korzystam ze stałych i lubianych przeze mnie składników. Z mięsa jadam zwykle indyka, ale potrafię się w ogóle bez niego obejść i czasem wystarczy mi zwykła kasza z mnóstwem warzyw. Dziś danie bardzo proste i nie ma w nim nic wyszukanego, choć przyznam że po raz pierwszy dodałam do ryżu świeżą natkę pietruszki i okazało się to naprawdę doskonałym połączeniem(...)łyżeczki przyprawy do drobiu Wykonanie: Indyka pokroić w paski, przełożyć do pudełeczka, przyprawić i polać łyżką oliwy. Wsadzić na co najmniej 30 minut do lodówki. Następnie usmażyć na patelni bez tłuszczu (można delikatnie podać go wodą). Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Przełożyć do garnka, dodać drobną posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Brokuły przepłukać zimną wodą i gotować
Healthy food explorerbędę ukrywać, że czasami pojawia się w niewielkiej ilości smalec, bo męska część domowników uwielbia pyzy lub ziemniaczki okraszone dobrze wysmażonymi skwarkami. Ograniczenie spożycia tłuszczu spowodowała też wymiana patelni na te, które są ceramiczne i pokryte warstwą granitową. Podczas smażenia wystarczy je tylko delikatnie posmarować tłuszczem i nic się nie przypala, a nie jak to było kiedyś, gdy lało się(...)gotować i zredukuje się do postaci, jaka nam odpowiada. Sosy czasami zagęszczam śmietaną, która na pewno ma mniej tłuszczu niż zasmażka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak to jest z tymi warzywami? Warzywa są bardzo ważną częścią naszej diety, gdyż z nich czerpiemy witaminy i minerały, a do tego dostarczają błonnika, aby nasze jelita prawidłowo pracowały. W mojej kuchni warzyw jest dość
Kuchcik gotujelubi mielonych ;) Tych z mięsem , z warzywami, rybnych , z kaszy . Jest ogromna ilość warjacji na ten temat :) Dziś zapraszam na pyszne Mielone z Mięsem z Indyka i prażoną cebulką o TAK . SMAKUJĄ PYSZNIE :) SKŁADNIKI NA OK 10 SZTUK : Kotlety 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cebulki prażonej 2 łyżki musztardy(...)połączenia składników. Mięso będzie wilgotne.Następnie formuję kotleciki na kształt taki jaki nam pasuje, ja zrobiłam większe. Następnie obtaczamy w bułce tartej dokładnie by nie było prześwitów. Na patelnię wylewam sporą ilość oleju, dokładnie rozgrzewam. Następnie smażę na rumiano ze wszystkich stron
Gotowanie PatkiCZERWONA troszczy się o nasz wzrok i skórę! :) Posiada duże ilości beta-karotenu czyli prowitaminy A, a także witaminy C. Ciekawostką jest fakt, że w przeciwieństwie do pozostałych warzyw, papryka nie traci witaminy C podczas gotowania, pieczenia czy nawet suszenia. Poza tym zawiera rutynę (związek wzmacniający kruche naczynka krwionośne) oraz bioflawonoidy (chroniące serce i układ krążenia). Jest też cenionym(...)zarówno część białą jak i zieloną) curry zioła prowansalskie sól i pieprz kolorowy olej z pestek winogron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ryż basmati gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy kolejno pokrojonego bakłażana oraz por - smażymy pod przykryciem do momentu aż bakłażan zmięknie. Doprawiamy do smaku i mieszamy z ugotowanym ryżem. Odcinamy "wieczko
wege i kropkaposiłek. Taką mamy wiosnę w tym roku, że rozgrzewające, aromatyczne potrawy są jak najbardziej wskazane. Dlatego ostatnio na obiad przyrządziłam pyszną szakszukę, czyli jajka zapiekane w sosie pomidorowym z warzywami. Aby syciła na dłużej, wzbogaciłam ją ciecierzycą. Smacznych pomidorów, na próżno jeszcze szukać w sklepach i na straganach, dlatego zawsze mam w domu zapas przecieru pomidorowego. Do przyrządzenia posiłku wykorzystałam(...)szczypta cayenne szczypta cynamonu szczypta soli i kolorowego pieprzu pół łyżeczki lubczyku 2 liście laurowe kartonik przecieru pomidorowego Łowicz (500g) 3 jajka szczypiorek Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na patelni, którą możemy używać w piekarniku, rozgrzewamy olej. Szklimy na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pokrojoną w paseczki cebulę, oraz posiekanego pora. Dodajemy […] Artykuł Szakszuka z ciecierzycą pochodzi
