warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:533/829)

Klopsiki pieczone w sosie pomidorowym. 119

odchudziłam danie. Mięso zostało upieczone w sosie pomidorowym i dzięki temu nie wyschło. Klopsiki dobrze smakują z ziemniakami lub kaszą. Równie dobrze można je zjeść z gotowanymi na parze warzywami - to mój wybór. Składniki: 0,7 kg mięsa mielonego z indyka 1 duża cebula 1 utarta marchewka 1 utarta pietruszka 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju do smażenia cebuli olej(...)cebulę i czosnek, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Pozostawić masę na klopsiki na ok. 15 minut, aby lekko stężała. Zwilżyć wodą dłonie, uformować niewielkie klopsiki. Obsmażyć klopsiki na patelni, aż się zrumienią. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Składniki sosu wymieszać i polać klopsiki. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 stopni i piec klopsiki 30 minut. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Jednogarnkowe spaghetti 196

Tym razem mam dla Was "one pan pasta", czyli wrzucamy wszystko do gara, zalewamy wodą, gotujemy 10 minut i GO-TO-WE!! Składniki: 200 g makaronu

Malinowo w kuchni
Potrawka z fasolki szparagowej 140

jako dodatek do dań mięsnych- polaną masłem i tartą bułką. Czasami mama robiła też przepyszną zupę fasolową - doprawioną na słodko-kwaśno. Szukając dalszych pomysłów na wykorzystanie kulinarne tego wspaniałego warzywa trafiłam na przepis od koleżanki mamy, który zalegał w notatkach ładnych kilka lat. Potrawka z fasolki szparagowej jest rewelacyjna w smaku. Robi się ją na prawdę bardzo szybko , ma niecodzienny(...)smażenia sól, pieprz Sposób przygotowania:  Fasolkę oczyszczamy i pozbawiamy końcówek. Kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w wodzie do miękkości. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni do czasu aż przestanie być surowe. Pieczarki kroimy w plastry. Dodajemy do mięsa. Czekamy aż odparują nadmiar wody. Wlewamy bulion. Dodajemy fasolkę szparagową. Potrawkę zabielamy śmietaną. Dodajemy musztardę (ilość musztardy zależy

Pobite gary Barbary
Najlepsze pieczone pasztety wegetariańskie 168

całkowitego wystudzenia. Podawać na zimno np. z sosem chrzanowym, tatarskim, majonezem, lub jak u mnie z jogurtem ze szczypiorkiem i rzodkiewką. P.S. Zamiast brokuła możesz użyć innych zielonych warzyw mrożonych: groszku lub fasolki szparagowej. Pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki Pyszny, soczysty, świetny na obiad, na przekąskę czy do kanapki z sosem jogurtowym Przetestowany nawet na dzieciach mojej koleżanki, zajadały(...)soczewica będzie miękka i się rozpadnie. Odsączyć na sitku. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, marchew obrać, zetrzeć na tarce na dużych\średnich oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i przyprawy, podsmażyć kilka minut, następnie dodać marchew i smażyć ok 5 minut. Do całości dodać soczewicę, wymieszać, zdjąć z ognia, przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę

Mój pomysł na
Warzywne spaghetti z ryżem i pieczarkami. Lekki obiad. 275

zawierają konserwantów ani sztucznych barwników, a oprócz tego pięknie prezentują się na talerzu. Kolorowe i bardzo długie paski z marchewki i buraka przypominają swoim kształtem spaghetti. Makarony z surowych warzyw od Fit&Easy są gotowe do spożycia, nie wymagają obróbki termicznej, ale można je także smażyć, blanszować, krótko gotować lub zapiekać. To doskonała baza do wielu dań i przekąsek(...)Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujemy resztę dania. Pieczarki pozbawiamy ogonków, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, podsmażamy na nim cebulę i pieczarki (na mniejszym ogniu). Całość doprawiamy po wierzchu pieprzem i solą himalajską. Następnie dodajemy nasze warzywne spaghetti (marchewkę), delikatnie mieszając podsmażamy całość (marchewka

