wytopieni tłuszczu czyli naprawdę porządnie obsmaż mięso zajmię Ci to więcej czasu ale uwierz efekt jest tego wart. Etap III- Gotowanie Gdy mięso już porządnie zbrązowieje dodajemy wcześniej przesmażone warzywa. Następnie dodajemy pomidory oraz wino. Smażymy do czasu gdy wino wyparuje. Dodajemy bulion warzywny oraz mleko. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez minimum godzinę co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą(...)naczynia żaroodpornego. Całość polewamy sosem beszamelowym oraz układamy kawałki mozzarelli. Lasagne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut. * Najlepiej będzie, jeżeli podsmażysz mięso na patelni grillowej. Przetestowałam już wiele firm produkujących makaron i uważam że każdy płat na lasagne trzeba wcześniej podgotować na 2-3 minuty
Wylizany RondelSmaczna, tania i prosta wersja gulaszu, która praktycznie pasuje do wszystkiego. Przeważnie robię go z samymi warzywami, ale tym rzem postawiłam na pieczarki. Taki gulasz idealnie smakuje z ryżem, dowolną kaszą - czy ziemniakami. Ostatnio podawałam go też z plackami ziemniaczanymi. 1/2 kg żołądków drobiowych 7-8 pieczarek 1 marchewka 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego(...)garnka nalać świeżej wody, dodać pokrojoną marchewkę i ponownie gotować około 20-30 minut. W międzyczasie podsmażyć posiekaną cebulę i pieczarki. Całość przełożyć do mięsa. Przygotować zasmażkę. Na patelni rozgrzać masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki). Smażyć do nabrania złotego koloru. Zasmażkę dodać do garnka (mieszając) wraz z majerankiem, papryką i odrobiną gałki muszkatołowej. Gotować
Di gotujenieskomplikowany, a na prawdę smaczny pomysł na obiad. Zdaję sobie sprawę, że parówki nie są może zbyt zdrowym i wartościowym produktem, ale nam to nie przeszkadza. W towarzystwie warzyw i żółtego sera, otulone domowymi, chrupiącymi naleśnikami pewnie jeszcze nie raz zagoszczą na naszym stole. Składniki podaję bardziej jako inspirację, niż szczegółowy przepis. Składniki na 6 sztuk: 6 naleśników (myślę(...)Naleśnika złożyć tak, aby farsz był zamknięty w środku, czyli najpierw prawy i lewy bok do środka, następnie góra i dół jak kopertę. Tak złożone naleśniki podsmażyć na natłuszczonej patelni. Podawać na ciepło, np. z dodatkiem keczupu
Simply Foodpomidorach i chleb żytni z olejem lnianym. Jeśli znudziła Ci się zwykła jajecznica, wrzuć do niej pomidory. Musisz je sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnie z masłem klarowanym. Następnie poddusić i dodać jajka. II Śniadanie 10:00 Jabłko i brzoskwinia. Zupa 13:00 Klopsowa. Napiszę przepis, bo jeśli nie znasz tej zupy to musisz(...)lubisz, jakie chcesz - eksperymentuj do woli), jajko (czasami zamiast jajka wrzucam siemię lniane) i otręby. Z mięsa formujemy kulki, obtaczamy w mące i wrzucamy do gotującej się wody z warzywami. Teraz pora na ziemniaki, musimy je obrać i pokroić w kostkę - gotowe wrzucamy do zupy. Całość gotujemy na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, a klopsy ugotowane zupa gotowa. Możesz
lady-och-mistrzyni.blogspot.comBakłażan faszerowany kurczakiem, szpinakiem i serkiem ricotta, zapiekany z parmezanem (Dwie porcje) Składniki: bakłażan 100g piersi z kurczaka 125g serka ricotta 200g szpinaku mrożonego ząbek
Moja MichaDziś proponuję Wam fantastyczny, sycylijski gulasz z bakłażanów. Danie to pochodzi z południowych Włoch. Można go jadać na ciepło, jako dodatek do dania mięsnego albo na
potrawyregionalneFasolkę zazwyczaj zajadam sama, ale równie dobrze pasuje jako dodatek do ziemniaków. Robi się ją bardzo szybko a jeszcze szybciej się zjada. Przepis to klasyk więc
Radość kipiąca uśmiechem.Niby zwykłe ziemniaki. Ale uwierzcie mi, że jednak niezwykłe. W stylu francuskim pieczone w bulionie. Jedyną ich wadą jest to, że dość długo się je robi