Mienta blogperlonowe sito,mocno odciskając warzywa. Krok 7. Kapustę kiszoną lekko odciskamy z nadmiaru soku, kroimy. Wkładamy do garnka wraz z e świeżą kapustą , zalewamy wywarem z gotowania mięsa i warzyw, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca oraz kminek i dusimy na małym ogniu przez 1 godzinę. Krok 8. Słoninę oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę i smażymy z pozostałą cebulą(...)jako samodzielne danie. * Smak bigosu możemy również wzbogacić o inne ulubione zioła np.: majeranek czy suszony lubczyk. * zamiast czerwonego wina, do bigosu możemy dodać koncentrat pomidorowy. Na dużej patelni zasmażamy pokrojone wędliny, dodajemy koncentrat, chwilę podgrzewamy i mieszamy z bigosem. Mam nadzieję, że przepis Wam się spodobał :) Smacznego :) K.K. *przepis zaktualizowany
Moja Książka KucharskaSkładniki ciasto: 175 g mąki pszennej 25 g startego sera zółtego 125 g masła 3 łyżki zimnej wody nadzienie 150-200 g kurek 2-3
OliveandThymeprzyrodzie, ale i w mojej kuchni. Osobiście jestem warzywożerna i smakują mi wszystkie, a teraz szczególnie szparagi. Ponieważ chłopaki mający awersję do tych warzyw wyjechali na weekend do Madrytu, mogłam sobie pozwolić na zielony, jarski obiad szparagowo-szpinakowo-groszkowy. Nie tylko smaczny, ale i napawający bardzo optymistycznie, szczególnie(...)gdzie nie ma już twardych włókien. • Zagotować wodę z solą i cukrem, wrzucić szparagi i zielony groszek, gotować 7 minut, odcedzić. • Szpinak umyć, osuszyć. • Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć obrany i posiekany czosnek. Dodać szpinak i poddusić do miękkości. • Przyprawić solą, pieprzem i posypać szczypiorkiem. • Na talerz wyłożyć szparagi, szpinak
To co kochamgrecki jogurt kawałek żółtego sera do utarcia 1/2 łyżeczki – płaskiej , mielonej gałki muszkatołowej sól do smaku Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach , podsmażamy na patelni razem z mięsem mielonym , doprawiając solą , odrobiną ziół prowansalskich ( resztę ziół zużyjemy później ). Ziemniaki obieramy , szatkujemy lub kroimy na cieniutkie plastry , cukinię , jeśli mamy młodą , kroimy razem ze skórką , podobnie(...)przyprawami . Wstawiamy do piekarnika ,na około 65 minut – przykrywając wierzch folią aluminiową – jeśli mamy dość płytkie naczynie , warto podłożyć folię także pod spód , gdyż często sok z warzyw kipi i brzydko się przypala . Po upływie tego czasu ,ścieramy ser, na tarce o grubych oczkach i mieszamy z jogurtem greckim , następnie smarujemy nim wierzch podpieczonej zapiekanki i wstawiamy
Ogrodnik w podróżySałatka ta jest szczytem prostoty i wspaniałego smaku. Nie będę się rozpisywać - sami spróbujcie! Sałatka z tuńczykiem i makaronem bardzo łatwa ok 20 minut duża
sierotka maRysia w kuchniSezon na szparagi się kończy a ja je jadłam tylko 2 razy... zaniedbanie. Poważne, zaniedbanie... chodź tak szczerze powiedziawszy nie przepadam za nimi. Jakoś nie jest to moje ulubione warzywo. Może dlatego, że towarzyszy mi bardzo krótko - pierwszy raz je jadłam jakieś 2 lata temu. Jednak wyznając zasadę, że jak jest sezon to trzeba korzystać kupiłam pęczek zielonych cudeniek(...)dolne części szparaga, po ok 5 minutach wrzucamy też górę (górna części szparaga jest miększa i potrzebuje krótszego gotowania). Gotujemy aż zmięknie, odcedzamy i odstawiamy. Boczek wrzucamy na rozgrzaną patelnię i pozwalamy chwilę mu się wytopić i zarumienić. Wbijamy na niego jajko, solimy, pieprzymy i przykrywamy patelnię przykrywką aby jajko się ścięło. Frytki smażymy Na talerzu układamy szparagi
sierotka maRysia w kuchniMini marchewki to moje całkiem świeże odkrycie. Córka chętnie zjada wszystkie warzywa więc nie muszę jej jakoś specjalnie zachęcać do tego aby zjadała np. marchewkę. A uważam, ze takie małe cudeńka są bardzo chętnie zjadane przez dzieci. Marchewkę na słodko lubimy więc takie marchewki do obiadu to fajna sprawa. Kto nie jadł - spróbujcie! Składniki; ok 25 dag mini marchewek(...)soli i gotujemy do miękkości około 15 - 20 min. Wszystko zależy od wielkości marchewek. Jednak staramy się aby marchewki nie były rozgotowane a lekko chrupiące. Odcedzamy i wrzucamy na patelnie. Wkładamy masło i cukier, doprawiamy przyprawami. Chwile smażymy odwracając na każdą stronę aby marchewki dokładnie pokryły się słodkim masłem. Na końcu posypujemy natką pietruszki. (natkę możemy pominąć ) Tak przygotowaną marchewkę
