warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:549/829)

Włoski klasyk - Lasagne - Boczek & Wino & Mleko 150

wytopieni tłuszczu czyli naprawdę porządnie obsmaż mięso zajmię Ci to więcej czasu ale uwierz efekt jest tego wart. Etap III- Gotowanie Gdy mięso już porządnie zbrązowieje dodajemy wcześniej przesmażone warzywa. Następnie dodajemy pomidory oraz wino. Smażymy do czasu gdy wino wyparuje. Dodajemy bulion warzywny oraz mleko. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez minimum godzinę co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą(...)naczynia żaroodpornego. Całość polewamy sosem beszamelowym oraz układamy kawałki mozzarelli. Lasagne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut. * Najlepiej będzie, jeżeli podsmażysz mięso na patelni grillowej. Przetestowałam już wiele firm produkujących makaron i uważam że każdy płat na lasagne trzeba wcześniej podgotować na 2-3 minuty

Wylizany Rondel
Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami (bezglutenowa zasmażka) 132

Smaczna, tania i prosta wersja gulaszu, która praktycznie pasuje do wszystkiego. Przeważnie robię go z samymi warzywami, ale tym rzem postawiłam na pieczarki. Taki gulasz idealnie smakuje z ryżem, dowolną kaszą - czy ziemniakami.  Ostatnio podawałam go też z plackami ziemniaczanymi.  1/2 kg żołądków drobiowych 7-8 pieczarek 1 marchewka 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego(...)garnka nalać świeżej wody, dodać pokrojoną marchewkę i ponownie gotować około 20-30 minut. W międzyczasie podsmażyć posiekaną cebulę i pieczarki. Całość przełożyć do mięsa.   Przygotować zasmażkę. Na patelni rozgrzać masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki). Smażyć do nabrania złotego koloru. Zasmażkę dodać do garnka (mieszając) wraz z majerankiem, papryką i odrobiną gałki muszkatołowej. Gotować

Di gotuje
Naleśniki a'la krokiety z parówką i warzywami 232

nieskomplikowany, a na prawdę smaczny pomysł na obiad. Zdaję sobie sprawę, że parówki nie są może zbyt zdrowym i wartościowym produktem, ale nam to nie przeszkadza. W towarzystwie warzyw i żółtego sera, otulone domowymi, chrupiącymi naleśnikami pewnie jeszcze nie raz zagoszczą na naszym stole. Składniki podaję bardziej jako inspirację, niż szczegółowy przepis. Składniki na 6 sztuk: 6 naleśników (myślę(...)Naleśnika złożyć tak, aby farsz był zamknięty w środku, czyli najpierw prawy i lewy bok do środka, następnie góra i dół jak kopertę. Tak złożone naleśniki podsmażyć na natłuszczonej patelni. Podawać na ciepło, np. z dodatkiem keczupu

Simply Food
Co Lila jadła w środę? 12 166

pomidorach i chleb żytni z olejem lnianym. Jeśli znudziła Ci się zwykła jajecznica, wrzuć do niej pomidory. Musisz je sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnie z masłem klarowanym. Następnie poddusić i dodać jajka.  II Śniadanie 10:00 Jabłko i brzoskwinia. Zupa 13:00 Klopsowa. Napiszę przepis, bo jeśli nie znasz tej zupy to musisz(...)lubisz, jakie chcesz - eksperymentuj do woli), jajko (czasami zamiast jajka wrzucam siemię lniane) i otręby. Z mięsa formujemy kulki, obtaczamy w mące i wrzucamy do gotującej się wody z warzywami. Teraz pora na ziemniaki, musimy je obrać i pokroić w kostkę - gotowe wrzucamy do zupy. Całość gotujemy na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, a klopsy ugotowane zupa gotowa. Możesz

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Bakłażan faszerowany kurczakiem, szpinakiem i ricottą 211

Bakłażan faszerowany kurczakiem, szpinakiem i serkiem ricotta, zapiekany z parmezanem (Dwie porcje) Składniki: bakłażan 100g piersi z kurczaka 125g serka ricotta 200g szpinaku mrożonego  ząbek

