warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:549/829)

Młoda kapusta zasmażana 280

Wiosna. Wszystko budzi się do życia, robi się zielono, kolorowo, smacznie na talerzach. Większą przyjemność sprawia nam spożywanie owoców i warzyw, zaczynają smakować, sobą, intensywnie, nie papierem. Nie przepadam za kapustą zasmażaną, tą w wersji zimowej z kapusty kiszonej. Ale na wiosnę, właśnie w maju, kiedy pojawiają się pierwsze polskie młode ziemniaki lubię zjeść prosty, maminy obiad: młodą kapustę(...)kapustę, dodajemy odrobinę soli, ziele angielskie, liść laurowy i i ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty. 2. W tym czasie kroimy boczek w kostkę. Smażymy na patelni do czasu, aż się zarumieni i wytopi tłuszcz. 3. Miękką kapustę odcedzamy delikatnie z wody. Dodajemy do niej boczek oraz drobno posiekany koperek. 4. Z mąki i masła przygotowujemy jasną

W kuchni Katie
Risotto – włoska robota 139

więcej, niż jakieś 20 minut – to jeszcze możecie przygotować je z dodatkami, o jakich tylko Wam się zamarzy. Może być z szafranem, owocami morza, grzybami czy też smażonymi warzywami. Najważniejsza jest konsystencja -danie ma być lekko papkowate i kremowe. Rozpływające się – zarówno na talerzu, jak i w ustach. Dziś mam dla Was risotto z boczniakami, w trakcie którego lekko zmieniłam(...)Szczypta startej gałki muszkatołowej Dodatkowo: 1 opakowanie boczniaków 1-2 łyżki masła 1 gałązka świeżego rozmarynu Sól/pieprz do smaku (j/w) Posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Ryż prażymy na suchej patelni tak, by stał się lekko szklisty i zaczął wydzielać delikatnie orzechowy aromat. Dodajemy masło i cebulę i na niedużym ogniu smażymy przez kilka minut tak, aby cebulka się zeszkliła. Partiami

Kate's Kitchen
Bruschetta ze szpinakiem i grana padano 142

Czy zimą można jeść kolorowo? Oczywiście, wręcz jest to wskazane, bo słońca za oknem jak na lekarstwo! Koloroterapia na talerzu wskazana jest każdego dnia. Dzisiaj zapraszam

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z kukurydzy z puszki po meksykańsku – elote 257

kolendrą. Sama robiłam ją często i namiętnie, a potem tylko uśmiechając się pod nosem patrzyłam kto z blogerów „nagle” odkrył ten przepis dla siebie Kukurydza jest u nas warzywem typowo letnim – ale mnie nawet środek zimy nie przeszkodzi w zjedzeniu tego specjału! Sałatka z kukurydzy jest jak rozebranie elote na części – a każdy ze smaków jest tu w idealnych proporcjach(...)dziury na podniebieniu). Ząbek czosnku dwukrotnie przeciskamy przez maszynkę albo siekamy i rozcieramy ze szczyptą soli na desce. Dodajemy do sosu, mieszamy. Masło rozpuszczamy i podgrzewamy w dużej szerokiej patelni, takiej która pozwoli wyłożyć kukurydzę w miarę cienką warstwą i ułatwi odparowywanie wody. Kukurydzę odcedzamy na sicie, jak najdokładniej, a następnie przekładamy ją do rozgrzanego masła. Smażymy kukurydzę przez

Karo in the Kitchen
DZIENNY JADŁOSPIS WEGAŃSKIEJ RODZINY 183

kapusty, 2 łyżeczki oleju kokosowego, 2 łyżki suchej kaszy jaglanej. Przygotowanie: Kaszę płuczemy wrzątkiem, a później zimną, filtrowaną wodą. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. W osobnym garnku gotujemy warzywa. Następnie  blendujemy z olejem kokosowym. Dodajemy do kaszy. Gotowe! Przeważnie do zupki dodaję garść zieleniny. Niestety tym razem się skończyła. :( Godzina 17 - kolacja. Dziś zaserwowaliśmy: Naleśniki jaglano-komosowe(...)woda, sól himalajska. Przygotowanie: Kaszę i komosę przekładamy do blendera, zalewamy wodą (woda ma sięgać 1 cm ponad poziom kaszy i komosy). Dodajemy soli i miksujemy. Wylewamy na rozgrzaną patelnię (osobiście smażę na suchej patelni, jednak opcjonalnie na pierwszą serię można dodać rafinowanego oleju kokosowego). Moje naleśniki mają ok. 10 cm średnicy. Smażymy z obu stron. Na drugiej patelni