Radość kipiąca uśmiechem.ocet winny 6% bazylia suszona oregano suszone tymianek suszony czosnek krojony w plastry olej słonecznikowy pestki słonecznika (opcjonalnie) Przygotowanie: Pomidory kroimy w ćwiartki. Wydrążamy pestki. Układamy na suszarce do warzyw i grzybów. Solimy i posypujemy suszona bazylią. Pierwszego dnia suszymy osiem godzin, a drugiego 3-4 godziny. Pomidory powinny być pomarszczone, ale elastyczne. Podczas suszenia najlepiej co jakiś czas zmieniać(...)dnem i zostawiamy do ostygnięcia. w razie gdyby się nie zamknęły można je spasteryzować. I tu rada: doskonały manewr to dodać do każdego słoiczka pół łyżeczki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika. Podbije to jeszcze bardziej aromat naszego wyrobu. Zapewniam, że pomidory te są o niebo lepsze niż te kupne. Zero sztucznych konserwantów w zamian za pełnię smaku. Może
Kuchnia po mojemuBakłażan jest trochę niedocenianym warzywem w naszym kraju, co może wynikać z trudności w jego właściwym przygotowaniu do podania. Można go podawać na dziesiątki sposobów w setkach przepisów. Tym razem proponujemy Wam sposób dzięki, któremu podawany w plastrach będzie miał konsystencję idealnie taką jaka jak w daniach z krajów muzułmańskich - musi być miękki i wilgotny jednocześnie, wręcz rozpływać się(...)godziny, by bakłażan się "wypocił" osuszamy ręcznikiem papierowym z każdej strony każdy plaster smarujemy palcami niewielką ilością oleju - bakłażan, to straszny "pijak", więc wchłonie każdą ilość niepotrzebnych kalorii rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu i obsmażamy plastry z dwóch stron aż się zarumienią obsmażone przekładamy do garnka i trzymamy pod przykryciem - temperatura i wilgoć zrobią swoje kiedy bakłażan odstoi w garnku (odstawiamy
zobacz ich smakminut, odcedzam i odstawiam. Kurczaka opłukuję o osuszam. Cukinię krótko podsmażam na sporym ogniu ze szczyptą soli i cukru. Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w kostkę. Na dużej patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzewam 3 łyżki oleju, wrzucam nasiona kopru, laskę cynamonu, anyż, kardamon, kmin rzymski i na średnim ogniu podsmażam, żeby uwolnić aromat z przypraw(...)marchewkę i ponownie duszę 10 minut. Na koniec dodaję drugiego pomidora i podduszone plastry cukinii, doprawiam do smaku solą, delikatnie mieszam i zagotowuję. Zdejmuję z ognia, rozkładam na talerzach warzywa i pokrojone w plastry piersi kurczaka. Nie powiem Wam, jak smakuje, po prostu musicie spróbować! Przepis (prawie w całości, ponieważ dokonałam kilku niewielkich zmian, np. dodałam 1-go batata
Kuchnia PrezydentowejCukinia jest bardzo uniwersalnym warzywem. Można ją jeść surową, gotowaną, pieczoną, smażoną i właśnie o smażonych krążkach z cukinii będzie dzisiejszy przepis. Są bardzo prostym i smacznym dodatkiem do dania obiadowego, czy kolacji. Przygotowanie ich zajmuje chwilkę, a smak jest wyborny ;) Potrawa wolna od glutenu.* Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 duża cukinia 4 łyżki mielonych migdałów(...)Cukinie kroimy w krążki. Układamy na desce i obsypujemy solą i pieprzem z obu stron. Na patenie wlewamy olej rzepakowy, powinno go być co najmniej pół centymetra. Czekamy, aż patelnia się nagrzeje. W jednej miseczce roztrzepujemy jajka, a w drugiej mieszamy migdały, bułkę tartą i łyżeczkę tymianku. Cukinie maczamy w jajku, a potem w wymieszanych ze sobą migdałach i bułce
Kolizje Smakówłyżeczka oregano 2 łyżeczki suszonej bazylii + kilka szczypt do posypania sól świeżo mielony pieprz 2 kromki razowego chleba Kromki razowego chleba pieczemy w tosterze lub na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Ostawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę(...)foremki w kształcie serca. Kromki można także pokroić w kostkę. Krem pomidorowy podajemy w miskach lub głębokich talerzach. Posypujemy suszoną bazylią i układamy razowe serca. Pomidory są niskokalorycznymi warzywami. 100 g to 15 kalorii. W ponad 90 proc. składają się w wody. Likopen, czyli naturalny czerwony barwnik pomidorów, to silny przeciwutleniacz. Pomidory pozytywnie działają na serce i wątrobę. Zawarte