Moja Micha
CAPONATA SYCYLIJSKI GULASZ Z BAKŁAŻANA 146

Dziś proponuję Wam fantastyczny, sycylijski gulasz z bakłażanów. Danie to pochodzi z południowych Włoch. Można go jadać na ciepło, jako dodatek do dania mięsnego albo na

potrawyregionalne
Fasolka szparagowa na maśle z bułką tartą. 94

Fasolkę zazwyczaj zajadam sama, ale równie dobrze pasuje jako dodatek do ziemniaków. Robi się ją bardzo szybko a jeszcze szybciej się zjada. Przepis to klasyk więc

Radość kipiąca uśmiechem.
Ziemniaki à la boulangère (pieczone w bulionie) 133

Niby zwykłe ziemniaki. Ale uwierzcie mi, że jednak niezwykłe. W stylu francuskim pieczone w bulionie. Jedyną ich wadą jest to, że dość długo się je robi

Marder&Marder Manufacture
Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą 118

Fasolkę przygotowuję na różne sposoby, bo bardzo ją lubię. Jednak najbardziej mi smakuje w takiej najprostszej postaci z masłem i bułką tartą Najlepsza taka na ciepło

O kuchni z uczuciem
Potrawka warzywna z salami 216

opisanym poniżej danie może być akceptowalne również dla dbających o linię. Potrawka warzywna z salami 2014-12-22 12:26:05 Inspirowane kuchnią węgierską kolorowe danie z salami i warzyw. Proste i szybkie w przyrządzeniu nadaje się na szybki obiad - pożywny, choć o możliwie ograniczonej zawartości tłuszczu. Zapisz przepis Drukuj Składniki (4 małe lub 2 duże porcje) 1 salami – całe(...)gniazda nasienne i kroimy w paski o szerokości 1cm i długości połowy wysokości papryki. Cebule obieramy i kroimy w półtalarki o szerokości 7-8mm. Rozgrzewamy na sucho głęboką patelnię lub teflonowy garnek na średnim ogniu i wrzucamy salami. Podsmażamy przez ok. 2 minuty cały czas mieszając, powinno się lekko zrumienić i wytopić tłuszcz. Dodajemy cebulę i mieszając smażymy razem

Kulinarna Pokusa
Krem z cukinii 108

1 kg miąższu z cukinii, 2 cebule, oliwa, szczypta soli, szczypta cukru, szczypta świeżo zmielonej kolendry, szczypta świeżo zmielonego pieprzu, 200 ml bulionu – najlepiej domowego, 15

królestwo garów
Domowy kebab w bułce 196

naprawdę smaczne i godne polecenia są zaledwie trzy. Poza tym, nie mamy pewności co jemy... A w domowym znajdziemy samo dobro. :-) Przedwczoraj pokazywałam bułki, dziś pokazuję całość. :-) Lekkie sosy, warzywa i filet z kurczaka. Zrobienie go nie jest tak szybkie jak kupienie w budce, ale myślę, że warto!  Bułki: przepis tutaj Sos keczupowy: 100ml keczupu 100ml jogurtu naturalnego sól(...)pieprzem. Wszystko razem mieszamy. Dodatki: 1. Filety kroimy w nieduże kawałki, obsypujemy przyprawą do gyrosa i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie podsmażamy je na patelni. 2. Cebulę i ogórki kroimy w plastry. Pomidorki przekrawamy na pół. 3. Środek rozciętych bułek smarujemy sosami, wkładamy mięso, mix sałat, ponownie smarujemy sosami, układamy pomidora, ogórka, cebulę i ponownie mięso