Słodkie okruszki
Kurczak w sosie tajskim Uncle Ben's 254

stronie wujka Bena piszą, że " Tajski Sos Curry z pędami bambusa Uncle Ben’s® to idealna propozycja dla miłośników tajskiej kuchni. Tradycyjne połączenie delikatnych warzyw, kolb małej kukurydzy i pędów bambusa z nutą mleczka kokosowego i orientalnymi przyprawami. Sos idealnie pasuje do dań z drobiu i dobrze komponuje się z krewetkami oraz z ryżem jaśminowym Uncle Ben’s." Mój kurczak(...)łyżeczką soli. Kurczaka myjemy i kroimy na małe kawałeczki. Solimy i pieprzymy.  Ryż wrzucamy na gotującą wodę. Gotujemy 10 minut.  Mięso smażymy na rozgrzanym oleju na patelni, następnie zalewamy podsmażonego kurczaka sosem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Gotujemy do czasu ugotowania ryżu. Wykładamy na talerz i posypujemy świeżymi ziołami. ‪#‎ Zaryżykuj‬   ‪#‎ UncleBens‬   ‪#‎ wyzwanie‬   ‪#‎ ryż ‬ ‪#‎ konkurs‬ ‪ #‎ Zaryżykuj‬

Życie zaczyna się w kuchni
Naleśniki ze szpinakiem 130

oddzielnie dodatki. Jednak, moim ulubionym połączeniem jest wspomniany szpinak z dodatkiem grzybów oraz odrobiną żółtego sera i czosnku. Warto też dodać, że szpinak to naprawdę smaczne i zdrowe warzywo, które jest bogate w składniki odżywcze i zawiera dużo żelaza. Wypróbuj przepis na naleśniki ze szpinakiem a przekonasz się, że jest to naprawdę wartościowe danie a w dodatku można je łatwo(...)ciasta możemy dodać szczyptę soli. Smażymy bez dodatku tłuszczu. Świerzy szpinak płuczemy i następnie siekamy. Cebulę należy obrać, posiekać w drobną kostkę i podsmażyć razem z rozdrobnionym czosnkiem na patelni z niewielką ilością oleju. Smażymy aż cebulka się zeszkli. Pieczarki również podsmażamy mieszając je, aż zmiękną, dodajemy podsmażoną cebulkę i szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na usmażone naleśniki

Naleśniki
Buddha bowl – tofu w sosie miód-sriracha 244

Miska pełna smaku i zdrowia. Sezonowe warzywa – na surowo, na parze, na maśle, na oleju, gotowane, grillowane. Ryż lub kasza. Mięso ryba lub zamiennik – tofu, tempeh, rośliny strączkowe, jajko. Zielenina, pestki i nasiona, spajający całość sos. Megazdrowe i ultrapyszne! Amerykanie nazywają taki zestaw ‘Buddha Bowl’ – dla mnie to zdrowa miska rozmaitości. Trochę jak sałatka, trochę jak klasyczny obiad rozłożony(...)sosem sojowym i octem ryżowym. Odstawiamy. Tofu osuszamy, kroimy w kostkę o boku około 1,5cm. Obtaczamy tofu w skrobi, nadmiar mąki strząsamy, odkładamy kostki na papierowy ręcznik. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy na niego czosnek i starty imbir. Smażymy aż przyprawy uwolnią aromat i wrzucamy tofu. Smażymy aż kostki staną się z wierzchu chrupkie, około 8 minut. Wlewamy

Karo in the Kitchen
Polędwiczki wieprzowe z papryką w sosie ziołowym 167

przypadku nie musimy się martwić o kalorie. Chude mięso, duża ilość warzyw i serowy sos zamiast śmietany.  Medaliony są kruche i soczyste, sos przyprawiony grubo mielonym pieprzem z orzeźwiającą nutą, a zioła prowansalskie i świeża bazylia dostarczą nam niezapomnianych wrażeń smakowych." Polędwiczki wieprzowe z papryką w sosie ziołowym (źródło przepisu - "Tele Tydzień") Składniki dla 4 osób: 1 duża polędwiczka(...)pokroić na cząstki. Strąki papryki opłukać, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w dużą kostkę. Bazylię opłukać i osuszyć. Odłożyć kilka listków do dekoracji. Resztę posiekać. Rozgrzać na patelni oliwę. Smażyć na niej kawałki mięsa po 2minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia oprószyć solą i pieprzem. Zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę. Wymieszać na gładko serek