My Chcemy JeśćDziś przedstawiam kolejną propozycję przygotowania młodych ziemniaków, tym razem skorzystałam z przepisu z książki „przygarniętej” od mojej mamy „Warzywa w kuchni” autorstwa Henryka i Danuty Dębskich. Młode ziemniaczki wstępnie są gotowane, a następnie zapieczone w sosie śmietanowo-pomidorowym z dodatkiem wędzonej papryki. Są one świetnym dodatkiem do każdego dania głównego. Polecam! Scroll down for recipe(...)osolonej wodzie na półmiękko, przez ok 15 minut (w zależności od wielkości). Następnie odcedź i odstaw. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Przygotuj naczynie do zapiekania. Na patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, po czym włóż cebulkę, podsmaż do zeszklenia i wymieszaj ze śmietaną i koncentratem. Dopraw solą, pieprzem, papryką i cukrem do smaku. Wymieszaj ziemniaki z sosem
karmelowyzdaje sobie sprawę z tego, że słowo curry wywodzi się z języka tamilskiego ( kari) i oznacza po prostu sos . Potrawa curry to właśnie sos z dodatkami: mięsa, ryb i/lub warzyw. Kuchnia indyjska charakteryzuje się bogactwem smaków i aromatów, które są wydobywane podczas ucierania przypraw w moździerzu. W mieszance curry znajdziemy kurkumę, która nadaje jej charakterystyczną żółtą barwę, imbir, nasiona kolendry(...)sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Pierś z indyka i plastry ananasa kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w plasterki, imbir i papryczkę chili bardzo drobno siekamy. 2. Na patelni na odrobinie oleju smażymy indyka na złoty kolor. Dodajemy czosnek, chili i imbir. Chwilę smażymy. 3. Następnie dodajemy ananasa i kiełki fasoli mung (opcjonalnie). Chwilę smażymy. 4. Zalewamy całość mlekiem
W kuchni Katiegustu. Nie wiem czy to moje wyobrażenie czy tak rzeczywiście jest ale według kasza gryczana palona ma delikatny smak i aromat orzechów;) Do kaszy postanowiłam dodać kilka warzyw oraz kawałki mięsa, a całość otulić delikatnym sosem. Oto co powstało z moich kuchennych wariacji ;) P.S Jeżeli zastanawiacie się gdzie kupić sprawdzoną, zdrową kaszę serdecznie zapraszam do sklepu Kłos(...)smaku pieprz do smaku Wykonanie: Papryki i cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Pomidory odsączyć z sosu (sos zostawić na później). Jarzyny przełożyć na patelnie, skropić 3 łyżkami oliwy z oliwek i podsmażyć. W między czasie oczyścić i pokroić w kostkę mięso, obtoczyć je w odrobinie maki i podsmażyć na patelce po jarzynach. W dużym garnku
Krakowskie smaki AniNa początek sezonu szparagowego - wiosenny obiad w orientalnym stylu. Szparagi, młody szpinak i zielona fasolka w sosie z mleczka kokosowego, sosu sojowego i rybnego z delikatnym
Kulinarne InspiracjeBardzo syte, pyszne danie obiadowe. Szybko się je robi,a to wielki plus, szczególnie jak nie mamy dużo czasu na gotowanie. Składniki: 2 szkl makaronu
Z Majeczką w kuchninaleśniki. Do tych potraw dodałabym również przepis na idealny gulasz z szynki wieprzowej. Tradycyjny powinien zawierać marcewkę i cebulę, jednak mój tata dodaje zawsze zawsze jakieś dodatkowe warzywa, będąc grzeczną córeczką, nie mogę przecież być gorsza, prawda? Dlatego w mojej potrawie znajdziecie jeszcze paprykę, ogórka kiszonego czy kukurydzę. Dzięki temu gulasz staje się wielobarwny wizualnie i smakowo. Gotowy jest(...)uznania) płaska łyżeczka mielona słodka papryka pół łyżeczki mielona papryka chilli czosnek odrobina oleju i oliwy czosnkowej Sposób przygotowania: Mięso myjemy i kroimy na drobne kawałki. Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę i olej i ostrożnie wrzucamy mięso. Podsmażamy. Gdy mięso nabierze koloru dodajemy przyprawy, pokrojoną w plasterki marchewkę, startą cebulę, kawałki papryki, kukurydzy i kiszonego ogórka. Całość zalewamy wodą
Słodkie PrzyjemnościLubię jesień za te wszystkie dary w ogrodzie, ale lubię i o takiej porze roku zajdać się pysznym i aromatycznym leczo, tym bardziej ze pogoda dziś
Z Majeczką w kuchniPołączenie niecodzienne, to przyznać trzeba, ale w smaku... nie oceni ten kto nie próbował, więc nie czekajcie, składniki ogólnodostępne, próbujcie ! Składniki: 2 garście rukoli garść orzechów