Szefowa kuchni
Keks z mozzarellą i groszkiem 144

Keks kojarzy się z ciastem biszkoptowym z bakaliami, ale warto spróbować keksa z innymi składnikami. Mąkę z mlekiem,    jakami i olejem    wymieszałam, mazzarelli, słonecznika, warzyw dodałam. Groszek niczym rodzynki w keksie się poukładał, piękny kolor i smak słodyczy nadał.  Składniki: 120 g groszku zielonego, już przygotowane "na parze" Bonduelle, 150 g małych kulek mozzarelli(...)zalewy, groszek zalewamy wrzątkiem na 2 min i odcedzamy. Umyte pomidorki kroimy na połowę, oprószamy solą i pozostawiamy na kilka min. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Słonecznik prażymy na suchej patelni i studzimy. W dużej misce mieszamy mąkę z solą, pieprzem i proszkiem do pieczenia. Wbijamy stopniowo jajka, dolewamy oliwę, mleko i ciągle mieszamy do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji. Dokładamy mozzarellę, połowę

Moniki Smakołyki
Kurczak w sosie pomidorowym do ryżu 323

miałam za bardzo pomysłu na obiad, miałam składniki na ryż z warzywami, albo spaghetti bolognese a wyszło że oglądając zdjęcia na facebookowej grupie Gotowanie i Pieczenie z Pasją pewna użytkowniczka dodała przepis na takiego kurczaka ;) Więc czemu by nie spróbować ;) Składniki na sos (na ok. 3, 4 porcje): filet z kurczaka (ok. 300g)   2 cebule   2 małe ząbki(...)ostrą oraz imbir. Wszystko mieszamy i zostawiamy na około 15-20 min.    Cebulę kroimy w piórka lub kostkę jak kto woli , czosnek drobno siekamy.    Na patelnie dajemy olej oraz przygotowanego kurczaka.   Smażymy na złoty kolor, następnie wrzucamy cebulę i czosnek, trochę imbiru i dusimy aż cebula lekko się zeszkli.   Do podduszonych filetów wlewamy

W kuchni bez szafek
Żeberka duszone w kapuście 183

 Dzisiaj zapraszamy na pyszne żeberka w kapuście. Moja mama przygotowywała je bardzo często, zaglądając do Jej zeszytu postanowiłam, że i u mnie zagoszczą właśnie przygotowane

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
"OWSIANKA" Z AMARANTUSA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM 224

odżywiać. Posiłku staram się odpowiednio zbilansować, zjadać w miarę regularnie. Piję dużo naparów ziołowych i wody mineralnej, unikam pokarmów wysoko przetworzonych, stawiając na kasze, ryż, makaron, a przede wszystkim warzywa i owoce. A co najważniejsze, zaczynam dzień od w pełni pożywnego śniadania. "OWSIANKA" Z AMARANTUSA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM /własny;/ dla 1-2 osób 100g amarantusa (nie poppingu(...)czym warto pamiętać. W trakcie gęstnienia masy, dodaję masło. Na końcu doprawiam. W międzyczasie obieram jabłko i kroję w małe kawałki, np. w kostkę lub małe, cienkie płatki. Na patelni rozgrzewam miód, a kiedy zacznie wrzeć,  wrzucam jabłka. Zmniejszam ogień, chwilę podsmażam je w miodzie, dodaję cynamon, sól i pieprz. Wykładam na gotową owsiankę. Do tego ulubiona ziołowa herbata

W kuchni Karmel-itki
NADZIEWANY KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM 320

sycące danie i jedna pierś wraz z dodatkami i ciastem po upieczeniu jest naprawdę ogromna:) Dlatego ja, oprócz lekkiej sałatki z sezonowych warzyw, nie podaję do niego żadnego ryżu, ziemniaków czy makaronu. Cóż więcej dodać -  musicie koniecznie wypróbować ten przepis. Gwarantuję Wam, że kurczak w tak wyjątkowej  wersji(...)zdjęcia pokazują to dokładniej):) Wsadź blachę z naciętym ciastem na 15 minut do lodówki. W tym czasie zrumień z obu stron lekko na suchej patelni plastry boczku.  Pieczarki umyj i pokrój w cieniutkie plasterki. Cebulę zaś posiekaj w większą kostkę. Całość podsmaż około 5 minut na  oliwie z oliwek. Filety z kurczaka dokładnie