Wiem co jem
Schab duszony z marchewką i groszkiem 194

miałam ochoty na tradycyjnego schabowego. Nie ukrywam również, że nie jetem wielką fanką tego rodzaju mięsa. Postanowiłam zatem pokombinować. Lubię przemycać warzywa gdzie tylko się da i tym razem także postanowiłam to uczynić. Zdecydowanie ta wersja schabu przemawia do mnie o wiele bardziej niż klasyczny, panierowany schaboszczak z ziemniakami i buraczkami.  Składniki: 4 plastry schabu 450 g marchewki(...)dusić pod przykryciem. Gdy marchewka będzie prawie miękka dorzucić, wyjąć mięso i dorzucić groszek. Dusić marchewkę z groszkiem aż marchewka zmięknie. Mąkę wymieszać ze śmietaną i wlać na patelnię. Wymieszać i zagotować aż potrawa zgęstnieje. Doprawić solą i pieprze. Ponownie włożyć mięso i trzymać jeszcze na małym ogniu przez około 3 minuty. Podawać z ziemniakami lub z ryżem

My simple kitchen
Ciabatta z grilowanym kurczakiem: Majowe wyzwanie blogerek i blogerów 197

zimnych, magicznie deszczowych dni - kto w taki dzień myśli o pikniku? No ale, jak zadanie, to zadanie ;) Żeby było pysznie, zdrowo i pożywnie, moją propozycją będzie ciabatta z warzywami, grillowanym kurczakiem i sosem musztardowym. Pychota! :) Składniki: Ciabatta 1 duża pierś z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku szczypta ostrej papryki, soli i pieprzu sałata rzymska 8 pomidorków(...)kroję ją na 2 części. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy ze szczyptą soli, pieprzy, ostrej papryki i oliwy i nacieramy tym kurczaka. Po około 15 minutach kurczaka przekładamy na patelnię grillową i smażymy dokładnie z obu stron. Na ciabattę kładziemy ser żółty, porwaną sałatę, na nią pokrojoną w paski pierś z kurczaka, na to pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki, parę

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pasiaste naleśniki z serem i kremem toffi 126

nigdy nie będę miała dosyć ;) Lubię naleśniki nie tylko te w wersji na słodko , ale również wytrawnej czy na ostro. Z serem .. z jabłkami … śmietaną , mięsem , pieczarkami czy warzywami – kombinacji jest nieskończona ilość a ograniczyć może nam tylko i wyłącznie nasza wyobraźnia! Dziś mam dla Was te serowe … ale nie takie zwykłe , bo nie dość(...)konsystencji. Mąkę , mleko , wodę , jajko , sól , olej i cukier waniliowy dokładnie ze sobą mieszamy tworząc niezbyt gęste ciasto naleśnikowe. 1/4 ciasta odkładamy i mieszamy z kakaem. Smażymy na dużej patelni niezbyt grube naleśniki wylewając jasne ciasto a na wierzch paseczki z ciasta ciemnego. Smażymy z obu stron po kilkanaście sekund. Ser biały ucieramy delikatnie z masą krówkową. Przygotowaną masą smarujemy

Ostra na Słodko
Spaghetti z pesto pietruszkowo-czosnkowym i chili 154

stopniowo zwiększając ilość oliwy, tak aby pesto nie było zbyt gęste.Chili umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion (jeśli ktoś lubi pikantne potrawy to pozostawić nasiona) i drobno posiekać.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić posiekane chili, chwilę podsmażać, a następnie zdjąć z ognia i lekko wystudzić.Do wystudzonych papryczek chili dodać 2 - 3 łyżki pesto i około 2 łyżki(...)wychodzi porcja dla 4 - 5 dorosłych osób.Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.Papryczki chili można zastąpić innymi, pikantnymi papryczkami.Pesto doskonale nadaje się do marynaty dań z grilla np. warzyw.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
CHŁOPSKIE ZIEMNIACZKI 206

W sklepach coraz więcej i taniej można nabyć młodych ziemniaczków..W moim domu szczególne miejsce zajmują takie podane w całości, dziś pokaże Wam jeden z  