Z Majeczką w kuchniTaka mała pyszna improwizacja na napotkany sezam :) Co musiałam z nim zrobić,a że mam świeżą fasolkę i pierś kurczaka w lodówce wyszło to :) Składniki
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 2 jajka kilka plastrów świeżej cukinii 2 plastry sera gouda 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego oregano szczypta chili
Moja smaczna kuchniaSezon na szparagi nadal trwa. Kolejną naszą propozycją na danie z udziałem tego fantastycznego warzywa jest kurczak w aksamitnym sosie z białymi szparagami i boczkiem oraz dodatkiem listków bazylii. Danie dość szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Świetnym dodatkiem do niego będą młode ziemniaki lub biały ryż. Składniki: 4 piersi z kurczaka Około 100gram wędzonego boczku Pęczek białych szparagów 250ml(...)cukru na szparagi. Póki nam się nie zagotuje odłamujemy zdrewniałą końcówkę, pozostałą część myjemy i obieramy. Kroimy na trzy kawałki. Wrzucamy do wrzącej wody na jakieś 7 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka z obu stron. Zdejmujemy go i na tej samej patelni podsmażamy boczek. Jeśli z boczku wytopiło się dużo tłuszczu odlewamy go. Na patelnie wlewamy
Kolizje Smakówdodatkami. Nic bardziej mylnego. Specjalnie przyrządzony ryż z dodatkiem szafranu, długo gotowany, nie mieszany. To cała tajemnica doskonałej paelli. W zależności od upodobania dodatki mogą być różne- mięso kurczaka, warzywa, owoce morza. U nas znowu padło na morskie żyjątka. Jednak ja rozsmakowałam się w ryżu. Dodatek świeżych pomidorów koktajlowych to istny strzał w dziesiątkę. Całość bardzo okazale się prezentowała(...)cytryny 3-4 łyżki masła 2 szklanki wody (powinno być białe wino, ale...) Małże oczyściłam, opłukałam (otwarte, pęknięte od razu wyrzuciłam) i przez 1h moczyłam w zimnej wodzie. Na patelni podsmażyłam drobno pokrojoną cebulę z rozgniecionym czosnkiem, dodałam natkę pietruszki, masło. Wszystko podlałam wodą i sokiem z cytryny i zagotowałam. Następnie zmniejszyłam ogień, wrzuciłam małże i pod przykryciem gotowałam
bastalenataką jesień lubię najbardziej i nawet zimno mi wtedy nie przeszkadza. Lubię tez wędrówki na targ, bo o tej porze roku stragany wręcz uginają się pod ciężarem owoców i warzyw. Jak to zwykle ja dosłownie tracę głowę, gdy widzę cudowne pomidory w kilku odmianach, dynie, jabłka, śliwki. Chciałabym móc zabrać to wszystko ze sobą do domu. I zazwyczaj zabieram wszystkiego(...)boczku wędzonego papryka chili sól, pieprz 1 cebula wykonanie: Pory myjemy i po osuszeniu białe i zielone części bez liści kroimy w krążki, boczek kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy boczek i podsmażamy go przez chwile. Gdy zacznie się wytapiać dodajemy do niego por. Podsmażamy aż por stanie się miękki. Doprawiamy pieprzem i chili. Poniewaz boczek
Przysmaki KarolkiTacos to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Tak naprawdę powstają różne wersje tego dania w zależności od tego kto co lubi.W mojej domowej wersji znajdziemy mnóstwo kolorowych warzyw oraz dobrze przyprawione mięso w sosie pomidorowym, któremu wyrazisty smak nadaje koncentrat pomidorowy Pudliszki. TACOS Składniki: 250 g mięsa mielonego 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki curry(...)pomidorowy Pudliszki. Kiedy mieszanka się usmaży doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ogórka, avocado i czerwoną cebulę kroimy w plasterki. Pomidorki koktajlowe przecinamy na połówki. Tortillę podgrzewamy na suchej patelni, następnie nakładamy usmażone mięso mielone z przyprawami, dodajemy kawałki ogórka,avocado, czerwonej cebuli oraz pomidorki. Całość można polać dodatkowo sosem z 2 łyżek śmietany wymieszanych z 1 łyżką ostrego majonezu
Bon appetit mon amiejuż zapewne nie raz pisałam, dynia nie do końca jest moim ulubionym warzywem. Jednak w sezonie zawsze kupuję ją przynajmniej raz, ponieważ nie jestem w stanie oprzeć się jej urodzie. W tym roku kupiłam malutką dynię Hokkaido. Pomysłu na nią za bardzo nie miałam. Miałam za to resztkę rydzów. Kolorystycznie idealnie do siebie pasowały, nie pozostało nic innego, jak dynię(...)natki pietruszki ( ok 8g) 1 jajko 80 g startego sera cheddar przygotowanie Dynię umyć, osuszyć, ostrożnie przekroić na pół. Pozbawić dynię pestek. Wyczyszczone grzyby pokroić w paski. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i 1 łyżkę oleju. Dodać pokrojoną w kostkę szalotkę. Podsmażać przez 2 minuty, dodać grzyby, lekko doprawić solą i pieprzem. Smażyć na małym ogniu ok 10 minut