Marder&Marder ManufactureFasolkę przygotowuję na różne sposoby, bo bardzo ją lubię. Jednak najbardziej mi smakuje w takiej najprostszej postaci z masłem i bułką tartą Najlepsza taka na ciepło
O kuchni z uczuciemopisanym poniżej danie może być akceptowalne również dla dbających o linię. Potrawka warzywna z salami 2014-12-22 12:26:05 Inspirowane kuchnią węgierską kolorowe danie z salami i warzyw. Proste i szybkie w przyrządzeniu nadaje się na szybki obiad - pożywny, choć o możliwie ograniczonej zawartości tłuszczu. Zapisz przepis Drukuj Składniki (4 małe lub 2 duże porcje) 1 salami – całe(...)gniazda nasienne i kroimy w paski o szerokości 1cm i długości połowy wysokości papryki. Cebule obieramy i kroimy w półtalarki o szerokości 7-8mm. Rozgrzewamy na sucho głęboką patelnię lub teflonowy garnek na średnim ogniu i wrzucamy salami. Podsmażamy przez ok. 2 minuty cały czas mieszając, powinno się lekko zrumienić i wytopić tłuszcz. Dodajemy cebulę i mieszając smażymy razem
Kulinarna Pokusa1 kg miąższu z cukinii, 2 cebule, oliwa, szczypta soli, szczypta cukru, szczypta świeżo zmielonej kolendry, szczypta świeżo zmielonego pieprzu, 200 ml bulionu – najlepiej domowego, 15
królestwo garównaprawdę smaczne i godne polecenia są zaledwie trzy. Poza tym, nie mamy pewności co jemy... A w domowym znajdziemy samo dobro. :-) Przedwczoraj pokazywałam bułki, dziś pokazuję całość. :-) Lekkie sosy, warzywa i filet z kurczaka. Zrobienie go nie jest tak szybkie jak kupienie w budce, ale myślę, że warto! Bułki: przepis tutaj Sos keczupowy: 100ml keczupu 100ml jogurtu naturalnego sól(...)pieprzem. Wszystko razem mieszamy. Dodatki: 1. Filety kroimy w nieduże kawałki, obsypujemy przyprawą do gyrosa i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie podsmażamy je na patelni. 2. Cebulę i ogórki kroimy w plastry. Pomidorki przekrawamy na pół. 3. Środek rozciętych bułek smarujemy sosami, wkładamy mięso, mix sałat, ponownie smarujemy sosami, układamy pomidora, ogórka, cebulę i ponownie mięso
Szefowa kuchniKeks kojarzy się z ciastem biszkoptowym z bakaliami, ale warto spróbować keksa z innymi składnikami. Mąkę z mlekiem, jakami i olejem wymieszałam, mazzarelli, słonecznika, warzyw dodałam. Groszek niczym rodzynki w keksie się poukładał, piękny kolor i smak słodyczy nadał. Składniki: 120 g groszku zielonego, już przygotowane "na parze" Bonduelle, 150 g małych kulek mozzarelli(...)zalewy, groszek zalewamy wrzątkiem na 2 min i odcedzamy. Umyte pomidorki kroimy na połowę, oprószamy solą i pozostawiamy na kilka min. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Słonecznik prażymy na suchej patelni i studzimy. W dużej misce mieszamy mąkę z solą, pieprzem i proszkiem do pieczenia. Wbijamy stopniowo jajka, dolewamy oliwę, mleko i ciągle mieszamy do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji. Dokładamy mozzarellę, połowę
Moniki Smakołykimiałam za bardzo pomysłu na obiad, miałam składniki na ryż z warzywami, albo spaghetti bolognese a wyszło że oglądając zdjęcia na facebookowej grupie Gotowanie i Pieczenie z Pasją pewna użytkowniczka dodała przepis na takiego kurczaka ;) Więc czemu by nie spróbować ;) Składniki na sos (na ok. 3, 4 porcje): filet z kurczaka (ok. 300g) 2 cebule 2 małe ząbki(...)ostrą oraz imbir. Wszystko mieszamy i zostawiamy na około 15-20 min. Cebulę kroimy w piórka lub kostkę jak kto woli , czosnek drobno siekamy. Na patelnie dajemy olej oraz przygotowanego kurczaka. Smażymy na złoty kolor, następnie wrzucamy cebulę i czosnek, trochę imbiru i dusimy aż cebula lekko się zeszkli. Do podduszonych filetów wlewamy
W kuchni bez szafekDzisiaj zapraszamy na pyszne żeberka w kapuście. Moja mama przygotowywała je bardzo często, zaglądając do Jej zeszytu postanowiłam, że i u mnie zagoszczą właśnie przygotowane