Słodko-Słony Świat Ilony
Shoarma z Kurczaka 26328

Shoarma to danie charakterystyczne dla kuchni Bliskiego Wschodu. Arabska potrawa składa się z drobno pokrojonych kawałków mięsa smażonych na patelni - w oryginale opiekane na obrotowym rożnie.  Shoarma jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a przy tym wyjątkowo smaczna.  Możemy ją podać z frytkami, zestawem sałatek oraz polane ulubionymi sosami.  Shoarma z Kurczaka - Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka(...)proszku oraz pieprzu) Kawałki kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 6-10 minut w zależności od wielkości Shoarmy. Shoarmę możemy podać z frytkami oraz sałatką przygotowaną z warzyw charakterystycznych dla gyrosa: pomidory, ogórki, kapusta pekińska, cebula.  Całość również możemy polać sosem czosnkowym lub innym ulubionym.     Moje posty

Słodka Strona
Sajgonki z mięsem i warzywami 2927

Sajgonki kupowałam kilka razy gotowe jednak ostatnio były tak przyprawione, że mi nie smakowały. Postanowiłam zrobić własne choć nigdy nie robiłam. Poczytałam w necie a i

Monia miesza i gotuje
Cygara z mięsa mielonego ze szparagami gotowanymi na parze 165

Kolejne danie ze szparagami. Tutaj raczej jako dodatek, ale równie ważny. Przepis na "cygara" wzięłam z inspiracji z Biedronki. Bardzo dobry jest także sos na bazie

Pasja Smaku
Kotlety brokułowe i pyszne burgery z awokado 124

Brokułowe burgery powstały z pomysłu Kasi z bloga Bake&Taste . Nie była bym sobą gdybym trochę nie pokombinowała i czegoś nie pozmieniała, ale inspiracja była

Magiczne Życie Marty
placki ziemniaczano - cukiniowe 163

Ponieważ często nie wiem już co podać Miśce, a jak już wiecie Ona uwielbia wszelkie mączne rzeczy, tym razem postanowiłam ponownie przemycić trochę więcej warzyw w plackach zwanych ziemniaczanymi. W przepisie na ziemniaczane zamieniłam część ziemniaków na cukinię i dziecko szczęśliwe i mama szczęśliwa. Szczerze polecam jako właśnie sposób na przemycenie różnych składników. szczególnie wtedy kiedy maluch zmienia nam swoje(...)zetrzeć razem z cukinią na tarce - jeśli lubicie to cukinię na tarce z oczkami  dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać następnie już dla wszystkich typów tak samo patelnię rozgrzać z odrobiną oleju smażyć na niej niewielkie placuszki na złoty kolor z obu stron Smacznego

Gotowanie z pasją
MAKARONOWE BABECZKI Z CHORIZO 155

Kochanii.  Dziś zapraszam na przepyszne , makaronowe babeczki z chorizo i pieczarkami. Robi się je szybko , łatwo i smakują rewelacyjnie a wszystko dzięki Nowości od Lubella -Mini Rurki 5 warzyw.  #lubelloveinspiracje  #lubella . Ja osobiście jestem zachwycona.  Makaron jest malutki, co ułatwia gotowanie , nadaje potrawie ciekawego wyglądu i smaku.  Makaron w połączeniu z chorizo i pieczarkami oraz(...)dente. Odcedzam.  Pieczarki myję, drobno siekam.  Szalotkę obieram i drobno siekam w kostkę.  Chorizo obieram ze skórki a anastępnie kroję w drobną kostkę.  Na patelni rozgrzewam olej, dodaję szalotke, pieczarki i chorizo. Smażę aż wszystko się zeszkli. Dodaję sól i pieprz do smaku .  W osobnej miseczce przygotowuję sos.  Do miseczki wlewam mleko, wbijam jajka