Stare Garypowiem szczerze chociaż jestem mięsożercą to bardzo często korzystam z darów natury, bogatych w białko roślinne. Soczewice, fasole, kasze, ryże, ciecierzyca - z tych produktów w połączeniu ze świeżymi warzywami można przygotować pełnowartościowy posiłek :) Jeśli nie mam wystarczającej ilości białka zawsze dorzucam jajko, coś tam czytałem i wiem że wegetarianie jajka jedzą :) Najwięcej czasu schodzi z samym ugotowaniem składników - potem tylko(...)cytryny sól pieprz, czosnek granulowany Tak jak wspominałem wcześniej najwięcej schodzi z gotowaniem. Gotujemy brązowy ryż (około 20-25min), czerwoną soczewice (około 10min) oraz jajka na twardo. Na patelni przesmażamy szpinak z solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, fasole i ciecierzyce odsączamy z zalewy i płukany pod bieżącą wodą. Gdy wszystko ugotowane łączymy składniki: ryż, soczewicę, fasolę, ciecierzycę, przesmażony szpinak
Smacznie Pysznie Kaloryczniedużym ogniu podsmażamy klopsiki z każdej strony do zarumienienia. Układamy je na talerz (w środku mogą być surowe – dojdą w sosie). Klopsiki w sosie curry: Na tą samą patelnię wrzucamy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Po 1-2 minutach, dodajemy pastę curry, utłuczoną kolendrę oraz koncentrat pomidorowy i podsmażamy razem z cebulą mieszając, aż cebula oblepi się przyprawami. Wlewamy(...)podsmażone klopsiki. Gotujemy na małym ogniu ok. 5-7 minut. Podajemy z ryżem basmati lub jaśminowym. Przed podaniem danie warto posypać kawałkami orzechów nerkowca. Zobacz także: Spring rollsy z warzywami Gdy na zewnątrz temperatura przekracza 30 stopni często nie ... Hamburgery z karmelizowaną cebulą i bazyliowym aioli Hamburgery z karmelizowaną cebulą i bazyliowym aioli - są po... Bitki wołowe w sosie Bitki
Poezja smakuskrytości ducha licząc na to, że nie są głodni. Ale byli głodni. Szybki przegląd lodówki uświadomił mi, że zbyt dużego pola do kulinarnych popisów nie mam. Jakieś resztki warzyw, kawałek kurzego biustu, kilka plasterków wędliny i domowe masło . Na szczęście zawsze mam w domu spory zapas mleczka kokosowego i przypraw. Powstało więc błyskawiczne, łatwe czerwone curry z kurczaka Znajomym bardzo(...)łyżki sosu rybnego 3 łyżki oleju do smażenia opcjonalnie 1 mała marchewka pokrojona w cienkie plastry Przygotowanie Łatwe czerwone curry z kurczaka - wariant dla tradycjonalistów Na patelni rozgrzewam olej, dodaję czerwoną pastę curry i ciągle mieszając smażę około 2 -3 minut. Na drugiej patelni podsmażam na złoty kolor pokrojone w kostkę piersi kurczaka. Szalotki kroję w bardzo cienkie półplasterki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawrzucić różyczki brokuła i obgotowywać nie dłużej niż 1 minutę. Różyczki wyłowić z garnka cedzakową łyżką na sito i natychmiast przepłukać zimna wodą - dla zachowania koloru . Następnie odcedzić resztę warzyw i odłożyć do wykorzystania później - uwaga! nie wylewać wody z garnka, przyda się do gotowania makaronu . Do większej miski wrzucić surowe mięso mielone. Dołożyć obgotowaną marchewkę i korzeń brokuła. Dorzucić(...)makaron. Obgotować go przez 1 min. - nie dłużej! Wyjąć łychą cedzakową i wyłożyć na lnianą ściereczkę kuchenną - w ten sposób rurki nie będą się sklejały . SOS BESZAMELOWY: Na patelni lub w większym rondlu rozpuścić na wolnym ogniu masło. Stopniowo dosypywać mąkę, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie dopuścić do przypalenia i powstania grudek. Zdjąć z gazu i dolać powoli
Grunt to przepis!Dietetyczne, kolorowe i smaczne danie. Czasem potrzeba nam troszkę świeżości ,a wiosna jest najlepszym okresem jak dla mnie do eksperymentowania w kuchni . W zasięgu ręki mamy młode świeże warzywa i zioła . Danie naprawdę jest bardzo proste do przyrządzenia w 40 minut ogarniemy cały obiad . Składniki 4 osoby 4 porcje fileta łososia surowego 1 łyżeczka nasion Chia- szałwia hiszpańska 4 plasterki(...)brytfankę . Bezpośrednio na każdy kawałek ryby kładziemy po plasterku cytryny. Pieczemy około 25-30 minut w temp. 180C W między czasie dekorujemy talerz ,i grillujemy pora i pomidorki na patelni do grilla delikatnie prósząc solą, Uwaga na pomidorki są bardzo delikatne a jeśli nie dopilnujemy popękają nam . Rybę wyciągamy z pieca i kładziemy bezpośrednio na talerz . Smacznego