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiodżywiać. Posiłku staram się odpowiednio zbilansować, zjadać w miarę regularnie. Piję dużo naparów ziołowych i wody mineralnej, unikam pokarmów wysoko przetworzonych, stawiając na kasze, ryż, makaron, a przede wszystkim warzywa i owoce. A co najważniejsze, zaczynam dzień od w pełni pożywnego śniadania. "OWSIANKA" Z AMARANTUSA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM /własny;/ dla 1-2 osób 100g amarantusa (nie poppingu(...)czym warto pamiętać. W trakcie gęstnienia masy, dodaję masło. Na końcu doprawiam. W międzyczasie obieram jabłko i kroję w małe kawałki, np. w kostkę lub małe, cienkie płatki. Na patelni rozgrzewam miód, a kiedy zacznie wrzeć, wrzucam jabłka. Zmniejszam ogień, chwilę podsmażam je w miodzie, dodaję cynamon, sól i pieprz. Wykładam na gotową owsiankę. Do tego ulubiona ziołowa herbata
W kuchni Karmel-itkisycące danie i jedna pierś wraz z dodatkami i ciastem po upieczeniu jest naprawdę ogromna:) Dlatego ja, oprócz lekkiej sałatki z sezonowych warzyw, nie podaję do niego żadnego ryżu, ziemniaków czy makaronu. Cóż więcej dodać - musicie koniecznie wypróbować ten przepis. Gwarantuję Wam, że kurczak w tak wyjątkowej wersji(...)zdjęcia pokazują to dokładniej):) Wsadź blachę z naciętym ciastem na 15 minut do lodówki. W tym czasie zrumień z obu stron lekko na suchej patelni plastry boczku. Pieczarki umyj i pokrój w cieniutkie plasterki. Cebulę zaś posiekaj w większą kostkę. Całość podsmaż około 5 minut na oliwie z oliwek. Filety z kurczaka dokładnie
Słodko-Słony Świat IlonyShoarma to danie charakterystyczne dla kuchni Bliskiego Wschodu. Arabska potrawa składa się z drobno pokrojonych kawałków mięsa smażonych na patelni - w oryginale opiekane na obrotowym rożnie. Shoarma jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a przy tym wyjątkowo smaczna. Możemy ją podać z frytkami, zestawem sałatek oraz polane ulubionymi sosami. Shoarma z Kurczaka - Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka(...)proszku oraz pieprzu) Kawałki kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 6-10 minut w zależności od wielkości Shoarmy. Shoarmę możemy podać z frytkami oraz sałatką przygotowaną z warzyw charakterystycznych dla gyrosa: pomidory, ogórki, kapusta pekińska, cebula. Całość również możemy polać sosem czosnkowym lub innym ulubionym. Moje posty
Słodka StronaSajgonki kupowałam kilka razy gotowe jednak ostatnio były tak przyprawione, że mi nie smakowały. Postanowiłam zrobić własne choć nigdy nie robiłam. Poczytałam w necie a i
Monia miesza i gotujeKolejne danie ze szparagami. Tutaj raczej jako dodatek, ale równie ważny. Przepis na "cygara" wzięłam z inspiracji z Biedronki. Bardzo dobry jest także sos na bazie
Pasja SmakuBrokułowe burgery powstały z pomysłu Kasi z bloga Bake&Taste . Nie była bym sobą gdybym trochę nie pokombinowała i czegoś nie pozmieniała, ale inspiracja była
Magiczne Życie MartyPonieważ często nie wiem już co podać Miśce, a jak już wiecie Ona uwielbia wszelkie mączne rzeczy, tym razem postanowiłam ponownie przemycić trochę więcej warzyw w plackach zwanych ziemniaczanymi. W przepisie na ziemniaczane zamieniłam część ziemniaków na cukinię i dziecko szczęśliwe i mama szczęśliwa. Szczerze polecam jako właśnie sposób na przemycenie różnych składników. szczególnie wtedy kiedy maluch zmienia nam swoje(...)zetrzeć razem z cukinią na tarce - jeśli lubicie to cukinię na tarce z oczkami dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać następnie już dla wszystkich typów tak samo patelnię rozgrzać z odrobiną oleju smażyć na niej niewielkie placuszki na złoty kolor z obu stron Smacznego