Z Majeczką w kuchni
Grillowany filet z łososia w włoskiej kapuście. 158

Grilled salmon fillet in Italian cabbage. Składniki. 40 dag filet z łososia przyprawa do ryb 0,5 cytryna 4 ziemniaki 100 ml. śmietana 36% 1 żółtko

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka warstwowa 26100

Ta sałatka zawsze pojawia się na naszym stole przy okazji świąt i różnych uroczystości. Może dlatego, że ładnie prezentuje się w szklanej salaterce? Dobre połączenie smaków

Pasja Smaku
Zapiekanka z indykiem i batatami 116

Bataty to warzywo, którego bałam się do tej pory używać.  Dzisiaj udało mi się przełamać i połączyć go w dość nie oczywisty sposób. Zapraszam do wypróbowania przepisu Zapiekanka z indykiem i batatami 0,4 kg fileta z indyka pół brokuła,  duży batat  duży por pół czerwonej papryki mała cukinia przyprawa do drobiu sól, pieprz łyżka oleju(...)Smażymy, aż będzie gotowy. Wyjmujemy, możemy odsączyć olej kładąc indyka na ręcznik papierowy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Paprykę kroimy na drobną kostkę, pora kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na patelnię i lekko dusimy, po czym przekładamy do naczynia. Cukinię kroimy w cienkie plasterki, układamy jako kolejna warstwa w naczyniu. Następnie dzielimy brokuła na drobne różyczki, gotujemy al dente. Gdy będzie

Kuchnia moimi oczami
Zupa krem z topinamburu 95

Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty to warzywo o ziemniaczano-orzechowym smaku, z wyglądu podobny jednak do mini selera lub imbiru. Można go przyrządzać na wiele różnych sposobów, a ja dzisiaj postawiłam na rozgrzewającą zupę. Gęsty krem z topinamburu z rozmarynem, prażonymi orzechami włoskimi i świeżą natką pietruszki oraz dodatkiem oliwy truflowej to zupa wyjątkowa, którą polecam dla całej rodziny, ponieważ topinambur(...)suszonego rozmarynu sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek oliwa truflowa  śmietana - opcjonalnie Topinambur umyć, obrać i pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek posiekać. Orzechy uprażyć na suchej patelni i również posiakać. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek i podsmażyć jeszcze minutę, uważając aby czosnek się nie spalił. Dodać topinambur i rozmaryn, całość przesmażyć jeszcze kilka minut

wyzwania kuchenne
Filety z cukinii w chrupiącej panierce 152

Cukinię można przyrządzać na rozmaite sposoby, a ja dziś wybrałam ten chyba najprostszy Wystarczy pokroić warzywo na grubsze plastry, obtoczyć w panierce, usmażyć i “filety” do obiadu mamy gotowe. A że mam sprawdzony przepis na panierkę, który używam do kalafiorowego kurczaka , więc z tego skorzystałam i za dużo wymyślania nie miałam W każdym razie obiadek z filetami z cukinii wyszedł(...)połączą. Cukinia: Cukinię myjemy, odkrawamy brzydkie końcówki i kroimy poprzecznie na 2 lub 3 części w zależności od jej rozmiaru. Następnie, każdy kawałek kroimy na grubsze plastry (“filety” ). Na patelni rozgrzewamy olej. “Filety” z cukini maczamy najpierw w mokrej miksturze, potem w suchej, potem znów w mokrej i na końcu w suchej. W ten sposób ciasto będzie się dobrze trzymało

Lamarida.pl
Przepis #52 Naleśniki z jarmużem 157

Witajcie, jarmuż to dość zapomniane warzywo choć dzisiaj wraca do łask. Zawiera dużo cennych dla naszego organizmu elementów  takich jak: witaminy K, C, A oraz kwas foliowy, składniki mineralne - żelazo, magnez, wapń, potas, miedź czy mangan. Należy do rodziny kapustnych stąd jego charakterystyczny smak, którego można "przemycić" do obiadu czy kolacji na przykład jako składnik farszu(...)pieprz, czosnek - 2-3 plastry sera mozarelli Wykonanie Naleśniki Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Wbijamy jajko i wlewamy wodę. Całość dokładnie łączymy. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Farsz Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Następnie dodajemy również pokrojonego pomidora. Całość chwilę dusimy. Na koniec wsypujemy rozdrobniony na mniejsze kawałki jarmuż. Dusimy około

