za gotowanie. Tym razem przyrządziłam je w sosie śmietanowym z kurczakiem i makaronem. Wyszło przepysznie. Polecam zwłaszcza wszystkim zabieganym i zapracowanym mamom (choć małym dzieciom(...)dente według instrukcji na opakowaniu. Cebule obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Kurczaka myjemy, obcinamy zbędne błonki i dokładnie osuszamy. Kroimy w drobną kosteczkę. Oprószamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Kiedy zacznie się rumienić wrzucamy kurczaka i smażymy na złoto. W między czasie czyścimy kurki i kroimy w większe kawałki. Dorzucamy na patelnie i smażymy

Kolizje Smaków