warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:537/829)

Krem z cukinii 140

wartości odżywczych a do tego niezwykle proste. U mnie króluje obecnie krem z cukinii, który polecam i Wam - poniżej przepis. Składniki: 2 duże cukinie 1,5 l bulionu - z warzywami, na których się gotował pieprz, sól oliwa ser tarty grana padano - do doprawienia 4 ząbki czosnku 1 gruszka bekon - cienkie plastry lub kiełbasa żywiecka cienko pokrojona - na chipsy Jak przygotować(...)zblendowaniu gotujemy jeszcze ok 10 min - gęstą zupę łatwiej przypalić, dlatego warto czasem zamieszać. Gruszkę kroimy w plastry, które grillujemy. Cienko pokrojoną kiełbasę żywiecką lub bekon - podsmażamy na patelni - aby osiągnąć efekt chipsa. Nakładamy na talerz, następnie dodajemy grzanki, gruszkę, chipsy. Dodajemy świeży pieprz.  Wszystkiego smacznego

dlaSmaQ
Curry z boczniakami 129

duże pomidory lub 4-5 małych 200 g ryżu basmati 1 malutka cukinia Czerwona/żółta papryka Curry z boczniakami Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę na złoto. Następnie dodajemy czosnek oraz przyprawy i wszystko ze sobą lekko podsmażamy uważając, aby czosnek nie przypalił się. W międzyczasie myjemy boczniaki(...)cieniutkie paski, a następnie podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Sposób serwowania: z ryżu tworzymy „wianuszek”. Na środek nakładamy curry, a następnie ozdabiamy warzywami. Fajnie smakuje z lekkimi różowymi winami Bon appetit

Kate's Kitchen
Curry z boczniakami 150

duże pomidory lub 4-5 małych 200 g ryżu basmati 1 malutka cukinia Czerwona/żółta papryka Curry z boczniakami Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę na złoto. Następnie dodajemy czosnek oraz przyprawy i wszystko ze sobą lekko podsmażamy uważając, aby czosnek nie przypalił się. W międzyczasie myjemy boczniaki(...)cieniutkie paski, a następnie podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Sposób serwowania: z ryżu tworzymy „wianuszek”. Na środek nakładamy curry, a następnie ozdabiamy warzywami. Fajnie smakuje z lekkimi różowymi winami Bon appetit! Artykuł Curry z boczniakami pochodzi z serwisu Kate's Kitchen

Kate's Kitchen
Wiosenne wrapy z serem bez laktozy 108

Wiosenne, kolorowe i zdrowe. Będą idealną odmianą dla zwykłych kanapek. Wrapy można robić z różnymi dodatkami. W moich znalazł się dzisiaj oprócz warzyw, ser żółty bez laktozy Havarti od Mlekovity, a więc spokojnie mogą po nie sięgnąć alergicy. WIOSENNE WRAPY z SEREM Składniki: 2 tortille 6 liści sałaty 6 plastrów sera żółtego bez laktozy Havarti od Mlekovity 1/2 czerwonej papryki(...)kawałkami usmażonego kurczaka. Całość zawijamy w rulon, spinamy wykałaczkami i kroimy na mniejsze kawałki (np. na 3 części) Wrapy można podać na zimno lub przed podaniem podgrzać na patelni aby lekko rozpuścił się

Bon appetit mon amie
Makaron z fasolką szparagową i cukinią (Penne con fagiolini e zucchine) 151

SKŁADNIKI  (4 porcje) 320 g makaronu penne 200 g fasolki szparagowej 2 żółte cukinie 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku s ó l

La grande e la piccola cuoca
Ciasteczka francuskie z karmelizowaną dynią 145

Sezonowe ciasteczka na szybko, gdy nagle najdzie ochota na słodkie. Wystarczy mieć pod ręką kawałek dyni i ciasto francuskie, by już za kilkanaście minut cieszyć się

Słodkie inspiracje
Pieczona papryka faszerowana kaszą i warzywami 126

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na wegetariańskie papryki faszerowane kaszą jaglaną, warzywami oraz serem feta, które są świetnym sposobem na wymiecenie resztek z lodówki. Do przygotowania będziemy potrzebować: - 6 średniej wielkości kolorowych papryk (czerwone są najsłodsze) Do przygotowania farszu będziemy potrzebować: - 100 g kaszy jaglanej (1 torebka) - 250 g pieczarek - 250 g zielonej fasolki szparagowej (u mnie mrożona) - kilka suszonych pomidorów(...)instrukcji na opakowaniu. 2. Papryki płuczemy, odcinamy kapelusze i usuwamy gniazda nasienne. 3. Pieczarki dokładnie płuczemy, osuszamy, odcinamy ogonki, a następnie kroimy w plasterki. 4. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło z oliwą i przez kilka sekund podsmażamy ząbki czosnku. 5. Następnie dodajemy pieczarki, które od razu solimy, aby szybciej puściły wodę i podsmażamy przez 5 minut