Gotowanie z pasjąKochanii. Dziś zapraszam na przepyszne , makaronowe babeczki z chorizo i pieczarkami. Robi się je szybko , łatwo i smakują rewelacyjnie a wszystko dzięki Nowości od Lubella -Mini Rurki 5 warzyw. #lubelloveinspiracje #lubella . Ja osobiście jestem zachwycona. Makaron jest malutki, co ułatwia gotowanie , nadaje potrawie ciekawego wyglądu i smaku. Makaron w połączeniu z chorizo i pieczarkami oraz(...)dente. Odcedzam. Pieczarki myję, drobno siekam. Szalotkę obieram i drobno siekam w kostkę. Chorizo obieram ze skórki a anastępnie kroję w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam olej, dodaję szalotke, pieczarki i chorizo. Smażę aż wszystko się zeszkli. Dodaję sól i pieprz do smaku . W osobnej miseczce przygotowuję sos. Do miseczki wlewam mleko, wbijam jajka
Gotowanie Patkiryżową wymieszać z jajkami. Do ryżu dodać pokrojone na drobno grzyby mun, dymkę i chili oraz starty imbir. Masę doprawić do smaku przyprawami. Na patelni rozgrzać olej. Wykładać na patelnię po łyżce ryżowej masy, rozpłaszczać i smażyć na złoto. Uwaga - nie przewracać placków zbyt wcześnie, bo będą się rozpadać; muszą być dobrze obsmażone. Placki podawać z surówką (u mnie(...)niepowtarzalna. Przed śmiercią Filip Spalski przekazał Czesi Gawlińskiej darowiznę w postaci pensjonatu i jadłodajni pod nazwą "Magnolia". Kobieta przygotowuje w niej przeróżne pyszne posiłki, wykorzystując m. in. przetwory, warzywa, owoce, sery i mięsa od mieszkańców okolicznej wsi. Gośćmi pozostającymi na noc zajmuje się Doris, która co 2 dni biega na cmentarz, by wymienić kwiaty na grobie Filipa i wciąż
Weekendy w domu i ogrodziedodatek do obiadu. Dlaczego by nie przygotować z niej dania głównego – kotlecików? Ważne by całość dobrze doprawić przez co unikniemy nadmiernego wydzielania gazów:-) Kapusta ogólnie jest trochę niedoceniana jako warzywo (pewnie dlatego, że zazwyczaj dodajemy do niej boczek, smażoną cebulkę z zasmażką) a tak naprawdę zawiera przeciwutleniacze, przyspiesza przemianę estrogenów, uważana jest za pomocną w hamowaniu postępu raka sutka(...)mąki łyżka mielonej kolendry łyżeczka mielonego kminku łyżeczka pieprzu łyżka majeranku sól Sposób przygotowania: Kapustę pokrój w dużą kostkę. Ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i pozwól by ostygła. Na patelni podsmaż posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Wymieszaj z kapustą i dokładnie zmiksuj blenderem. Dodaj jaka, mąkę oraz wszystkie przyprawy. Smaż na rumiany kolor z obu stron
wysmienityEuropy i Ameryki Północnej – podbiła zdecydowanie niedawno, bo w latach trzydziestych XX wieku. Od razu stała się cenionym warzywem ze względu na smak i wartości odżywcze. Kapusta pekińska jest warzywem używanym na szeroką skalę w kuchni wschodnio-azjatyckiej (Chinach, Korei, Japonii). Na surowo wykorzystywana jest do zawijania wieprzowiny czy ostryg lub jako składnik zup. Bardzo dobrze smakuje smażona z woka(...)listki laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - pieprz czarny - ½ łyżeczki uprażonych i zmielonych nasion kolendry - szczypta mielonego kminku - pęczek kopru - 2 łyżki oleju Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rumiano. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w kostkę cebule. W garnku rozgrzewamy olej. Kapustę przekrajamy na dwie części, kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej, oprószamy solą himalajską
mojewypiekiinietylkoolej -suszony rozmaryn -sól, pieprz -dwa ziarna ziela angielskiego -dwa liście laurowe Potrzebny będzie głęboki garnek i patelnia. Przygotowujemy wszystkie składniki: Mięso kroimy w niedużą kostkę, rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy na rumiano. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w niedużą kostkę, oczyszczoną marchewkę oraz czosnek w talarki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę(...)Wrzucamy również cukinię i pomidory. Wsypujemy pół łyżeczki rozmarynu. Gotujemy jeszcze 10 minut. W sumie cała potrawa nie powinna gotować się dłużej jak 30 minut. Chodzi o to, aby warzywa nie były rozgotowane. Jeżeli ktoś nie przepada za smakiem rozmarynu można wrzucić posiekaną natkę pietruszki lub np. suszone oregano. Potrawę przed podaniem solimy i pieprzymy do smaku