Gotowanie Patki
Wytrawne placki ryżowe i "Długie lato w Magnolii" 146

ryżową wymieszać z jajkami. Do ryżu dodać pokrojone na drobno grzyby mun, dymkę i chili oraz starty imbir. Masę doprawić do smaku przyprawami. Na patelni rozgrzać olej. Wykładać na patelnię po łyżce ryżowej masy, rozpłaszczać i smażyć na złoto. Uwaga - nie przewracać placków zbyt wcześnie, bo będą się rozpadać; muszą być dobrze obsmażone. Placki podawać z surówką (u mnie(...)niepowtarzalna. Przed śmiercią Filip Spalski przekazał Czesi Gawlińskiej darowiznę w postaci pensjonatu i jadłodajni pod nazwą "Magnolia". Kobieta przygotowuje w niej przeróżne pyszne posiłki, wykorzystując m. in. przetwory, warzywa, owoce, sery i mięsa od mieszkańców okolicznej wsi. Gośćmi pozostającymi na noc zajmuje się Doris, która co 2 dni biega na cmentarz, by wymienić kwiaty na grobie Filipa i wciąż

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotlety z kapusty – najtańszy obiad 132

dodatek do obiadu. Dlaczego by nie przygotować z niej dania głównego – kotlecików? Ważne by całość dobrze doprawić przez co unikniemy nadmiernego wydzielania gazów:-) Kapusta ogólnie jest trochę niedoceniana jako warzywo (pewnie dlatego, że zazwyczaj dodajemy do niej boczek, smażoną cebulkę z zasmażką) a tak naprawdę zawiera przeciwutleniacze, przyspiesza przemianę estrogenów, uważana jest za pomocną w hamowaniu postępu raka sutka(...)mąki łyżka mielonej kolendry łyżeczka mielonego kminku łyżeczka pieprzu łyżka majeranku sól Sposób przygotowania: Kapustę pokrój w dużą kostkę. Ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i pozwól by ostygła. Na patelni podsmaż posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Wymieszaj z kapustą i dokładnie zmiksuj blenderem. Dodaj jaka, mąkę oraz wszystkie przyprawy. Smaż na rumiany kolor z obu stron

wysmienity
Bigos z kapusty pekińskiej 132

Europy i Ameryki Północnej – podbiła zdecydowanie niedawno, bo w latach trzydziestych XX wieku. Od razu stała się cenionym warzywem ze względu na smak i wartości odżywcze. Kapusta pekińska jest warzywem używanym na szeroką skalę w kuchni wschodnio-azjatyckiej (Chinach, Korei, Japonii). Na surowo wykorzystywana jest do zawijania wieprzowiny czy ostryg lub jako składnik zup. Bardzo dobrze smakuje smażona z woka(...)listki laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - pieprz czarny - ½ łyżeczki uprażonych i zmielonych nasion kolendry - szczypta mielonego kminku - pęczek kopru - 2 łyżki oleju Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rumiano. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w kostkę cebule. W garnku rozgrzewamy olej. Kapustę przekrajamy na dwie części, kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej, oprószamy solą himalajską

mojewypiekiinietylko
Rozgrzewająca potrawka z indyka 135

olej -suszony rozmaryn -sól, pieprz -dwa ziarna ziela angielskiego -dwa liście laurowe Potrzebny będzie głęboki garnek i patelnia. Przygotowujemy wszystkie składniki: Mięso kroimy w niedużą kostkę, rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy na rumiano. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w niedużą kostkę, oczyszczoną marchewkę oraz czosnek  w talarki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę(...)Wrzucamy również cukinię i pomidory. Wsypujemy pół łyżeczki rozmarynu. Gotujemy jeszcze 10 minut. W sumie cała potrawa nie powinna gotować się dłużej jak 30 minut. Chodzi o to, aby warzywa nie były rozgotowane. Jeżeli ktoś nie przepada za smakiem rozmarynu można wrzucić posiekaną natkę pietruszki lub np. suszone oregano. Potrawę przed podaniem solimy i pieprzymy do smaku

Kulinarne przemyslenia
Gnocchi Sardi 172

ułatwia ich przechowanie. Głównym artykułem spożywczym jest chleb. Ten tradycyjny, pasterski ma kształt cieniutkich, chrupiących placków, nazywanych pani carasau lub pani pistoccu. Sardynia to też królestwo mięs, wędlin, serów, warzyw, owoców, ziół, ale także makaronów, a wśród nich znajdziemy  malloreddus,  przypominający gnocchi makaron z semoliny, podawany najczęściej z gęstymi sosami i obficie posypany wyrazistym pecorino. Kiedy wracam(...)puszki) cebula czosnek oliwa sól pieprz ser pecorino lub grana padano Przygotowanie: Jeśli używamy świeżych pomidorów, musimy je sparzyć i obrać ze skóry, a następnie pokroić. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy posiekany czosnek i na koniec pomidory. Sos gotujemy aż się zredukuje i będzie gęsty. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz ewentualnie odrobiną cukru