Health-Fit-Life
Kaszotto z kurczakiem, botwinką i czerwoną soczewicą 143

Póki mamy wysyp świeżych, fantastycznych, pachnących warzyw staramy się je przemycać w każdym możliwym posiłku. Ostatnio jesteśmy również fankami kasz wszelkiej maści i kolorów. Stąd powstało nasze zamiłowanie do kaszotto. Robimy je bardzo często, zazwyczaj każde nieco inaczej. Jednak tym razem wyszło nam tak fajne w smaku, że dokładnie zanotowałyśmy przepis i dzielimy się nim z Wami :) Czas przygotowania(...)100g fety Koperek lub zielona pietruszka Botwinkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Buraczki kroimy w kostkę, a liście siekamy. Jeśli botwinka miała dużo liści to nie kroimy wszystkich. Rozgrzewamy patelnię z łyżką oleju. Białą część pora kroimy w półplasterki i wrzucamy na patelnie. Kiedy się zeszkli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy około minutki. Dorzucamy soczewicę i chwilkę podsmażamy. Dolewamy

Kolizje Smaków
Roladki brokułowo pieczarkowe w serowym sosie 137

Pomysł na połączenie mięsa z warzywami. Roladki schabowe w sosie sprawdzą się na każdym obiedzie. A jak smakują? Rewelacyjnie! 500 g schabu 1 brokuł 1 cebula 10 pieczarek Przyprawa do mięsa Sól Pieprz Sos: 1,5 szklanki bulionu 150 g żółtego sera 2 łyżki śmietany 18% 1 płaska łyżka mąki pszennej 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka lubczyku(...)mięsie rozkładamy pieczarki z cebulą oraz przekrojone na plastry brokuły. Dociskamy farsz do schabu. Zwijamy w roladki, obwiązujemy nićmi. Wierzch roladek obsypujemy przyprawą do mięsa. Smażymy je na rozgrzanej patelni na rumiano i do miękkości. Zdejmujemy. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy bulion. Dokładamy starty żółty ser, oraz śmietanę wymieszaną z mąką. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i lubczykiem

VioletoweKucharzenie
Zupa cukiniowo - ziemniaczana 140

można ugotować na mięsie, które należy wyjąć przed jej zmiksowaniem i dodać po jej ugotowaniu, a w wersji wegetariańskiej idealne będą małe chlebowe grzanki- posmarowane oliwą i podprażone na patelni. * woda- 800 ml (lub bulion warzywny/mięsny) * ziemniaki- 500 g * cukinia- 750 g * cebula- 1 duża * czosnek- 2 ząbki * masło klarowane/olej ryżowy- 4 łyżki * suszona włoszczyzna- 2 łyżki * listek laurowy(...)gotujących się ziemniaków. W międzyczasie cebulę poszatkować i zeszklić na rozgrzanym maśle, po chwili dodać sprasowany czosnek i podsmażyć jeszcze około 30 sekund, a następnie przełożyć do zupy. Kiedy warzywa będą miękkie, należy wyciągnąć listek oraz ziele, a zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić solą oraz pieprzem. Ozdobić chrupiącymi chipsami i 'makaronem' ze skórki cukinii. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Burgery z łososiem, brokułem i ziemniakami z koperkiem 166

odrobinie oleju, podane z pyszną sałatką z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych. Świetne danie dla wszystkich, również dla dzieci – szczególnie dla tych, które na bakier są z warzywami i rybkami :) W tej postaci powinny się skusić ;) Składniki: 300g ziemniaków 100g różyczek z brokuła bez łodyg kawałek filetu z łososia (150g-200g) pęczek koperku sok z 1/2 cytryny(...)Ziemniaki z brokułem wymieszać z ugotowanym/upieczonym łososiem, koperkiem i sokiem z cytryny. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Spróbować czy dobrze przyprawione. Jeśli za słabo dodać jeszcze soli i pieprzu. Patelnie z nieprzywierającą powłoką rozgrzać, wlać olej. Farsz w misce podzielić na 4 równe części, z każdej części uformować kulę, spłaszczyć i położyć na rozgrzanym oleju. Smażyć po 3 minuty