Jeść, by żyć w zdrowiu
Gulasz z polędwiczek z kurczaka 206

Gdy myślimy gulasz - do głowy przychodzi nam - gulasz z szynki, gulasz z łopatki- a przecież możemy też przygotować gulasz z kurczaka :) Jest zdecydowanie delikatniejszy, a jego

Taste Therapy
Patisony faszerowane zieloną soczewicą i pieczarkami 151

Faszerowane warzywa często goszczą na stołach, bo można pakować do nich dosłownie wszystko. To co mamy w lodówce, to na co mamy ochotę, może znaleźć się w naszych warzywach. Tak więc mięso, ryż czy kasza, do tego papryka, zioła... Co by tu jeszcze dodać? D odałam zieloną soczewicę, która świetnie zastąpi mielone mięso a pieczarki podsmażone z cebulą i papryką(...)wydrążyłam miąższ, który posiekałam.   Cebulę obrałam i razem z papryką pokroiłam w kostkę. Pieczarki oczyściłam i bardzo drobno posiekałam. Z pomidora zdjęłam skórkę i również drobno posiekałam. Na patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam cebulę, żeby się zeszkliła. Do cebuli dorzuciłam pieczarki. Chwilę przesmażyłam do odparowania płynu. Dodałam miąższ z patisonów i paprykę, potem włożyłam posiekanego pomidora. Na koniec dołożyłam soczewicę

Kuchnia u Krysi
Risotto pieczarkowe z warzywami 271

pieczarki. Smaż ok 10 minut na większym ogniu, często mieszając. Delikatnie przypraw pieczarki solą ziołową i mielonym pieprzem. Usmażone pieczarki przełóż do miski lub na talerz. Na tej samej patelni rozgrzej resztę masła z olejem. Gdy masło się rozpuści i spieni, wrzuć cebulę i zeszklij lekko. Od razu wsyp ryż. Wymieszaj dokładnie, aby cały ryż pokrył się tłuszczem. Smaż parę(...)już poprzednią porcję. Gotuj tak powolutku, aż stanie się kremowy, miękki, lekko al dente. Na oko trwa to do 30 minut. Dodaj przygotowane wcześniej pieczarki i pokrojone w kostkę warzywa oraz kukurydzę. Posól, jeśli trzeba. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Dobrze wymieszaj i duś jeszcze minutkę. Na koniec dodaj śmietanę, koperek i ser żółty, już po wyłączeniu gazu. Połącz dobrze

Anioszek w kuchni
MAKARON ZAPIEKANY Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, BROKUŁAMI I MOZZARELLĄ 166

Zapraszam dziś na pyszną zapiekankę z makaronem. Pyszne danie wegetariańskie z wędzonym łososiem i brokułami. Idealnie nadaje się na obiad,kolację czy spotkania w gronie przyjaciół

potrawyregionalne
Włochy: Spaghetti alla bolognese 176

Włoch, a jego podstawą jest mielone mięso (najczęściej wieprzowe albo wołowe) oraz pomidory i bazylia. Można też zgodnie z własnym upodobaniem dodać do niego kiełbasę (tradycyjnie mortadelę), boczek, rozmaite warzywa, oliwki bądź czerwone wino. Największym sekretem tego sosu jest długie gotowanie, najlepiej przez 2-3 godziny i jak to zwykle bywa z sosami, najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy(...)szkl. bulionu (ja zużyłam resztkę zupy pomidorowej na prawdziwym rosole) przyprawy: bazylia, sól, pieprz, ewentualnie papryka i zioła prowansalskie oliwki (jeśli ktoś lubi) 150g startego parmezanu Mięso podsmażyć na patelni i przerzucić do garnka, zaraz po nich podsmażyć poszatkowaną na drobno cebulkę. W tym czasie można sparzyć pomidory, pokroić je w kostkę i wrzucić do bulionu/rosołu, podgrzać do momentu