Bez Cebuli
13 najlepszych pomysłów na dania z jajek 291

Jajka najczęściej jemy na śniadanie. Dzisiaj przedstawiam najlepsze przepisy na dania z jajek także na obiad, kolację czy wyjątkowe okazje. Proste, kolorowe i bardzo smaczne! Brokułowo

Moja smaczna kuchnia
Młoda kapusta z boczkiem w śmietanie 192

Przepis na pyszne danie sezonowe z młodą kapustą. Składniki: główka młodej kapusty 2 marchewki 250 g boczku wędzonego cebula 200 ml śmietany 18% pęczek świeżego koperku

e-PrzepisyKulinarne
Zupa krem z grillowanej cukinii i szpinaku 101

upieczony przez Natalię. To co zarówno mi wyszło, jak i dziewczynom przerosło moje najśmielsze oczekiwania. Dania smakowite, ciekawe (taka skromność) oraz stosunkowo proste do przygotowania! Cukinia nie jest drogim warzywem, dlatego też myślę, że wymówek typu „nie stać mnie”, „te produkty są trudno dostępne” nie zobaczę! A teraz słuchaj wyraźnie (czytaj dokładnie). Nie masz już wymówki(...)mleczko kokosowe do podania (opcjonalnie) Suszone pomidory – kilka sztuk Wykonanie: Z cukinii odkrój końcówki, pokrój na 4-5 plastrów wzdłuż, posmaruj oliwą i zgrilluj na grillu lub patelni grillowej (ewentualnie piekarnik lub zwykła patelnia) z obu stron. W garnku podsmaż do zeszklenia pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek. Dodaj szpinak i podsmażaj przez około 5 minut. Wlej bulion, dodaj

Blendman
Tortilla z paluszkami rybnymi i sosem tzatziki 196

Bardzo prosty, a zarazem ciekawy pomysł na obiad, kolację czy przekąskę z wykorzystaniem paluszków rybnych, które 'zapakowałam' w domową tortillę , z dodatkiem warzyw oraz sosu tzatziki w nieklasycznej, jednakże bardzo ciekawej smakowo wersji. Jako, że z ryba lubi dodatek kiszonki, to tzatziki zrobiłam właśnie na bazie ogórków kiszonych- zamiast świeżych- których dodatek sprawia, że całość fantastycznie się ze sobą komponuje(...)soku. W miseczce połączyć jogurt naturalny z ogórkami, sprasowanym czosnkiem, posiekanym koperkiem, oliwą, solą oraz pieprzem. Przygotowanie: Paluszki rybne przygotować wg wskazówek na opakowaniu. Tortillę lekko podgrzać na patelni lub w mikrofali. Przygotowanym sosem posmarować tortillę pozostawiając 1/3 część nieposmarowaną, tą od spodu. Na sosie ułożyć sałatę, paluszki rybne (po 3 szt.), pokrojoną w paski paprykę i zawinąć w rulon

Kraina Miodem Płynąca
Kapusta czerwona z nutą słodyczy z jabłkiem, cynamonem i powidłami. 231

Zapraszam na ciekawą odmianę sałatki z czerwonej kapusty. Sałatka podpatrzona w gazecie, zmodyfikowana i wykonana przez moja mamę. Kapusta wykonana w ten sposób wyszła bardzo smaczna

Kuchnia z widokiem na ogród
Aksamitny krem z dyni z żółtym serem pleśniowym oraz duszoną na maśle czerwoną kapustą 170

ziele angielskie, pieprz w ziarnach i szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu min. 30 minut, dopraw na koniec solą. Nie żałuj na bulionie - im więcej warzyw, tym bardziej esencjonalny bulion! Krem z dyni Mała dynia wystarczy spokojnie na 4 porcje zupy . Obierz dynię, przekrój na ćwiartki i wydrąż pestki, zostawiając tylko twardą część. Pokrój dynię(...)solą aby zupa nabrała charakteru. Staraj się już na tym etapie nie zagotowywać ponownie zupy.  Duszona kapusta czerwona Posiekaj jak najcieniej czerwoną kapustę, tak jak do surówki. Na patelni rozpuść łyżeczkę masła i duś kapustę z odrobiną soli na małym ogniu aż stanie się miękka ale jeszcze delikatnie chrupka. Zupa gotowa! Naprawdę, warto zrobić samemu ten krem aby przekonać

Right Behind The Kitchen
Pasta z ciecierzycy z czosnkiem, oregano i chia 158

Cieciorka jest pyszna. Lubię jej połączenie z czosnkiem, suszonymi ziołami i pomidorami. Wiele kombinacji smakowych już wypróbowałam, ale nigdy nie robiłam pasty z ciecierzycy. Dzisiaj po

Moja smaczna kuchnia
ŚMIETANKOWA GRZYBOWA 141

Prawdziwki, pdgrzybki....wszystkie kuszą tymi swoimi pięknymi białym brzuszkami. Te ususzone obowiązkowo wylądują w wigilijnej zupie grzybowej, ale póki co , z tych świeżych ugotować trzeba koniecznie

Z Majeczką w kuchni