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z pieczarkami i szparagami 159

Było na słodko więc czas na coś wytrawnego i słonego, w związku, iż młode warzywa zasypują stragany i sklepowe półki dzisiaj postawiłem  na młode, pachnące i kuszące pod każdym względem szparagi, a jako dodatek niezawodne risotto, dzisiaj z pieczarkami i czosnkiem, odrobiną estragonu i koprem, a to wszystko na naparze z zielonej herbaty w towarzystwie szparagów. Do przygotowania całego(...)minimum 10 min. Pieczarki myjemy i obieramy, następnie kroimy w grube plastry i podsmażamy na odrobinie oleju na złoty kolor z obu stron. Gotowe pieczarki odłóżcie do miski, patelni nie myjcie dodajcie odrobinę oleju i wsypcie ryż, gdy zacznie pachnieć podlejcie go odrobiną wody, następnie podlewajcie go przecedzonym i pozbawionym fusów naparem z zielonej herbaty. Po około 10 min smażenia

Kuba Gotuje
Gulasz z warzywami 197

Gulasz z warzywami Cała moja rodzina uwielbia mięso w sosie, podane z ziemniaczkami i surówką. Bardzo mnie to cieszy, gdyż takie dania robi się błyskawicznie, nie są pracochłonne, można kombinować do woli, a zawsze wychodzi:) Dzisiaj u mnie na stole zagościł gulasz z łopatki wieprzowej, z marchewką i cukinią. Proste, bardzo aromatyczne danie, i co najważniejsze mam obiad(...)drobne kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Cukinię i marchew obrać, zetrzeć na tarce warzywnej. Mięso obsmażyć szybko na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do większego rondla. Na tej samej patelni zeszklić cebulkę, dodać marchew, cukinię, i na końcu czosnek, lekko usmażyć. Zawartość patelni przełożyć do rondla z mięsem, wlać bulion, dodać wszystkie przyprawy oprócz soli. Dusić pod przykryciem około godziny

na moim stole...
Ghiveci - rumuński gulasz warzywny 173

Gratka dla wegetarian, choć w moim wypadku, to raczej dla zupełnie zwyczajnych miłośników warzyw. Chyba zakochałam się w kuchni rumuńskiej. To dopiero drugie znalezione przeze mnie danie, a już wiem, że na pewno nie będzie ostatnim. Pomidory, papryka, kukurydza i czosnek, a to wszystko okraszone sokiem z cytryny. Dla mnie mogłoby nie istnieć nic innego. ^_^ Aż żałuję, że odkryłam(...)połowy małej cytryny oliwa do smażenia Marchew kroimy w dość cienkie plasterki. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy ją w niezbyt duże kwadraty. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy na niego pokrojone marchew, paprykę i cebulę. Całość podsmażamy na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli. Następnie, na patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę kapustę oraz ziemniaki

Kuchenna Kontrrewolucya
Ogórki faszerowane na ostro 149

pieczony pomidor- ja użyłam pomidora malinowego- pieczonego, można użyć pomidorów z puszki, bądź upiec go wcześniej w piekarniku w temperaturze 200 stopni aż zmięknie całkowicie, bądź udusić na patelni. mała garstka prażonej cebulki Dekoracja: opcjonalnie odrobina tartego sera do posypania po wierzchu Przygotowanie: 1. Ogórki bardzo dokładnie umyć, przepołowić wzdłuż i wydrążyć miąższ ze środka, zostawiając odrobinę miąższu po bokach(...)stopni do momentu aż ogórki rozmiękną, ser stanie się złocisty. Po upieczeniu jeśli będzie potrzeba posypać odrobiną tartego sera. Smacznego :) Zobacz także:        Lasagne groszkowa z warzywami i beszamelem          Cannelloni z bakłażanem i pomidorami Faszerowane papryki z kaszą gryczaną