Kulinarne przemysleniaułatwia ich przechowanie. Głównym artykułem spożywczym jest chleb. Ten tradycyjny, pasterski ma kształt cieniutkich, chrupiących placków, nazywanych pani carasau lub pani pistoccu. Sardynia to też królestwo mięs, wędlin, serów, warzyw, owoców, ziół, ale także makaronów, a wśród nich znajdziemy malloreddus, przypominający gnocchi makaron z semoliny, podawany najczęściej z gęstymi sosami i obficie posypany wyrazistym pecorino. Kiedy wracam(...)puszki) cebula czosnek oliwa sól pieprz ser pecorino lub grana padano Przygotowanie: Jeśli używamy świeżych pomidorów, musimy je sparzyć i obrać ze skóry, a następnie pokroić. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy posiekany czosnek i na koniec pomidory. Sos gotujemy aż się zredukuje i będzie gęsty. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz ewentualnie odrobiną cukru
Smakowity Blog KulinarnyByło na słodko więc czas na coś wytrawnego i słonego, w związku, iż młode warzywa zasypują stragany i sklepowe półki dzisiaj postawiłem na młode, pachnące i kuszące pod każdym względem szparagi, a jako dodatek niezawodne risotto, dzisiaj z pieczarkami i czosnkiem, odrobiną estragonu i koprem, a to wszystko na naparze z zielonej herbaty w towarzystwie szparagów. Do przygotowania całego(...)minimum 10 min. Pieczarki myjemy i obieramy, następnie kroimy w grube plastry i podsmażamy na odrobinie oleju na złoty kolor z obu stron. Gotowe pieczarki odłóżcie do miski, patelni nie myjcie dodajcie odrobinę oleju i wsypcie ryż, gdy zacznie pachnieć podlejcie go odrobiną wody, następnie podlewajcie go przecedzonym i pozbawionym fusów naparem z zielonej herbaty. Po około 10 min smażenia
Kuba GotujeGulasz z warzywami Cała moja rodzina uwielbia mięso w sosie, podane z ziemniaczkami i surówką. Bardzo mnie to cieszy, gdyż takie dania robi się błyskawicznie, nie są pracochłonne, można kombinować do woli, a zawsze wychodzi:) Dzisiaj u mnie na stole zagościł gulasz z łopatki wieprzowej, z marchewką i cukinią. Proste, bardzo aromatyczne danie, i co najważniejsze mam obiad(...)drobne kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Cukinię i marchew obrać, zetrzeć na tarce warzywnej. Mięso obsmażyć szybko na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do większego rondla. Na tej samej patelni zeszklić cebulkę, dodać marchew, cukinię, i na końcu czosnek, lekko usmażyć. Zawartość patelni przełożyć do rondla z mięsem, wlać bulion, dodać wszystkie przyprawy oprócz soli. Dusić pod przykryciem około godziny
na moim stole...Gratka dla wegetarian, choć w moim wypadku, to raczej dla zupełnie zwyczajnych miłośników warzyw. Chyba zakochałam się w kuchni rumuńskiej. To dopiero drugie znalezione przeze mnie danie, a już wiem, że na pewno nie będzie ostatnim. Pomidory, papryka, kukurydza i czosnek, a to wszystko okraszone sokiem z cytryny. Dla mnie mogłoby nie istnieć nic innego. ^_^ Aż żałuję, że odkryłam(...)połowy małej cytryny oliwa do smażenia Marchew kroimy w dość cienkie plasterki. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy ją w niezbyt duże kwadraty. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy na niego pokrojone marchew, paprykę i cebulę. Całość podsmażamy na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli. Następnie, na patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę kapustę oraz ziemniaki