Moja Delicja
Pełnoziarnista pizza z kurczakiem i dużą ilością warzyw, bez tłuszczu :) 125

razy lepszy! Pizza po upieczeniu odznacza się chrupiącym ciastem i niezwykłym aromatem, dzięki dużej ilości przypraw (jak to u mnie zazwyczaj bywa :D). Farsz to w głównej mierze same warzywa + trochę kurczaka, tak więc nawet na diecie można sobie pozwolić na kawałek, tylko bez sera! (no może troszkę :D). Składniki - ciasto: 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej(...)duże cebule 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 200 g piersi z kurczaka przyprawy: sól himalajska , curry , zioła prowansalskie , pieprz: prawdziwy, ziołowy, cayenne, bazylia, oregano, chilli Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię wrzuć posiekaną cebulę, podlej wodą, a następnie duś przez ok. 7 minut. Pieczarki pokrój, umyj, paprykę również pokrój i dodaj wszystko do cebuli. Przykryj i duś ok. 25 minut. Następnie

Zdrowie na języku :P
Polędwiczki w sosie pieczarkowym 272

szczelnie zakryj folia aluminiową. Zostaw je tak na około 8 minut, w tym czasie polędwiczki dojdą. Dzięki temu zabiegowi będą wyjątkowo soczyste i mięciutkie w środku. SOS PIECZARKOWY: Na patelni rozgrzej 3 łyżki masła i wrzuć na nie posiekaną w drobna kosteczkę cebulę. Lekko podsmaż. Pieczarki umyj i wrzuć w całości do cebuli (większe pieczarki podziel na pól). Podsmaż(...)trzeba go solić i pieprzyć, ale jeśli masz taką ochotę, proszę bardzo:) Polędwiczki połóż na talerzu, polej gotowym sosem. Podawaj z puree ziemniaczanym lub frytkami oraz surówką ze świeżych warzyw. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Młoda kapusta z wody czyli nareszcie nowalijki! 233

mogę się już doczekać, kiedy na moim stole będą gościć surówki i sałatki pachnące latem. Ale na razie zajadam się młodą kapustą. Kapusta jest warzywem bardzo zdrowym i sama w sobie jest niskokaloryczna. 100 g młodej kapusty to tylko 22 kCal. Możemy zatem śmiało podjadać ją wtedy, kiedy chcemy zrzucić kilka kilogramów. Kapuśniaczki, surówki czy gotowana(...)gwałtownie. Ja sprawdzam czy jest miękka przy pomocy patyka do szaszłyków. Jeśli bez problemu wchodzi w głąb kapusty to znaczy, ze pora ją wyjmować. Bułkę tartą rumienię na suchej patelni. Kiedy lekko się podpraży, to odstawiam patelnię z ognia i dodaję masło. Wystarczy, że się rozpuści. Do tego odrobina soli i świeżo zmielonego pieprzu i można

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mufinki marchewkowo - morelowe halloweenowe 146

dynia. Ja na przekór halloweenowym zwyczajom będę dzisiaj działała z marchewką. Zrobię przepyszne muffiny marchewkowe. Jak mi zostanie marchwi, to może będzie jeszcze ciasto marchewkowe. Marchewka jest przepysznym warzywem z prawdziwą kopalnią składników odżywczych. Pierwsze skojarzenie oczywiście beta-karoten, czyli prekursor witaminy A. Piękna skóra, włosy i paznokcie oraz lub przede wszystkim utrzymuje dobrą ostrość wzroku. Korzystnie wpływa na ostrość(...)sodę oczyszczoną, sól, cynamon,kardamon i imbir w dużym naczyniu. Następnie dodać maślankę, cukier, oliwę i jajko. Dokładnie wszystko wymieszać, lekko wyrobić. Dodać pestki słonecznika, wcześniej uprażone na suchej patelni, utartą marchew na dużych oczkach, sezam oraz morele. Nałożyć ciasto łyżką do przygotowanych foremek. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Piec babeczki 30 minut. Smacznego w Halloween

pieprzny smaczek