Przepysznik - BLW i nie tylko
Penne z bakłażanem i pomidorkami 157

minuty często mieszając. Przestawiamy patelnię na bardzo mały ogień, przykrywamy, następnie powoli dusimy bakłażana przez 7-8 minut czasami przerzucając lub mieszając kawałki. W międzyczasie na osobnej patelni na dużym ogniu rozgrzewamy kolejną łyżkę oliwy. Wrzucamy na nią pomidorki i czosnek. Smażymy intensywnie przez nie więcej niż 2 minuty często mieszając. Dodajemy do uduszonego bakłażana i mieszamy. W międzyczasie gotujemy(...)gallery-78 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-78 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Bakłażana smażymi i dusimy Pomidory i czosnek podsmażamy Następnie dodajemy do bakłażana Warzywa i makaron razem Penne z bakłażanem i pomidorkami Post Penne z bakłażanem i pomidorkami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Makaron z kiełbasą i szpinakiem 259

Dzisiaj zapraszam na pyszne danie makaronowe, które przygotowuje się błyskawicznie, tak samo błyskawicznie znika z talerza ... Połączenie makaronu i szpinaku znane jest chyba każdemu. Do tej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tofu z cykorią 111

Cykoria ma wysokie walory smakowe i odżywcze, jest dostępna na rynku w listopadzie, grudniu, styczniu, lutym, marcu i kwietniu, czyli wtedy, gdy brakuje większości świeżych warzyw. Dzięki zawartości goryczki - intybiny i inuliny - wpływa dodatnio na tworzenie się czerwonych ciałek krwi, przewód pokarmowy, wątrobę i nerki. Cykorię spożywa się podróżnymi postaciami zarówno na zimno, jak i na gorąco(...)deseczka do osuszenia z pozostałego płynu. Następnie mieszamy skladniki na sos- powidła  śliwkowe ,dżem truskawkowy, ketchup, sos sojowy i wino ryżowe,zagotowujemy. Podgrzewamy olej 2 łyżeczki w dużej patelni na średnim ogniu. Dodajemy  szalotki, czosnek i imbir,podsmażamy  mieszając, w ciągu pół minuty. Dodajemy  cykorie i smażymy , obracając, aż do jasnej zieleni,- 1 do 2 minut

w mojej kuchni
Jak zrobić włoską piadinę? Piadiny z ricottą, figami, prosciutto i rukolą 162

sklepach sieci Biedronka. ➤ Zobacz także - Najlepsza focaccia z warsztatów kulinarnych w Umbrii Włoska piadina - z czym ją podać? Piadiny we Włoszech podawane są z różnego rodzaju serami, wędlinami i warzywami, a nawet z nutellą. Za najbardziej tradycyjne dodatki uważa się połączenie serka squacquerone (delikatny biały serek u nas trudno dostępny, można zastąpić ricottą lub kremowym serkiem do smarowania), szynki(...)placuszków. Aby je przechować na później, placki przełóż kawałkami papieru do pieczenia i zapakuj w torebkę strunową. Przechowaj w lodówce lub zamrażalniku. Odgrzej w kuchence mikrofalowej lub na ciepłej patelni i dodaj nadzienie. Piadiny z ricottą, figami, szynką prosciutto oraz rukolą Składniki / na 4 porcje: ciasto na piadiny: 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa pomidorowa krem 268

idealna zupa pomidorowa dla maluchów. Można w niej przemycić naprawdę dużo warzyw. Do tego zupa ta jest bardzo pożywna. Świetnie smakuje zarówno na ciepło (z ryżem czy makaronem), jak i na zimno. W upały można wykorzystać fakt, że pomidory świetnie wychładzają organizm i jeść ją jak gazpacho! 3 puszki pomidorów garść liści bazylii włoszczyzna 2 cebule 4 ząbki czosnku(...)minut, aż nie odparuje woda, a całość nie zgęstnieje. pomidorów musimy odparować wodę aż nie zgęstnieją. W międzyczasie kroimy cebulę w piórka i czosnek cienkie w plasterki. Na patelni roztapiamy 1,5 łyżki masła klarowanego (masło można zastąpić olejem). Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Gdy cebula jest gotowa dorzucamy czosnek i podsmażamy. Następnie dodajemy mąkę

Dieta bez mleka