Kuchenna Kontrrewolucyapieczony pomidor- ja użyłam pomidora malinowego- pieczonego, można użyć pomidorów z puszki, bądź upiec go wcześniej w piekarniku w temperaturze 200 stopni aż zmięknie całkowicie, bądź udusić na patelni. mała garstka prażonej cebulki Dekoracja: opcjonalnie odrobina tartego sera do posypania po wierzchu Przygotowanie: 1. Ogórki bardzo dokładnie umyć, przepołowić wzdłuż i wydrążyć miąższ ze środka, zostawiając odrobinę miąższu po bokach(...)stopni do momentu aż ogórki rozmiękną, ser stanie się złocisty. Po upieczeniu jeśli będzie potrzeba posypać odrobiną tartego sera. Smacznego :) Zobacz także: Lasagne groszkowa z warzywami i beszamelem Cannelloni z bakłażanem i pomidorami Faszerowane papryki z kaszą gryczaną
KreatywnePinyPancakes inne, bo z warzywami i na słono. Po dość pracowitym tygodniu, w końcu mogłam się wyspać i zaserwować sobie inne śniadanie niż płatki z mlekiem. Przy dzisiejszej analizie "co mogę znaleźć w mojej lodówce" powstały śniadaniowe pancakes z papryką, cebulą i serem feta. Sam pomysł takich placków na słono, zaczerpnęłam od Kaś , u której zaś możecie znaleźć pyszną wersję(...)Dodać jajko, mleko, olej, zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, ser feta rozgnieść widelcem, czosnek przecisnąć przez praskę, i dodać wszystko do masy. Rozgrzać patelnię, nakładać ciasto i smażyć ok 2 min, obrócić na drugą stronę i smażyć ok 1 min. Posypać można z góry startym serem i gotowe. Smacznego
pink envelopeHamburger jest dobry na wszystko. Na szczęście nie musi iść tak bardzo w biodra W tym przypadku ważne jest dobre mięso i świeże warzywa. Hamburgery Drukuj przepis Składniki 4 duże bułki 0,5kg łopatki wieprzowej (dobrej jakości mięso, mielone z kawałka) 1 jajo troszkę bułki tartej sól pieprz 1 pomidor malinowy mix sałat (lub dowolna sałata) ser żółty 8 plasterków(...)bułki tartej, aby dało się uformować kształtne kotleciki. Wygnieść, wymieszać i podzielić mięso na 4 porcje. Z każdej zrobić kulkę, spłaszczyć i uformować ją w kształt placka. Usmażyć na patelni najpierw na większym, aby mięso się zezłociło, potem już na małym ogniu pod przykrywką, aby doszło w środku. Mamy meritum, przechodzimy do dodatków. Krok 2 Bułki przekroić i podpiec
CoolinarniePLDynia nadal króluje w mojej kuchni. Po sałatce z dynią nadszedł czas na jakąś ciekawą i smaczną przystawką z tym typowo jesiennym warzywem. A mianowicie grzanki z dynią i suszonymi pomidorami. To połączenie było trafne, gdyż dynia jest dość mdła w smaku. Dlatego postanowiłem złamać jej smak kwaskowatymi suszonymi pomidorami i delikatną ostrością świeżo mielonego pieprzu(...)dodatkiem soli, pieprzu i słodkiej papryki. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, czosnek i suszone pomidory. Wszystko razem smażymy przez ok 7 min. Kroimy bagietkę na kromeczki i podsmażamy na patelni lub zapiekamy w piekarniku. Na kromkach układamy nasz farsz z dyni. Dekorujemy drobno posiekanym szczypiorkiem
kulinarnyJaswojego domu. A później zajadać się i napawać się dumą, że nie są to kolejne mrożone pierogi z marketu. Dziś zamieszczam pierogi mojego autorstwa. Nafaszerowałem je mięsem z kurczaka, warzywami i świeżym tymiankiem. Podsmażyłem i podałem je z dipem czosnkowym. Na dzisiejszy szary, ponury jesienny dzień pasują idealnie. Jesienna chandro miej się na baczności :) Czas przygotowania: 80 min. Porcja(...)Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie ze sobą łączymy. Podajemy schłodzony. PRZYGOTOWANIE farszu: Mięso z kurczaka bardzo drobno kroimy. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekaną cebulę, którą podsmażamy. Dodajemy posiekane mięso z kurczaka. Do podsmażonego mięsa dodajemy startą marchewkę, pietruszkę i posiekanego pora. Dodajemy odrobinę bulionu. Doprawiamy farsz solą, pieprzem i świeżym tymiankiem
kulinarnyJa