Viola cooks with passionmusi, i kiedy wracaliśmy do naszego mieszkanka nie było mowy o innym scenariuszu. Tak w naszym plecaku znalazł się kawałek ciasta, w którym kusiły warstwy mięsa, sera i warzyw. Zjedliśmy go wieczorem, kontemplując przepełniony pięknymi widokami dzień i planując kolejny, równie pełen atrakcji. I zastanawiając się, jak takie ciacho przygotować w domu. Bo że je przygotujemy, było pewne jak wieczorne(...)smak,) 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej kilka łyżek czerwonego pesto Grzyby oczyszczamy i kroimy na dość duże kawałki. Cebulę obieramy i kroimy 'w pióra'. Ser trzemy na grubej tarce. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło i wrzucamy cebulę. Kiedy cebula lekko zmięknie, dodajemy grzyby i podsmażamy, aż zaczną mocno pachnieć i brązowieć na krawędziach. Wtedy dolewamy odrobinę wody, mieszamy i czekamy
les mirabellesinaczej ją nazywa i jak tak sobie wertowałam różne archiwa wszędzie skład jest ten sam..ziemniaki, cebula, jajko i mąka. Tylko różnią się dodatkami. Od wersji tych postnych z warzywami, po te wypasione z boczkiem i żeberkami. 1,5 kg ziemniaków cebula jajko 2 łyżki mąki łyżeczka majeranku ząbek czosnku 200 g kiełbasy sól i pieprz do smaku olej(...)wody. Z sita przekładamy do miski, dodajemy przyprawy oraz resztę składników. Dokładnie mieszamy, a na sam koniec dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Można ją także podsmażyć z cebulą na patelni i dopiero dodać do masy. Naczynie do zapiekana smarujemy tłuszczem i obficie wysypujemy bułką tartą. Przekładamy masę ziemniaczaną, lekko ubijamy, tam gdzie wystają kawałki wędliny wciskamy je głębiej, aby powierzchnia
Dieta moja pasjaszczypcie) mieszamy marynatę i dokładnie otaczamy w niej porcje mięsa. Na wierzch obsypujemy posiekaną cebulą i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki do następnego dnia lub kilka godzin. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, najlepiej smalec i z obu stron obsmażamy porcje królika. W garnku przygotowujemy resztki marynaty wraz z cebulą, marchewkę i pietruszkę kroimy na kawałki i podlewamy pozostałym winem(...)pełna wszystkie papryki i wkładamy do garnka z królikiem na ok 20 minut przed zakończeniem duszenia. (W razie potrzeby uzupełniamy płyn). Przed podaniem wyjmujemy paprykę i mięso a warzywa dokładnie miksujemy przy pomocy blendera razem ze śmietanką, jeszcze chwilę podgrzewamy i przelewamy sos do sosjerki
Gotowanie jest łatweUwielbiam ją na zimno (np. w sałatkach), jak i na ciepło - właśnie w takich placuszkach, czy chociażby jako dodatek do obiadu. Wracając do placków... Idealnie komponują się ze świeżymi warzywami lub lekkim sosem. Kabaczka możecie zastąpić cukinią oraz dodać ulubione zioła, ale zapewniam, że poniższa wersja jest pychaaaa i nie trzeba jej przerabiać! Sami spróbujcie! (około 18 sztuk) 125g(...)przełożyć do większej miski. Cebulę z czosnkiem drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Kabaczka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej - wykładać niewielkie porcje ciasta (tak jak na placki ziemniaczane). Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu
Di gotujedobry początek na zrzucenie zbędnych kilogramów. Poświąteczny detox bez mięsa, alkoholu czy szybko przyswajalnych węglowodanów to niesamowita odnowa dla organizmu. Miesiąc z detoxem to również ulga dla portfela. Warzywa, jaja, owoce, rośliny strączkowe czy kasze są zdecydowanie tańsze od mięsa. Tanio nie znaczy byle jak! Przy ograniczonych funduszach można stworzyć równie smaczne i ekskluzywne potrawy na obiad czy na kolację(...)chili do posypania Podziel kalafior na małe różyczki. Zblanszuj w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedź. Pokrój cebulę i czosnek w drobną kostkę. Zeszklij na oliwie na rozgrzanej patelni. Dodaj utarty imbir i kurkumę. Zamieszaj i dodaj kalafior oraz pokrojony szczypiorek i pietruszkę. Smaż przez minutę po czym wbij dwa jajka. Smaż dopóki jajka się nie zetną ale już