KreatywnePiny
Pancakes z warzywami 155

Pancakes inne, bo z warzywami i na słono. Po dość pracowitym tygodniu, w końcu mogłam się wyspać i zaserwować sobie inne śniadanie niż płatki z mlekiem. Przy dzisiejszej analizie "co mogę znaleźć w mojej lodówce" powstały śniadaniowe pancakes z papryką, cebulą i serem feta. Sam pomysł takich placków na słono, zaczerpnęłam od Kaś , u której zaś możecie znaleźć pyszną wersję(...)Dodać jajko, mleko, olej, zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, ser feta rozgnieść widelcem, czosnek przecisnąć przez praskę, i dodać wszystko do masy. Rozgrzać patelnię, nakładać ciasto i smażyć ok 2 min, obrócić na drugą stronę i smażyć ok 1 min. Posypać można z góry startym serem i gotowe. Smacznego

pink envelope
Hamburgery 143

Hamburger jest dobry na wszystko. Na szczęście nie musi iść tak bardzo w biodra W tym przypadku ważne jest dobre mięso i świeże warzywa. Hamburgery Drukuj przepis Składniki 4 duże bułki 0,5kg łopatki wieprzowej (dobrej jakości mięso, mielone z kawałka) 1 jajo troszkę bułki tartej sól pieprz 1 pomidor malinowy mix sałat (lub dowolna sałata) ser żółty 8 plasterków(...)bułki tartej, aby dało się uformować kształtne kotleciki. Wygnieść, wymieszać i podzielić mięso na 4 porcje. Z każdej zrobić kulkę, spłaszczyć i uformować ją w kształt placka. Usmażyć na patelni najpierw na większym, aby mięso się zezłociło, potem już na małym ogniu pod przykrywką, aby doszło w środku. Mamy meritum, przechodzimy do dodatków. Krok 2 Bułki przekroić i podpiec

CoolinarniePL
Grzanki z dynią i suszonymi pomidorami 122

Dynia nadal króluje w mojej kuchni. Po  sałatce z dynią  nadszedł czas na jakąś ciekawą i smaczną przystawką z tym typowo jesiennym warzywem. A mianowicie grzanki z dynią i suszonymi pomidorami.  To połączenie było trafne, gdyż dynia jest dość mdła w smaku. Dlatego postanowiłem złamać jej smak kwaskowatymi suszonymi pomidorami i delikatną ostrością świeżo mielonego pieprzu(...)dodatkiem soli, pieprzu i słodkiej papryki. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, czosnek i suszone pomidory. Wszystko razem smażymy przez ok 7 min. Kroimy bagietkę na kromeczki i podsmażamy na patelni lub zapiekamy w piekarniku. Na kromkach układamy nasz farsz z dyni. Dekorujemy drobno posiekanym szczypiorkiem

kulinarnyJa
Chrupiące pierogi z kurczakiem 268

swojego domu. A później zajadać się i napawać się dumą, że nie są to kolejne mrożone pierogi z marketu. Dziś zamieszczam pierogi mojego autorstwa. Nafaszerowałem je mięsem z kurczaka, warzywami i świeżym tymiankiem. Podsmażyłem i podałem je z dipem czosnkowym. Na dzisiejszy szary, ponury jesienny dzień pasują idealnie. Jesienna chandro miej się na baczności :) Czas przygotowania: 80 min. Porcja(...)Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie ze sobą łączymy. Podajemy schłodzony. PRZYGOTOWANIE farszu: Mięso z kurczaka bardzo drobno kroimy. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekaną cebulę, którą podsmażamy. Dodajemy posiekane mięso z kurczaka. Do podsmażonego mięsa dodajemy startą marchewkę, pietruszkę i posiekanego pora. Dodajemy odrobinę bulionu. Doprawiamy farsz solą, pieprzem i świeżym tymiankiem

kulinarnyJa