codojedzeniakuchnia tego kraju bazuje głównie na owocach morza, jednakże powszechny jest także drób, wołowina, baranina i mięso kozie, a wszystko to serwowane w akompaniamencie ryżu i lokalnych, tropikalnych owoców, warzyw i egzotycznych przypraw. Istotny wplyw miala takze przeszlosci historyczna i podboje tych wysp przez rozne narodowosci. Na potrawy tego kraju wplyw mialy kraje afrykanskie, europejskie i azjatyckie, daltego mozna(...)mnie nieco mniej suszonego) 6 strąków grubego szczypioru (dymki) 2 garście natki pietruszki (u mnie nieco mniej suszonej) sól, pieprz sok z cytryny tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Na patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim pokrojonego w kostkę kurczaka. Gdy będzie rumiany dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawę curry. Smażyć przez kilka minut
Codzienne Gotowanielato! Cudowne warzywa i owoce, chce się je wszystkie! Wspaniale smakują szparagi w tarcie czy z makaronem, ale aby się nimi nasycić zawsze sięgam po proste połączenia. Chce, aby warzywa same za siebie mówiły, aby kolorami przemawiały i zachęcały nas do ich zjedzenia! Dzisiejsza sałatka jest połączeniem tylko kilku składników, dzięki temu możemy poczuć ich świeżość i smak. Idealna(...)kulka mozzarelli, oliwa z oliwek, sól, pieprz, świeże zioła Cukinię zetrzeć na tarce lub pokroić na cienkie paseczki (użyłam tej tarki , jest dostępna również w Polskich sklepach). Na małej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić paseczki z cukinii i przesmażyć dosłownie z 30 sekund - cukinia ma być taka lekko chrupka, aby było czuć jej świeżość. Z patelni ściągnąć cukinię
Plate of Joygłębokim tłuszczu, a następnie serwowałam z sosem estragonowym na mleku i wywarze drobiowym. Jajka s makują wyśmienicie natychmiast po przygotowaniu! Sos fantastycznie nadaje się również jako dodatek do gotowanych warzyw, delikatnych ryb i mięs jak np. kurczak, indyk. Smakuje on wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz oczywiście użyć do sosu swoje ulubione zioło lub w ogóle(...)tłustego lub innego sól, biały pieprz 1 szczypta (lub minimalnie więcej) gałki muszaktołowej świeży estragon lub inne zioło (np. bazylia, zielona pietruszka), drobno posiekaj Przygotowanie na patelni rozgrzej masło i dodaj posiekane szalotki (ustaw palnik na średnią moc, nie spal masła), podsmażaj chwilkę posyp szalotki mąką i całość mieszaj ubijaczką - rózgą zmniejsz moc palnika
Szybko Szybkowarorganizmu wszystkich niezbędnych składników. Dlatego też, zależnie od pory roku, włączam do moich potraw, sezonowe owoce i warzywa. Nie jest dla was tajemnicą, że zimą powinniśmy korzystać z dobroci warzyw strączkowych takich jak: fasola, groch, ciecierzyca. O ile groch nie jest moim faworytem w kuchni, o tyle fasola szparagowa budzi moje uznanie. Dlatego też połączyłam ją z chrupiącą panierką(...)niej szpinak i zawijamy w roladkę. Każdą pierś dodatkowo owijamy w szynkę. Smażymy 20 minut w piekarnika 180 stopni. FASOLKA Fasolę gotujemy w osolonej wodzie 15 minut. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy fasolkę, posypujemy bułką tarką i mieszamy. Do smaku dodajemy odrobinę pieprzu i soli. PODANIE Na talerzu układamy ugotowany ryż, fasolkę a na niej pokrojone w plastry roladki
Mój Smak na ŻycieBardzo proste do zrobienia i bardzo smaczne szaszłyki z jagnięciny. Pomidory pieką się świetnie, nie rozpadają się i mają zupełnie inny smak niż smażone na patelni. Kolejny przepis z nie najlepszej książeczki dla turystów o kuchni tureckiej. Książeczka marna, ale jagnięcina wyszła super!Składniki500 g baraniny lub jagnięciny1 łyżka oliwycebula2 łyżeczki soli3 małe pomidory2 - 3 papryki1 łyżka(...)szpadki (jeżeli używamy drewnianych, namoczyć je przed użyciem w wodzie), przekładając kawałkami pomidorów i papryki. Na jedną szpadkę wkładać 4 - 5 kawałków mięsa. Nie nakładać ciasno, nie dociskać warzyw i mięsa do siebie. Grillować po 2 - 3 minuty z każdej strony. Przed podaniem posolić i posypać oregano. Smacznego!Uwagi: Nasza cebula jest zdecydowanie mniej soczysta niż cebula
Stare Gary